Tu nie chodzi o jakiś towar gorszej klasy tylko o promocję na wszystkie części. Akurat to ASO ma takie akcje co kwartał. Ale ciekawe czy pasek ma jakiś termin do założenia, po którym może 5 lat jeszcze hulać.
Printable View
Tu nie chodzi o jakiś towar gorszej klasy tylko o promocję na wszystkie części. Akurat to ASO ma takie akcje co kwartał. Ale ciekawe czy pasek ma jakiś termin do założenia, po którym może 5 lat jeszcze hulać.
rowniez mam rozdzad do wymiany, jaki jest koszt w serwisie fiata?
Daj vina, też jestem ciekaw po ile ta promocja :)
Jeżeli ktoś jest zainteresowany ceną jaką dostałem na rozrząd to piszcie na priv.
Tajemniczo się zrobiło hehe
marcingoleniow, no pochwal się :) Ja jestem ciekaw, jakie marki będziesz tam miał w pudełeczkach "oryginałów" :)
Wątpię żeby ASO sprzedawało zamienniki w pudełkach oryginalnych. Każda część jaką kupiłem we Fiacie miała znaczek ricambi.
Jaki więc jest koszt?
Zgadzam się z Tobą, że firma Alfa Romeo nie produkuje części tylko robią to dla niej podwykonawcy ale na takiej części jak np. pasek rozrządu jest znaczek Ricambi. Pisał ktoś o tym na forum. Nie wiem jak z innymi elementami np. pompą itd. . Kupował ktoś oryginalny rozrząd ?
Ja parę dni temu montowałem ale do 6 - prawie to samo.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=168993&stc=1
Pompa wody - wybite logo Fiat Alfa Lancia + napis FPT (Fiat Powertrain Technology)
Pasek - numerki jakieś oraz logo Fiat Alfa Lancia
Rolka prowadząca - numerki jakieś + napis INA (producent)
Napinacz - numerki jakieś, Dayco Slovakia
Nie miałem tego na myśli. Chodzi mi po prostu o Twoją wcześniejszą wypowiedź. Gdy zdemontujesz oryginalny wahacz z Twojego samochodu, nie będzie na nim wybitej nazwy producenta, ino znak Fiat/Alfa/Lancia i numer części. A wiadomo, że z kosmosu się nie wzięła, tylko MM czy inne TRW musiało wykonać.
Miałem na myśli, że w ostatnim czasie rzadko widywałem, żeby w oryginalnych pudełkach były "nieoznakowane" części.
jaboleq dzięki bardzo właśnie o to mi chodziło :).
Cześć.Jestem nowy na forum(swieżo po zakupie AR 159 sportwagon 1.9 150 km 2008) i mam pytanie do Tomka_krk. jaki rozrząd najlepiej kupić(z kompletem osprzętu - pompa, rolki itd..) i gdzie go wymienić najlepiej w warszawie?? dzwoniłem do ASO ale powiedzieli za wymianę rozrządu 2200...:O :O :O szok... Poproszę o info. samochód ma przejechane 83 tyś ale pasek ma już ponad 5 lat, więc czas na wymianę :))
83 tys w 5 latku troche mi sie wierzyc nie chce ale OK
W 8 latku bo auto z 2008 ;) Co do rozrządu można kupić oryginał w dobrej kasie lub zestaw INY, SKF, Gates, Contitech. Cokolwiek markowego będzie ok. Jedni twierdzą, ze tylko pasek Dayco bo takie szły oryginalnie inni kupują Contitech, a jeszcze inni Gatesa.
no to bardo piekny wynik jak na 8 latka
No u mnie w sierpniu minie 5 lat od wymiany rozrządu - i trza go powoli wymieniać - zrobię to w sierpniu przy pełnym przeglądzie AR. Tak gwoli ciekawości - od wymiany zrobiłem na pasku aż 35 000 km.
Lepiej wymienić ale szczerze to nie sądzę aby po tym przebiegu mogło się cokolwiek stać. W CDTI latają podobno niektóry po 8-10 lat bez wymiany i bez awarii.
