A te podcięcia na kole ktore masz opisane to do czego sluzą? Czy wydechowe koło tez przestawiamy? Bo ogladałem film na youtube ze zmiany paska w 1.8 TS i wydechu nie dotykali.
Printable View
A te podcięcia na kole ktore masz opisane to do czego sluzą? Czy wydechowe koło tez przestawiamy? Bo ogladałem film na youtube ze zmiany paska w 1.8 TS i wydechu nie dotykali.
- te wycięcia to własnie klin na kole wydechowym rozrządu.
- "fasolki" i ten klin to cała tajemnica pływających kół rozrządu.
- jak to zrozumiesz to znaczy że mozesz ustawiać rozrząd.
- poniżej masz schemat rozrzadu.
- powoli odpowiedz sobie na pytanie dlaczego koła CA ( dwie sztuki ) mają być lużne oraz ustawione do oporu do lewa ( prawa).
- która strona wałków CA, CS ma mieć stałą odleglość podczas pracy silnika, w którą stronę obraca się wał korbowy CS.
- z którego punktu zaczynamy zakładać pasek.
- gdzie sie poddaje pasek podczas naciągania napinaczem T.
- kiedy skręcamy śrubami koła CA.
- dlaczego napinacz w pierwszej chwili naciagamy na max, robimy dwa obroty i go popuszczamy, co to daje
- czy ruszamy podczas wymiany pasków pompe wodna WP.
- sam chętnie poznam odpowiedzi na te pytania.
- to chyba czas na odpowiedzi kolegi Lesio146.
--
http://img28.imageshack.us/img28/214...zrzadu2.th.jpg
--
No raczej nie sprowokuje mnie taki ktoś jak ty bym ubliżał mu na forum.To co napisałem jest do zrobienia.Przynajmniej ja tak myślę. możesz się z tym nie zgadzać.Natomiast ja mogę mieć zupełnie inne zdanie.A tak dla ścisłości miałem na mysli blokady które na całej długości mają kształt krzywki wałka.
Witam kolegów. Nie wiem czy to wina pogody ale na forum jakoś nerwowo w temacie rozrządu oraz blokad. Dużo pytań , dużo odpowiedzi , dużo szumu związanego z miejscem zamieszkania. Kolega Bubu 321 zadał pytania nie wiem czy dla zgrywu ale spróbuję na nie odpowiedzieć. Odnośnie naciągania to właśnie po to blokujemy wałki i luzujemy koła pasowe by naciąg nie szarpał kołami(przez krzywki usiłujące przekręcić wałek) a w sposób zbliżony do ideału pokazywał napięcie paska. Dwa obroty mają ustalić pasek na kołach oraz sprawdzić czy nasze ustawianie nie spowoduje radosnego spotkania zaworów z tłokami. Mocny naciąg ma na celu przyspieszenie procesu układania paska na rolkach i kołach oraz zniwelować błędy które mogą zluzować pasek i spowodować przeskoczenie. Natomiast jeśli chodzi o pompę wody to w alfach to dość trwały element ponieważ pracuje na stronie zwrotnej paska w gdzie drgania paska są mniejsze a w słynnym tdi wv pompę wymienia się zawsze z rozrządem bo po wymianie rozsypuje się zawsze i zabiera ze sobą nic nie winną głowicę. Oczywiście to moje własne opinie i przemyślenia które możecie podważyć i wysunąć swoje. Pozdrawiam wszystkich a w szczególnie kolegę Bubu321 za jego wielką wiedzę.
Rozrząd w TS ustawiamy na pływających kołach po to i TYLKO PO TO, żeby był dobrze ustawiony.
Jeśli nie poluzujemy kół, a uda nam się założyć pasek na zablokowanych wałkach to powstały luz zostanie skasowany podczas pracy silnika i nastąpi przestawienie rozrządu.
O jakimkolwiek szarpaniu nie może być mowy - nawet przy złym ustawieniu.
