lobov
Wtyczka o której piszesz jest do ksenonów
Wtyczka do parktronika jest z prawej strony z przodu pod zderzakiem
Printable View
lobov
Wtyczka o której piszesz jest do ksenonów
Wtyczka do parktronika jest z prawej strony z przodu pod zderzakiem
Czyli wygląda na ton, że nasze 159 mają pociągnięte instalacje pod najlepiej wyposażone wersje?
Odświeżę temat. Przymierzam się do zakupu/montażu czujników parkowania do tyłu, ktoś może polecić coś z bieżąco dostępnych czujników w sensownej cenie? Zależy mi na wyświetlaczu, może być zamontowany w okolicach tylnej podsufitki.
witam odnośnie czujników parkowania odświeżajac temat mam z tyłu oryginalne czujniki chciałbym założyc z przodu moge podpiąć inne np.valeo czy muszą być oryginalne mam nadzieje ze jest wtyczka z przodu do podpięćia
Raczej tylko oryginał
hmm to troche będzie kosztowało:( orientujesz się czy tylko wystarczy wpiąć czujniki czzy trzeba coś jeszcze dokupić
A wersji z czujnikami z tyłu jest poprowadzona instalacja do przednich czujników, mimo, że ich nie ma ?
tego nie wiem okaze sie jak rozbiore przód
Ja mam czujniki tylko z tyłu, ale jak zakładałem spryskiwacze i zdejmowałem zderzak to wtyczka pod czujniki parkowania była. Samo podpiecie chyba raczej nie wystarczy, trzeba dodatkowo dołożyć buzzer który znajduje się koło bezpieczników obok kolumny kierownicy.
A to nie będzie czasem ten sam buzzer, który jest do tylnich ?
Buzer jako taki jest ten sam (model) ale musi byż dodatkowo z przodu
Pytanie, gdzie w FESie da się włączyć wyświetlanie piktogramów w wersjo tylko dla czujników cofania z tyłu ?
W menu PROXI
Czekamy na dane czy komuś udało się dołożyć czujniki z przodu jaki był łączny koszt czujników buzzera itd i czy był z tym jakiś problem żeby taki zabieg samemu sobie przeprowadzić.......
Witam
Czy ktoś dokładał czujniki parkowania do swojego autka i może coś polecić. Zastanawiam się nad oryginałem ale to chyba sporo pracy i koszty większe.
Jeżeli możecie polecić jakiś dobry zestaw lub firmę która zajęła by się od razu montażem w okolica Krakowa, Kielc, Katowic.
Z góry dziękuję
Marcin
W pierwszej AR159 miałem czujniki 'made in china' na tyle (4szt.) za ok. 100zł z allegro, nie miałem z nimi żadnych problemów, wszystko działało ok., obecnie mam fabryczne.
Podepnę się- czy jest możliwość dołożenia do oryginalnych tylnych czujników zestaw przednich?
Temat juz przerabiany na forum i opisany. Ale bedziesz potrzebował wiazki przewodów jesli jej nie masz, cztery czujniki, zderzak , centralke, i głosniczek oraz na samym końcu podpiac się pod komputer. Oczywiscie mowa tylko i wyłacznie o oryginalnych częściach bo w innym przypadku nie ma mozliwosci zgrania tego z wyświetlaczem i całym obwodem lini can i body computera.
Mam nadzieje że się nie pomyliłem.
- - - Updated - - -
Jesli chodzi o oryginalne to potrzbujesz: (wszystkie części używane) wiązke przewodów - ok 150 zł, centralka - ok 150 zł, zderzak od 300 zł, czujniki ok 100 szt = ok 400 zł, głośniczek koszt mi nieznany, plus podpięcie do komputera.
Jest drugi głośnik to przednich czujników.
I jeszcze ten styropian w zderzaku po bokach scudetto trzeba przerobić (ew. kupić pod czujniki).
