To nie wystarczy ! Tylko Loudlink obecnie działa z ICS. Nawet niektóre zmieniarki mimo, że mają oznaczenie modelu takie samo jak zmieniarka w 166 nie współpracują z ICS.
Printable View
Dokładnie tak. To jak? Kto ma najbliżej żeby się przekonać?
Nie znam się na tym, ale może wystarczy przerobić wtyczkę od zmieniarki, tak aby pasowała pod przewód w aucie. Przecież ogólna zasada działania zmieniarek jest taka sama. Moim zdaniem próbę powinien zrobić ktoś obcykany z elektroniką.
Panowie emulator zmieniarki tylu Loudlink, do naszych aut jest jak najbardziej do zrobienia!. " Podstawowym problemem przy konstrukcji takich układów jest brak dokładnych opisów rozkazów " . Ale ktoś mądry skonstruował Monitor szyny unilink , dzięki któremu możemy poznać te rozkazy, zmontować odpowiedni układ, napisać program,wgrać go do mikro kontrolera i uaktywnić kable w bagażniku, następnie zająć się sterowaniem tego urządzenia z poziomu ICS-a, to tak w ogromnym skrócie zapraszam do lektury :
http://rejestr.republika.pl/strony/unilink.html
http://rejestr.republika.pl/strony/monitor_unilink.html
Jest tu nawet napisany program do mikro kontrolera ale z tego co się zdążyłem zorientować to nasz sprzęt czyli Zmieniarka - ICS , komunikuję się inaczej więc program chyba nie podejdzie, jeszcze go nie próbowałem.
Na tej aukcji jest mowa o wtyczce 8 pinowej- ile pinów jest u nas? Jeżeli też jest 8 można by spróbować kolejno je sprawdzić, i ustawić pod zmieniarkę. Może się myle, ale wydaje mi się, że na tej aukcji przedstawiono zdięcie wtyczki do lanci i jest ona bardzo podobna do tej w 166- takie moje rozważania.
Kiedyś na forum bardzo aktywny był użytkownik HENKEL może on by coś doradził (wydaje mi się że ma dużą wiedze na ten temat- zrobił navi do 166)
Dawid może masz rację tyle tylko że ja elektroniki i programowania nie trybię ani ciut ciut. Mogę skonstruować Ci suwnicę albo przesuwnicę ale nie elektronika :/
Tak się składa że jestem po szkole elektronicznej i razem z moim kolegą studentem mechatroniki który zna się na programowaniu spróbujemy zmontować taki emulator zmieniarki :) wszystko co jest nam potrzebne już mamy tylko czasu brakuje...
To bardzo dobrze się składa :D trzymam kciuk!!!!
dawid_007_04, to dawaj dawaj spora liczba osób Ci kibicuje :)
Heh, powodzenia, ten temat przewija się od kilku lat, powraca co kilka miesięcy. Nie chcę was zniechęcać, ale póki co nikomu się nie udało zrobić nic godnego uwagi, tylko jakieś druciarnie w stylu (jeśli dobrze pamiętam):
- wpięcie mp3 jakoś bokiem pod DSP i puszczanie sobie muzy przez takiego niby-auxa,
-wrzucenie do zmieniarki płyty z nagranym 1 długim utworem, puszczenie go, a potem podpięcie pod chinche mp3 zamiast zmieniarki,
- jakieś dziwne rozwiązania grające mono.
Przeszedłem przez to z 5 lat temu i po przeanalizowaniu wszystkiego (nie mam dsp ani zmieniarki) i policzeniu kosztów zrobienia czegoś swojego stanęło na loudlinku... Chociaż w sumie magisterkę by na tym można niezłą zrobić, ale dla mnie już za późno ;).
ICS stosuje zmodyfikowany protokół unilink'a, po to, żeby AR mogło sprzedać swój własny model zmieniarki i na tym zarobić.
Zbadać go można podłączając ICSa pod oscyloskop, później zaprogramować ukontroler, tak, by reagował na komendy.
Trzeba dysponować naprawdę sporą ilością czasu, dużą wiedzą i sprzętem.
Myślę że problem polega na tym że 166 jest bardzo mało. Ludzi kumających jak to zrobić - sztuki. Czyli prawdopodobieństwo zainteresowania się tematem i zrealizowania prawie zero. Gdyby tych aut było tyle co "punto" to pewnie dawno loudlink nie miałby monopolu.
Ciekawe jak do sprawy podeszli u źródła czyli we włoszech. Może na włoskich forach AR jakoś ten problem rozwiązano. I to jest propozycja dla osób znających język włoski w piśmie. Może ktoś skożysta z mojej podpowiedzi.
Loudlink nie miał by monopolu gdyby ktoś udostępnił kody źródłowe i w Alfie nie występował by zmodyfikowany protokół Unilink`a. Wtedy zbudowanie emulatora zmieniarki nabiera innego wymiaru. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, skoro do zbudowania emulatora potrzebne jest zbadanie komunikacji ICS - zmieniarka i na jej podstawie konstruowanie komend do zaprogramowania ukontrolera, czy w zmieniarce scalak odpowiedzialny za komunikację jest na tyle zabezpieczony że nie można odczytać jego zawartości potem odpowiednio ją zmodyfikować do naszych potrzeb i wgrać ją do naszego układu...
