Sprawdź czy aby na pewno dobrze podłączyłeś krańcówkę. Bo objawy są tego jakbyś miał otwarte drzwi.
Printable View
Sprawdź czy aby na pewno dobrze podłączyłeś krańcówkę. Bo objawy są tego jakbyś miał otwarte drzwi.
A słusznie zauważyłeś :P
Żeby było zabawnie na codzień zajmuje się zakładaniem alarmów, ale niestety autka nie są moim konikiem... :( U siebie w Belli sam alarm robiłem i wszystko działa :D
Jak cos możemy się spróbować kiedyś ustawić i pomyśleć.
Może być od drzwi może być co innego. Jak u siebie podłączyłem alarm i zamykałem to po 30 sekundach mi się alarm włączał. Okazało się, że tam gdzie miałem podłączony + po stacyjce, gdy wyjmowałem kluczyk ze stacyjki to po jakimś czasie pojawiało sie tam na chwile napięcie ok. 1V
krańcówke dopiąłem w progu tak jak mi doradził spec w tym temacie. plusa po kluczyku nie podpinałem tylko ten na stale z centralki.
No to najlepiej faktycznie było odczytać pamięc alarmów.
Może uda mi się dziś to jakoś pospinać z syreną i zobacze czy bedzie wyla po zamknieciu.
a alarm jest taki
http://allegro.pl/alarm-vulcan-udar-...338545072.html
Firma od alarmu doradziła mi dołożyć do każdych drzwi na krańcówki diody prostownicze co wy na to ?
Jeżeli tak to jak najlepiej sie do tego zabrać zdejmować tapicerkę i tam jakoś wpinać je?
pozdrawiam
Powinno byc tak, jeżeli podłączyłeś się pod krańcówkę, to powinieneś mieć kabelki z krańcówek ze wszystkich drzwi przy centralce alarmowej. Teraz na każdy z tych kabelków lutujesz diode prostowniczą. Pasek na diodzie kierujesz w strone alarmu. Stosuje się to przy założeniu że nie masz dodatkowego wejścia na maske bądź klape baganiżnika. Jeżeli byś to wszystko podłączył tzn. drzwi, maska i klapa to po otwarciu maski lampka w kabinie by Ci się oświecała. Dzięki diodzie nie ma takiego efektu.
Hmmm z centralki alarmowej wychodzi mi jeden kabel który jest wpięty do jednego kabla w progu nie mam więcej kabli z krańcówek przy alarmie.
Na masce nie mam w ogóle czujnika, jest jedynie na klapie ale oświeca tylko lampkę w bagażniku i kontrolkę na zegarach.
A niby dołożenie tych diod ma na celu to ze jak za zbroi to nie będzie włączał alarmowania, koleś twierdzi ze musi iść po zamknięciu jeszcze jakaś masa na krańcówki i temu takie szopki.
Zaczynam się naprawdę tracić co mam zrobić a nie jest to pierwszy alarm co robiłem.
Witam,
Koledzy podepnę się!
Pół roku temu kupiłem alarm, lecz próbowałem go podłączyć do odbiornika radiowego w bagażniku pod szybą :/ mój błąd, nie poszło, dałem sobie spokój.
Teraz widzę fajnie opisany post co gdzie do którego kabelka i to mi się podoba! :)
Pytanie mam takie:
Kupiłem alarm bezpilotowy, ale wszystko sterować z oryginalnego kluczyka, gdzie mam tam teraz tylko i wyłącznie centralny.
Czy będę mieć jakieś dodatkowe trudności przy podłączaniu tego? Czujnik radiowy daje sygnał do zamknięcia centralki i to impuls na kablu od centralki uruchomi alarm.
Jak sprawa z bagażnikiem otwieranym z pilota. Jeżeli auto jest zamknięte można otworzyć bagażnik z pilota i zamknąć go, nie uruchomi to alarmu?
Może kolega od alarmów poradzi :D
Pozdrawiam, Marcin
w progach przednich masz kable od krańcówek drzwi tylnych,
wpinanie się w te kable gdzieś w aucie to moim skromnym zdaniem błąd, jak po kolorze nie bd pasować to trzeba sprawdzać każdy kabel czy to ten i tym sposobem można się nabawić problemów z elektryka, radził wszelkie takie wpięcia robić bliżej urządzeń znajdujących na końcach tych kabli np centralki M40 znajdującej się w schowku
syrenę podpoiłem wyje non stop ale wina krańcówek odciąłem kabel z nich i sterownik zamków pracuje prawidłowo i nic już nie mruga. Czyli pozostaje dolutować diody prostownicze do krańcówek chyba że można jedną do głównego kabla na centralce ?
pozdrawiam
Możesz dać jeden przy centralce, pod warunkiem że nie podepniesz pod to wejście maski albo klapy bagażnika.
Co do funkcji domykania szyb, w instrukcji alarmu mam napisane:
"każdorazowo podczas zamykania auta na wyjścu domykania szyb pojawia się 30 sekundowy impuls masy"
Idzie pod to podłączyć szyby w 156? Chodzi mi o sam przód. Trzeba rozgrzebywać drzwi czy w progu lub innym dostępnym miejscu jest kabelek minusowy odpowiedzialny za zamykanie szyby prawej i lewej? Zadziała to? Dobrze główkuję?
Zamykanie szyb działa tak że przyciski w drzwiach sterują przekaźnikami w centralce M40 a przekaźniki odpowiednio zmieniają polaryzacje napięcia na silnikach od szyb, ale to działa jedynie jak kluczyk jest w stacyjce przekręcony, bez kluczyka cały układ jest odcięty.