- Panowie uczeni w pismie ktoś odpowie na te pytania ale tak punkt po punkcie !!
Cytat:
- koła CA ( dwie sztuki ) mają być lużne oraz ustawione do oporu do lewa ( prawa).
- która strona wałków CA, CS ma mieć stałą odleglość podczas pracy silnika,
- w którą stronę obraca się wał korbowy CS.
- z którego punktu zaczynamy zakładać pasek.
- gdzie sie poddaje pasek podczas naciągania napinaczem T.
- kiedy skręcamy śrubami koła CA.
- dlaczego napinacz w pierwszej chwili naciagamy na max, robimy dwa obroty i go popuszczamy, co to daje
Jestem tu nowy...a może inaczej...przeglądam od dłuższego czasu to forum,ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować,bo chcę tylko coś dopisać. Kolega george, z tego co widzę, na siłę stara się sprowokować lesio146 do obrzucania się jakimiś inwektywami...każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie-od tego jest forum!!!! A muszę powiedzieć,że będąc pięknym i młodym,miałem do czynienia z majstrem,który był już starej daty i wierzcie lub też nie,ale blokady robił właśnie pilnikiem i nie zajmowało mu to wcale dużo czasu <wbrew pozorom>. Ojciec u niego pracował. Nie było wtedy jeszcze komputerów w warsztatach. Kolega lesio146 ma więc rację,że jest to do zrobienia. A chciałem zauważyć,że nigdzie nie było pytania czy jest to opłacalne i czy zajmuje dużo czasu!!!! Więc szacunek dla kolegi za znajomość takich technik...natomiast co do kolegi george11,to zalecam podszkolić się trochę,albo też czytać tekst ze zrozumieniem,bo chodziło tylko o to czy idzie to zrobić. A wiadomo,że nikt nie będzie tego robił ręcznie,skoro można to zrobić znacznie szybciej... ale możliwe jest i do bardzo dokładnie!
A wiecie dobry pomysł z tym pilnikiem... i po temacie o blokadach wałków który nie tak dawno wałkował kolega Bubu321, muszę napisać że takie blokady są do zrobienia pilnikiem i to dość dokładnie. W moim przypadku (mam doświadczenie modelarskie) po solidnym przyłożeniu się do roboty myślę, że wyszłyby mi dużo lepiej niż niejedne z tych "nietrafionych" które przedstawiał kolega Bubu321. W tym przypadku dużo zależałoby od wzoru - blokady są do zrobienia pilnikiem i to przynajmniej dwoma metodami.
Osobiście uważam że nie ma się co nabijać z Lesia146, fakt jest faktem, że jak ma się w ręku blokady z HP to po co je robić, z drugiej strony - jakbym miał rysunek w dwg lub dxf - to jaki to problem ...? (dla mnie jest to do zrobienia).
Panowie - pierwszy post w tym temacie prosił o wymiary blokad - a my tu tak szczujemy na siebie....
wydaje mi się że lesio146 miał na myśli bardziej konwencjonalne maszyny niż centra cnc, pilnik to w przenośni. Na zwykłej frezarce szybciej zrobię taką blokadę niż na centrum gdzie bawić muszę się w rysunki, cam, później poprawki i tak dalej, co niektórzy pewnie rozumieją o co chodzi. Cnc oczywiście wygra w produkcji seryjnej ale przy 1 komplecie szans nie ma.
Pilnikiem nie takie rzeczy się robiło i także ludzie radę dawali, pewnie do dzisiaj dają radę.
Tak jak kolega napisał to jego zdanie i ma do tego prawo.
Proponuję powrót do tematu.
Bubu miałem projekt w edgecamie do 1.8 szkoda że 3 m-ce temu tematu nie założyłeś, ściągnięty z jakieś uk strony (niby projekt sprawdzony, nawet ktoś napisał że asowski ale nie wiem) obróbka moja, jak dziewczyna znajdzie to zapodam ale szanse marne. Bałagan zostawiłem ;-)
Mała prośba do moderatorów o zmianę tematu. Ciekawy, ale zwraca uwagę czym innym.
