Najwidoczniej producent mocno zawyża spalanie do jakiego się przyznaje w naszych autach ;)
Printable View
Oryginalny lakier ? No nie wiem ja tam widzę różne odcienie ale to trzeba zobaczyć na zywo.[/QUOTE]
Zobaczyć jak zobaczyć ale swój czujnik lakieru trzeba mieć.
I niech handlarz nie mierzy tylko samemu trzeba!
Byłem świadkiem nie raz jak przyciskali tam, gdzie im pasowało :) A jak sam wziąłem swój i zacząłem badać to.... zatkało kakao ;)
Generalnie przez najbliższe 2 lata auta raczej nie zmienię, ale jeśli przyjdzie co do czego będzie to raczej 159 2,4. Patrząc na klasę auta i najważniejsze zasobność mojego portfela będzie to chyba najrozsądniejszy wybór.
Chociaż jak to będzie zobaczymy - gram w totka :-)
Sory za OT
I spędzić trochę czasu na badanie samochodu miernikiem. Różne cuda mogą wyjść.
Ja ostatnio pytam się chamdlowca po swoim badaniu miernikiem czy przypadkiem lewy przód nie był robiony. A on mi na to rozbrajającym tekstem: a to musi pan sam ocenić samochód, to pana ocena :cool: I w temacie było wszystko jasne chociaż w ogłoszeniu oczywiście bezwypadkowy (jak każdy w sumie, bezpieczne cholera te drogi jednak są ;) )
Bo to wszystko kwestia definicji słowa bezwypadkowy ;)
Gdzieś kiedyś mi się nawinęło - http://www.chcekupicauto.pl/bezwypad...niemozliwe/a9/
Cytat:
...Bezwypadkowy to jedno z najczęściej nadużywanych w ogłoszeniach słów. Ponieważ dla laika znalezienie śladów napraw blacharskich jest niezwykle trudne handlarze często podpierają się tym stwierdzeniem.
Pamiętajmy, że wg Prawa o Ruchu Drogowym wypadek oznacza zdarzenie, w którym ucierpią osoby. Dlatego zamiast pytać o „bezwypadkowość” w czasie rozmowy telefonicznej polecamy dowiedzieć się więcej o „naprawach blacharsko-lakierniczych”....
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Decyzja zapadła to musi być 150 KM :)
Co do miejsca to kolega w pracy mnie nastraszył że strasznie mało miejsca jest w środku i kupił sobie volvo V50.
Powiedz koledze ,że bzdury opowiada :D Na przednich siedzeniach jest wystarczająco miejsca ( mam 1.9 m i nigdy nie narzekałem) na tylnych jest rzeczywiście gorzej jeżeli daleko odsuniesz przedni fotel .Jeśli chcesz zapewnić swoim pasażerom na tylnych siedzeniach max komfortu to polecam Skodę Superb, z aut zbliżonych cenowo bije wszystkich na głowę ;)
i będziesz czuł sie spełniony w tym superbie:)))
Witam,
Podłącze się do tematu.
Jako że już kiedyś posiadałem Alfe Romeo 156 1.9 JTD a teraz niestety rozbiłem swoje Volvo S60 planuję kupić Alfę 159.
Wszystko ładnie pięknie, ale naczytałem się sporo o tych nowych silnikach JTDm 150 koników i wychodzi na to że są bardziej awaryjne niż stare 8 zaworowe.
Więc przyszło mi do głowy że może 1.9 ale benzynka?
I tu jest moje pytanie czy te nowe benzyny są tak samo awaryjne jak stare TS-y?
Aha i jak z gazem w tym silnikach? Można montować czy lepiej nie?
Pozdro
Kolego wystarczy trochę poszukać a nie zaśmiecać wątku
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...swiadczen.html
Witam wszystkich, to mój pierwszy post, po wielu miesiącach skrupulatnego oszczędzania i licznych ochach i achach nad 159 przyszedł wreszcie czas rozejrzeć się za pierwszą własną bellą. Przeczytałam już niemal wszystko na forum o 159, jednak przeglądanie ogłoszeń z wielkopolski przyprawia mnie o ból głowy. Moją dużą uwagę zwróciła idealna jak dla mnie 159 120km z 2008r - silnik którego szukam (jeżdżę na prawdę bardzo spokojnie, 99% w mieście i 120 spokojnie mi wystarczy - poprzednio wystarczało 75 :) ), kolor i skóra jak należy. Co o niej myślicie, czy to możliwe by w takiej cenie była uczciwa, może ktoś ją oglądał/gdzieś widział. A może znacie kogoś kto w poznaniu/okolicach jest znawcą marki i (oczywiście odpłatnie) profesjonalnie pomaga w zakupie...
