Rozumiem, aczkolwiek przekonuje mnie ten ELF jeszcze. Poczytam jeszcze inne opinie.
Czy ktos podpowie mi jeszcze jakiej dlugosci powinny byc wycieraczki w aucie? Moje maja 55cm oraz 50cm, ale slabo zbieraja i musze kupic jakies nowe.
Printable View
Rozumiem, aczkolwiek przekonuje mnie ten ELF jeszcze. Poczytam jeszcze inne opinie.
Czy ktos podpowie mi jeszcze jakiej dlugosci powinny byc wycieraczki w aucie? Moje maja 55cm oraz 50cm, ale slabo zbieraja i musze kupic jakies nowe.
co cie w nim przekonalo? chyba tylko cena , olej w tym silniku jest jedna z wazniejszych rzeczy ,wiekszosc problemow z silnikiem z w 16v wynika z lania dziadowskiego oleju ,jezdzenia z niskim stanem wymian co 20 tys
Cena? Jedna z wyzszych. Ok 120zl za 4litry. Swoja droga - ile litrów potrzeba do 2.0 TS?
4.4 litra chyba ,kup sobie olej z pewnego zrodla ,inter cars itd lub inne pewne sklepy ,wiekszosc tych co wymieniles jest czesto podrabiana ,nie bede cie juz przekonywal co powinnienes zalac do twojego auta ,pojezdzisz, posluchasz 16v sam dojdziesz do tego co jest dobre ,poczytaj troche o olejach motula ,volvo ,millers
Nie lej Castrola, miałem i nie polecam. Po zmianie na Shell silnik chodzi zdecydowanie lepiej, nie tylko pod "butem" ale też i na jałowym - słyszalna zmiana dźwięku pracującego motoru na lepszy. Pamiętaj, TSy lubią dobry olej ale ZAWSZE 10W40. Od siebie polecam Valvoline, Selenia. Aaaa... zapomniałbym, nie zdziw się jak będzie brał olej ;)
powiedzialbym tak nie nizej niz 10w a czy zaleje np 10w60(volvo) lub 15w 50 motula to sie nic nie stanie , caly czas jezdze w 155 na motulu 4100 15w 50 i wszystko zyje ,lacznie z wariatem
aniol_jojo - no ja zdaje sobie sprawe ze moze silnik brac olej, tylko ile to wynosi w moim przypadku? Na ile mam sie przygotowac?
Podrzucisz mi moze jeszcze informacja, jakie dlugie powinny byc wycieraczki? Moje maja 55 i 50cm, tylko nie wiem czy ich dlugosc jest ok, bo jakos dziwnie pracuja, a musze nowe kupic
Jeśli chodzi o wycieraczki to jak będę w garażu zmierzę Ci a co do oleju reguły nie ma
ja polecam oleje tylko pełne syntetyki, nigdy nie zrozumiem że ktoś uważa że pół syntetyk jest lepszy od syntetyka. U siebie leją Mobil 1 5W50 bardzo dobry olej i bardzo dobrze silnik na nim pracuje.
Bylem dzis w sklepie.. i... Sprzedawca polecil mi "LIQUID MOLY" - 10W40 - 5 litrów za 140zl...
Dalem sobie spokoj z tym zakupem, bo ta firma nic nie mowi. Poczytam jeszcze na temat innych oleji.
A co do wycieraczek - z gory dziekuje
EDIT: Po dlugich namyslach, zostaly mi 3 oleje: Valvoline Max Life 10W40, Shell Helix Plus 10w40 oraz Elf Competition 10W40
Wycieraczki:
strona kierowcy, długość pióra 54cm
strona pasażera 50
Sam nie wiedziałem, że są innej długości :)
No widzisz, to przy okazji dowiedziales sie czegos ciekawego.
Swoja droga - dzieki, bo ja juz myslalem ze krzywo widze, albo cos mnie metrówka oszukuje :D
Ok - Olej zakupiony. 5 Litrów Motul'a 6100 - do Alfy wlac 4,4 litra? To jest Maksiumum czy średnia ilosc?
No dobra ale kiedy się pochwalisz zdjątkami????? :D Czekam.
Lej "na bagnet" do maksimum i taki stan staraj się utrzymać
EDIT: ... właśnie, właśnie pochwal się w końcu co kupiłeś!
Lać na bagnet do maksium - tylko pytanie, zebym nie przelał, dlatego chcialbym wiedziec ile to jest te maksium - 4,4litra?
Teraz mam maly problem, poniewaz szukam informacji na ten temat i wiele osob mowi co innego - co jaki czas zmieniac rozrzad? Czy w jakis sposob mozna sprawdzic kiedy byl wymieniany? - nie wiem, chociazby po oznaczeniach na pasku - jesli tak, to jak zajrzec tam i jaka sciagnac oslonke?
A fotki? Moze w weekend jak uda mi sie zalatwic sprawe z autem.. i zapomniana ksiazka pojazdu (z mojej glupoty, zapomnialem ja odebrac od sprzedajacego)...
50 max 60 tys rozrzad w tym silniku lub 3 lata ,nie sprawdzaj kiedy byl wymieniany tylko wez sie za wymiane bo mozesz potem zalowac ,oddaj auto do warsztatu znajacego sie na samochodach alfa romeo ,mechanik musi posiadac blokady rozrzady do tego silnika ,jesli ich nie posiada to zmien fachowca olej 4.4 to jest max masz stronke www.alfaworkshop.co.uk tam sie dowiesz wszystkiego
Dziekuje :)
No nic - rozrzad musi poczekac jeszcze z 2-3 miesiace i musze ograniczc jazde... max 2 tys km. Poprzedni wlasciciel twierdzi ze po sprowadzeniu go rok temu na wlasny uzytek, wymienil wszystkie rzeczy... no ale wiadomo jak to jest ze slownym "potwierdzaniem".
