- kupi w ASO lub odczyta z puszki immo jesli to 156 TS.
- kupi w ASO lub odczyta z puszki immo jesli to 156 TS.
karty kodowej nie mam, miałem tylko ten jeden kluczyk i nic więcej :(
mam kluczyk scyzoryk, do niego wchodzxi jedna bateria czy 2 :?: jak włożyłem 1 to dioda migała w kluczyku, nie ma tej zaślepki co zamyka baterie i musiał byc długo beż baterii i jest rozprogramowany
Mam Alfe 166 2,4JTD 20V z 2003r
Mam niebieski kabel od viakena.
FES i ALFADIAG działają bez problemu
ale AlfaOBD nie moge za nic się połączyć. versja 1.5.9
Ciągle wyskakuje info Status IDLE
a gdy chce sie połączyć to ciagle jakby skanuje i na koncu wyskakuje komunikat zebym wylączył i włączył zapłon jeszcze raz
witam,
czy ten kabelek będzie dobry do tego programu ?
http://allegro.pl/interfejs-alfa-rom...588408060.html
czy wystarczy tylko ten jeden czy jest więcej potrzebnych ?
zależy mi głownie na odczycie i kasowaniu błędów
- do odczytu i kasowania błedów w 147 potrzebujesz dwóch kabelków: VAG KKL (niebieski) oraz ELM 327 ( taki za 49 - 60 zł).
- ten co zaznaczyłes to jest chyba także z oprogramowaniem Scan XL, no i troche drogi !!!
możliwe, że ten program przy robieniu proxy aligment i jakimś błędzie przestawił mi panel klimatyzacji w tryb right hand drive??
alfa odb teraz tak pokazuje, no i panel sterowania klima działa na odwrót.
moje auto jest przerobione z anglika- wczesniej bylo dobrze.
Uzywa ktoś może AlfaOBD w wersji na androida?
Nie wiedziałem, że jest na androida :)
Czas na testy ;)
Jest tylko, ze wersja demo jest tak okrojona, ze praktycznie ma ma co testować, a wersja full kosztuje w google play ponad 150zł wiec mi się średnio uśmiecha wydać tyle kasy w ciemno. Widać, ze opcji sporo (większość zablokowanych) łączy się z modułami za pośrednictwem chińskiego elm327 na BT bez problemu ale tylko tyle mogę powiedzieć o wersji demo.
No to trochę zachodu z tym połączeniem kompa z tel.
Jak ktoś potrzebuje witaminki to zapraszam na chomika z moim nickiem :)
masz wersję na androida?
Witaminka jest na obie wersje!
czy potrzebny jest codecard do obsługi programu?a jeslit ak to skąd go wziąść?
- aby znależc CODE należy wykonać te kroki:
1. - ASO, w miarę drogo i nie zawsze daje efekty , szczególnie jak został zmieniony ECU, body komputer poniewaz po numerze VIN ASO odczytuje zapisany CODE.
2. odczyt plików binarnych z podzespołow auta.
156 - odczyt binarny z puszki immo, tylko z puszki zielonej, czyli CODE-2, puszka niebieska CODE-3 , po liftingu nie jest obsługiwana.
147 - tylko odczyt z zawartości body komputera.
- podesłanie plików binarnych np. do mnie na PW albo ściągnięcie poniższego pliku, EFfi powodzenia.
- pierwsze czary to wyciagamy body komputer, czas na operacje to tak 2-3 godziny.
- potem podłączamy programator i ściagamy zawartość procesora.
- pin CODE wyciągamy tym programem.
- powodzenia.
- na końcu wypadało by włożyć body komputer na miejsce.
to chyba jedyne słuszne działanie..... @bubu321 - podawałeś kiedyś, że ktoś pisze program do wyciągania CODE z pomoca wtyku OBD na 147.... z tego jednak wynika że ten ktoś nie do końca zrealizował swój zamiar, a szkoda ponieważ taki program by sie przydał i by sie szybko zwróciły nakłady na jego wytworzenie..... sam był dał 100 zł za podanie CODE bez rozbierania BC.
