Hola, hola jak powiedziales A to powiedz B - gdzie ten silnik 2.4 jest w BMW?
A miesieczniki Pana Maznasa mnie nie interesuja...
Hola, hola jak powiedziales A to powiedz B - gdzie ten silnik 2.4 jest w BMW?
A miesieczniki Pana Maznasa mnie nie interesuja...
Ja mówię to co słyszałem - też byłem zdziwiony tą wiadomością i nie wiem w jakich modelach bo tego nie podano. Jednak wiedz że grupa fiat produkuje jedne z najlepszych silników zarówno w gamie silników benzynowych jak i diesla.
Ciesze się że coś ruszyło o silnikach JTS. Bo chcem kupić 159 tylko z motorem 1.9 JTS...:) mogłyby powstać działy o silnikach diesla i benzyniakach 159...
Cytat:
Napisał rafter
A wiecie że silniki AR 2.4 stosowane są w BMW
nie w BMW,ale w MB 270 CDI,jeśli można temu wszystkiemu wieżyc ,co opisał niby ex pracownik od Elasis,Mercedes niby zabronił publikować ze swoje Wunderwaffe kupuje właśnie od Makaronów,cytat wzięty z alfisti.
Ostatnio edytowane przez Ducrider ; Wczoraj o 21
Ducrider to nie moja cytata ;)
Żądam oficjalnych przeprosin albo :fight:
Racja bo potem powstają niepotrzebne konfrontacje, a niestety stosunek posiadaczy diesel V benzyna 20:1?? Już mi się nie chce odpierać i tłumaczyć...(brak obiektywizmu, diesel górą i już! ) :D:D Reasumując ciężko o dobrą dyskusję, na forum jest trend diesla nie to żebym coś zarzucał, każdy wie o co chodzi;)
Silniki JTS to dobre motory, z pewnymi "bolączkami". W 2.2 naciągają się łańcuchy po ok 50-60 tysiącach nie wiem jak w 1.9. A reszta to szeroki temat do dyskusji.
Panowie jest dla nas nadzieja , nie ma sensu dyskusja nad wyższością Świąt Wielkiej Nocy czytaj diesel czy benzyna lepiej skoncentrujmy się na tym co posiadamy wszelkie wnikliwe uwagi i obserwacje na temat silników JTS będą mile widziane.Zapraszam do dalszej konstruktywnej dyskusji.
Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku....
A ja moi drodzy koledzy od dwóch lat jestem szczęśliwym posiadaczem AR 159 1.9 JTS. Chciałbym się podzielić z wami moimi doświadczeniami z tym samochodem.
A więc oprócz regularnych wizyt w serwisie dotyczących bieżącej eksploatacji tj. wymiana filtrów, oleju czy klocków hamulcowych, Alfa zmusiła mnie dwa razy do wizyty w serwisie.
Pierwszą rzeczą była wymiana wariatora a drugą łącznik stabilizatora.
Dlatego nie rozmumiem wpisów niektórych osób, które nie miały do czynienia z tym właśnie silnikiem a wypisują na forum bzdury strasząc tym samym potencjalnych super szczęśliwych posiadaczy AR 159 1.9 JTS!!!!
Piszę to dlatego, że jako posiadacz AR z tym właśnie silnikiem będę go bronił ile sił, gdyż nigdy mnie ten samochód nie zawiódł. Dodam jeszcze, że przez te 2 lata przejechałem tym autem ok 70 tys. km i naprawde nic nigdy się nie działo poważnego. A obecny przebieg to 110000 km.
Jeżeli ktoś dba o auto i szanuje je to będzie nim się cieszył bardzo długo.
Takie jest moje zdanie.
Dziękuję za uwagę :)
Zgadzam się i popieram...:)
Witam ! 159 1,9 JTS mam pół roku. Kupiłem gdy miała niecałe 80 tyś. km, od 1 właściciela. Najniższe zużycie Pb na trasie wg pokładowego to 7,4 przy bardzo spokojnej jeżdzie- nie śpiesząc się. Po mieście to 10,5 do 14 L.
