Oooo, widzisz!:cool: Dziękwa Pasterzu. Załącznik 60483
Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi!!!!!!!!!!!:victory:
Printable View
Oooo, widzisz!:cool: Dziękwa Pasterzu. Załącznik 60483
Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi!!!!!!!!!!!:victory:
U mnie również informacja o inspekcji sama przestała się przypominać.
Wczoraj za to wyskoczyło info nt. zmiany oleju, przestraszyłem się się czerwonym znaczkiem z olejem w drodze do pracy :)
Na szczęście doczytałem i jeszcze te 5k do wymiany przelecę...
Kurka oli change with dpf wyzerowałem bo jest ta opcja, ale service interval reset nie mogę znaleźć w ustawieniach F7
Gdzież to cholerstwo się ukryło? :mad:
Załącznik 62353Załącznik 62354
W fesie pokazuje że następna wymiana za 50tys
a w menu w aucie jak wchodze że za 19 z kawałkiem, jak wyzerwoać ten service interval??? help
z tego co czytalem to musisz miec elm'a i na pierwszej stronie tam gdzie sie laczysz jest:
silnik
abs
i ktores z kolei to serwis interval jezeli dobrze pamietam tez to musze zrobic(choc nigdy tego nie robilem bo mam tylko KKL) bo juz mi sie pokazal klucz serwisowy:)
W FeS nie łączysz się z silnikiem , tylko wybierasz licznik ( lub serwis - nie pamietam dokładnie jak to jest napisane ) i tam dopiero będzie możliwość skasowania service.
Nie zrobisz tego kablem KKL , potrzebny bedzie np.ELM , lub taki który obsługuje szyne CAN.
Aaa, no właśnie, dzięki Panowie. Zapomniałem że na pierwszej stronie jest cała lista. Tam wybrałem przegląd i w parametrach jest zerowanie interwału serwisowego, git. Dziękóweczka raz jeszcze. :cool:
Witajcie odgrzeje temat. Czy jest mozliwosc zmniejszenia service interval, chcialem zrobic z 30tys na 10tys bo tak wymieniam olej co 10 tys. ? Kable mam ELM i KKL FESa tez. Z wszystkim innym sobie poradzilem. Pozdrawiam.
FES ma również ale niestety przy zmianie tych wartości i tak pozostają stare, a czy w MES jest to już poprawione to nie wiem. jak ktoś to zmieniał to proszę o info.
zmieniałem ale w GT - zadziałało
( MES 1.2 albo 1.3 - nie pamiętam :-) )
Dzieki za odpowiedzi :). Jak ma ktos pelna wersje MES 1.2 to chetnie przygarne adaass_89@o2.pl
dzis i mnie to dopadlo,troche sie wystraszylem bo ten temat omijalem,no ale przyszla kryska na Matyska:)
w sumie to i tak mam olej do wymiany bedzie trzeba poszukac kogos kto wykasuje to cos
kup se kabla i se sam wykasujesz :-)
p.s.
Goniuś - nie piratujemy na forum
no ale sprawdź emila - linka mosz :-)
Ja dostolch, wielkie dzieki Bociek moz browca :D Trocha problymy miolch ale opanowane. Interval ustawiony na 10tys.
No to ja poczekam już do następnej wymiany, i spróbuje mesem.
a ja mam "wyzerowane" - nie będzie mi żaden pikacz pikał kiedy mam olej mieniać
jo to wiym som i koniec :-)
Poproszę również o pełną wersję MES 1.2 tanaquol@gmail.com
Pozdrawiam
nie ma takiego piratowania , dziękuję , dobranoc
Odgrzebie temat po 3 miesiącach :)
W zaprzyjaznionym serwisie, na piekne oczy (jako, ze jestem kobietą:D) Panowie wymienili mi olej z filtrem za darmo. Do tego sprawdzili wszystkie plyny i oglnie zawieszenie.
Okazalo sie, ze Alfa jest w bardzo dobrym stanie- nic nie musze wymieniac- o dziwo! :rolleyes:
Natomiast po przyjezdzie do domku chcialam zajac się wprowadzeniem odpowiednich danych poprzez MES do Alfy i tu mam problem...
Tak wiec najpierw: (MESa mam po angielsku, ale mysle, ze to dla Was nie problem):o
Pod opcja ENGINE wykonałam procedurę OIL CHANGE
Załącznik 117839
Wszystko poszlo OK.
Nastepnie w opcji SERVICE- SERVICE INTERVAL RESET-
Załącznik 117840
chciałam wyzerowac przeglad. Ustawić nowe parametry na: 365dni oraz 15000km do nastepnego.
Niestety zadna opcja nie zostawała przyjęta przez Alfe. Zarówno na włączonym zapłonie czy tez włączonym silniku- żadnej różnicy.:(
Załącznik 117841
Zawsze pojawia się komunikat FAILED TO EXECUTE.
Po wykonaniu ostatniej z opcji na liscie: NEXT SERVICE RESET- Także na MESie pokazuje się FAILED TO EXECUTE ale oprócz tego
na chwile gasną wszystkie kontrolki na liczniku wraz z wyświetlaczem i na ok. 30sec pojawia sie komunikat: SCHEDULED SERVICE EXPIRED
Załącznik 117842
nastepnie napis oraz ikonka kluczyka znikają i wprowadzone zmiany nie zostaja przyjęte.
