A co to za silnik jest? ;)
U mnie też tak jest.
Jestem tym wielce mile zaskoczony, albowiem w 156 trzeba było przejechać parę km, by odczuć cieplejszy nadmuch.
Pozdrawiam.
- Rafał
Printable View
Mam pytanie czy każda Alfa z silnikiem 1.9JTDm i automatyczną klimatyzacją ma grzałkę, dzięki której nie trzeba przejeżdżać kilku km aby poczuć cieple powietrze?
Pozdrawiam.
U mnie właśnie ciepłe powietrze leci po przejechaniu ok. 4-5km i się zastanawiam czy można coś takiego zamontować jeśli nie mam tego fabrycznie ?
- - - Updated - - -
W którym miejscu nagrzewnicy jest grzałka?
Witam,
Czy jest mozliwosc dowyposazenia auta w ogrzewacz elektryczny PTC? Mam zamiar kupic AR159 z Wloch lub Belgii, a tam czesto trafiaja sie egzemplarze bez tej opcji. A to naprawde przydatna opcja. Moze ktos juz probowal, lub wie ile to moze kosztowac i co bede musial dolozyc?
W/g Vinu moja Alfa jest wyposażona w jakiś dodatkowy podgrzewacz, ale jak to działa, co to daje, niestety nie umiem stwierdzić.
Pozdrawiam.
- Rafał
Może być to trudna sprawa do ogarnięcia. Nie wiem jak jest w AR ale np w Volvo wiązka Engine Bay oraz skrzynka bezpieczników ma różną zawartość w zależności czy jest PTC czy go nie ma. Chodzi o zawartość skrzynki czyli bezpieczniki i przekaźniki oraz dwa grube przewody do samej nagrzewnicy PTC. Nie wspominam tutaj też sprawy softu bo on też się różni jeśli jest PTC.
PTC daje nam to, że w chłodniejsze dni zdecydowanie szybciej robi się ciepło w samochodzie bo zanim się woda w silniku nagrzeje, grzałka elektryczna dogrzewa powietrze które wychodzi z nawiewu.
U nas grzalka ogrzewa wode, dzieki temu silnik osiaga szybciej temperature robocza.
To czy grzalka jest mozna stwierdzic sprawdzajac obecnosc bezpiecznikow od tegoz urzadzenia (w instrukcji wszystko jest ladnie opisane).
Samo w sobie dzialanie latwo rowniez sprawdzic tym, ze kilkanascie sekund po wlaczeniu silnika zaczyna leciec cieple powietrze z kratek- nie jest to jakis szal, ale wyraznie czuc cieplo.
No i taka uwaga do PTC: krotkie trasy nadwyrezaja mocno aku.
Kiedyś byłem tym zainteresowany i przeglądałem temat, zanotowałem sobie stronę, na której pisze, że w Fiacie Bravo da się to zamontować i potrzebne są części:
77364378 - GRZEJNIK NAGRZEWNICY Cena z VAT-em 681,20 PLN
46723665 - ZESPÓŁ KABLI Cena z VAT-em 795,18 PLN
51775244 - CENTRALKA STERUJĄCA Cena z VAT-em 164,28 PLN
51749549 - CENTRALKA ELEKTRONICZNA Cena z VAT-em 118,78 PLN
51749500 - POKRYWA Cena z VAT-em 25,95 PLN
46756310 - POKRYWA Cena z VAT-em 42,98 PLN
51817542 - ZESPÓŁ KABLI Cena z VAT-em 808,68 PLN
Alfa to taki trochę lepszy fiat, więc pewnie jest podobnie, trzeba kupić elektryczną nagrzewnicę, odpowiednie kable, przekaźniki, podpiąć i aktywować w oprogramowaniu. Niestety w Alfie nie da się kupić np. elektrycznej grzałki jako osobnej części, więc nie można podejrzeć w eperze jak to wygląda. Pozostaje tylko grzebanie na szrotach, co jakiś czas pojawiają się elektryczne grzałki do 159 na allegro, więc pewnie z wygrzebaniem pozostałych części też nie będzie problemu.
Tutaj jeszcze wątek, w którym pojawia się dyskusja:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...anie_auta.html
i jeszcze jeden temat: tym razem ze 147, ale daje pojęcie co i jak można robić:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...grzewnica.html
Wszystko się da zrobić ale trzeba sobie zadać pytanie czy jest sens w to inwestować i tracić czas na grzebanie z nie do końca jasnymi do przewidzenia skutkami. Jeśli bym miał coś dokładać to rozglądał bym się już raczej za Webasto, które znacznie poprawi komfort i rozruch w zimne jesienno-zimowe poranki.
Dzieki za pomoc oraz informacje, zobaczymy... Jak uda sie kupic z PTC to bede zadowolony :), jak nie to bede rozgladal sie za Webasto, bo montaz PTC, chyba raczej nie ma sensu. No i prawda jest taka, ze Webasto wygrywa w tej sytuacji, bo jak kolega pisal ulatwia rozruch na zimno.
A teraz drugie pytanie co do AR159 w dieslu, czy przy wielkich mrozach, silnik (poprawnie dzialajacym termostatem) osiaga robocza temperatura i ja utrzymuje? Bo na tych starszych wloskich JTD mialem, tak ze po wymianie termostatu, przy spokojnej jezdzie silnik niedogrzewal sie do 90 stopni.
Moja jak raz zlapie to trzyma.
PTC nie ogrzewa wody, tylko powietrze z nagrzewnicy lecące do kabiny, a to spora różnica.
"Samochod wyposazony jest w nagrzewnice dodatkowa, ktora umozliwia dodatkowe GRZANIE SILNIKA podczas okresu chlodnego lub w zimie, dla szybszego osiagniecia temperatury komfortu w kabinie. Nagrzewnica dodatkowa funkcjonuje przy uruchomionym silniku, gdy tempieratura zewnetrzna jest nizsza od 20 stopni i silnik nie osiagnal jeszcze normalnej temperatury pracy".
To jest cytat z instrukcji... moze to tylko ich skrot myslowy- dla mnie to jest jasne. Nie upieram sie, ze tak na 100% jest.
Zreszta tak naprawde na jedno wychodzi :)
P.S.
Z moich obserwacji nagrzewnica wylacza sie przy 60 stopniach.
Raczej nie, bo to jest elektryczny system :P
Zróbcie sobie prosty test zimą, ten sam kawałek z taką samą prędkością i obciążeniem silnika, z wł ogrzewaniem i z wył ogrzewaniem. Zobaczycie że silnik nie nagrzeje się szybciej z wył ogrzewaniem. (może troszkę szybciej z powodu braku wychładzania nagrzewnicy) niestety PTC to tylko ogrzewanie powietrza, nie wody. było już nie raz na forum.
Odkopuję trupa.
Przymierzam się do montażu takiego ustrostwa w 1.9 jtdm 8v.
Część elektryczną mam już ogarniętą.
Chciałbym się wpiąć z grzałką w wąż idący do nagrzewnicy.
Wie ktoś który to z węży?
Z wcześniejszych zdjęć wynika, że dolny, ale wolę spytać, niż ciąć w złym miejscu.
Jeździłem różnymi samochodami z silnikami diesla i ogrzewanie w zimie, a zwłaszcza w czasie ostrych mrozów zwykle szwankowało.
Megane 1,5 nigdy nie można było dogrzać i silnika i samochodu. Przy temperaturach poniżej -10 stopni zawsze było zimno. Natomiast Clio z takim samym silnikiem, ale mający fabryczny dogrzewacz osiąga temperaturę 90 stopni o wiele szybciej. Nie wiem jak to jest z Alfą 159 JTDM, ale nie czekając na zimę postanowiłem zainstalować grzałki w małym obiegu wody.
Wykorzystałem podgrzewacz z Clio.
Poniżej instrukcja jak to zrobić i zdjęcia wykonanej instalacji. Podgrzewacz zamontowałem rozcinając rurę wodną do wymiennika w kabinie. Przekaźniki sterujące ogrzewaczem zamontowałem na grodzi silnika po stronie pasażera.
Oprócz podgrzewacza potrzebny jest moduł sterujący światłami dziennymi (ja taki wykorzystałem bo stwierdziłem, że bezpieczniej będzie jak dogrzewacz będzie się włączał gdy będzie pewność, że alternator ładuje)
Potrzebne są jeszcze 3 przekaźniki (dwa muszą mieć styki na minimum 40A)
No i najważniejsze potrzebny jest termistor, który wyłączy ogrzewacz po przekroczeniu pewnej temperatury płynu chłodzącego. Ja zainstalowałem termistor na 55 stopni.
Trzeci przekaźnik właczyłem tak, żeby urządzenie włączało się jedynie wtedy, gdy nie pracują świece żarowe. Doszedłem do wniosku, że przy bardzo niskich temperaturach świece są załączane na pracującym silniku i wtedy obciążenie alternatora byłoby zbyt duże.
A teraz pytanie:
1. Czy ktoś już ma coś takiego?
2. Jeżeli tak to jak to się spisuje?
Ogólnie świetna robota. Tylko nie rozumiem sensu takiej zabawy w 159 :) Może jakby ktoś dojeżdżał w zimie na bardzo krótkie dystanse.
Właśnie ja tak mam, że robię często krótkie odcinki. Już teraz jak jadę spokojnie przy temperaturze zewnętrznej około 10 stopni silnik nagrzewa się bardzo wolno. Porównując ze wspomnianym CLIO 1,5 dci, którym jeździ mój syn to wygląda tak jakby to Clio było juz ciepłe w momencie odpalenia samochodu.
A co do zabawy w takie rzeczy w 159, to na niektóre rynki, (chyba te zimniejsze) były w tych samochodach montowane dogrzewacze. Podobno jeden rodzaj to elektryczny dogrzewacz powietrza w kabinie. Jeżeli w Clio to się sprawdza i pomaga szybciej nagrzać silnik to dlaczego tego nie wykorzystać? Mercedes, BMW i VW też takie patenty wykorzystują.
Analizując czysto teoretycznie działanie takiego podgrzewacza to na pewno przyśpieszy to dogrzanie silnika. Zwiększy szybkość ogrzania wnętrza.