Zle nie kombinujesz ale twój alarm podaje impuls przez 30 sekund:
1. nie podałeś wartości tego impulsu może on być za słaby by dźwignąć taki układ
2. szyby w normalnych warunkach tj w lato zamykają się jakieś 8 sekund w zime moze trwać wiele dłużej, dlatego pewno masz wpisane w instrukcji alarmu by skorzystać z modułu domykania szyb
W alarmie nie mam napisane aby skorzystać z modułu domykania i nie chcę z niego korzystać tak szczerze, jeżeli z alarmu nie podziała trudno.
Po zgaszeniu auta przez około 20 sekund działają mi nadal szyby przednie, pali się podświetlenie na przyciskach i można nimi sterować. Impuls z alarmu wartość 300.
Podsumowując szyby nie działają po chwili lub bez kluczyka i nic nie zdziałam samym alarmem z wyjściem na domykanie, tak?
I jeszcze jedno aby dostać się do centralki sterującej zamkiem muszę rozebrać schowek i tam mogę podpiąć przewodzik z alarmu idący do krańcówki drzwi, wie ktoś jaki kolor lub w którym miejscu aby nie szukać?
Jutro od rana będę się zmagał z tym samym. U mnie powodem nie była chęć zabezpieczenia samochodu a klucz, który mam tylko jeden i połamany a nie uśmiecha mi się dorabiać w ASO komplet za 1000zł (karta wyblakła i nic nie widać).
Kupiłem alarm ze scyzorykami i groty do Fiat'a i mechanicznie jest pięknie. Gość w marketowym serwisie kluczy dorobił po 10zł/szt i pasują jak ulał :)
Transponder wkleiłem pod dolną osłonę pod kierownicą przy samej stacyjce i immo rozbraja się jak trzeba.
Przepraszam, że podpinam się pod temat ale może komuś się przyda taka informacja bo widziałem przeróżne na temat dorabiania kluczyków i grotów.
miałem problem dostać groty fiatowskie do scyzoryka, ale to już mniejszy problem, spasowałem po tym że fiatowski grot jest minimalnie mniejszy i tym że w 2 punktach uświadomili mi to ze wyfrezować ten grot to nie problem są w nim bynajmniej moim dwa zwężenia, jeśli znajdziesz jakiś zakład który to zrobi w twoich stronach to daj namiary na nich
A tak dodatkowo jakby chciał podłączyć moduł domykania szyb? Bawił się ktoś? W którym miejscu można się wpiąć najlepiej?
http://allegro.pl/grot-groty-alfa-ro...411520122.html
a tu kluczyk na grot tylko że + sterownik ale mi się przydało bo miałem tylko jeden kluczyk, jutro dorabiam immobilajzer za 50 zł więc będą dwa kluczyki i wysztko taniej jak w ASO
http://allegro.pl/sterownik-alfa-fia...427980804.html
Witam
Panowie gdzie dorabialiscie kluczyki i za ile? W ASO krzykneli mi 1100zl bez programowania :( chora cena.
Podajcie jakies namiary, bo szukam i szukam ... i ... bida z nędzą.
Zasadniczo chodzi mi o transponder crypto 48.
Wszędzie mówią ze da się, ale nie mają sprzętu.
Co to za sprzęt że nikt go nie ma??? Ma ktoś taką informację?
Pozdrawiam
wiem że temat dosyć stary ale może ktoś pomoże potrzebuje znależc dodatkowo przewód
-wejście obrotomierza
-wejscie hamulca ręcznego
-sygnał żarzenia świec w dieslu
-acc(stacyjka)
-ign#1(stacyjka)
-ign#2(stacyjka)
-start(stacyjka)
-sygnał ciśnienia oleju
Pomoże ktoś przewdoy jak najbliżej skrzynki z bezpiecnzikami nad nogami kierowcy
pozdrawiam
witam mam pytanie niech ktoś pomoże mi zlokalizować przewód od czyjnika drzwi nie mogę go nigdzie zlokalizować .
powienien byc według opisu z pierwszej strony niebiesko-biały, owszem taki jest w progu ale po podłączeniu żadnej rekacji ze strony alarmu po otwarciu drzwi.
BTW czujnik otwarcia drzwi wywołany jest masą czy plusem?
Hej demonobiker
Pamiętam że to był niebiesko bialy z tym że tam w progu trafiłem na dwa takie, sterowany jest masą jak dobrze pamiętam też :) bo używałem tej magicznej pro-bierki z igła i krokodylkiem, a na koniec krańcówki mam odcięte bo alarm świrował i trzeba było by dokładać jakieś diody prostownicze ale na to nie miałem już czasu.
Pozdrawiam
podłączałem sie pod oba te przwowdy w prgu i alarm cały czas nie widzi że drzwi są otwierane bądź zamykane i po rozbrojeniu uzbraja sie sam po 30sek. nawet jeśli drzwi są otwarte :(
Ale bankowo będziesz miał tak samo cyrki z krańcówkami jak ja, będzie się samoczynnie rozbrajał uzbrajał sygnalizował światłami. Ja zrezygnowałem z krańcówek i służy mi tylko jako centralny zamek :) a w sumie to było najważniejsze sterowanie z pilota, bo jak bedą chcieli zaje... to i tak zaje.. :) pozdrawiam
krańcówki działają bankowo a ja muszę ogarnąć niesty aby wsyztsko sprawnie hulało bo alarm jest z podtrzymaniem pracy silnika co się przyda w dieslu:)