- no fakt szkoda ale 3-mce temu nie miałem 3d skanera ale wtedy walczyłem z blokadami.
- HP blokady, mam inne zdanie na temat ich Q jakości, byli dobrzy ale wpadki z 156 TS oraz z V6 o czymś mówią, pozostaja jako alternatywa II rzutu.
- dlaczego pliki 3D, ponieważ można to powielać.
- na razie nie wiem jak zrobić pliki dwg lub dxf, dopiero się uczę.
- największy problem to wymodelowanie tej krzywizny.
dobra a otwory tez pilniczkiem zrobicie koledzy??, jesli sie czepiacie drobnostek,to i ja sie czepiam.
kol Andrzej24
jesli przeczytasz temat dokładnie od poczatku to zauważysz od czego lub kogo to sie zaczeło, dla mnie temat zamkniety, a o Lesiu to zdanie ma wyrobione juz wielu userów, od dłuzszego czasu sie tak zachowuje, mi to wisi, ot ten "typ" tak juz ma.
pzd.
(sorki że zaśmiecam temat)
bubu321
1. a w jakim właściwie formacie ty masz te 3d skany? to jest plik wektorowy czy rastrowy? z jakim rozszerzeniem?
2. na drugiej stronie tego tematu jest pdf - ja za 3 tygodnie (teraz mnie nie ma) mogę ci i z tego pdf-a zrobić dowolny plik wektorowy - może to byc dxf lub dwg dwu- lub trójwymiarowy, albo cdr - tylko czy to komuś do czegoś potrzebne?
3. modelowanie takiej krzywizny na podstawie nawet tego pdf - dla mnie nie problem.
4. namieszałes mi w glowie - do tej pory myślałem że HP to jedyne blokady które do czegoś się nadają. jak nie HP to jakie - prosze napisz konkretnie.
aaa, zapomniałem koledze George11 napisać że otworki wybobrujemy wiertełkiem :-D
bubu, czyli co masz i co chcesz w tej chwili? blokady do skanowania? rysunek do obrobienia czy jak? Zgubiłem się.
Jeszcze raz czytałem i wnioskuję że dalej potrzebujesz projekty blokad, nie potrzebne zamieszanie robisz pisząc o skanerze, rysunkach do obrobienia itd. Zgłupiałem.
Nikt nie każe bawić się w CAM, centrum też można używać w sposób manualny, bądź w zależności od sterowania programować bezpośrednio na maszynie kodem, lub cyklami
dance nie chodzi mi o to żeby złośliwie coś pisać, bo akurat do Ciebie absolutnie nic nie mam:), ale nie wiesz chyba, co gadasz:P
Krzywizna kształtu krzywki, znajdująca się na blokadzie, składa się, z co najmniej 4 łuków (albo i 5), w jaki sposób chcesz to zrobić na konwencjonalnej maszynie? hulając korbkami? :)
(oczywiście mówię o wykonaniu blokady, która ma spełnić swoją funkcję, bo zaraz ktoś napisze, że na OKO się da, przykładając do wzoru. A to ja wiem, można i z plasteliny zrobić, nożem do ziemniaków, pytanie tylko - po co nam atrapa blokady?)
w poprawki to prędzej się trzeba bawić po konwencjonalnej... Te maszyny mają ogromne rozdzielczości pozycjonowania i spokojnie na większości, w odpowiednich warunkach fizycznych można uzyskać dokładność oraz powtarzalność rzędu 0.005mm
- oj widzę ze wlazłem fachowcom na rekę.
- mam dobre blokady do 156 TS 1.8, 2.0.
- kolega ma skaner 3D.
- ustawiliśmy te blokady na "adapterze" i zostały zrobione jakieś pliki.
- czyli chmara punktów *.txt, *.SLI, *.IGS.
