zapomniałaś dodać ze oleju:) nie no zartuje;P
Printable View
Przed mrozami przejechałem 390km na 53l (co daje nie cale 14/100),
teraz po przejechaniu około 250km wskazówka jest pomiędzy 1/4 a 1/2 ;/ wiec trochę się obawiam :) ze przy tankowaniu uzyskam wynik 18/100 ;/
Skrzynia ustawiona na ICE czyli nie wychodzę powyżej 3000RPM
Znowu będę się ze mnie śmiali w pracy :(
Kolego ciesz się z zaje**stego silnika, wszystko idealnie :D musiałeś jeździć dość delikatnie jak spaliła 10,3/140km (co daje 7,35l/100km)
A z tym remontem to dość możliwe, chyba ze ktoś ultra bardzo dbał o niego ;)
Dziwią mnie te 15 barów, wydaje mi się ze nawet za dużo... ;)
POZDRO :)
Coś ten stopień sprężania Dieslopodobny :]
U mnie w trasie około 5.6 (w lecie było na tym samym odcinku 4.7), a w mieście ok. 9 litrów na 100km.
Moja pali obecnie równiutkie 7 l/100km. Jazda tylko miejska. Rankiem przejazd 3 km do pracy,po ośmiu godzinach postoju, wyjazd 3 km do centrum (spore korki), postój około pół godziny i 6 km do domu. Pod wieczór krótki wypad do sklepu na zakupy. W lecie przy takim samym trybie eksploatacji pali 6,3 l/100km
tryb mieszany (trasa - miasto) 10 l /100km
No to u mnie w trybie mieszanym w takich warunkach jak teraz spalanie między 6 a 6.5/100 km.
przy obecnej temperaturze praktycznie tylko po mieście spala 7.4 na 100km. 1.9 jtd 8v
Jakieś 400-500 km po mieście i 7litrów ropy/100
No ale ja w mieście więcej daje jak stoję.
U mnie około 7,5 ale jazda straszna:( ciągłe postoje, ruszania itd.
W piątek lecę w długa trasę to zobaczę ile łyknie, mam do przejechania 780 kilometrów to wyjdzie prawda na jaw:)
mi wczoraj też pokazywało średnie 7,6 ... z dnia na dzień jest coraz więcej...
Pół na pół plus "eco-driving" :)
przed zimą wymienione wszystkie płyny, filtry, paliwo BP Ultimate...
U mnie podobnie jak u kolegi, ok. 6,5l/100km
ale głównie to krótkie odcinki po 30km
dzisiejszy pomiar pokazał 6,2 po mieście oczywiście ropy jestem w szoku to cudny wynik.
Zazdroszczę normalnie takich wyników :) Gazu nie wsadzę bo mi szkoda alfy ale może ktoś się zamieni ze mną na JTD? :P
Żarcik of course ;)
Jak ktoś ma za wysokie spalanie to proponuje umyć auto tak porządnie żeby się świeciło;) wtedy się dopiero załącza eco-driving:D
mialem ostatnio troche jezdzenia po trasach a ze nie spieszylo mi sie i tez warunki nie pozawaly zbyt totez jechalem sobie tak 80-90 starajac sie jechac jak najekonomiczniej.
srednio komputer pokazal mi 7.4/100km :D test na 250km :))) ...spoko wiec
mi zależy oczywiście od jazdy, jak jeździłem pewien czas odcinki po samym centrum miasta max 5km to spalanie było 10-10,5 litra, dzisiaj odcinek 200km ale też warunki wiec jechałem tak sobie 80-100 i spalanie było 6,0, ale średnio w mieszanym cyklu nie bierze mi wiecej niz 7 litrów, przy garowaniu 7,7
to ja jeszcze poniżej 7 nie zszedłem;) ale przeważnie robię krótkie trasy..ale z czasem poprawie wynik;)
Mierzcie spalanie przy dystrybutorze, bo komputer pokładowy kłamie!
ja dziś mieszaną trasą jechałem i według komputera na starcie w mieście 15 po rozgrzaniu spadło na 10 i trochę a jak w zaśnieżonej drodze jechałem spokojnie cały czas koło 70 to wyskakiwało 6-7, zapomniałem spojrzeć na średnie
6,4 l na dystrybutorze komputer pokazuje 6,1 jazda głownie miasto dojazd do pracy 50km
tryb raczej nie emerycki ASR sie świeci ;)
silnik 1.9 16v
A moja Bella lyka 9/100 i to chyba nie jest duzo bo jezdze glownie w 90% po miescie i zadko kiedy temperatura dochodzi do 90, ale podobno jeszcze duzo zalezy do tego w jakim stanie jest DPF.