- a ja bym dał nawet 200 zł za taka usługę.
Panowie próbowałem połączyć się z andka z elm ale caly czas wyskakuje mi idle, inne programy z play marketu do diagnostyki smigaja. jakies pomysly?
Ma może ktoś wersje pełna na andka?
Czołem, od czasu kiedy kupiłem alfe walcze z dorobieniem drugiego kluczyka. Jestem juz prawie u celu mam dorobiony grot, transponder otrzymam dzieki uprzejmości bubu321. Plik do przygotowania pastylki zgrałem ze BC, ale to juz inna opowieść. Kupiłem kable od viakena na allegro, zainstalowalem FES, działa bez problemów ale program nie programuje kluczy. Zainstalowalem alfaobd (+witaminka) i mam problem, łączy się z BC, ale na kilka sekund 10-15sec. i sie rozłacza. Jak łącze się z silnikiem jest oki. W czsie tych kilku sekund moge wykonać test, np. świateł, wentylatora chłodnicy?
Załącznik 81534Załącznik 81535Załącznik 81536
- o transponderze pamietam ale jak pisałem to będzie test, ponieważ jeszcze nie programowałem do JTD.
- alfaobd używam na win 7 32 bit.
- nie używam portów z zakresu COM1, COM2 tak mi podpowiedział informatyk.
- notebook jest dedykowany do diagnostyki, bez zbędnych pogramów.
- start , uruchom , msconfig i zobacz co masz w zakladce: Uruchamianie, ma być minimalna ilość programów.
- zaprogramowany transponder wysyłam pocztą.
Super bubu321, będe testował jak tylko uporam się z komunikacją BC and Alfaobd, jak narazie nie mam pomysłu transmisja trwa kilka sekund i jest zrywana (win vista. 32bit). Czekam na siostre, która ma laptopa z win7, 32bit.
Czołem, panowie krótko na temat, jeżeli ktoś z was używa programu Alfaobd i łączy się z Body Computerem bez problemów to jakiego używa interfejsu (kabla). Dokładnie chodzi mi o dystrybutora ( np.Viaken, PMfactory itp. sprawdzony w 100%), wiem ze ma byc to ELM327 ja taki posiadam od Viakena (Fiatecuscan działa), ale z Alfaobd zrywa mi połączenie, sprawdzałam na win7, 32bit, na win vista,32bit, na osobnych laptopach. Z silnikiem łączy sie bez problemu!
mam interfejs ELM327 ver 1.4 b od viakena oraz OBD link SX... oba bez problemu łączą się z alfaOBD... mam tak jak pisał bubu321, osobną, dedykowaną partycje dla diagnostyki..... poprzednio był to win xp sp2 , obecnie win 7 i32....
- ELM327 wersja 1.4 od PmFactory.
Witam,
Prześledziłem kilka tematów związanych z diagnostyką auta i zdecydowałem, że też zafunduję sobie taką zabaweczkę;)
Głownie interesuje mnie zabawa z ustawieniami szyb, świateł klimatyzacji i odczytem podstawowych parametrów silnika. Myślę, że alfaODB w wersjii freeware będzie wystaczająca. Jak rozumiem potrzebne bedą takie dwa kable?:
http://allegro.pl/interfejs-fiat-alf...156376289.html
http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-for...168770194.html
Z góry dzięki za pomoc
Czołem, mam takie same kable jak podałeś w linkach,, Kling" z silnikiem, abs-em i poduchami łacze się bez problemów, ale mam problem z diagnostyką sieci CAN programem Alfaobd. Multiecuscanem łącze się i działa bardzo dobrze, natomiast alfaobd połaczy mi sie z body computerem i po chwili zrywa połaczenie dodatkowo mam kabel elm327 od viakena z allegro i ta sama sytuacja. Nie wiem czy to wina mojego body computera (alfa 147 1.9 JTD, 115 KM, 2004 rok), laptopa czy kabli.
Czy posiadacie alfaobd na system adroid ?
...................
Już posiadam instalke na androida ver. 1.7.3 pełną nie demo. Jakby ktoś chciał PM
hehe. Masz pełną skrzynkę... Możesz wrzucić do jaboleq'a na chomika? Wszystkim nam będzie łatwiej ;)
wybacz jest problem z tym programem bo pokazalo mi na komie ze jest to pełna wersja i tak jest ale jak podłączyłem elma i uruchomiłem program w samochodzie(godzine temu) przy każdej opcji wyswietla się informacja o braku licencji (wersja nie scracowana). Jak uda mi się z tym cos zrobić dam znać postem.
Ok. Ja na razie i tak bym nie potestował, bo mój android nie widzi ELMa (Andr 4.0)
Witam
Kupiłem w Viakenie ELM 327 Bluetooth , ładnie łączy się z AlfaOBD Demo i TorquePro . Mam pytanie odnośnie pełnej wersji AlfaOBD na Androida , nigdzie nie ma pełnej wersji którą można by było przetestować i dopiero kupić. Program jest dość drogi do okazjonalnych zastosowań. Zainstalowałem pełną wersję programem "Blackmart" , ale przy każdej próbie wybrania jakiegokolwiek testu wyświetla się komunikat o braku ważnej licencji , mam nr ID który wysyła się mailem do producenta programu by otrzymać nowy kod licencji , ale to nie przejdzie bo odpowiedź jest taka : Sorry, I can't find payment from you. If you paid for the
software, please send me the transaction ID.
Niestety, nie mogę znaleźć zapłatę od Ciebie. Jeśli zapłacił zaoprogramowanie, proszę wysłać mi identyfikator transakcji.
Czy ten program warto kupić .W demo działa tylko silnik , nie działa nic po CAN , co ciekawe że nie ma problemu z pełną wersją na PC lub PDA , jest generator licencji.Nie mam laptopa a wykorzystał bym go na Galaxy NOTE.
Jeżeli ktoś ma , miał ten program w pełnej wersji na Androida , to mam prośbę czy wszystko tam działa.
Pozdrawiam serdecznie
AlfaOBD demo - to jest wersja na Androida do testów.
Jak na razie AlfaOBD w tej wersji działa nie za bardzo. Mi osobiście czasami zrywa połączenie. Jak widziałem, to ktoś w opiniach też o tym pisał. Jak poprawia - kupię. Na razie nie ma mowy o kupnie.
A! I co jest ważne zapisy w plikach logów są albo w czystej formie tekstowej albo w formacie znanym tylko autorowi ;) Więc to co się zapisze jest jest G warte jeśli chodzi o analizę (tworzenie wykresów itp.). Taka zabawka jak wszystko co jest na telefon. Lepiej zainstalować wykrywacz duchów :)
Koledzy mam ten sam problem z połączeniem się do modułu Body w AlfaOBD. Czy ktoś mógłby napisać jakie ma dokładnie ustwienia virtualnego portu COM. Kolega z serwisu VIAKEN przez telefon powiedział mi że ELM327 musi działać i to nieważne jaki czy to chińczyk z allegro "1.5a" czy oryginał.Ten sam problem mam w FiaetEcuScan i MultiEcuScan. Łączę się z ECU a z BODY nie da rady. Kabel USB ELM327 (chinol) i bluetooth ELM327 (chinol). Nie działa za nic w świecie z BODY. Z ECU bez problemu.Pozdrawiam wszystkich i czekam z nadzieją na waszą pomoc. Ja osobiście obstawiam kabel - ale jaki w takim razie zadziała na 100%
POZDRAWIAM