- teraz z ciekawości chcę te pliki zamienić na blokady.
- byłem już u znajomego który ma frezarkę CNC 3-osiowa , ale jego maszyna chce jakieś pliki *.NC.
- dziwna ta maszyna działa pod DOS-em.
- w internecie znalazłem dużo programów, które pokazują że te pliki są dobre nawet generują ściezki narzędzi tylko pre-procesory mają jakieś nie spotykane na naszym rynku.
- jeśli z tego co napisałem coś jest herezją to nie bijcie, temat dla mnie całkiem nowy.
- więc teraz jeżeli to nie są powierzchnie tylko punkty, to trzeba sobie z tego, samemu zrobić model powierzchniowy, o ile zależy Ci na modelu
- wystarczy z tych punktów wyciągnąć tylko to co najważniejsze - czyli 'krzywą krzywki' i tylko na to przygotować program - przerobić krzywą na ścieżkę narzędzia
- *.nc to typowe rozszerzenie dla maszyn numerycznych, skrót oznacza po prostu 'numerical control' większość maszyn jeszcze dziś bazuje na tym rozszerzniu, bądź potrafi 'odczytać', o ile oczywiście kod wewnątrz jest czytelny dla konkretnego sterowania
- większość maszyn ma DOS, gdyś w absolutnej większości maszyn CNC wbudowany wewnątrz jest po prostu zwykły komputer PC:) a z dos'a wywoływany jest system operacyjny maszyny
- nie uwierzę że jakiś program po wprowadzeniu pliku ze skanera sam od razu generuje jakąś ścieżkę, gdyż skąd program ma wiedzieć, co chcemy na danym 'detalu' robić? nie ma takich inteligentnych programów które wiedzą co nam chodzi po głowie, oraz jakimi narzędziami dysponujemy.
Jak chcesz to możesz podesłać te punkty, najlepiej w IGS, to ci powiem co ten skaner napierniczył i czy da się z tego coś rozsądnego zrobić
- pliki są tutaj, dzięki za zainteresowanie tematem.
- tylko jak jest ruina z tymi plikami, to przekaż to w miare ostrożnie i umiarkowanie.
- ja ma słabe serce a kolega z forum wydał dużo pieniędzy na ten skaner.
--
http://www.4shared.com/file/ZeGqFY-H/detal_1_IGES.html
--
http://www.4shared.com/file/-ddpmBoT/detal_2_IGES.html
--
jak to zwykle po skanerze powierzchnie są po konwersji trochę bezsensu podzielone na wiele mniejszych, są też dziury, przez co nie można zamkąć bryły itp
http://img826.imageshack.us/img826/5811/26034559.jpg
http://img704.imageshack.us/img704/1121/82985808.jpg
ale ogółem nie jest źle:) to jest prosty element, juz po kilu chwilkach zabawy mamy to bardziej uporządkowane
http://img221.imageshack.us/img221/8954/14578462.jpg
jest jeszcze sporo dziur (powierzchnie nie są połączone - szpary miedzy nimi itp) ale akurat w miejscach które nas nie interesują, w tym przypadku nie potrzebujemy też bryły. Powiedź jeszcze jak mogę pomóc, mogę Ci zrobić programy, tylko potrzebuję wiedzieć na jakim sterowaniu jest maszyna to spróbuję coś dopasować, a najlepiej jakiś program z kodem z tej maszyny dla przykładu, aby był napisany zrozumiałym dla niej 'językiem' :)
Aha po skanie detal stracił też pewnie częsciowo wymiary, przykładowo np grubość jednej z blokad to 24.83323 - wzór pewnie docelowo miał równe 25mm, to samo tyczy się rozstawów otworów itp, niektóre powierzchnie straciły też równoległość (wyobrażając sobie sześcian, który ma inną wysokość na każdej z krawędzi) to są właśnie bolączki skanerów, o ile tak jak wspomniałem tutaj to małe piwo (obiekt ma zaledwie ok 50 powierzchni, problem jest wtedy gdy przyjdzie nam skanować i poprawiać model elementu który składa się np z 1000 - 20000 powierzchni) - tutaj jeżeli komuś zależy, to najprościej opierając się o skan narysować po prostu nowy model
- dzięki za wkład pracy.