Ostatnio w tylną oponę złapałem gwożdzia i nie pomogło "mleczko" z zestawu naprawczego. Jestem zdecydowany kupić chudą dojazdówkę. Proszę doradżcie jaką ( podobno pasuje od Vectry ). W bagażniku nie znalazłem nawet klucza do kół. Proszę o poradę.
A na allegro patrzyłeś :
http://moto.allegro.pl/kolo-dojazdow...467883537.html
Ja bym dokupił jednak pełne koło
pozdrawiam
---------- Post dodany o godzinie 11:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:53 ----------
Wczoraj byłem w ASO w Carserwisie w Warszawie i pytałem o wymianę kompletnego rozrządu w 1.9 JTS cena w serwisie to 4500 PLN, ale facet mnie uspokoił , że dopóki nie zaświeci się kontrolka to nie ma co się martwić a nad wymianą należy się zastanowić dopiero przy 150 tys przebiegu. Natomiast potwierdził , że przy 2,2 JTS faktycznie łańcuszek potrafi się wyciągnąć ze względu na wyśrubowaną moc i ostrą jazdę.Miałe inny problem bo walczyłem z centralnym zamkiem od strony pasażera nie zamykał się i nie składało sięprawe lusterko wymienono centralkę ( 395 PLN ) w prawych drzwiach i z usługą zapłaciłem 750 PLN i teraz działa
Witam !
Mam mam AR 159 JTS. Ostatnio przebiłem oponę dużym gwożdżiem, że nie pomógł zestaw naprawczy. Wulkanizator radził kupić chudą dojazdówkę od Vectry. Czy ktoś wie jaki jest rozstaw śrub ?
Mateo5
po co są w ogole te zestawy naprawcze?
Zestaw naprawczy to lipka tylko koło zapsowe ratuje sytuacje. Panowie a ile wam pali oleju 1,9 JTS ??
hola, hola jest nas wiecej :) Od niedawna jestem posiadaczem drugiej juz belli, tym razem 159 2.2 jts. Na razie wiele sie nie wypowiem, nie wiele przejechalem. Po kupnie zrobilem kilka rzeczy ale raczej eksploatacyjnych (miala przebieg 111tys, byla po wymianie rozrzadu, czujnika temp oleju, czujnikow cofania i jeszcze kilku rzeczy, ktore mialem mozliwosc sprawdzic w historii w serwisie). Na wiosne polakieruje jeszcze maske bo ma sporo odpryskow (jezdzona przez pierwszego wlasciciela glownie w trasie) i zrobie pelna polerke (moze znacie dobry warsztat w Warszawie, gdzie mozna wypolerowac lakier?).
Spalanie ma znosne, przy spokojnej jezdzie do osiagniecia jest 11.5-12 litrow ale nie na krotkich odcinkach, bo na takich, okolo 6 km, to faktycznie 12.5-13 wychodzi najmarniej.
Odnosnie generalnie awaryjnosci, glownie apropos postu zbynia, to jak najbardziej zgodze sie z tym, ze wszystko zalezy od nas samych, jak dbamy. Jezdze alfa od 11 lat (145) i jak o nia dbalem, z pasja pedanta, tak nic sie w niej nie dzialo. Zaniedbalem przez rok, dwa, trzy (gorsza kondycja finansowa) tak zaczela sie sypac. Niestety zdazylem ja jeszcze ostatnio rozbic, ale plan po naprawie jest taki, zeby ja porzadnie odremontowac i miec 2 cudne czarne slicznotki :)
Tez mam ten nieszczesny zestaw naprawczy a niekoniecznie chce za dojazdowke placic 400 zl (jak ta z allegro). W serwisie, jako ciekawostka, krzycza sobie 1 800 !!! :D
W ogole to proponuje abysmy dzielili sie uwagami jak najlepiej zadbac o nasze belle z jts silnikami. Ja narazie nie mam doswiadczen wiec nie mam sie czum dzielic. Chodzi mi glownie o takie kwestie jak uzywane oleje, plyny, czestotliwosc ich wymiany oraz inne kwestie, ktore do oczywistych niekoniecznie naleza.