Witam Kolego,
Jest możliwość podesłania efektu montażu czujników?..cały czas sie wacham pomiędzy montażem zderzaka z oryginałem lub kupieniem zestawu np. Valeo..mozesz tez coś więcej napisać o zestawie który załozyłeś
i ilę Cie to kosztowało?..Będe bardzo wdzięczny...pablitoo24@wp.pl
Pozdrawiam
Panowie mam pytanie czy do fabrycznych czujników cofania moge podpiąć inną centralke np zjakaś z allegro chodzi mi tylko o dzwięk bez wyswietlacza
Zazwyczaj jak auto jest całe mokre to wyłączają się czujniki. Ja mam tak zawsze po myciu i zawsze jak stoi auto na parkingu przez kilka godzin i leje. Jeśli postoi chwilę w suchym, albo po drodze wyschnie to czujniki automatycznie znów działają ;)
U mnie nic takiego nie ma miejsca. Być może któryś czujnik kończy żywot albo jakaś wtyczka pod zderzakiem nie kontaktuje. Jeśli dzieje się tak po normalnym myciu to raczej stawiam na psujący się czujnik. U mnie niedawno prawy przedni czujnik szwankował i wyłączał czasem cały system. Namierzyłem, że to on sprawiał problemy (po zimie, przekroczeniu pewnej temperatury/wilgotności przestawał działać), po wymianie działa wszystko ok. Inny czujnik w zeszłym roku przestał działać po wakacjach go się ochłodziło. Gdy upały wracały to czujnik wracał do działania.
Nie no, nie mówię, że po myciu nie działają przez godzinę. Po umyciu auta zawsze się wyłączały i wyłączają na dosłownie 2-3 minuty. Przejadę kilkaset metrów i wszystko działa jak należy :)
W deszczu też normalnie działają, jedynie jak stoi, to gdy od razu włączam wsteczny to się wyłączają, lecz przejadę dosłownie kawałeczek i wszystko wraca do normy.
Jestem prawie pewien, że wkrótce będziesz musiał wymieniać jeden z czujników. Takie objawy (nie działanie przez chwilę w pewnych warunkach) u mnie to był początek końca przedniego prawego czujnika. Po kilku tygodniach problem był coraz bardziej uciążliwy. Po wymianie system działa w każdych warunkach.
u mnie nie ma problemu jak pada czy w zimie no chyba ze mialem zalodziale czujniki.Problem narazie wystapil tylko raz po myjni.Niajprawdopodobnie zalalem ta kosc pod zderzakiem z tylu.
Pojawia mi się kontrolka "parking help not available". Czy w FES da się zdiagnozować problem z czujnikami parkowania? Jeśli tak to w którym menu? Jeśli nie, to jakim innym programem mogę to zrobić?
Ja też miałem taki problem i rozwiązanie okazało się wręcz banalne (chyba na tym forum ktoś takie rozwiązanie podawał). Po otworzeniu skrzynki bezpieczników w kabinie jest głośniczek odpowiedzialny za sygnalizowanie przednich czujników. Jeśli nie będzie on łączył, taki komunikat też się pojawi. U mnie pomogło odpięcie go i przeczyszczenie jego styków. Zrobiłem to kilka miesięcy temu i od tamtej pory komunikat więcej się nie pojawił. Nie wiem jak FES sygnalizuje problem z głośniczkiem, ale możesz sprawdzić.
Panowie, czy 'podpiecie do kompa' to polega na podlaczeniu elm'a i zrobienia proxy alignment, czy to jest wieksza zabawa z bodykomputerem?
My montujemy. Nagminnie. Najlepsze są na dzień dzisiejszy produkty Valeo, ale też najdroższe. Minimalna ilość reklamacji, do tej pory padły może z 4 czujniki. Zaletą tych parktroników jest to, że są dokładne, dobrze wykonane i da się bez problemu dokupić czujniki "na sztuki", jak z którymś coś się stanie. Montaż jest prosty, jeżeli chodzi o połączenie tego wszystkiego w całość. Okablowanie i wtyczki dobrze zabezpieczone przed wilgocią. Niestety obecnie zestaw na przód i tył to wydatek prawie 600 PLN (z wyświetlaczem i sygnałem dźwiękowym).
Czy da sie wymienic czujnik przedni lewy samemu bez sciagania zderzaka czy to jakaś grubsza sprawa?
Witam
Nie wiem czy da się wymienić czujnik bez zdejmowanie zderzaka, lecz jeśli konieczny będzie demontaż zderzaka zapraszam do obejrzenia filmu instruktarzowego.
http://www.youtube.com/watch?v=dhHEX2dqSFI
Pozdrawiam Seba
jak zdiagnozować co padło? wyskoczyła mi informacja że parktronik niedostępny (mam tylko tył). Zdjąłem zderzak i nie widziałem jakichś anomalii.