nie wspominajac o docisku i padajacym wysprzeglniku:/
Printable View
Co to za postój rok czasu. Ja kupiłem silnik 2,0 od 132 i zakładałem do Poloneza. Stał przez 16 lat nie palony do tego w samochodzie na parkingu Policyjnym. Jakimś cudem się kręcił po tylu latach .Wymieniłem pasek roztoczyłem rolkę i wsadziłem do Poldka. Nie było czasu go rozbierać bo operacja zamiany serca musiała potrwać 2 dni. Kielicha do gaznika dostał i za pierwszym razem odpalił. Sam się zdziwiłem ale to fart i głupota z mojej strony.
+/- rok czasu stoi pod drzewami - zielona zaczyna sie robić i pod nią tez zielono... no wolał bym nie odpalać przez zmianą oleju i jakimkolwiek serwisem... ale z kolei dobrze by było sprawdzić... - tak w razie czego trudno by tam wsadzić silnik 2.0 8v ??
jak gumowe to rozumiem że na wymiane tez wzystkie wahacze ? - czy da sie w nich wymienić same gumy ? - PoliUretany dobrze pracują w 155 ??
czyli cale sprzegło tez mogę spisac na straty ??
daj sobie spokój z wymianami silników, sprawdź na bagnecie jak wygląda olej (jak bedzie czarny i w miarę gęsty to odpalaj), odepnij wtryski i moduły zapłonowe przekręć rozrusznikiem kilka razy żeby pompa zassała olej (tutaj komp nałapie błędów - odepnij aku to się zresetuje), podłącz wszystko i ogień.
Jak ma taki przebieg faktycznie to silnik powinien być zdrowy. Sprawdz olej i normalnie odpal.Przed odpaleniem pasowało by olej oczywiście wymienić ale rok czasu to znowu nie tak długo. Niech pochodzi na wolnych obrotach pózniej się przejedz i tyle wszystkiego. Jak ci się spodoba to płać i zabieraj. Nic się silnikowi nie stanie jak faktycznie tylko rok stała i silnik był zostawiony w dobrym stanie. Po takim czasie powinien normalnie zapalić. Wiadomo olej starzeje się i traci swoje parametry ale na to żeby ja odpalić silnik i sprawdzić jak chodzi wystarczy nie ma co chłopaka straszyć.
Moja Alfa stała trzy lata u kumpla na podwórku ,czekając jak zrobię prawko i się za nią wezmę .Przez te trzy lata nie była odpalana i stała pod chmurką .Zdałem prawko, kupiłem budę z padniętym silnikiem i od razu się zabrałem do zmiany silnika .Po zmianie silnika i podłączeniu wszystkiego dopiero ją odpaliłem i pojechałem zmienić olej .a i żadnych problemów ze sprzęgłem nie miałem i nie mam .
.. sprawdz stan oleju i ją odpal ..