U mnie i u Piotrixa może być różnica w czasie nagrzewania, gdyż mamy dodatkowo gaz. Woda w układzie ogrzewa parownik.
Co do odpowietrzania to juz pisałem wcześniej. Inne opcji nie ma. W 155 nie ma śruby do odpowietrzania układu
Printable View
U mnie i u Piotrixa może być różnica w czasie nagrzewania, gdyż mamy dodatkowo gaz. Woda w układzie ogrzewa parownik.
Co do odpowietrzania to juz pisałem wcześniej. Inne opcji nie ma. W 155 nie ma śruby do odpowietrzania układu
no troche nie do konca ja lpg mam ustawione na 60st a powyzej tych 60st nagrzewa sie dosc szybko, najdluzej do tych 60,ale co sie dziwic 6.5l oleju prawie 10 l plynu troche to musi potrwac aby to nagrzac :D a przeciez nikt normalny nie bedzie palowal silnika na zimnym
Wymień tą pompę wodną i wszystko bedzie OK sprawdz czy rura od chłodnicy na dole i na górze jest gorąca jeśli tak nie jest to napewno pompa do wymiany. Nagrzewanie w mojej 155 jest dość szybkie na najwyższym ustawieniu nagrzewnicy mogę jeżdzić w slipkach a i tak się spocę :lol: Układ powinien sam się odpowietrzyć , nie ma korka czy śrubki do odpowietrzania. Można też zdjąć górny wężyk ze zbiorniczka i po uruchomieniu silnika powinna lecieć woda z tego wężyka jesli nie to z całą pewnoscią pompa ( brak obiegu )
A powitać 75andrew155. Właśnie dziś zamówiłem pompę firmy Car od jakiegos gościa z Wawy. Ma jutro wysłać. Płyn nie leci z tego węża, a przewody od chłodnicy nie są gorące. Dopiero jak termostat póści. Po świętach będę walczył dalej z wymianą pompy.
Jak termostat puści to przy uszkodzonej pompie będziesz miał gorącą rurę za termostatem a druga rura od chłodnicy bedzie zimna lub ledwo ciepła to znak że nie ma obieguCytat:
Napisał muzzy
Dziś przyszedł listonosz z moim prezentem świątecznym. Przyszła pompa. Po świętach zabieram się za wymianę. Po wymianie napisze co i jak.
To listonosz czy Święty Mikołaj :|?:
2w1 :)
Spokojnie , nie denerwuj sie, uspokój sie, bez paniki , na wszystko jest rada, nie wszystko sie uda od razu , próbuj kombinuj aż sie rozleci albo znajdź kogoś kto sie na tym zna , albo zadzwoń do fachowca , albo tez masz wyjście sprzedać samochód i se kopic coś innego np fiata sejcento albo pikaczento to tez wkoncu prawdziwe rasowe quoresportivo..... :mrgreen:
Czego dotyczy ten post :shock: ?????????????Cytat:
Napisał ZENDER
75andrew155. Zender jest z mojej miesciny i pewnie robi sobie jaja. A co do samochodu to zapier........ aż miło. Po wymianie pompy wszystko jest ok.
No to się cieszę :D
Ja też. Przy okazji wyregulowalem jeszcze raz zaworki. Po wyjeciu starej pompy okazalo sie że koło (wirnik) jest roztrzaskany na kawałki. Tak że nie miało co się kręcic. 75andrew155 należy się wielkie piwo. Jak będzie jakiś spocik w wawie to w miare wolnego czasu się wybiore. Pozdrówka.
Serdecznie zapraszam a tak przy okazji pilnuj oleju i żeby był dobrej jakosci wtedy nie bedzie żadnych problemów z silnikiem
Oleju pilnuje. W tej chwili to Shell High Milage 15w40. Dziś poleciał do skrzyni nowy Motul 75W80. Pozdrówka.
to ja tez dźgne tego trupa :D
potwierdzam słowa Łukasza korek jest po prawej stronie tylko że nie wygląda jak korek :D
Ta śrubka to nie jest tak do końca odpowietrzanie układu, jest pomocna przy zalewaniu układu płynem żeby proces zalewania przebiegł gładko i bez wstepnego zapowietrzenia. Układ sam sie odpowietrza przy uruchomionym silniku nie trzeba odkręcać tego kurka
Ale można się nim wspomóc.
Jak już temat nagrzewania V6 odkopany to niech mi ktoś napisze czy trudno termostat olejowy wymontować i czy jest takowa część do kupienia jeszcze.
Gadałem z Majkelem i ma sprawdzić.Ma blok w garażu od 3.0 ale może szybciej się czegoś dowiemy:P
Andrzej to jak zobaczysz fotę tego dziada gdzieś albo link to zarzuć na forum.Chętnie zobaczę jak wygląda.Na Allegro nie widziałem albo nie wiem czy widziałem bo nie wiem jak wygląda:D
Zajrzyj do Epera ten zwór jest na zamontowany w podstawę filtra oleju
Ja wiem gdzie on jest.Patrzałem w manualu ale nie znalazłem jak go wymontować.Zobaczę w eperze jak wygląda chociaż.
Jest pod śrubą wkręcony w kanał obiegu oleju na chłodnicę oleju
Da się go wymontować nie ruszając podstawy filtra?
Tak bez problemu
jerry jesteś w domu:)