Ja to już się doczekać nie mogę swoje Alfy Romeo 159 1,9 JTS zaczynam grać w RM FM i Lotka..:P nawet...
Ale jak nie znajdziesz pracy tej jedynej nie zarobisz nie kupisz...proste, żyje gazetami i tym forum....
Myślę że kiedyś się uda....w końcu....
ale olej brać może ;))
Wiem że JTS to benzynka. Chodziło mi właśnie ile bierze oleju silnikowego ile go spala...:P
A na jakim olejku jeździsz??
Cześć wszystkim - przymierzam się właśnie do zakupu 159 i rozważam właśnie 1.9 JTS jako jedną z opcji, bo:
Tańsza w zakupie (albo w lepszym stanie, z mniejszym przebiegiem) niż JTDm
Moje planowane przebiegi to < 15kkm rocznie co licząc na szybko przekłada się na 2000PLN rocznie więcej za paliwo.
Od większych pojemności skutecznie odstrasza mnie akcyza - skoro państwo zabiera ekstra 15%, to na samochód zostaje mniej.
Czy jest to rozsądny wybór?
Szczerze mówiąc gdyby nie fakt że mam kartę flotową i muszę mieć diesla zdecydowanie skłaniałbym się do zakupu benzyny. Po pierwsze różnica w cenie jest znikoma, a gdy pomyślisz o tych wszystkich filtrach cząstek stałych, zaworach ERG i innych dziwnych eko wynalazkach i kosztach ich regeneracji - napraw, to cenowo wyjdzie na to samo. Oczywiście nie popieram przerabiania benzyny na gaz, zwłaszcza w takim samochodzie jak 159.
Ja bym brał spokojnie AR 159 1,9 JTS albo 1,8 MPI oczywiście tą i tą z pełnym w miarę wyposażeniem. Tylko lukaj czy nie zajechana i czy nie bita ostro....
Ja osobiście w Diesla nie wierze chodź jest ich dużo na rynku...
wydaje mi się, że 2,2JTS jest optymalnym benzyniakiem do 159. Jeszcze nie pali jak smok (3,2) a ma wystarczająco mocy, żeby sprawiać frajdę.
Prawdopodobnie masz rację - patrząc od strony "technicznej" - niestety jeżeli do tego dołożę odrobinę rozumu, to już tym optymalnym silnikiem przestaje być. Silnik 2.2 ma po prostu dodatkowy "bonus" w postaci 15% extra akcyzy przy zakupie (import do Polski) + lekko wyższa cena zakupu. Obawiam się, że będzie po prostu trudno znaleźć coś interesującego w zakresie mojego budżetu.
Sam nie jestem uprzedzony do silników wysokoprężnych - każdy rodzaj ma swoje wady i zalety. Pewnie zdecyduje o tym po prostu to co będzie dostępne na rynku.
Witam....
Postanowilem podlaczyc sie do dyskusji w sprawie 1.9 i 2.2 jts. Obecnie uzytkuje auto z silnikiem 1.4 Tjet 150km fiat bravo juz czwarty rok. Oprucz wymiany stabilizatora prawy przod i wymian eksploatacyjnych, nic sie nie dzieje. Porownujac osiagi ( koniki i niutonki ) to oba silniki jts wygladaja nie zbyt ciekawie. Ale nie oto chodzi czy zwykla benzyna czy turbo ( czoc wiele przemawia za turbo) to paliwko jest lykana nawet do 15 litrow ( ciezka noga ). Ale chce poruszyc kwestie silnika 1.75 alfy. Moze Koledzy cos wiecej o nim wiedza??? Mam zamiar nabyc 159 wlasnie z tym silnikiem.
przy ciężkej nodze to i 1,9JTDM spali 15litrów :) mój rekord to narazie 12... agresywna jazda musi być okupiona dużym spalaniem.