Panowie mój poprzedni właściciel wymienił rozrząd przy 108 tys,ale bez pompy wody i mi na autostradzie w Niemczech się zatarła przy 112 więc nie czekajcie do 120 czy 150 tys.Szkoda,ze poprzedni właściciel mi nie powiedział o pompie,myslalem,ze wymienił komplet,ale trudno stało sie.Mialem koszty na 1350 euro,wiecie Niemieckie stawki.
ja mam 5 lat i jakies 74 na rozrzadzie.Bede wlasnie wymienial
Witam też będę musiał u siebie w 2006 1.9 16V 150km kiedyś widziałem że któryś użytkownik miał dostęp i mógł załatwić oryginalny rozrząd. Może ktoś ma namiary bo nie zapisałem a teraz nie mogę znaleźć :)
Może o to chodzi https://www.autosklep24.pl/
Też ale raczej to był użytkownik [MENTION=32343]tomaszchwesiuk[/MENTION] już poszło do niego Pw :-)
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
koledzy jaka pompe wody polecacie? Wymieniam rozrzad. Kolega Tomek Chwesiuk poleca mi ori caly komplet. Nie wiem czy szukac pompy z metalowym wirnikiem czy brac ori z plastikiem. Tak samo z paskami wszyscy swego czasu polecali te Dayco z teflonem.Ori ponoc nie ma zadnych wzmocnien. Czlowiek glupieje od tego co czyta
Ja mam ori i jeździ :)
Wysłane z mojego SM-A500FU
no ja mam dayco zalozony 5 lat temu. Teraz nie wiem co zalozyc.Pewnie wezme ori komplet
A od kiedy teflon jest jakimkolwiek wzmocnieniem??? Albo to jakiś bullshit albo pomyliłeś z kevlarem. Ja założyłem cały rozrząd Conti, ale na ricambi.pl możesz kupić ori made by Fiat z pompą wody za ~450zł.
moze pomylilem. Biore rorzad ori Fiuta :D z pompka wody
Rozrząd ma u mnie ok 53 000km. Nagarałem filmik jak chodzi na wolnych obrotach. Co myślicie? Słychać jakąś rolkę czy mi się wydaje?
https://youtu.be/WISPwOe8Mdc
Z filmiku nic nie dowiesz się.
Wysłane z mojego SM-A500FU
Ja u siebie na podlasiu w ASO wymienialem pasek rolki pompa wody plus pasek klinowy 1100 pln I 2 lata gwarancji
nastukane z Honor 8
Witam !
Mam 159, 1.9 jtdm 150km z chippem na 170 km, mam przejechane 202000 a rozrząd był wymieniany przy 150 , wymienić rozrząd ?
Spokojnie można wymieniać 100-120tyś max 5l. Chyba że producent stawia inne warunki np. (atmosferyczne, częste rozruchy (taxi)). Tylko wiele osób i pseudo-fachowców podczas wymiany stwierdza że napinacz i pasek wymieniamy ale pompa taka ładna lub rolka prowadząca nie "gwiżdże" luzów nie ma to zostawiamy a potem dzieją się takie a nie inne że rozrząd wymieniany niedawno a jednak coś strzeliło. Zasada jest taka rozrząd zdemontowany nie powinno się mocować tych samych części tak samo z uszczelką pod głowicą, no chyba że ktoś lubi ekstremalne doznania z jazdy takim samochodem i obstawia ile wytrzyma. Kolejną sprawa jest pasek wielo-rowkowy zdarzają się takie sytuacje że rozrząd mamy pięknie nowy a cały osprzęt przy wielo-rowkowym stary pasek strzela pęka obudowa rozrządu lub sam pasek wpada "pod rozrząd" i mamy małe a kuku.... Czy to jest dużo ostatnio zakupiłem rozrząd do 1,9 150KM rozrząd DAYCO, pompa wody SALERI-SIL ITALIA PA1246A, pasek wielo-rowkowy Dayco, napinacze Dayco i SNR cały komplet 510zł z hurtowni. Wymian prosta wykonana samodzielnie. Jeżeli potrzebujecie części w dobrych cenach zapraszam.
Czym jest wskazane 60tyś ??? Cyba tylko fanaberia lub nie kompletnymi wymianami całości zestawu ewentualnie montując jakieś tanie i marnej jakości części. Proponuję zerknąć do instrukcji dla ułatwienia strona 226 Publikacja n604.38.276PL-2 Edycja 02/2011. 140tyś lub 4l w trudnych warunkach(zimny klimat, jazda miejska z silnikiem pracującym długo na biegu jałowym) lub co 5 lat. Jak toś się boi tych 140tyś to 120tyś spokojnie. Chyba że ktoś ma ochotę to może i przy każdej wymianie oleju wymieniać też na pewno nie zaszkodzi.
Ja bym proponował i ja zawsze wymieniam przy 70 tys w skład rozrządu zawsze biorę rolki INA pompa ori pasek contitech...Po 70 tys rolki INA są jak nowe czuć leki opór raczej smaru;)
INA i Conti także dobry wybór. Ja kiedyś dawałem pompy Dolz także wytrzymywały deklarowane przebiegi nigdy nie miałem reklamacji.
Twierdzisz, że na zamiennikach można robić 120 tyś, dajesz pisemną gwarancję ma taki przebieg przy zakupie części ?