tez czekam na koncowe prace i ogłoszenie wyników.
Swój problem dławienia oraz mulenia na wolnych obrotach rozwiązałem , obecnie trwaja testy.
Printable View
tez czekam na koncowe prace i ogłoszenie wyników.
Swój problem dławienia oraz mulenia na wolnych obrotach rozwiązałem , obecnie trwaja testy.
xxx
Pewnie grzebałeś w elektronice ?Cytat:
Napisał bubu321
masz racje jak widze ECU to mnie ręcę świerzbią.
od razu wgrywam nowy software.
Testy trwaja ale widzę ze chyba moje ECU nie daje sobie radę z odczytem sondy lambda lub tak zwane fałszywe powietrze.
Pracuję własnie nad tym aby podstawić nowe ECU do mego testowego samochodu, a to ECU było dobre w innych samochodzie.
silnik przymulił trochę.
komputer pokazał błąd P1173.
eTech dla M1.5.5 podał że to
cały komunikat błęduKod:P1172 Lambda adaptat. 2 (additive) above upper limit
P1172 Lambda adaptat. 2 (additive) below lower limit
P1173 Lambda adaptat. 1 (multiplicative) above upper limit
P1173 Lambda adaptat. 1 (multiplicative) below lower limit
failed componet code: Self adaptation parameters FRA
fault symptom: Below minimum limit
event count: 127
warning lamp not ilumminated
- TRA ( addition factor Row 1) wynosi 147536,
- FRA ( multiplication Factor row 1 low ) 0.78,
- FRA ( multiplication Factor row 1 high ) 0.99
- FRA current 0.99.
- AutoData zaś jako przyczynę do sprawdzenia podała że to:
fałszywe powietrze na wejściu / wyjściu,
sonda lambda,
ciśnienie paliwa,
system paliwowy
mechaniczny błąd lub na końcu ECU do wymiany.
- po zerowaniu parametrów adaptacyjnych samochód idzie jak nowy do czasu.
sonda lambda - nowa, Boscha
ciśnienie paliwa nie było sprawdzane, nawet nie wiem jak to sprawdzić.
układ paliwowy - czy to może być wtryskiwacz ?
ECu i tak mam zamiar wymienić na próbę.
-
http://img174.imageshack.us/img174/6066/p1173is8.th.jpg
-
http://img182.imageshack.us/img182/9...1732cy0.th.jpg
Po resecie nastawień jest prawie dobrze ale po jakimś czsie znów muł ( tak samo jest w wuja 156 ) Gubi nastawienia może to być że gdzieś łapie lewe powietrze na dolocie lub przed katem bo gdyby było nieodpowiednie ciśnienie paliwa miałby kłopot z uruchamianiem silnika
jak jest przypchany filtr paliwa to na wolnych bedzie trzymalo cisnienie ale przy duzym obciazeniu juz d.. blada i cisnienie spada
Witam.
Tak sobie siedzę i czytam, i jestem pełen podziwu dla tego co robicie. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
Jeśli chodzi o ciśnienie paliwa, to nie do końca były by problemy z uruchamianiem silnika. Wszystkie przypadki z wadliwa pompą paliwa z jakimi ja się spotkałem, to przeważnie własnie mulenie silnika. Pompa zazwyczaj dawała wystarczające ciśnienie na początku i na niskicś obrotach, co w zupełności wystarczało do odpalenia i odpowiedniej pracy na niskich obrotach, natomiast przy obciążeniu sprawa diametralnie ulegała zmianie. W pewnej 145 doszukiwałem się różnych problemów łącznie z podmianami elementów z 2 auta, resetowaniem itp, a okazało się , że po wymianie pompy wszystko minęło. To nie oznacza, że to musi być pompa, my mieliśmy rozbitego dawcę i było łatwiej coś podmieniać niż główkować. Ciśnienie paliwa można zmierzyć manometrem wpiętym pomiędzy przewód paliwowy, a listwę wtryskiwaczy (oczywiście w TS), i obserwować czy nie spada podczas rosnącego obciążenia silnika. Ale to wcale nie musi być ten problem.
Pozdrawiam i życzę miłej pracy. :wink:
Moge się zgodzić z tą teorią przypchanego filtra lub słabej pompy paliwa ale tylko wtedy kiedy problem jest w całym zakresie obrotów
Z ta pompa paliwa to bywa roznie
Ostatnio koledze w 33 tez padla
Oznaki byly nastepujace auto nie moglo odpalic ani na rozrusznik ani na pych ale jak juz zalapalo to chodzilo ok
Winna okazala sie zacierajaca sie pompa paliwa
zwłaszcza ze samochód po wyzerowaniu chodzi poprawnie w całym zakresie obrotów.
Po czasie zaczyna przymulać.
załączam schemat blokowy ECU na M1.5.5 może ktoś się na tym zna.
-
-Kod:block 11 - calculates a full injection time Te from engine load Tl and factor Fges. Inputs from engine speed, load, temperature and air temperature
block 12 - receives inputs from battery voltage signal.
block 13 - PI -controller with proportional and integral terms and producing an output factor Fr.
block 14 - long time low-pass filter providing an output representing average fuel richness.