- może byś zrobił tak, aby ten poprawiony plik był w tym samym formacie *.IGS.
- widze, że te amatorskie frezarki maja sterowniki w których ręcznie się wprowadza dane o materiale, narzedziu, wysokości, .....
- programy do nich dołączane generują nam ścieżkę narzędzia i po interfejsie USB idzie na te silniki krokowe i na wrzeciono Kreissa.
- proszę zdradz jeszcze jakim programem robiłeś te poprawki.
Do modelowania 3D używam SolidWorks'a ale najpierw konwertowałem ten IGS na STEP'a poprzez Mastercama:) - po prostu tak było w nim mniej błędów.
Problem jest w tym, że mimo tego, że format wydaje się oczywisty 'IGS' to istnieje spokojnie ponad 20 sposobów jego kodowania, potem wszystko zależy jak zostanie zdekodowany przed inny program docelowy
Dlatego załączam po 4 pliki IGS z każdej blokad, kodowane są w różny sposób, gdyby jeden został źle zdekodowany próbuj kolejnego.
http://www.4shared.com/file/fSSpJB-Y/BLOKADY.html
http://img840.imageshack.us/img840/3451/blokadka.jpg
Blokady są narysowane całkowicie na nowo, bazując na tych skanach, więc nie będzie problemu z ustawieniem ich w układzie współrzędnym maszyny, wszelkie wymiary zewnętrze, rozstawy otworów rozstawy zostały zaokrąglone do równych wartości - co jest bardziej realne, kształtu krzywki, jej położenia itp oczywiście nie ruszałem, tutaj wzorcem jest skan. Pozdro
PS jak to jest z tymi blokadami? Czego dotyczy plik 1 a 2 ?
- dzięki, po sprawdzeniu lecę do kolegi zobaczyć co powie jego CNC na pleksiglasie.
- pliki 1 , 2 to kolejno cyl. 2 oraz cyl. 3.
- teraz to nie ma dziur.
- darmowe konwertery nie widziały twoich plików.
- dopiero Deep Exploration wersja 6.0 wgrał i przekonwertował na STL.
- kolega niestety dał mi tylko maszyny wirtualne do treningu, trialowe.
- poniżej video z tych bojów.
--
http://img408.imageshack.us/img408/6059/detal1.th.jpg
--
http://www.4shared.com/file/pIvRKmfd/Video3.html
--
http://www.4shared.com/file/mRh5bPyk/Video4.html
--
RogerIZ28 źle mnie zrozumiałeś, na konwencjonalnej frezarce bym te blokady skopiował a nie bawił się w pomiary i gałkologie.
Na maszynach cnc jestem wychowany, to już z 15 lat począwszy od szkoły (jeszcze Nc) po dzień dzisiejszy, od operatora, programisty, technologa, head-a.
Qrka, mój edgecam nie ma w opcji importu z igsa a z chęcią bym się przyjrzał dokładnie.
Dzięki Panowie.
- tutaj pliki w formacie STL, może uda się wczytać w twoich programach.
Dance1 u Mnie tak rozrachowywując będzie ok 11lat. Napisz, jaki format można tam importować
Bubu321 Widzę, że trochę Cię temat interesuje, specjalnie dla Ciebie zrobiłem filmik jak powinna wyglądać obróbka tak prostego detalu, jakim są blokady, chodź po tym filmie może się też okazać, że, mimo że prosty detal to jednak trzeba trochę kombinacji, bo programy nic same za nas nie zrobią.
