A możesz skasować błąd, zrobić kalibrację i wtedy zobaczyć jeszcze raz?
Po za tym mając podłączonego kompa, sprawdź czy ruszając karoserią (naciskasz na oś) zmienia się wartość napięcia.
Printable View
A możesz skasować błąd, zrobić kalibrację i wtedy zobaczyć jeszcze raz?
Po za tym mając podłączonego kompa, sprawdź czy ruszając karoserią (naciskasz na oś) zmienia się wartość napięcia.
Nie mogę teraz żadnego w ogóle skasować.
Natomiast kolega @dawid1146 pomógł mi trochę w myśleniu swoim doświadczeniem i najpewniej mam zamienione czujniki, u mnie jest 90 stopni na tyle a 180 na przodzie, tak jak zdejmowałem tak założyłem i tak było na aukcji a ma być podobno odwrotnie. Muszę je teraz zamienić i zobaczyć co powie komp
Więc po zamianie czujników przedni zaczął działać a z tylnego no signal :). Jest jakiś postęp. W wolnej chwilii będę szukał dalej czmu no signal:)
Sprawdziłes z tyłu wtyczkę i czy przewody od niego są ok? Albo zamień czujniki i zobacz czy działa
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Wczoraj jak miałem założone odwrotnie to mialem sygnał za wysoki na obu jak już ustawiłem dźwigienki tak jak mają być. Jeden czujnik daje informacje. Więc jak mi się zwolni ciepły garaż to podepne kompa i poruszam tym co nie ma jeszcze wodzika jak się pozmieniają odczyty to wtedy będę wiedział, że ten chodzi albo nie i z drugim trzeba pokombinować.
Więc tak. Z tyłu dalej mam "no signal" z przodu jak ruszam ramieniem to się parametry w MESie zmieniają. Z tyłu wisi ciągle jedna i ta sama wartość. Na wtyczce mam masę i +12 po zapłonie, a między sygnałowym a masą po zapłonie jest 8-9V. Wszystko mierzone na wtyczce przy czujniku, więc zostaje sam czujnik teraz już i trzeba go sprawdzić, jak jest padnięty to będzie jasne, gorzej jak nie będzie padnięty... Ale no czas pokaże.
Panowie gdzie kupię nowe wtyczki do czujników poziomowania xenonów przed FL?
http://allegro.pl/wtyk-kostka-fiat-v...039312563.html sądzę, że to wygląda obiecująco. Nie pamiętam dokładnie ale chyba takie coś tam było.
wygląda jak wtyczka cewki ale może to i to... thx
Mam w łapie tą wtyczkę i czujnik. Mi wygląda na to samo.
Panowie, prośba o zdjęcie lub informacje jak powinien być zamontowany czujnik z przodu. U mnie było coś kombinowane i wygląda to tak:
Załącznik 200065
Czujnik nowy jest, zamówiony mam korbowodzik( cięgno) i uchwyt do wahacza.
Czy montaż powinien wyglądać tak ? :
Załącznik 200067
A może do tej wystającej blachy po prawej stronie?
Ty masz 156? W tym dziale raczej nikt nie będzie wiedział jak jest montowany czujnik w 156 :)
ma być tak jak tu: http://www.forum.alfaholicy.org/gt/2...ml#post1275439
Dziękuję za podpowiedź.
Witam.
Czy ktoś ma może na zbyciu blaszkę mocowana do wahacza przedniego od czujnika poziomowania xenonów - lub ktoś może pomierzyć dokładnie jakie wysokości powinny być.
Dziś i mnie dopadł problem z ksenonami. A dokładnie jednym. na zapłonie podnoszą się oba, jeden (prawy) tak na 4/5 wysokości staje i powolutku linia światła opada na połowę długości. Jak nie urok to sraczka :P
A jak przekręcisz kluczyk to ta kontrolka pierwsza po prawej stronie gaśnie razem ze wszystkimi czy świeci się dłużej. Bo jak dłużej się świeci to musisz sprawdzić na kompie którego czujnika błąd ci wyskaluje , bo może to być też silniczek pozycjonowania w samej lampie ale to trzeba we dwoje jeden przekręca drugi słucha , możesz wtedy organoleptycznie sprawdzić
Ta lampka pali się dłużej, gaśnie po około minucie może dwóch (po odpaleniu silnika). Gdy lampy się ustawiają słychać wyraźnie takie buczenie więc wszystko słychać z kabiny. Prawa zawsze podnosiła się do końca z takim sekundowym opóźnieniem i mimo,że ta lampka się paliła wszystko było ok. Na długich jest ok, a na krótkich jedno oko klapnięte. Chyba regeneracja lamp mnie nie ominie. Miesiąc temu w A6 padło mi pozycjonowanie lamp, ale tam żadna się nie ruszała.
mnie dziś również dopadło... Po włączeniu światłe mijania pulsacyjnie buczą i błąd przedniego jak i tylnego czujnika od poziomowania... nie wie gdzie szukać przyczyny... przedni czujnik nowy
Trixter w trybie pilnym do sprawdzenia wtyczki na czujnikach. Zaniedbane tego spowoduje konieczność ponownej wymiany czujników, przerabialem i przerabiam temat osobiście. Dodatkowo lubią gnić kable od czujników, u siebie wymieniłem wszystkie z tyłu. Te czujniki działają w pętli i zakłócenia na jednym przenoszą się na drugi.