Dla potwierdzenia to samo znajduje sie w opcjach na Connect Nav:
Załącznik 117843
Czy ktoś z Was ma pomysł co robię źle? Bo coś muszę skoro efekt nie jest taki jakbym chciała...:confused:
Bedę wdzięczna za sugestie, pomysły i porady :rolleyes:
Aska
hmmmm..... ja też nie mogę zmienić dystansu do następnej wymiany. W polskiej wersji językowej wyświetla się "WYKONANIE NIEMOŻLIWE"
Co ciekawe, jestem pewien, że kiedyś w mes 1.2 mnie się ta sztuka udała... Od kiedy używam mes 1.3- nic z tego. Ale dystans czasowy dla odmiany w obu wersjach zmieniłem. ;)
A to ciekawe. W takim razie będzie trzeba skołować sobie starą wersję, ponieważ nie wyobrażam sobie zmieniać olej co 30000km!!!!
Dzieki za odpowiedzi. Szkoda, ze nadal nie znamy powodu dla którego nie da się zmienić parametrów...
Tak jak pisałam wyzej- u mnie nie da sie zmienic zadnej z opcji- od gory do dołu... :(
Może ktoś z forumowiczów przerabiał taki przypadek i jeszcze cos wymysli...
Trzeba mieć nadzieję... :P
Ja jutro sprawdzę tego MES`a 1,2 i zobaczymy czy to kwestia softu czy auta.
Daj znać jak tylko coś się dowiesz...:yes4:
Fajnie byloby to zrobić i mieć spokój na 15000km i do tego nie zapomnieć o następnej wymianie...
Ja ostatnio robiłem sobie przegląd u znajomego w warsztacie. Po ogarnięciu oleju wszystkich filtrów itp. dupereli , podłączyłem się pod jakieś uniwersalne urządzenie diagnostyczne (niestety nie pamiętam dobrze , ale chyba KTS Boscha). Wymiana oleju wyzerowana bez problemu , natomiast dystans do następnego przeglądu wrzucało automatycznie 35000km i też ni grzyba nie dało się nic zmienić , można było tylko potwierdzić. Potwierdziłem , cóż najwyżej pojeżdżę dwa przeglądy bez kasowania , niech odlicza.
I dupa zbita. MES 1,2 to samo. "WYKONANIE NIEMOŻLIWE"
Jakieś pomysły?
Czy takim dużym problemem jest wymiana oleju wcześniej? Są zawieszki aby pamiętać lub inne metody.
Dla kobiety to może być przydatne. Dla mnie to kwestia tego żeby wszystko działało jak trzeba. A nie olewka bo nie mogę sobie z tym poradzić. Niby dlaczego nie miałoby to działać jak należy.
marek230482 dzięki za sprawdzenie i zrozumienie mnie. Zawieszka wisi obok akumulatora i dobrze- niech tam sobie wisi. Natomiast ja chcialam, zeby tak jak napisales bylo jak powinno byc. Po to jest opcja ustawienia wymiany oleju zeby mozna bylo z niej skorzystac. Dlatego nie rozumiem bledu wyrzucanego przez MESa, skoro jego tworca sam udostepnil takie opcje... :(
mam pytanie czym rózni sie motul x-lcelan + od eco-clean, mam 159 v8 z dpf i chciałem własnie wymienic olej na motul x-clean C3 ale widzę że jest jeszcze eco-clean czy jest jakaś różnica. czy ten motul x-clen 5w30 bedzie dobry.
Mam problem mam MES 1.3 i ELM ustawilem service interval na 10000km i na 365 dni potem zrobilem "Wymiana Oleju z DPF" zakonczono pomyslnie. Wchodze w parametry i degradacje mam 100% czyli ok ale pozostay dystans do nastepnej wymiany mam 50000km. Czemu tak duzo, czemu nie zmienilo sie na 10000km ? jak to zrobic ?
No dziwne bo w Service interval udalo sie zmienic na 10000km i na 1 rok. Ale w wymianie oleju z dpf na 50000km. Mysle sobie tak ze komunikat przeglad bede mial za 10000km a komunikat o wymiane oleju za 50000km ?
Mam pytanko: w zakładce service interval nie mam pozycji change oil (F7) to normalne ?
Po wymianie oleju skasowałem tylko zakładkę wymiana oleju dpf a podobno trzeba też w servive interval - tylko mam tak, jak wyżej
To dość dziwne... Własnie sprawdzam i w MES1.3 jest toto w service interval reset-> adjustments-> NEXT SERVICE KM RESET
Moim skromnym robi się to właśnie w tych 2 miejscach:
1. Silnik-Regulacje-Wymiana oleju
(ten reset ustawia jakość oleju na 100% i później spada wraz z przebiegiem/ kolejnymi wypaleniami dpf)
2. Przeglad-Regulacje- Zerowanie odległości.
(odpowiada za sygnalizacje konieczności wymiany oleju od przebiegu (w sensie odlicza te domyślne 30tys...)