masz rację, tak właśnie jest.
Printable View
masz rację, tak właśnie jest.
Na pewno nie powinno tak być - chodzi mi o rozwiązanie, a nie konkretnie Twój samochód - bo być może komuś przyszedł taki głupi pomysł do głowy, że samochód decyduje za nas, chociaż zgodnie z instrukcją klima działa w pełnym automacie tylko na ustawieniu "Full Auto", a więc chyba u Ciebie jest jednak coś nie tak.
klimatyzacja włącza się w auto jeżeli czujnika zaparowania szyb wykryje zaparowanie wówczas zapala się "śnieżynka" i pozostaje już zapalona
Mam pytanie związane z trochę inną sprawą ale też z klimatyzacją a konkretnie z jej sterowaniem. W poprzedniej wersji był przycisk MONO. Po jego naciśnięciu po stronie pasażera ustawiała się taka sama temperatura jak po stronie kierowcy. Teraz w tym miejscu jest przycisk OFF. Czy jest jakiś sposób, żeby temperatura ustawiała się automatycznie na takiej samej temperaturze po obu stronach? (z tyłu i tak jest wyłączona więc dla mnie to nie jest istotne). W instrukcji nic nie znalazłem - nie wykluczam, że źle szukałem...
Temperaturę trzeba ustawiać osobno dla każdej strony.
Z tego co pamiętam, trzeba przytrzymać dłużej przycisk AUTO i wtedy klima przełącza się na jednostrefową.
CUD! To działa :)
Rzeczywiście, działa! A ja tyle czasu się męczyłem.
Dzięki.
Panowie jak to jest u was...? nie macie przycisku MONO do przelaczania klimy na jednostrefowa...?
ja go mam caly czas wlaczony bo dwustrefowa z reguly mi nie potrzebna...
Pozdrawiam:)
U mnie zamiast przycisku MONO jest przycisk OFF...
Witam serdecznie.
Brak klimatyzacji to poważny problem latem... no a jak na złość- mamy lato :)
Klimy ni ma, bo ni ma płynu... a ni ma płynu bo był uciekł przez zawór bezpieczeństwa, gdyż z powodu braku chłodzenia (uszkodzonego wentylatora prawdopodobnie) wzięło i zrobiło się ogromne ciśnienie w instalacji.
Wentylator ma 3 kabelki... czy można go w związku z tym podłączyć bezpośrednio do akumulatora, żeby sprawdzić czy jest sprawny? (bezpiecznik obok aku sprawdzony- jest ok) Ktoś mi mówił, że raczej nie, ale nie jest pewny więc pytam. Poza tym druki ktoś mówił, że można... po czym pierwszy, że tak się niszczy wentylatory bla bla bla kłótnia gotowa.
Drugie pytanie: jak się do dziadostwa dostać? Trzeba będzie spuszczać płyn chłodniczy, czy jest jakiś 'myk'?
Pzdr ;)
Czytałeś to "coś" co naskrobałeś tutaj? W ogóle masz blade pojęcie o klimie? Ogromne ciśnienie??? Chyba w dolnej części ciała. Oddaj to do mechanika. Bo po Twoich wpisach obawiam się, że zrobisz z niej katarynkę. Podpowiem Ci tylko, że stojąc od przodu na pierwszym planie masz chłodnicę od wspomagania, druga jest chłodnica klimy, trzecia od turbo i dopiero czwartą masz od silnika. Więc się zastanów gdzie Ci co wywaliło i dlaczego. W klimie masz tylko czynnik chłodzący (gaz) i odrobina oleju do smarowania sprężarki itd.
A do czego Twoim zdaniem służy zawór bezpieczeństwa w układzie? Sprężarka... to mówi samo za siebie... czytałeś, jak działa klima?
Czy ktoś ma ochotę pomóc.... czy każda odpowiedź na tym forum to będzie: "jedź do mechanika"? Bo jeśli tak, to dziękuję za nieprzydatne forum i spróbuję na alfaclub...
P.S. A nawet, jeśli się mylę to powinieneś powiedzieć, a nie buraczyć takimi tekstami.
Przy takich "buraczanych" wpisach masz buraczane odpowiedzi, a płyn to jedynie mógł Ci wywalić z chłodzenia silnika. Co ma do tego klima? Więc z klimą to jedź do mechanika (od klimy) bo sam to możesz wiesz co sobie zrobić. No chociaż na pewno posiadasz butlę z azotem, żeby sprawdzić sobie szczelność układu i jesteś w stanie nabić sobie pompką do roweru czynnik do klimy. Na pewno na "alfaclub" czekają aby Ci nawet pokazać jak to zrobić w pokoju.
Mam nadzieję, że Twój następny temat nie będzie miał tytułu: "Kręcę kierownicą i mi się skręcają koła, też tak macie?"
BeBe, najlepiej sie nie udzielaj skoro uwazasz jak uwazasz.
Poprzednim wpisem popisales sie z wiedzy dzialania klimatyzacji, a jesli jestes osoba, ktora ze wszystkim jezdzi do mechanika to pytam- po co jestes na forum? A jesli jest jakis powod (np grupowe znizki na costam), to po kiego grzyba sie odzywasz?
Poczytaj sobie jak działa klima. A tak w ogole, to moja diagnoza nie jest przeze mnie wymyslona, tylko przez znajomego mechanika.
Powiem wiecej- prawdopodobnie jest tak, ze jesli klimatyzacja nie dziala (w sensie nie ma czynnika) to elektrowentylator sie nie zalacza... no ale skad mozesz to wiedziec, skoro nic nie wiesz i tylko opi**dalasz ludzi za to, ze pytaja?
Witam.
Próbowałem przetestować wentylatory chłodnic za pomocą FES 3.5... Niestety nic się nie dzieje- test wentylatora 1 (czyli chłodnicy) pokazuje, że TES WYKONANO jednak nic się nie dzieje, nie kręci, żadne bezpieczniki nie cykają. Test wentylatora 2 (od klimy)- słychać tylko cykanie bezpiecznika w skrzynce obok aku, ale również brak ruchu...
Czy to oznacza, że mam spierdzielone wentylatory?
Może być tak, że napięcie idzie do wentylatorów, ale one się nie kręcą bo komputer nie steruje nimi?
Proszę o pomoc!
P.S. Czy mógłby ktoś sprawdzić jak u niego wygląda taki test w FES'ie?
presostat wysokiego cisnienia powinien wyłączyc klimę po przekroczeniu ok.24-25 bar w instalacji,nie wiem czy w sprężarce jest zawór bezp.,widziałem taki w saabie 9000,alfy nie ogllądałem,ja w Alfie 159 mojej Teścowej będe wymieniał przewody klimatyzacji.może masz nieszczelność w układzie,stąd brak czynnika.wentylator można sprawdzic jak zrobisz zworę na gnieżdzie przekażnika od went.wentylator załącza sie po przekroczeniu ok.15,16 na stronie tłocznej sprężarki,czyli stronie wysokiego cisnienia(cieńsza rurka).
Znajomy mi mówił, żeby nie zwierać wentylatora jak ma 3 kabelki...
Zrób zworę miedzy 30 a 87a na gnieżdzie.jak masz trzy wyjscia to jest masa i dwa biegi wentylatora.
działa?
Nie wiem jeszcze. Niestety pod koniec przyszłego tygodnia spotkam się dopiero z moim autkiem.Jak sprawdzę to dam znać!
I jak Kolego?
Masa zgniła. Już jest ok- klima nabita i rurka naprawiona. Zimno!