Cena wydaje sie rozsadna jak na ten rocznik. Wypucowana pod sprzedaz co widac od razu na zdjeciu silnika. Zdjecia malo wyrazne wiec bez szczegolowych ogledzin sie nie obedzie. Bez wzgledu na to co by sprzedawca nie opowiadal o aucie zawsze jedz do serwisu aby sprawdzic elektronike i mechanike.
chciałabym jednak znaleźć najlepiej kogoś kto się zna na tym (może nawet ma miernik), mogę kupić miernik, ale co mi po tym skoro nie wiem w jakich miejscach najlepiej sprawdzać, jakich spodziewać się wartości. Problem w tym że jest ona niezarejestrowana i na ścieżkę trzeba lawetą - wiadomo jaka to "akcja logistyczna", więc wolałabym najpierw dokonać oględzin na miejscu z jakimś fachowcem
Witam
Czy ktoś może oglądał ten samochodzik ?
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C17117752.html
Bardzo fajnie wygląda a zależy mi na FV-23% + leasing.
Dzięki
no chyba tak literka M jest koloru czerwonego w tej wersji ale w sumie mogla tez wyblaknac tak jak blakna emblematy alfy:-/.Trzebaby bylo to sprawdzic.Pozatym mi sie wydaje ze te oznaczenia sa ciut za wysoko przyklejone.Z tego co obserwuje to raczej sa nizej, nie tak pod lampa.Mowie to bez wiekszego doswiadczenia bo narazie tylko szukam 159.Pozdrawiam
NO o tym juz sto milionów razy mowilismy. Marka ma sto lat a znaczek firmowy rozpada się jak zgniły liść na wietrze.
Hej Sergio, specu od sprzedaży: nie masz jakiegoś patentu na trwały znaczek marki?
Oki ten model sobie odpuszczę.
W nad chodzącym tygodniu mam wolne więc jest dobra okazja aby pojeździć i wybrać coś dla siebie.
Ostatnio znalazłem takie modele co o nich myślicie ?
1). http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jtd...C16857544.html
2.) http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...443839554.html
3.) http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...441690394.html
no i ten ale zwracając uwagę na oznaczenia auta to chyba ten typ też miał jakąś przygodę :( . Qrczę za napisz bezwypadkowy i kłamstwo powinno być dożywotnim zakazem sprzedaży aut.
4.) http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...441690394.html
Dzięki
Zanim kupiłem mojego SW to sprawdzałem te 2 modele od prestige cars - jeden miał w histroii zapisany przegląd w 2008 r przy 50tys. przebiegu, więc te przebiegi mają szansę być autentyczne. Sedan to wersja z Belgii - 136 KM.
---------- Post dodany o godzinie 23:14 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:06 ----------
Oglądałem go osobiście - samochód igła, środek prawie jak nowy tylko gałka biegów troszkę zdarta. Blachy równe (czujnika lakieru nie miałem). Sprzedawca dorzuca komplet opon ale te, które widać na zdjęciu są na kołpakach (nie ma alu). Przebieg do potwierdzenia w ASO w Poznaniu bo tam był kupiony i serwisowany. Literka M jest czerwona tylko pościerana - na żywo widać resztki czerwonej farby.
Wady to goła wersja oraz cena - moim zdaniem za dużo. Ale utko raczej pewne.
dla mnie typy z prestige cars kreca i brak im kultury,przy trudnych pytaniach telefonicznych Pan potrafi powiedziec i tu cytuje"co mi pan kurwa za pytania zadaje".Kreca z cena bo nie ma napisane ze plus oplaty to raz,pisze bezwypadkowy,a jak zapytalem to blotnik byl malowany.Zadzwonil znajomy to drzwi byly malowane ale akurat nie pisze tu o ktoryms z tych co maja teraz.Pozatym oni wszystkie 159 maja z Belgii z tego co obserwuje ich od jakis 5 miesiecy...czyli 150KM beda 136 a 120KM to 115.Osobiscie nie bylem tam ale po rozmowie telefonicznej wyleczylem sie z ich aut chocby nie wiem co mieli.Pozdrawiam
jakie szyby oryginalnie ma alfa 159 i jak stwierdzić z którego są roku, czy wszystkie sa pilkington'a?
Czarny muszę sprostować , bo z Twojej wypowiedzi część czytających wywnioskuje że na rynku belgijskim były tylko te ecodiesle a to nieprawda ,oferowano tam także wersje normalne tylko sporo drożej .Pzdr
P.S.
