uważaj na tego "chińskiego mann-a":)
Printable View
Jeśli ktoś normalnie zmienia olej zgodnie z zaleceniami to nie ma absolutnie żadnego znaczenia marka filtra. Używałem zarówno Filtrona, Boscha, Knechta, Manna, K&N - żadnej różnicy. a jak komuś zaczyna brakować mocy i pojawia się komunikat LOP to raczej trzeba się przyjrzec jakim olejem jest zalane auto, kiedy był wymieniany i oczywiście głównie kondycji silnika, bo to pierwszy sygnał końca panewek....
Dzięki Maciek, że to napisałeś bo jeszcze trochę i zaczęli by pewnie niektórzy liczyć ile KM przyszło po jakim filtrze oleju itp...
Akurat mi chodziło o ogólnie pojęte bezpieczeństwo , dla kondycji silnika i żeby pani Garetta się nie wkurzyła :) .
PS> jakie oleje, przy jakim przebiegu lejecie do GT 1.9JTD ? chodzi oczywiście o wersje bez DPF. JA zalewam swój silnik Castrol Edge sport 5w40, przebieg 208.000km. silnik w bardzo dobrej kondycji.
Zalej sobie Millers 5W40 CFS i zdaj relacje akustyczne w porównaniu do Castrola.
O API nie musisz się martwić, bo Millers to "prawdziwy syntetyk".
Sprawdzona hurtownia - sprzedaje na Allegro. Ew. w pablogarage.pl też dostaniesz.
p.s.
filtr - a sam nie wiem jaki teraz mam ( czy bosch czy jaki inny )
olej - texaco havoline coś tam coś tam ( i działa )
( a mobil castrol itp kosztujące połowę tego co ich marketing jakoś nie bardzo mnie pociągają )
jakoś bardziej ( tak jak Maciek pisał ) zwracam uwagę na częstotliwość wymian niż na nazwę owych rzeczy
Selenia taka jak z instrukcji API i cała reszta 10w40 dwieście dwadzieścia dwa tysiące na chwile obecną ,a tak naprawdę kto to wie :) choć jest jakiś tam kwitek chyba brief :) , co 15 tys można ten olej zmieniać jest wymieniany wcześniej :)
Ojapier....:eek: panie Maćku dlaczego ?
A co sądzicie o olejach REPSOL ???
Niby tania alternatywa, ale spotkałem już kilka osób używających tego oleju w sporcie.
Ponad 2x tańszy od Seleni. Teoretycznie lepiej byłoby zmienić go co 7tys, niż katować się na droższym oleju 15 czy 20 tkm jak to niektórzy robią.
Kolega-serwisant rajdowy sobie chwali (więcej nie wiem) ,a zastanawia mnie to czego Selenie co 7.5tys jak się nie uprawia jazdy ''sportowej'' to można co 10 tys uważam
---------- Post added at 14:49 ---------- Previous post was at 13:43 ----------
twardy,liczy się lepkość,API i jaka marka to już wtedy mniejsze znaczenie
http://allegro.pl/selenia-turbo-dies...037530766.html Panie Macieju to jest prawdziwa Selenia czy jakaś niepoważna podróbka ? (zdaje sobie sprawę , że częstsza wymiana zwłaszcza przy szybkich jazdach wpływa lepiej na silnik i dlatego co 10 tys jest wymieniany ) może i można nawet co 20 tys to przy delikatnej jeździe ...,ale lepiej nie przedłużać :) bo jeśli to jest Selenia (jeśli wygląda przynajmniej na oryginał ) to tam jest napisane : Zgodnie ze wskazaniami konstruktora (FIAT) zaleca się wymianę tego oleju co 20.000 km w silnikach z wtryskiem bezpośrednim oraz co 10.000 km w silnikach z wtryskiem niebezpośrednim.
ps z góry dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam :)
Kolego olej Selenia Turbo Diesel to olej stosunkowo stary - stworzony dla fiatowskich silników 1,9TD z przełomu lat 80/90 (znanych z fiata TIPO/Tempry). Skład tego oleju się od tamtej pory nie zmienił - chociaż opis na flaszce oleju i owszem.... Pierwotna karta techniczna zalecała wymianę tego oleju co 7500km w silnikach turbodoładowanych i 10000km w silnikach wolnossących. Pominę już fakt że silnik JTD nie powinien być zalewany tym olejem bo to silnik z wtryskiem bezpośrednim więc wymaga oleju spełniającego mnimum ACEA B4, tymczasem olej selenia turbo diesel spełnia tylko normę ACEA B3 - co może powodować zapiekanie oleju na końcówkach wtryskiwaczy. Do silników JTD przewidziana jest Selenia WR - olej spełniający normę FIAT 9.55535-N2
Dziękuje za wyczerpujące informacje , a właśnie jak się podniesie maskę mamy naklejkę tą czerwoną ze specyfikacją :) jaki olej itp :) jest napisane : API i tu właśnie niespodzianka CD... myślałem, że będzie wyższe..natomiast ACEA B3. Jak chodzi o stan silnika to rewelacja
Tu jest strona Seleni do doboru oleju:
http://www.flitalia.it/en/fl/content/view/158/257/
Dodatkowo za Selenią WR przemawia fakt że w klimacie gdzie mogą występować temperatury poniżej -15 do JTD powinien być stosowany olej 5W40
Dziękuję i na pewno nie zamierzam w żadnym razie panie Maćku negować Pańskich kompetencji w dziedzinie mechaniki pojazdowej :) stwierdzam tylko , że Alfy ''szlag nie trafił'' i pewnie by tak było dalej jednak ze względu na lepsze właściwości tego oleju co Pan poleca to się na niego czas zdecydować. :) Pozdrawiam i dziękuję :)