A oprócz tego powinno to zmniejszyć zapotrzebowanie na paliwo, choćby z tego powodu, że silnik szybciej osiągnie optymalną temperaturę pracy.
Moduł sterujący światłami dziennymi do wykrywania ładowania z alternatora? Przekaźnik wykrywania działania świec żarowych jest równolegle do ich zasilania? (czyli nie ma napięcia na świecach żarowych oznacza załączenie obwodu?)
Jak grzeją świece żarowe, a czasami tak się zdarza w czasie pracy silnika, to dogrzewacz nie działa, żeby zbytnio nie obciążać alternatora.
Moduł od świateł dziennych wykrywający wzrost napięcia powyżej 13,5V wydał mi się najłatwiejszym sposobem na sprawdzenie, że alternator pracuje prawidłowo. Nie chciałem dopuścić do sytuacji (a w czasie silnych mrozów jest to możliwe), żeby dogrzewacz zbyt silnie dociążał akumulator i alternator przy zbyt niskim napięciu. Przy np. minus 20 stopniach silnik po odpaleniu nie zawsze osiąga prędkość obrotową dającą prawidłowe ładowanie alternatora. Może to są chwile kilkusekundowe, ale właśnie przy silnych mrozach deficyt energii jest najbardziej odczuwalny.
Dlaczego wmontowałeś grzałki w górny przewód?
Tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ie_auta-2.html (post 17)
grzałka była montowana w dolny przewód.
Jakie jest prawidłowe miejsce?
Pytam, bo również chcę sobie taką grzałkę zamontować i nie wiem gdzie się wpiąć.
Nie wiem może to jest błąd, ale doszedłem do wniosku, że ciepła woda z silnika płynie górnym przewodem do nagrzewnicy, a odpływa dolnym. Czyli ciepły płyn z dogrzewacza w pierwszej kolejności dopływa do nagrzewnicy. A tak naprawdę to dla działania dogrzewacza nie ma żadnej różnicy bo działa w obydwóch kierunkach.
Co się stanie jak padnie Ci termistor? Działa ogrzewanie cały czas? Czy przestaje działać? (chodzi o zabezpieczenie, żeby grzała nie chodziła non stop)
Niestety tego nie idzie obejść. To jest najsłabszy punkt dogrzewacza. Można szeregowo dodać termistor rozwierny na 90 stopni, który nie wraca do pozycji spoczynkowej. Coś podobnego jak w czajnikach elektrycznych. Ale do tego trzeba by dodać wskaźnik zadziałania, ale to zbytnio skomplikuje urządzenie. A z doświadczenia wiem, że im więcej elementów tym więcej możliwości uszkodzenia.
Dzisiaj testowałem. Wcześnie rano wyjeżdżałem. Temperatura na zewnątrz około zera stopni. Jak normalnie temperaturę 90 stopni silnik osiąga po 10 kilometrach to dzisiaj tą temperaturę osiągnął po 5 kilometrach. Jechałem spokojnie na niskich obrotach bez szaleństw.
A nie lepiej jest założyć PTC czyli nagrzewnicę elektryczną w aucie?? Auto w zimę po 1-2min wieje już ciepłym powietrzem w środku kabiny jeśli chodzi tylko o ogrzewanie kabiny a nie dogrzewanie płynu żeby silnik osiągnął szybciej temperaturę.
Różnica podobno jest.
Najlepszy efekt uzyska się, gdy grzałka będzie na dojściu do nagrzewnicy.
Mi się wydaje, że dolny jest cieplejszy w 1.9 JTDm 8v, czyli to byłby dopływ.
Jeśli ktoś wie, który przewód jest dopływowy do nagrzewnicy, to niech rozwieje moje wątpliwości.
Aktualnie mam podłączoną część elektryczną i pozostało mi tylko wpięcie grzałki.
Robię korektę w instalacji. Zamówiłem drugi termistor na 85C i zainstaluje go szeregowo. Tak więc będą dwa termistory, jak jeden nie zadziała to drugi będzie dodatkowym zabezpieczeniem.
Co tego, który przewód doprowadza ciepło do nagrzewnicy, to lekko zgłupiałem. Na logikę to wszystkie nagrzewnice, grzejniki zawsze ciepło dostają od góry a zimno oddają dołem. Przewód górny odchodzi od korpusu silnika z wyższej pozycji, czyli odbiera chyba cieplejszy płyn.
Jeżeli jest odwrotnie to byłoby dziwne. Pompa wodna walczyłaby rozchodzeniem się ciepła w płynach. Ciepło idzie zawsze do góry.
Też myślałem, że górny, ale macając węże to trochę zgłupiałem.
Na autokąciku też montowali na górnym, więc myślę, że analogicznie zamontuję u siebie.
Najwyżej nie będzie optymalnie, ale skoro koledze działa, to u mnie też będzie ok.
Jeszcze jedno pytanko, dużo płynu wyleciało po rozcięciu przewodów?
Może nie pół auta ale deskę i konsolę środkową na pewno
Witam
Czy ustaliliście, który wąż jest wejściem do nagrzewnicy, a który powrotem??