Mi też coś zaczęło "huczeć' w aucie :(. Ale nie wiem czy to łożysko czy raczej opony bo słyszeć to w całym aucie.
Printable View
Mi też coś zaczęło "huczeć' w aucie :(. Ale nie wiem czy to łożysko czy raczej opony bo słyszeć to w całym aucie.
Już tak zrobiłem :P na łożysko jest za cicho, wydaje mi się że to hamulce a dokładniej tarcza.
Tarcze przetoczę bo jest jeszcze trochę materiału a klocki mam zamiar kupić te: http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-f...073270673.html
Okazało się winne łożysko :P klocki i tak miałem do wymiany więc nic nie straciłem.
A teraz zastanawiam się jakie łożysko kupić. Przymierzam się do SNR. Kilka osób tutaj kupiło właśnie SNR u italtechnika. Ale na jego aukcjach widziałem tylko to http://allegro.pl/lozysko-kola-alfa-...100468976.html. SNR to chyba nie jest?
Szykuję się do wymiany piasty z przodu, czy ktoś wie jaki jest rozmiar śrub, którymi przykręcona jest piasta i czy to na pewno TORX???. Wolał bym kupić jedną porządną nasadkę zamiast taniego kompletu.
To taki klucz: http://allegro.pl/klucz-nasadka-torx...071002401.html
Specjalnie byłem w warsztacie oglądać bo nie chciałem Cie wprowadzić w błąd :P
Pankuś gdzie i jaką piastę kupiłeś?
Kupiłem u italtechnika na allegro: http://allegro.pl/lozysko-kola-alfa-...127646201.html. Piasta firmy SNR.
Moim zdaniem najtaniej. W linku który Ci podałem jest sama piasta bez śrub. Pewnie ma też piasty z śrubami w komplecie ale o to trzeba już pytać.
Na pewno cena. Jak masz pewność, że śruby, które odkręcisz będzie można zamontować ponownie to możesz kupić samo łożysko zaoszczędzisz z 30zł . Ja kupiłem komplet i nie żałuję jedna śruba (torx)trochę się ukręciła przy wymianie.
No, to jestem po wymianie przedniego łożyska. Sprawa banalnie prosta ale trzeba mieć odpowiednie narzędzia - nasadkę sześciokątną 36 (do odkręcenia nakrętki półosi) i nasadki torx E14 (śruby mocujące piastę) i E18 (śruby mocujące zacisk Brembo mały).
mozecie mi powiedziec jakie sa objawy zuzytego łożyska ? bo w mojej belli gdy jezdze po rondach lub wchodze w zakret nawet przy małej predkości, to mi cos piszczy prawdopodobnie w tylnej osi. ale pewnosci nie mam. wewnatrz auta to jakos mocno nie przeszkadza, ale z zewenatrz słychac straszne piski. mozliwe zeby to była wina zuzytych tarcz (ale jeszcze nie jakos strasznie zjechanych) ?
Witam, czy ktoś mógłby w wielkim skrócie opisać etapy i użyte narzędzia, demontażu i montażu tylnego łożyska/piasty w Alfie 159.
Hejka,strasznie hałasują,wyją i huczą. na początku myślałem że to opony ale zmieniłem na zimowe i nadal głosno, więc co-łożyska. Dałem ok 270 za sztuke ( sciągałem z BB ),stówke za wymiane od koła i jest ok
Witam czy ma ktoś do sprzedania jeszcze taką piastę na przód ?
Ja mogę mieć... W okolicy MAJA/CZERWCA :/
Ja mam ostatnia sztuka mi została po 880zł
W maju to już wszyscy będą mieć, a za 880 to w aso można kupić oryg.
pajak998 - będziemy mieć na początku kwietnia SNR, cena coś koło 400zł/szt (były 2 tygodnie temu 2 szt ale poszły w 10min)
Wczoraj miałem kontakt z przedstawicielem dystrybucji SNR do naszego pięknego kraju , dostawę przewiduje na Maj, pozdrawiam.
Tomku , a jak z ceną za tego Optimala ?
jaka cena za tego optimala i kto to produkuje?
Witam, miałem ostatnio w ręku nową piastę firmy FAG, lecz w środku wybite SNR. Zastanowiło mnie jednak bardziej że piasty nie można "kulnąć" wyczuwalny jest opór, trzeba użyć trochę siły aby ją obrócić. (nie da się kulnąć jednym palcem). Co koledzy o tym sądzicie. O bitym napisie SNR i oporze toczenia.
@Up
Opór toczenia musi być(jest nawet w małych łożyskach, które przenoszą małe siły),a łożysko w piaście przenosi ogromne siły i jakby nie miało żadnego oporu toczenia gdy jest nowe to po kilometrach przejechanych na tym łożysku miałbyś ogromne luzy w porównaniu do łożyska z odpowiednim oporem toczenia po przejechaniu takiej samej ilości kilometrów.
Taka drobna ciekawostka – huczało mi łożysko, dużo mocniej przy skręcie w prawo. Przy skręcie w lewo było prawie niesłyszalne. Byłem pewien, że do wymiany miałem łożysko lewe (czyli te, które dostawało obciążenie przy skręcie w prawo). Okazało się jednak, że do wymiany była prawa przednia piasta. Dziwne.
U mnie huczało z prawej z przodu - jak mi się wydawało. Do wymiany łożysko tylne, prawe... Dźwięk się tak dziwnie przenosił...
Witam mam do wymiany łożysko z przodu czy ten SNR będzie bobry jeśli chodzi o cene a jakość ?
http://www.iparts.pl/czesc/lozysko-k...10-r16031.html
kurde dostałem odpowiedz że nie mają tego na stanie ;/ chyba ciężko bedzie teraz dostać gdzieś te łożyska SNR... nigdzie ich nie ma
Dobry
Witam!
Kolego Tomek_KRK czy masz jeszcze te łożyska z piastą do przodu do Alfa Romeo 159??? NA GWAŁT POTRZEBUJĘ!! A ceny oryginałów to jakaś masakra. Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź. Jeśli masz to chętnie odkupię
a ja zakupiłem FAG-a na tył i wszystko ok. 385pln zapłaciłem. Po wyciągnięciu z FAGoskiego kartonika na piaście można było znaleźć napis SNR :P skąd on tam nie wnikam
Koledzy, w szczególności Tomku, czy macie może jeszcze piastę na przód, czy trzeba czekać do maja?
Czy ktoś z szanownych kolegów forumowiczów ma dojście do piasty przód?