Wyklepane Hammer AXE
[MENTION=5374]danus77[/MENTION], z racji zapominalstwa ... Możesz podać nazwę wtyczki ponownie ? Zamówię czym predzej :)
- - - Updated - - -
EDIT :
http://allegro.pl/webasto-thermo-top...045508110.html
to są te ?
[MENTION=5374]danus77[/MENTION] przedni przerabiałem (czujnik nowy, nowa kostka i ogarniecie wiązki). Przedni jak mi się popsuł to z nie zakłócał tylnego. W środę pojadę do mechanik to się zobaczy co i jak z tylnim. Powiedz i jeszcze czy w tylnim czujnika jest taka sama kostka (webasto thermo top c) czy jakaś inna?
wtyczki są identyczne, różnią się jedynie czujniki. I nie sprawdzi stan kabli. U mnie niby izolacja była oki, a jak zacząłem go ciąć, to nie było do czego lutować, miedź rozpadała się w palcach.
Mi jak padł tylny to zakłóca przód :)
dzięki za podpowiedzi :) a szczególnie z tym że tylni zagłusza przedni ;) i przede wszystkim za schemat :)
Panowie, gdzie tanio kupie nowy tylni czujnik?
Tydzień temu płaciłem 98pln u taniegofiata na allegro
Wyklepane Hammer AXE
Ojciec dziś załatwił mi problem opadającego ksenonu. Myślałem,że znalazł jakieś fachowe rozwiązanie problemu a on po prostu podniósł lampe na tych plastikowych regulatorach do poziomu lewej, w sumie.... spełniło swoje zadanie :P. Wszystko zaczęło się od wymiany sprężyn w samochodzie. Odkąd podniosłem całe auto do góry zaraz jedna lampa dostała pie*dolca.
To faktycznie naprawa fest ... :confused:
Dopóki nie podepnę jej pod kompa i nie zdiagnozuje i do tego nie wyeliminuje usterki lepsze takie rozwiązanie niż żadne ;)
[MENTION=26582]TriXter[/MENTION] ja kupowałem od niego na allegro, ale teraz widzę, że tył przedni zdrożał z 198 na 259, a tylnych brak.
UWAGA. PILNE !!!!!
Na schemacie, jak to w Alfie jest błąd. Przy tylnym czujniku K29 powinien być mostek pomiędzy pinami 2-3 a nie 2-6. Dopiero na schemacie wtyczki pokazane jest dobrze. Jak bedzie potrzeba to go podrzucę.
Będzie post pod postem, ale trudno ;)
Po 3h walki z kablami i czujnikami w końcu po 6 latach ponownie wymieniłem oba. Poza samymi nowymi wtyczkami musiałem na przodzie wymienić 30cm kabli a na tyle aż do bagażnika i połączyć pod aku. Kable były w środku w izolacji tak zgnite, że przednie się rozsypywały, a tylne łamały jak paluszki.
Jakie to dziwne uczucie, jak po takim czasie nie wali po oczach kontrolka awarii świateł ;)
I jedna uwaga dodatkowa. Po wymianie/naprawie, należy połączyć się kompem osobno z lewym i prawym ksenonem i dla obu wykonać kasowanie obecnych błędów i osobno kalibrację.
Te kabelki od czujników mają gdzieś wyżej jakąś wtyczkę, czy trzeba pruć i sztukować aż gdzieś do jakiejś wiązki?
W FL nie mają żadnych pośrednich złączek. Zarówno przód jak i tył idą w grubą wiązkę.
Czyli co z tym k29? Jest ori błąd czy nie?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Błąd jest tylko na schemacie powyżej. Jeśli nikt tam nie grzebał to będzie zworka na 2-3. Chodzi o to że lepiej zarabia i uzbraja się wtyczki po za autem i żeby nie zrobić sobie kuku przez nieuwagę
Wyklepane Hammer AXE
Witam. Nie chce zakładać nowego tematu A wiec tu napisze. Mam Alfe 156 fl i mam fabryczne xenony. Moje pytanie jest tego typu. Jak ma być założone samopoziomowanie xenonów? Bo pasuje i do dołu i do góry(te całe ramiączko zakończone z obu stron główka). Najlepiej prosił był o zdjęcie,z góry dziękuję.
Kolego to temat o AR 166