We fiacie Croma moc silnika była 150KM
w Lancii 177KM i w Alfie 164 też 177KM tak dla uzupełnienia oczywiście dla nie wtajemniczonych :)
Printable View
We fiacie Croma moc silnika była 150KM
w Lancii 177KM i w Alfie 164 też 177KM tak dla uzupełnienia oczywiście dla nie wtajemniczonych :)
Ile w tej 164 dmucha i jaki stopien sprężania? Bo w cromie o ile dobrze pamietam to chyba 0.6-0.7 i 8:1
Tak mi się wydaje ze turbina w lancii i Alfie była nieco wieksza Garett 4 dwu częściowa
a w fiacie Garett 3 ale do końca nie jestem pewien
jeszcze raz dla pewnosci...przy normalnej wymianie panewek, takiej profilaktycznej trzeba robic szlif wału?
W ZG koleś w EVo car robił taką przekładkę, do 155 2.0 16v włożył silnik z lanci 2.0 turbo szczegółów nie znam ale była to niebieska alfa z Wrocławia podobno ładnie śmigała i na zlotach we Wrocławiu bywała widziałem na zdjęciach na stronach któregoś z klubów
Tak to ta Alfa:D:D:D
---------- Post dodany o godzinie 10:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:31 ----------
Ciekawe czy jeszcze żyje:D:D:D
Ale z Was plotkary! ;-)
Pozdrawiam, d.
jeszcze raz dla pewnosci...przy normalnej wymianie panewek, takiej profilaktycznej trzeba robic szlif wału?
i jak sie ma podmianka na silnik od 164 3.0 v6 12v duzo przeróbek?bo wolałbym jak płacic to za cos mocniejszego...
Nie trzeba nic wydziwiać, dawca bliźniak w postaci Lancii Dedry Turbo i jeździ ;-)
Silnik z wiązką i ECU, skrzynia, chłodnica oleju, intercooler, mechanizm lewarka zmiany biegów, wydech. Trochę eksperymentów z obrotomierzem, nie chce działać poprawnie z ECU Marelli. W seryjnym zderzaku 155 chłodnica oleju i intercooler będą zasłonięte halogenami, zalecam coś z tym zrobić.
Z pewnością więcej pracy pochłonie doprowadzenie silnika do stanu znoszącego upalanie (nie mylić z katowaniem ;+}). Nawet jeśli będzie wyciągnięty z jeżdzącego auta, rozebrać, zrobić rewizję lub remont, nawet na wyrost.
Auto po zmianach, zupełnie inna liga osiągów i wrażeń, nie chodzi o moc szczytową tylko jej rozkład na obrotach. Kombinacja nie do miasta i ganiania spod świateł, owszem można się szybko zebrać, ale kosztem sprzęgła i przeniesienia napędu. W ciasnych serpentynach trzeba schodzić do jedynki, prosi się o 4x4 i przechodzenie zakrętów bokiem, tutaj czuję niedosyt. Ale wszystkie szybsze zakręty jeździ się nadzwyczajnie.
Jak ktoś ma równe drogi w okolicy, niech od razu wstawia większe koła i duży hamulec, tarcze 305mm z Fiata Coupe + zaciski 4-tłoczkowe ze 166 V6.
Pozdrawiam, d.
a cos z mocniejszych silników od 2.0 16v 150Km gdzie nie trzeba cos az tak przerabiac by sie znalazło?
moze i tak ale poprosił b ym o podanie silników gdzie jest mozliwosc ich normalnego dostania a nie wyciecia z okładki czasopisma motoryzacyjnego...
podpowie ktos? jak jest z tym szlifem? i prosił bym o pomoc przy silnikach? moze byc na turbo ale nie koniecznie, taki gdzie nie byłoby az tyle bawienia sie z przkładka ale mocniejszy niz 2.0 ts 16v
Przecież podpowiedż masz wyrażną 2 litry Turbo z Lancii Dedry. Panewki mozna wymienić na nominał bez szlifu wału profilaktycznie pod warunkiem że wał nie jest juz mocno zmęczony, trzeba pomierzyć czopy wału
takiego silnika nigdzie nie widac...hm...interesuje mnie 2,5v6 albo 3.0 v6 12v duzo komplikacji bylo by pry tym 3.0 bo do 2,5 akurat juz wiem
http://www.moto.allegro.pl/item11561..._8v_turbo.html
Jak to nie widać, namawiam Ciebie właśnie na coś takiego
i to jest silnik wykiprowany z Alfy 164 z dekielkiem Alfa Romeo, tylko 164 miała taki dekielek idealnie taki sam jak mój
silnik całkiem cacy z tym ze do tego jeszcze przekładka i cana skrzyni...w 3000by sie zmiesciło? i pytanie jaki on jest w eksploatacji bo chyba jest najwazniejsze...duzo roboty przy przekładce? jakies wstawki, wycinki?
Było już pisane, żadnych wycinek czy przeróbek jedynie odsłonic chłodnicę olejową
aha no tak, nie skumałem ze to do tego...a jak ze skrzynią? no i jak z eksploatacja silnika?ile by mogła kosztowac taka przekładka ze wszystkim?
Myslę że nie powinno kosztować więcej niż tysiaka ale trzeba uwzględnić jeszcze złożenie i ewentualne części do silnika. Skrzynia nie powinna kosztować więcej jak 500-600 zł ja będziesz brał razem z silnikiem
ale co nie powinno przekroczyc tego tysiaka?naprawa silnika czy przekładka/ ?
Przekładka całego kompletu napędu
A JAKI BYŁBY EWENTUALNY TAKI POGLADOWY KOSZT PRZYWRÓCENIA SILNIKA do serii? chodzi mi o porównanie w kosztach np do mojego ts-a
http://otomoto.pl/alfa-romeo-155-C14382136.html
zastanawiam sie na ta bellą dla przeszczepu i paru czesci oczywiscie, kojarzy ja ktos albo mógł by ktos ja zobaczyc?z góry dzieki
a jak by było z instalacja w przypadku przekładki na nowszy typ tzn ze 156, lub 145(155km)bo z tego co sie orientuje to budowa jest taka sama...
jak wyzej,biorac pod uwage silnik od 156, gdyby am silnik zmienił? bez osprzetu? cewki raczej powinny podpasowac od 155 i osprzet w koncu to ten sam silnik, czy jestem w błędzie? chodzi mi o podmienienie samego słupka bez osprzetu...
silnik z kolektorem ssacym musiałby byc? chodzi mi zeby instalacji seryjnej nie ruszac, bo w okolicy strasznie ciezko o takiego co by sie tego podjał, zarówno w okolicy kwidzyna jak i w elblagu
juz rozumiem...skoro silnik od 156 podejdzie na osprzecie od 155 o pytanie jak jest ze skrzyniami biegów, od 156 np 1.6 albo 1.8 podejdzie bez problemu? 1.6 nie miała by za krótkich przełozen?
a wiec tak, była juz podjeta dyskusja na temat przekładki silnika 2,5 v6 od ar 155 ajak z silnikiem 2,5 v6 od 156? jest to mzoliwe bez wiekszych kombinacji? jesli tak to co z zawieszeniem silnika?