Dynamika lubi lykac. Pytanie do kolegi grzdyla... jak sprawuje sie 1.9jtdm????
jeździ...emocji nie ma za wiele ale to nie wyścigówka...dobry silnik na długie wycieczki autostradą ;) tempomat 140km/h i jedziesz w ciszy i spokoju a w kieszenie aż tak bardzo nie ubywa. Ale jak chcesz auto z pazurem to albo 2,4JTDM (pierwotnie takie miałem kupić) albo 1,75TBi. Słyszałem też, że 2,2JTS potrafi zaskoczyć mocą, ale znowu mały wybór na rynku wtórnym.
Jeżeli podoba Ci się jazda turbobenzyną to nie polubisz JTDm. Nie można kręcić wysoko ;) ja wcześniej jeździłem wolnossącymi japończykami i brakuje mi czerwonego pola przy 7000 obrotów ;)
Dzieki.......
To fakt, ze 2.2 jak na lekarstwo........ 2.4 jtdm tez nie wiekszy wybor ( znow akcyza )....... 1.75 tb jeszcze kosmiczne ceny na wtornym rynku.... a moze 1.9 jtdm z malenkim czipem?? albo julka 1.4 170km ale to nie jest 159 ktora pokochalem..... no i problem jest.
do codziennej jazdy 1,9JTDM jest w zupełności ok (wersja 16V) jeżeli chcesz poszaleć to możesz się rozczarować, mi tam 1,9 narazie wystarcza, gdy szukałem auta i jeździłem 2,4 to po przesiadce na 1,9 zastanawiałem się czy jadę na zaciągniętym ręcznym ;)
Kolega mieszka w W-wie. Ja na Mazurach. Do biura mam 4 km. Chyba lepiej benzynka. Wlasnie sie zastanawiamy z zona nad 1.9 jts, 2.2jts jak pisalem akcyza ale kto wie??? alfoska turbinka 1.75 jeszcze na wtornym praktycznie zero podazy. Chociaz robie rocznie do 20.000 km nie jestem przekonany do ropy.
Mam tez pytanie do zalozyciela posu w sprawie usterek jakie pojawily sie do tej pory w jego 1.9 jts.....
pozdrawiam
Mam alfę 159 z silnikiem 1.9jts. Niestety mechanik stwierdził "wypadanie zapłonów" w moim autku. Szarpie nim na wolnych obrotach, obroty falują ..... Czy przyczyną jest cewka zapłonów czy może gdzieś indziej szukać przyczyny ?
Witam!
Właśnie czytam sobie wątek na temat 1,9 JTS (powód jest taki, że stałem się szczęśliwym posiadaczem alfiszonka z takim właśnie motorkiem). Jakoś już tak mam, że teza bez dowodu skłania mnie do podejrzeń o złe intencje, stawiającego tezę - do czego zmierzam? Znalazłem wiele opinii, że 1,9 JTS to "kiepski" silnik, a jednocześnie nie znalazłem żadnego uzasadnienia tej tezy. Ktoś napisał, że w 2,2 wyciągają się łańcuchy rozrządu, natomiast o 1,9 nic. Jedynym problemem jest zgłoszone przez pawelgry "wypadanie zapłonów", cokolwiek miałoby to znaczyć. Głownie słychać peany na temat 1,9 JTD 150 km, z jednoczesną informacją, potwierdzoną przez mojego znajomego, który jeździ Schabem z takim motorem, o awaryjności zaworu EGR i problemem z kolektorem - nie, żebym chciał kontynuować dyskusję na temat wyższości "Świąt Wielkiejnocy nad Świętami Bożego Narodzenia", ale rad bym zrozumieć, dlaczego silnik, co do którego nie mogę się doszukać żadnych zarzutów, jest gorszy od tego, który ma problemy o których napisałem, że o DPF-ie nawet nie wspominam, bo to dopiero jest totalna porażka, na którą, jak się zdaje, jedynym rozwiązaniem jest oszukiwanie komputera i akurat temat DPF-a dotyczy chyba wszystkich silników z tym ustrojstwem, to trudno powiedzieć, że AR nie dotyczy.
Widze, ze grupa JTS rosnie w sile :)
Powodzenia i bezawaryjnej !