Cała treść -> TUTAJ.
PS. Swoja drogą cały opis jest bardzo ciekawy...
Printable View
Cała treść -> TUTAJ.
PS. Swoja drogą cały opis jest bardzo ciekawy...
autorem tego postu na autocentrum jest marcingp, czyli kolega alfista który próbuje razem ze mną rozwiązać ten problem - patrz kilka postów wcześniej. Czyli nadal jesteśmy w punkcie wyjścia :D
dzisiaj rozkręciłem wszystko co tylko mogłem - dostałem się do samego infocentera, przeczyściłem jeszcze raz kostkę łączeniową pod schowkiem, podgiąłem też trochę piny by lepiej stykało, to samo zrobiłem z kostką wchodzącą centralnie do infocentera - zero poprawy. Miałem cały kabel na wierzchu więc ruszałem nim na lewo, prawo patrząc cały czas czy załapie - zero reakcji. Nie mam już pomysłu co dalej ;/ jak już pisałem wcześniej robiłem to samo z wtyczkami wchodzącymi do licznika. Być może ma ktoś "pożyczyć" na próbę licznik poliftingowy do 1.9 JTDm 140 km, by sprawdzić na podmiankę czy coś w liczniku nie klękło z przesyłaniem danych na info ? proszę o jakąś pomoc, albo sugestie
kolejna zagadka - cały czas myślałem że żeby zdiagnozować infocenter należy normalnie podpiąć się po złącze diagnostyczne OBD II. Rzeczywistość jest trochę inna - wg elearna jest specjalne złącze R57 tylko do diagnostyki infocenter znajdujące się także w okolicach złącza OBD II. W załączniku dodaje zrzut z elearna jak to wygląda - i teraz pytanie czym się pod to podpiąć czy w serwisie fiat/alfa bedą mieli taki sprzęt?
Kolego...nie trać kasy tylko zapytaj na forum kto blisko mieszka z podobnym autkiem i podmień prędkościomierz albo kup na allegro za 50 pln.Za podpięcie do kompa zapłacisz 3x tyle.Jeśli infocenter wyświetla Ci kilometry / dystans / a nie wyświetla Ci spalania to połączenie jest dobre.Wina leży moim skromnym zdaniem w miejscu gdzie schodzą się informacje z ECU i przeliczane są z przebiegiem z ABS.U mnie komputer pokazuje bzdury odnośnie spalania / bardzo duże wyniki nie zgodne na szczęście z rzeczywistością / ale wyczytałem że to może być problem np. przepływki.Muszę się zabrać za wymianę rozrządu i przy okazji porobić pomiary wtryskiwaczy itd. wyczyścić EGR ..a póżniej mogę walczyć ze wskazaniami.Zapytaj może już lepiej w serwisie czy są w stanie sprawdzić po CANie czy dane urządzenie / dana centralka /jest załączona w systemie.Może nie wysyła impulsów dalej do infocenter.Nie wiem jak to w naszych alfach...ale jest to osiowanie proxy....czyli musisz zameldować jakieś nowe urządzenie w systemie...jeśli tego nie zrobisz to auto i inne centralki go nie widzą.Może niech się wypowiedzą koledzy którzy mieli do czynienia z programem
diagnostycznym w serwisie alfy.
tylko widzisz kolego - ja gwiazdki mam wszędzie - średnie spalanie, średnia prędkość, dystans na danym paliwie - zamiast wszelkich danych mam gwiazdki, a jak już pisałem wcześniej przez 7 miesięcy od zakupu wszystko hulało - druga sprawa nie znalazłem licznika na allegro do mojego auta - 1.9 JTDm 140 KM listopad 2003. Że w serwisie zapłacę krocie to wiem, dlatego póki co próbuję sam dojść do tego co jest nie tak konfrontując swoje spostrzeżenia na forum. W przyszły weekend druga tura rozbierania wnętrza tylko pod kierownicą i sprawdzanie oprzewodowania.
Witam.
Czy komuś udało się rozwiązać powyższy problem?
Pozdro, G.
U mnie bez zmian. Po awarii półośki we Włoszech (koszt naprawy z holowaniem około 1000€), ponownej wymianie szyby przedniej i remoncie zawieszenia przedniego mam jeszcze do naprawy/wymiany chłodnicę klimatyzacji (czy jak to się tam nazywa) bo ma nieszczelność po zahaczeniu "brzuchem" o krawężnik. Na razie "gwiazdki" mi nie przeszkadzają. Przyzwyczaiłem się. Mogę tylko dodać że od czasu do czasu wskazania mi działają więc obstawiam brak kontaktu gdzieś na stykach.
Offtop: Marcin, nie masz troche już dość Alfy?
Nie mam!!! Uwielbiam je mimo wszystko!!! Nie zamieniłbym na nic innego :D
Moja jest wystawiona do sprzedaży w tej chwili. Ale przyczyną nie jest irytacja tylko nowe auto służbowe (u nas w firmie się za użytkowanie płaci) poprostu nie chce utrzymywać trzech aut. Poza tym moja kupiłem za 17 tysi a dodatkowo wpakowałem w nią z 8 tauzenów z czego wynika, że kosztowała mnie już ze 25 000pln. a ponieważ nie młodnieje to chce sprzedać teraz za 15000 bo co roku będzie coraz mniej warta. A choruję na Brerę lub Spidera i chyba kupię jedną z nich jak sprzedam AR156, Corsę i trochę dołożę ;-)
link do mojej: http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sportwagon-16v-C19734253.html
infocenter story - ciąg dalszy... dzisiaj pojechała do elektromechanika na komputer, oczywiście zgodnie z przewidywaniami nic nie pokazało. Ostatnio już miałem kupić licznik na podmiankę, ale ktoś mi go "sprzątnął" sprzed nosa, i teraz nawet jednej sztuki pasującej nie ma na allegro... zastanawiam się jeszcze czy nie rozebrać licznika i i nie oddać płytki drukowanej do kogoś kto by mi ją przegrzał od nowa (podejrzenie o zimne luty) w każdym razie będę drążył dalej... a jakby ktoś miał do sprzedania licznik poliftingowy do AR 156 z czarnym cyferblatem do diesla, do jestem bardzo zainteresowany... P.S. może ktoś ma jakieś inne pomysły?
Ciekawy problem.
Jutro poprzeglądam eLearn i może rzucę Ci jakiś pomysł lub trop.
---------- Post added at 00:33 ---------- Previous post was at 00:15 ----------
Próbowałeś ciągnąć alternatywny przewód od pinu 8 w większej kostce od prędkościomierza do pinu nr 7 w infocenter?
Przewód brązowo biały.
nie próbowałem, trochę mało prawdopodobne mi się wydaję by przewód poszedł - wszystkie żyły od kostki są owinięte "czarnym bandażem" i nie ma jako tako tam żadnych ruchów pod deską by mógł się ukruszyć, ruszałem podczas odpalonego auta wszystkimi kostkami po drodze i nic się nie dzieje, aczkolwiek wszystko jest możliwe... Ostatni raz Infocenter normalnie chodził jak jechałem do tarnowskich gór - wróciły wszystkie dane i tak jechałem przez 100 km i było wsio OK. Dojechałem zgasiłem auto i w drodze powrotnej znowu kicha.... Tak czy siak wykluczam jakieś ześwirowania od Ecu oraz centralki ABS, bo wtedy by licznik świrował z prędkościami i ABS, to musi gdzieś być pomiędzy INFO a Licznik. Swoją drogą nie dopatrzyłeś się może w Elearn którędy biegnie sygnał do Infocenter odnośnie poziomu oleju w silniku, bo to też znikło... Czy idzie też przez licznik czy inną drogą.
A serial line connects module E63, from pin 7, with speedometer module E10 See E4021 SPEEDOMETER with this line used to send information concerning the warning lights (for the repetition of the signal at the actual INFOCENTER) for the engine oil level, speedometer signal, etc.
Idzie przez licznik jak widać.
E63 to wyświetlacz Infocenter
E10 to prędkościomierz.
Po drodze jest jeszcze E90 czyli kostka/połączenie Infocenter (przechodzi przez pin nr 2)
Pociągnij sobie ten kabel od prędkościomierza do Infocenter, no chyba że od razu wolisz w ciemno wymieniać prędkościomierz.
---------- Post added at 13:32 ---------- Previous post was at 11:56 ----------
The information concerning the engine oil level arrives from sensor K32 at pins 5 and 13 of connector A of E10 and is sent again from pin 8 of connector A to module E63 which displays it.
cuoreventi właśnie przed chwilą skończyłem - rozbebeszyłem całą deskę, wyciągnąłem Infocenter, licznik, wiązki. Najpierw przedzwoniłem od licznika do kostki E90, później od E90 do infocenter, a następnie od licznika do infocentera, i za każdym razem jest przejście - czyli opcja uszkodzonej wiązki odpada, został już chyba tylko sam licznik... przy okazji oczywiście spaliła się jedna żarówka od podświetlenia licznika, i plus tego całego rozbierania że przy okazji wymieniłem filtry przeciwpyłkowe...
więc co dalej z tym fantem? chyba pozostaje mi polować na inny licznik :(
Sprawdź w takim razie w ePer czy aby na pewno prędkościomierze dla diesli i benzynówek były faktycznie inne.
powiem tak w eperze nie doszukałem się jak to sprawdzić... wklejam w załączniku zdjęcia jak wyglądają kody do benzyny a jak do mojego diesla
Na to wygląda że jednak są inne. Przynajmniej mają inne numery części.
właśnie... czyli zostaje ostatnia ewentualność szukać nowego licznika... :(
Ewentualnie rozebrać stary, ewentualnie zrobić jakieś obejście, ewentualnie zrobić jakąś podmiankę...
Zaciekawił mnie Twój przypadek. Pewnie rozebrałbym pół auta aż bym w końcu to naprawił.
Ale co ja mogę pomóc na odległość...
hehe , mnie mój przypadek tak średnio ciekawi, raczej drażni, ale nie spocznę puki nie zacznie wszystko hulać, zresztą pół auta w środku to już rozebrałem, licznik też już rozkręcałem i czyściłem płytkę drukowaną, co dziennie patrzę na allegro czy ktoś nie wystawił licznika takiego jak mój. Koleś co podpinał alfę pod kompa się pytał po co ja to robię, przecież to nie jest takie potrzebne - ale w mojej Alfie ma być wszystko na tip top. Na podmiankę prędkościomierza nie mam co liczyć, bo nie ma takiej alfy jak moja na mieście. Zastanawia jeszcze złącze diagnostyczne do infocentra (dwupinowe) ale czort wie czym się do tego podłączyć - z ciekawości dodam że w seicento 900 mojej matuli jest podobne złącze do diagnostyki sterownika silnika. Następną rzeczą co producent rozumie "w przypadku braku informacji" odnośnie tych gwiazdek :/
Złącze diagnostyczne Infocenter jest zaprogramowane pod examiner.
Dokładny opis powinien znaleźć się w zakładce Test. Lecz mój eLearn tego nie pokazuje.
Równie dobrze w to złącze możesz podłączyć zwykły miernik napięcia z wyświetlaczem.
Panowie i Panie... po długim półtorarocznym brakiem wskazań średniego spalania, poziomu oleju, resetu daty które spowodowały nieprzespane noce w moim życiorysie, a odbiły jeżdżeniem po "znachorach", rozbieraniem połowy deski rozdzielczej (nie raz), oraz "dzwonieniem" wiązki elektrycznej udało mi się dzisiaj rozwiązać problem... pół roku szukałem licznika od europejczyka do mojej alicji, bez pewności że to w nim tkwi problem. Będąc od półtora miesiąca w delegacji moja żona codziennie sprawdzała czy jakiś licznik pojawił się na allegro. W środę kupiłem w ciemno(żona zadzwoniła do mnie że taki jest), żeby czasem ktoś nie kupił przede mną. Dzisiaj godzinę temu założony - jest wszystko: spalanie, poziom oleju, data... po tym wszystkim mogę stwierdzić jedno: w liczniku coś klękło, albo powstały jakieś zimne luty... może sposobem mogłoby być wygrzanie całej płytki licznika... ale w każdym razie na 100% problem tkwi w tym. Nawet nie wiecie jaki jestem szczęśliwy że w mojej Alicji znowu wszystko działa jak trzeba... pozdrawiam i powodzenia :) Paweł
Dzięki piękne za informację.
Gratuluje rozwiązania problemu.
Pozdrawiam
Marcin
Mam pytanie czy wymieniłeś tylko licznik prędkości
czy cały komplet zegarów
Witam
mam podobny problem do "pawcio87"
pacjent 156 2002 2,4jtd
otóż wyświetlacz pokazuje tylko datę, komunikaty typu otwarte drzwi, natomiast nie pokazuje: średniego spalania, chwilowego spalania itp.
jak obstawiacie to również wina licznika??
ale masz taki sam objaw - tj. gwiazdki? Jeśli tak to uwierz mi że rozbierałem pół deski rozdzielczej, dzwoniłem przewody i tylko wymiana licznika pomogła. Myślę że na elektronice powstają jakieś zimne luty i tyle w temacie. Do dzisiaj bez problemu jeżdżę i bez powrotu tej awarii minęło już 40 tys. km :D
Ja sprzedałem auto nie usuwając problemu ale również obstawiam zimne luty gdyż jak złapał mróz poniżej -15 stopni to o dziwo przez jakiś czas zadziałało poprawnie. Przypuszczam, że gdzieś cyna mocno się skurczyła powodując chwilowe przywrócenie kontaktu.
u mnie nic się nie pojawia, ciemny wyświetlacz.
tak jak pisałem, ustawienia komputera widać tj. menu- komunikaty również, ale wiadomości z komputera już niestety nie...
a możesz wrzucić foto jak to u Ciebie wygląda?
Podejrzewam to samo czyli zimne luty. Jeżeli komputer nie wskazuje błędów to znaczy, że impuls jest generowany tylko przez brak styku nie dochodzi do... I tu pytanie czy nie dochodzi do wyświetlacza, czy licznika. Ja bym zaczął od rozebrania samego wyświetlacza, sprawdzenia i przeczyszczenia tam styków.
I jeszcze dłuższe przytrzymanie tego guziczka robi reset o ile dobrze pamiętam.