Dla bezpieczeństwa jedną klemę odłączyłem .
Printable View
Dla bezpieczeństwa jedną klemę odłączyłem .
Doszedłeś do ładu z wentylatorkiem
Dzisiaj nie miałem się czasu tym zająć, może jutro spojrzę :). Tylko u mnie idzie włączyć pierwszy bieg, ale z poziomu MESa.
U mnie nie startował , była cisza.Ale jak startuje z MESa to i na żywo powinien latać. Sterowanie działa .
No właśnie, przeczyściłem styki jak radziłeś. Wyczyściłem też styki od czujnika temp w termostacie i dalej mimo, że temp osiąga podczas stania w korku nawet 95 stopni, to wentylator się nie włącza. Nie wiem co jest grane :/
A te 95C to na wskaźniku kabinowym czy odczytane z podpiętego komputera? - jak na wskaźniku to sobie to odpuść...
Wskaźnik wewnątrz nie pokazuje prawidłowo. U mnie zaniża o około 7 stopni. Podepnij kompa i porównaj. Im cieplej to większa różnica.
Z podpiętego kompa oczywiście. Na zegarach wskazówka nie przekracza 90 stopni.
A II bieg się włącza?
Znalazłem na forum coś takiego:
Kolejne testy potwierdziły:
156 1.9 JTDm 140 KM - I bieg 97 stopni
Klonowa wersja - to samo 97 stopni
156 2.4 JTD 136 KM - 97 stopni
Tak więc I bieg jest od 97 stopni ;)
U mnie zostało to wczoraj programowo zrobione na wymuszanie i faktycznie działa, I bieg mam od 93 stopni (tylko gdy auto ma wciśnięty pedał gazu) + hamownia i auto się nie grzało wszystko ok :)
Ogólnie temp 97-100 nie jest zła dla JTD więc bez obaw :)
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/156/97108-zbyt_pozne_wlaczanie_wentylatorow_ii_bieg_2_4_jtd-5.html#ixzz2xtgyPKqi
I to chyba prawda bo termostat ma pełne otwarcie przy około 90 stopni.
Hmm no to i tak trochę dziwne. Co prawda powyżej 95 stopni temp nie podeszła, ale i tak wydaje mi się to trochę dużo. Wiem, że moja chłodnica już nie domaga i na dniach będę ją wymieniał.
Czytałem na forum taki opis testu.
Odłączyć wtyczkę od czujnika temp. Włączyć zapłon ( bez odpalania autka ) . Po około 10 sek. powinien się włączyć went. I bieg i zaraz po nim ma wskoczyć II bieg. Dziś po robocie to sobie sprawdzę czy tak jest. Roboty praktycznie na 1 minutkę.
Też to wypróbuję w takim razie :)
Wytapatalkowane z SGS2
kolego jaki zastosowałeś patent na rezystorze