Niestety nie mam i nie wiem w którym miejscu, ale zapytam kolegi bo był uprzejmy i mi to zrobił :)
Witajcie
Mam malutki problem z klima. Bylem dzisiaj w serwisie zeby sprawdzic klime bo wydawalo mi sie ze za slabo chlodzi. Pojechalem mila jak zwykle obsluga sprawdzili w samochodzie bylo 310 gr wiec dobili do 550 dodatkowo cos mowili o oleju ze uzupelnia. Nie zwrocilem uwagi na to co i ile bylo bo uznalem ze robia to fachowcy. Podczas powrotu do domu klima zaczela sie dziwnie zachowywac, tak jakby zalaczala sie i wylaczala sprezarka, niestety chlodnego powietrza rowniez brak :(. W domu doczytalem ze uzupelnili czynnik i wlali 120 ml oleju (chyba tyle powinno byc w calym ukladzie a nie do uzupelnienia).
Jaka rada czy za duzo czynnika czy oleju powoduje zalaczanie i wylaczanie sprezarki.
Witam wszystkich forumowiczów, mam pytanie czy powodem głośno pracującej klimatyzacji w 159 zwłaszcza w trakcie dodawania gazu może być rolka napinająca? Dodam, że słyszalny jest dźwięk podobny do szlifierki.
żeby samodzielnie decydować kiedy ma załączać się klima a kiedy nie (i żeby napis "AUTO" nie pojawiał się na wyświetlaczu) trzeba:
1. Ustawić dowolną temperaturę, nacisnąć śnieżynkę (pojawi się napis "AUTO").
2. Nacisnąć jeszcze raz śnieżynkę (zaczną pulsować nastawione temperatury) i po chwili napis "AUTO" zniknie.
Klima zostanie całkowicie wyłączona.
Sprawdzałem to u siebie - wersja przed liftem - (dwustrefowa klima oraz czujnik zaparowania szyb) i działa.
Pzdr,
Alfaholik od 2 tyg :)
No chyba nie do końca wszyscy wiedzą jak wyłączać klimę ponieważ na 4tej stronie Alces1 o to pyta i nikt mu nie potrafił tego prosto wyjaśnić. W opisywanym przeze mnie przypadku pulsujące nastawy temperatury dotyczyły ustawień klimy a nie rozprawy kiedy i z jakiego powodu "cyferki migają".
ps
Przeczytaj cały wątek ze zrozumieniem i nie czepiaj się!
Opiszę własny przypadek, przy czynniku w ilości 465 g, po włączeniu klimy słyszalny był metaliczny poszum, zgodnie ze wskazówkami forumowiczów, którzy twierdzili, że jest to wina małej ilości czynnika, pojechałem do znajomego serwisu, w programie serwisowym (chyba AutoData), dla 1,9 JTS było podane 550 g - chłopaki przeprowadzili cała procedurę z odciągnięciem starego czynnika (po zważeniu było rzeczone 465 g), pomiarem szczelności zarówno na podciśnieniu jak i ciśnienie, wymianą oleju i nabiciu nowego czynnika w ilości 550 g -klima działa, jak działała, ale zniknął ten metaliczny poszum.
Ja dzwoniłem do serwisu, bo w jednej z firm, która serwisuje klimatyzacje, na maszynie wyskoczyło, że powinno być 460g.
Nie wiem skąd te rozbieżności na różnych maszynach w oprogramowaniach w stosunku do serwisu.
Ja bylem w serwisie i w programie maszyny do nabijania pokazalo im 460g i tak mi nabili... wiec teraz nie wiem co o tym myslec, ale tez zadzwonie i sprawdze w Alfa Romeo serwisie...
Co ile lat ( miesięcy ) nabijacie klimę. Mam auto od dwóch lat i nie mam problemów z klimą ( uzupełniana i sprawdzana była tuż przed kupnem auta) . Ładnie chłodzi, brak przykrych zapachów. Słyszałem ze przy sprawnej klimie powinno się ja sprawdzać co dwa lata.