A dochodzi do tego jeszcze wiele aspektów, które przy programowaniu trzeba wziąć pod uwagę, aby efekt końcowy był taki jak chcemy, (Ra powierzchni, ogólna i w ogóle aby detal odzwierciedlał jego wirtualny model:) ), a także znać możliwości maszyny oraz narzędzi, by ich nie zniszczyć, bo w dalszej kolejności można uszkodzić drogie oprawki, oprzyrządowanie maszyny, lub wrzeciono, w skrajnych przypadkach, aby kogoś nie zabić wyrwanym materiałem, złamanym narzędziem:) tego nie da się nauczyć siedząc przed komputerem, trzeba najpierw wiele czasu pracy na maszynach, programowanie CAM, układanie technologii, to dopiero kolejny etap w tej hierarchii
http://www.4shared.com/account/video.../blokady3.html
trochę w symulacji pouciekały powierzchnie w mocowaniu 2, ale to nie istotne:P
mimo wszystko mam nadzieję że trochę ten filmik będzie Ci przydatny:)
- to poniżej to w większej cześci dzięki pomocy kolegi z forum RogerIZ28
- dzięki za to.
- mój kolega zgodził się uruchomić linię produkcyjna do 50 kompletów blokad.
- reszta informacji w tym temacie.
- proszę o nie zaśmiecanie tego tematu sprawami zakupu blokad.
--
http://www.forum.alfaholicy.org/show...6&postcount=84
--
witam
jestem pod wrazeniem, i to wszystko bez imadła, pilnika, oraz złotej rączki pana Władzia,
od razu wraca mi wiarea w XXI wiek, moze teraz ludzkosc wybierze sie wkoncu na Marsa :)
pozdrawiam.
No ja liczyłem na jakąś fotkę blokad zrobionych w pleksiglasie i twojej opinii na ich temat...
Przymierzałeś do krzywek?
- jak sie zabraliśmy do produkcji modelowej to sie okazało że kolega nie stosuje łap mocujących tylko otwory technologiczne do trzymania materiału podczas obróbki.
- podczas pierwszej próby w plexiglasie coś chyba posżło nie tak ( program, sciezka, brak krańcówek ) i uszkodził się silnik wrzeciona.
- potem było 1 Listopada, zaczynamy od montazu nowego silnika i jazda z produkcją modelu ale juz aluminiowego, nie ma czasu na zabawy z pleksiglasem.
- chyba we Wtorek będę przymierzał na wałku oraz na samochodzie.
- jeśli nie zrobilismy dużego blędu to pozostałe ilości 20, 50 kpl pójdzie juz dość szybko.
- jeszcze jedna innowacja, nie bedzie tych fazek na długich płaszczyznach a to z dwóch powodów.
- bez fazek mniej jest operacji oraz nie ma refleksu załamania światła podczas ustawiania wałka do blokad.
Witam ponownie
Chciałbym odgrzebać temat.
Znalazłem w końcu firmę która wyfrezuje blokady wg poprawionych plików igs z 7 strony tego tematu. Blokady będę miał najpóźniej za 2 tygodnie.
Mam zamiar sprawdzić je w swoim ts-ie (ustawienie jak do zmiany rozrządu, mam czujnik zegarowy), i jak byłoby dobrze to:
I tu wywołam wilka z lasu: Bubu321 - czy miałbyś możliwość dodatkowego sprawdzenia ich jakości u siebie?
Oczywiście przesyłka w obie strony na mój koszt.
Jakby się okazało że są ok - to mógłbym zamówić każdą ilość kompletów w dość przyzwoitej cenie...
pozdro...
- chętnie ale tylko do wałków rozrządu , bo już nie mam 156 TS.
- wskazane byłoby sprawdzenie na zamontowanych wałkach w samochodzie.
Na samochodzie to sprawdzę na swoim i najwyżej porobię maksymalnie dokładne zdjęcia, ale przydałoby się żeby je jeszcze ktoś zweryfikował. Może SG0240?
[Mam jeszcze gorącą prośbę do Administratora o poprawienie błędu w tytule tematu ("rozżądu")]