1.9 jtd '01
miasto
lato - 7l
zima - 9.5l
trasa lato
predkosc 90-120km/h ... 5l
predkosc 130-180km/h ... 9l
srednio jadac nad morze latem z lodz do gdanska (dosc mocno przyciskajac spalanie wychodzi w okolicach 6.5-7l ... auto 2 osoby + bagaze (dosc duzo)
dane z dystrybutorow nie z kompa :)
trasa zima (wyjasni sie za 4 dni w drodze nad morze)
predkosc 50-100km/h ... 5,5l (trasa do kolobrzegu z lodzi przez bydgoszcz)
predkosc 80-140km/h ... 6,5l (autostrada przez poznan powrot)
liczone na dystansie 1000km/h komputer pokazal 5,3 (wedlug tankowan wyszlo srednio 6.0)
mi wyszło wg dystrybutora ok 7,2 l
400 km trasa / 350 miasto...
trasa 5,5
miasto 7 - 7,5
ale nie cisne jej za bardzo :)
To teraz ja pochwalę się moimi przerażającymi wynikami.
Po mieście, odcinki po 2-3km, gdzie temperatura dojdzie raptem do niespełna 50 stopni, spalanie waha się na poziomie 12-13. Dodam tylko że w moim rejonie mrozy na poziomie -10 są na porządku dziennym. Najniższa temperatura jaką odnotowałem to -26.
Myślałem że jest coś nie tak, ale w trasie do Wrocka(90km) spalił mi poniżej 7 (eko jazda).
Miasto troche dużo, bałem sie liczyć ale wydje mi się, że cos koło 9 lub 10l.
Trasa: Wczoraj robiłem trase Zabrze - Szczyrk - Zabrze (jakieś 190km) i na dystrybutorze mi wyszlo 5,5l. Tylko 2 osoby na pokładzie.
3 dni temu robiłem trasę Zabrze - Gilowice (za Żywcem) - Zabrze. Wracałem z sylwestra więc miałem 4 osoby + pelny bagaznik i na dystrybutorze wyszło ok 7 l.
Benzyna Diesel Ultimate.
...a benzyniaki ile palą zimową porą?
a mało o tym?:P mi koło 12-13l, ciągle jazda na niedogrzanym silniku, niestety pokonuje niedalekie odcinki do pracy i z powrotem..
u mnie 20km po wsi 10km po mieście(dojazd do pracy) i pali równiutkie 10l/100 latem jeszcze nie jeździłem
Moja żłopie paliwka niemiłosiernie ostatnio, na mieście 12l wypije bez problemu, tym bardziej, że lubię ją pogonić na wysokich obrotach, bo tak i wtedy dźwięcznie brzmi :)
jestem w szoku.
Nie wiem czy bella ułożyła się do mojego stylu jazdy, czy wyczułem samochód ale ostatnie dwa pomiary w pełnej jeździe miejskiej to 13,7 i 13,1 !
Wcześniej poniżej 17 nie udawało mi się zejść.
Oczywiście na 95-ciu oktanach (przy tych cenach nawet nie patrzę na inne wynalazki ;))
Moja w najgorsze mrozy i śniegi łapała nawet 20l/1000, a średnie na baku mi wyszło ok. 11l
Tfu Tfu Tfu mialo być bez benzyny :P
No to tak, krótkie trasy na niedogrzanym motorze w te mrozy co były (-7 w dzień, -15 w nocy) ok. 12l- 13,7 l/100 km
Gdy tempretaura była już unormowana (-5 do -10) to tak gdzieś 10 - 11,5 l/100 km krótkie trasy na niedogrzanym motorze.
Gdy jednak nawet w te siarczyste mrozy pojechałem dalej to spalanie oscylowało w granicach 8,5 - 11 l/100 km, ale motor już fajnie łapał temperaturę, znaczna poprawa kultury pracy, aż się przyjemniej jeździ.
Wszystkie dane to miasto, paliwo - Shell 95 VP, styl jazdy - normalny, gdy motor się rozgrzeje chętnie wyskakuję spod świateł :D
Fiat Siena jak w opisie - zimą podczas mrozów raz wypiła mi 13,5 l/100 km :D