Na wloskim ebayu znalazłem takie coś, są też inne modele. Nie znam włoskiego, więc nie wiem czy to nam pomoże, ale to może być coś ciekawego
http://cgi.ebay.it/ADATTATORE-UNIVER...item19c3e550cc
http://cgi.ebay.it/USB-SD-MP3-WMA-IC...item45f8e3e364
http://cgi.ebay.it/Xcarlink-iPhone-i...item1c1683ddab
http://www.xcarlink.it/interfaccia_usb_ics_nav.html
wygląda na to, że monopol został przełamany ;)
Tylko teraz trzeba odważnego który zamontuje to do swojego auta i da cynk reszcie czy to działa.. bo na allegro niby coś podobnego jest za 350zł i nikt nie jest w stanie stwierdzić czy działa w 166..
Zulek jak chcesz to podjedź do Opola to sprawdzimy czy zwykły XCarLink podejdzie do 166. Może akurat się sprawdzi :D
Czemu do Opola? Masz Pietia?? Czy sprzedajesz? Jak masz to do 147 i 166 z tego co wiem inne podchodzą.
Mam do swojej 147. Kwestia organoleptycznego sprawdzenia czy podejdzie pod radio w 166. A gdyby ktoś miał schemat pinów z tyłu radia w 166 to by było tym lepiej bo w miarę świadomie można by było sprawdzić ewentualnie pokombinować
Z tego co się orientuję to nawet loudlink jest inny do 147 i 166 tak więc taki test na wiele się nie zda. (tu może się jakiś fachowiec wypowie np szerszeń :) ). Ale gdyby jednak podeszło do 166 to moi rodzice mieszkają między Namysłowem a Kluczborkiem i jeżdżę do nich przez Brzeg. Nie wiem kiedy pojadę ale jakby było po co to może bym zahaczył. Ale nie ma nikogo bliżej ze 166?
czy jest na forum osoba która próbowała tego urządzenia do 166 i stwierdza,że to nie działa ?
http://allegro.pl/cyfrowa-zmieniarka...509656840.html
Mieszkam blisko Rumii. Mogę to kupić i w końcu okaże się czy to działa czy nie. Zawahałem się, bo nie wiem czy ktoś to sprawdzał czy nie.
jeśli ktoś to zakupił to do tej pory jeszcze się nie pochwalił :( przetrzyj szlak i daj znać :)
Może koleś się zgodzi podłączyć na próbę bez kupowania. Sprawdź!
No spoko. Jestem jutro u niego z rana i przed południem dam znać czy to działa w naszych autach.Jak nie będzie działać to mogę to na bank oddać, więc nie ma problemu.
Super!
Przećwicz wyciąganie ICS'a bo pewnie sobie nie poradzą...
Ooo to ja też czekam z niecierpliwością :) Podejrzewam że jak się okaże że zadziała to facet nie nadąży z wysyłaniem paczek :D
nie chce być malkontenem ale nie zadziała
To może nie bądź ? Nikt tego nie sprawdzał a ja mam ich po drodze. Może ktoś mi tylko podpowiedzieć szybko jak wyciągnąć radio ?
1. rozpinasz mieszek lewarka, wkładasz łapę do środka, ciągniesz do góry i wyciągasz obudowę tego mieszka - odpinasz wtyczkę zapalniczki i pozostałych przycisków zależy co tam masz (asr, paliwo etc)
2. odkręcasz cztery śrubki przytrzymujące tę gumową ramkę w której siedzi to co przed chwilą wyjąłeś - dwie śrubki są od strony hamulca ręcznego, dwie pod ics`em.
3. ciągniesz oburącz za tę gumę od góry i zwalniasz ją z zaczepów
4. teraz wkładasz śrubokręt pod kątem ok 45 stopni w otwory znajdujące się po bokach icsa i zwalniasz zaczepy mocujące ics`a - broń Boże ciągnąć za panel ics`a
5. Jak uda Ci się zwolnić zaczepy, wtedy ics sam lekko wyskoczy - teraz można go wyciągnąć
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...monitorem.html a tu są zdjęcia w którym miejscu znajdują się zatrzaski blokujące..
Było. LINK. No i czekamy na info. Pozdr
Okej kolega mnie wyprzedził. Pozdr
No i czekamy, czekamy...
na pewno było, ale nie będę teraz przekopywał forum, bo nie mam dziś na to czasu. Dzięki za wskazówki...mam nadzieję, że nic nie połamię :D jakie śrubokręty potrzebne ? coś specjalnego czy płaski i krzyżak ?
Z tego co pamiętam to krzyżak i długi w miarę cienki płaski do odgięcia blaszek. Taki sprzęt powinien wystarczyć. Pozdr
Musicie powstrzymać się do jutra, bo panowie nie mieli sprzętu na miejscu.....7 dni czas oczekiwania :| głupia trochę ta aukcja :|
Wiesz.... Czekaliśmy tyle to i poczekamy nawet 7 dni :p
heh :P spoko ;)
Kurde ciągle pod górkę z tym sprawdzeniem czy to działa już nie mogę się doczekać co z tego wyjdzie może nareszcie coś zadziała.