A tak na oko, zeby zobaczyć stan pasków? - mozna sciagnac obudowe i rzucic okiem? duzo to jest roboty i jak za to sie zabrac ? :D
Zawsze sprawdzaj stan przy nalewaniu. Nie kieruj się tym ile ma wejść tylko sprawdzaj.
No i niestety, snieg zaskoczyl mnie w ciagu weekendu, tak wiec fotki musze przelozyc na inny termin. Zobaczylem swoja droga ze troszka "spocona" jest miska olejowa... Nic nie kapie, nie zostaje olej na ziemi, aczkolwiek jest troche spocona i nie wiem czy to uszczelka na misce troche puszcza, czy wyciek jest z simeringu przy skrzyni ;/
Nie ma uszczelki pod miską jest przyklejona na sylikon, który mógł przepuścić.
Nie no ja rozumiem ;)
Rozrzad w ciagu 14dni zostanie wstawiony nowy, teraz co prawda mam w glowie te "pocenie sie" miski lub tez simeringu. No nic - zostawiam to tak jak jest, zobaczymy za jakis czas czy ubytki sa naprawde duze (odpukac) i jak sie autko bedzie sprawowalo.
Najpierw zrób ten przeciek (jeśli to miska), po co wymieniać olej skoro będzie ciekł... Wyjęcie miski to nie taka prosta sprawa, męczyłem się cały dzień. Jeśli to zrobisz sam koszt zamknie Ci się w max 30zł (cena silikonu wysoko temperaturowy!)
a jesli to ta druga opcja.. i poci sie simering? Ja tego chyba samemu nie zrobie..
Tego nie wiem szczerze mówiąc nawet nie bardzo przyglądałem się jak to wygląda ale umyj dokładnie i sprawdź gdzie się poci
Nie chce zakladac nowego tematu, ale jeszcze mysle nad wywaleniem Katalizatora. Moje pytanie teraz brzmi - czy po jego usunieciu komputer nie zacznie szalec? Tzn inne spalanie, inne dane z sondy czy cos takiego?
We wczesniejszej furze nic takiego sie nie dzialo, a roznica byla odczuwalna, aczkolwiek bylo to na tyle wiekowe auto, ze tam chyba komputer nie za duzo informacji dostawal :D
Efekt plecebo... nic więcej
Wiesz co, czy to efekt placebo czy nie - jednak Katalizator wplywa na "przeplyw spalin", troche zwalniaja. No ale poczytalem troche i jednak faktycnzie - komputer i sonda moze zwariowac. Tak wiec daje sobie z tym pomyslem spokoj.
Wracajac do mojej Alfy, tzn JULKI :) - zdjecia beda w tym tygodniu z obszernym opisem :)
Może zwariować ale nie musi, u mnie nie ma z tym żadnych problemów a założyłem strumiennicę bo katalizator mi się rozsypał. Dowiadując się o ceny nowego kata stwierdziłem, że wole kupić nowe opony czy oddać samochód do poprawek lakierniczych niż wydawać na niego.
Efekt osiągnięty właściwie żaden, nawet dźwięk wydechu się nie zmienił = plecebo :)
205/50 r16 - mam takie opony, aczkolwiek nie mam jak sprawdzic w ksiazce serwisowej - a chcialbym sie upewnic jakie powinno byc cisnienie w kolach przednich i tylnich?
Super - dziekuje ci bardzo, znalazlem na necie informacje o 2,7 tyl i 2,5 przod.. wiec troche sprzeczne, aczkolwiek w innym zrodle tez jest tak jak napisales :)
Troche sie temat rozwinal to tez pomecze was - nie wiem jak sie tam dostac, ani jak za to sie zabrac by sciagnac maskownice - ale jaki wymiar maja glosniki w tylniej polce?
16cm
Koledzy odpowiedzcie mi jeszcze pytanie:
Czy orginalnie w GTV bylo "domykanie" i opuszczanie szyb gdy ciagnie sie za klamke? Jesli tak, to gdzie znajduje sie modul tego, bo zauwazylem ze od strony pasazera, okno nie dociska sie do uszczelki dobrze.
Było, musiało być jak w każdym aucie bez ramek. Oglądałem wiele coupe z drzwiami bez ramek i każde tak miało że szyba wsuwała się pod uszczelkę po domknięciu drzwi i na odwrót. W nowo nabytej pininfarince/żabie też tak mam i we wszystkich GTV też to widziałem.
No dokladnie.. a wiesz moze gdzie ten czujnik sie znajduje, tzn moduł tego domykania drzwi? Bo chcialbym to wyciagnac i zobaczyc co jest z tym nie tak.
1 słyszę że Gtv ma domykanie szyb chociaż wszystkiego o własnym aucie nie wiem :)
Nie chodzi o domykanie szyb w formie komfortu tylko o domykanie szyb o jakiś centymetr aby o uszczelkę nie wadziła. Jak łapiesz za klamkę to o te 5-10mm szyba się opuszcza a po zatrzaśnięciu z powrotem domyka do uszczelki. A domykanie szyb w formie funkcji komfort to zupełnie co innego.