I, II, III - are the selected ranges for the adaptive pilot control.
block 15 - adaptive correction for air caused by leakage in the intake manifold, produce a parametr TRA , stored in the CMOS RAM
N is engine speed and NO is a reference engine speed value, for example , 850 rpm.
block 16 - adaptive correction for the injection valve and produces an output TDTV, stored in the RAM
block 17 - integrator for the adaptive correction for the altitude error and for the correction for the fuel quality, provides an output FRA, stored in RAM
block 21 - limiter device, limits integrator 17, The range of the output of integrator 17 for petrol is 0.8 to 1.2 but range is required 0.8 to 2.0
block 22 - if FRa reaches the upper limit , block 22 multiplies FMCOR by the value of FRA and FRA is then reset. If max. is reached, FRA is reset to
1 and FMCOR new is equal to 1.2 times FMCOR old. FMCOR is stored in RAM.
block 23 - multiplier device, lambda sensor or an oxygen sensor, working in closed loop control comprises a lambda sensor and a PI-controler.
block 30 - The corrected fuel injection time signal Te mofified by outputs TRA, TDVT and TVUB, is supplied as an actual signal to Ti to engine 30.
The RAM is a part of the control unit and the engine CPU uses it as a non volatile memory , so power must always be supplied.
After the engine is switched off and is subsequently started again, the adaptive content is immediately available.
The theoretical value of FMCOR is 1.728 ( 1.2 to 3 up ) but FMCOR is limited to 2. The remaining control deviation is corrected by FRA.
In this FRA = 1.157. In downwards procedure ( FMCOR = 1 ). In cases FRA can be used for corrections in a range about +/- 20%,
when FMCOR has been adapted
http://img514.imageshack.us/img514/4...dtv1ta9.th.jpg
To jest to oczym wspominałem słabe cisnienie to kłopot z rozruchemCytat:
Napisał Szef
puk, puk, czy coś poszło do przodu ?
- bo u mnie znowu przymulił, P1173, FRA poniżej progu.
- na innym forum czytałem że należy pomierzyć czasy wtrysku ale w układzie otwartym, czyli bez sondy lambda.
- ale pytanie jakie powinny być max. te czasy w obwodzie otwartym, czyli bez regulacji.
:arrow:
Byłem umówiony z Siwym 155 na telefon ale on ma to chyba w dupie bo się nie odezwał od ostatniego spotkaniaCytat:
Napisał bubu321
Proponuje wymienić napinacz...! jest jak by lekko wytarty..Cytat:
Napisał 75andrew155
Auto pojechało do ASO podłączono je pod komuter wykonano pare jazd próbnych i na koniec staneło na chamowni
Czy ja tam widze 93,8 KW ??
To tylko 125.79 KM nie wiele zostalo z tych fabrycznych 155 KM
No właśnie czekałem na taką reakcję :lol: Problemem okazał sie przepływomierz ( którego ASO nie ma :shock: ) Wymontowano przepływkę z Alfy 147 założono do mojej i co się okazało:Cytat:
Napisał Szef
po wymianie przeplywomierza moc wzrosla lecz nie jest to co powinno byc chyba ;//
Powtarzam , że zamieniony przepływomierz był z używanego auta więc też nie wiadomo czy do końca był sprawny . Jazda z podmienionym przepływomierzem znacznie poprawiła pracę silnika ( zduszenie silnika podzczas przyśpieszania )
139 KM to moim zdaniem juz niezly wynik
Jeszcze raz potwierdzil sie fakt jak ważna role odgrywa przeplywka w naszych TS-ach
Auto które ma 71 tyś przebiegu to spadek mocy 14KM jest dość duży . Zobaczymy jak wymienię przepływkę na nową
No Panowie po wymianie przepływki auta zapierdziela jak talala brak dławienia i szarpania, podjadę jeszcze na chamownie i sprawdzę ile ma teraz kucyków :D
Jesli chodzi o plastikowa rolke to nie byl bym taki pewny czy jest ona dobra i czy taka powinna byc,poniewaz przez taka rolke ucierpiala moja glowica bo zmielilo plastik jak kawe w mlynku,a to ze ta czesc jest orginalna to nie znaczy ze jest lepsza,to tak samo jak z pompa wody ,orginal ma plastikowy wirnik i jest do dupy,a zamiennik mozesz dostac z metalowym wirnikiem,ktory jest duzo wytrzymalszy :wink:Cytat:
Napisał marek1975
Sprawdziłeś ile masz kucyków po tym zabiegu? U mnie jest podobnie jak u Ciebie i jestem w trakcie wymiany świec i przewodów na nówki i zastanawaim sie nad przepływką...Cytat:
Napisał 75andrew155
Pozdrawiam
a jakiej firmy kupiles?? uniwersalna jakas czy dokladnie z numerem pod ten silnik??Cytat:
Napisał 75andrew155
Orginał Boscha 0 280 218 019 za 300 złCytat:
Napisał Alfista
a widzisz czyli alfa chyba lubi tylko oryginalne czujniki :)
Nie wiem do czego pijesz??? a jaki inny można kupić przepływomierz do T.S jak nie bosch ???????Cytat:
Napisał Alfista