Kody silników do belgijskich ecodiesli
1,9 JTDm 8V - kod silnika 939A7000, kod nadwozia 939AXH1B 06
1,9 JTDm 16V - kod silnika 939A8000, kod nadwozia 939AXF1B 05
a ja mam jeszcze takie pytanie odnosnie szyb...ta 159 ktora ogladalem w Radomiu miala wszystkie szyby z 06 i Pilkingtona ale czolowa szyba nie miala logo Alfa Romeo tylko jakis krzyzyk w tym koleczku.Reszta byla z logo AR.Oryginalne przednie szyby tez maja logo AR??Dzieki Rafter,widzisz ja tylko opieram sie na tym co wyczytam...ale to i tak mozna sprawdzic wpisujac VIN na Fiat ePer i wyskoczy ile silnik ma koni.
Wszystkie oryginalne szyby mają znaczek AR. Jeżeli nie ma znaczka, to szyba była wymieniana. Przednie oryginalne szyby są z Pilkingtona, po wymianie też mogą być z Pilkingtona, ale wtedy są bez znaczka AR, w miejscu którego jest "kończynka" Pilkingtona. Ja mam boczne i tylną oryginalnie przyciemniane i ich producentem jest SPLINTEX, tak wiec nie koniecznie wszystkie muszą być z Pilkingtona. Ważne, aby na każdej szybie był znaczek AR, i dobrze aby był ten sam rok produkcji (dopuszcza się o jeden starszy niż data produkcji auta).
Ze znaczka Pilkingtona można odczytać rok i miesiąc produkcji szyby.
Odnośnie tego samochodu 1). http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jtd...C16857544.html - widziałem ją w komisie ale bez szczegółów. Mogę zato z czystym sumieniem polecić Pana Brachmańskiego - zakupiłem inna Alfe w tym komisie - człowiek gody polecenie !
Koledzy wpadla mi taka 159 w oko http://moto.allegro.pl/alfa-159-1-9-...446754365.html .Co o niej sadzicie?Moze ktos ja ogladal.W sumie nie szukalem jak do tej pory z jasnym srodkiem z takiego powodu iz latwiej sie brudzi(chociaz bardzo mi sie ono podoba).Wiem ze troche nierealne kupic 159 w dobrym stanie z rocznika 2008 za takie pieniadze ale moze jednak.Jezli to prawda co pisze sprzedajacy to moze bylaby okazja chociaz troche nie chce mi sie w to wierzyc.Moze ktos ogladla juz to auto i moglby cos wiecej powiedziec??
Panowie nie bójcie się jasnego wnętrza!! Ja mam takie i jest:
1) mmm... piękne :)
2 ) wcale się tak nie brudzi jak wszyscy myślą - no chyba że masz brudne ręce oraz jeździsz w brudnych ciuchach albo gumofilcach ;-))
Dwa razy w roku można dać 200zł i zlecić wypranie tapicerki - nawet przy ciemnej to robiłem w poprzednim aucie bo przecież.... nie widać ale brud przecież jest :)
A bella na zdjęciach ładna :)
ja też się bałem jasnego środka, ale w/g mnie łatwo utrzymać go w czystości, nie brudzi się tak jak przypuszczałem choć wożę dwójkę dzieci i dla mnie jest o niebo ładniejszy od ciemnego
Czarny nie ma czegoś takiego jak okazja , nikt nie odda ci auta za bezcen a w niemczech auta nie rosną na wierzbie i czekają tylko aby je zerwać ,oni naprawdę umieją liczyć chyba nawet lepiej od nas ;).
W tym przypadku widać dyletanctwo handlarza bo to nie jest MY 2008 .Na moje rozeznanie rynku 159-tek dobry,zadbany i niezajeżdżony taki egzemplarz powinien kosztować min. 55kpln .Pzdr
Dokładnie tak jak pisze rafter cena jest aż nadto "okazyjna",doliczając 2000zł za opłaty plus 2000zł za przegląd z rozrządem to 47 tysi za rocznik 2008 z tym wyposażeniem jest to zbyt piękne aby bylo prawdziwe.
Na pierwszy rzut oka po fotelach widać że nie jest to wersja po lifcie.
Osobiście posiadam takie wnętrze i prezentuje się w stosunku do czarnego zacnie:).
Jak koledzy wyżej napisali,nie ma problemów przy normalnym użytkowaniu z utrzymaniem czystości.
Koledzy, a co moglibyście powiedzieć tak "na oko" o tej ofercie ?
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C17262685.html
Wyposażenia to ona powalającego nie ma ale przyznam się szczerze, że bardziej by mi zależało na autentyczności przebiegu niż na tempomacie itp :cool: