lepiej sobie wszystko sprawdź bo można się z ręką w nocniku obudzić :D
Printable View
lepiej sobie wszystko sprawdź bo można się z ręką w nocniku obudzić :D
No to posłuchajcie:)
http://www.youtube.com/watch?v=lW3Ui9OU43s
Nic samo się zrobiło:) Już jest spokój.Tak było na filtrze Filtrona.Jak zdejmę pokrywę z tylnej głowicy pewnie coś się ukarze.Andrzejku jakieś pomysły?:)
Dobra zacznę od nowa.Takie cyrki zaczęły mi się dziać jakieś 1,5 roku temu.Zresztą dzwoniłem w tej sprawie do Ciebie:)Wymieniłem olej i filtr.Po przejechaniu 6000km zaczęło jęczeć.Wymieniłem olej,filtr (Filtron) i cisza.Po kolejnych 6000 zaczęło się znowu.Tym razem eksperyment.Wymiana samego filtra.Przez chwilę były jęki ale cichsze i zaraz ustąpiły.Tym razem założony filtr Manna.Starego nie rozbierałem.Zrobię to jutro jak wrócę do Holandii bo tam go zostawiłem:) Nadmieniam że po odpaleniu auta kwik był głośny i w miarę nagrzewania się auta jęczenie cichło jak silnik załapał 50*C i dałem mocniej gazu to już było całkowicie cicho.
Jaki olej i co pokazuje czujnik cisnienia oleju?
Olej Motul 6100 a czujnik ciśnienia na zimnym pokazuje 4 bary a na gorącym nie całe 2
Też tak myślę.Jak już wrócę to zajrzę pod pokrywę i zobaczymy co gówno się przypałętało.Dzięki Andrzejku:)
Zwrócił bym uwagę na stopki wałka rozrządu
Znam ten dźwięk, pomaga wymiana pompy oleju...
Wyje tylko zimna, wymiana filtra pomaga ale zawsze na jakiś czas, poprostu coś jak rypnięta pompa wspomagania, wyje jak dostanie oporu (czyli jak filtr sie trochę zalepi syfem...)
Tak czulem ze cos z pompa bedzie nie tak tylko nie dopuszczlem do siebie tej mysli.No to ladne buty sie narobily.Trzeba szukac pompy chyba ze sie sama znajdzie:)
Ja mam pompę z tej 3.0 12V :D
No prosze jak szybko sie znalazla:) No to jak wroce to mamy misje Gregor:)
Witam ponownie.
Wrzucam pare fotek po robocie głowic i pucowaniu bloku...
Dziś dodatkowo zostały wyczyszczone oraz zważone tłoki z korbami. Tuleje cylindrów także powróciły do lepszego stanu.
Wyszły dwa kolejne problemy...
- po pomiarach okazało się że korby muszą iść do owalicji.
- po sprawdzeniu zaworów smarujących w bloku silnika okazało się że owe zaworki są trafione co prawdopodobnie miało bezpośredni wpływ na zatarcie silnika, zostaną zastąpione nowymi.
Jutro doważamy tłoki i polerujemy ich góre na lustro.
Miód dla mych oczu:D Rozumiem że zawsze można zawalić Cię pytaniami odnośnie takich prac??;)
Świeża porcja zdjęć z dzisiaj... Polerowanie denek tłoków
Załącznik 27589Załącznik 27590
Oj, nad tym po prawej musicie jeszcze popracować :D
A, tak na serio świetny projekcik i dobrze że dokumentujecie to na forum :)
He he... To zdjęcie celowo ukazuje "etapy" :) prac...
Nie macie QV 12V?
sorry za OT
na żywo efekt jest dużo fajniejszy niż na fotkach.. każdy tłok to około 20 minut pracy..
Czym polerujecie??
filc i zieloną pasta polerska do aluminium :) (wiertarką modelarską)
przed tym można (ale nie trzeba) zrobić denko pastą G-3 na gąbce na mokro
jak by ktoś kiedyś potrzebował coś takiego zrobić to walcie śmiało :D
Moze to glupie pytanie - ale mnie ciekawi w jakim celu sie poleruje tloki? :D To jest cos podobnego jak planowanie glowicy? Czy po prostu zbiera sie troche tego "niby-syfu" nagromadzonego przez poprzednie lata eksploatacji?
polerkę robi się po żeby zmniejszyć pochłanianie ciepła no i oczywiście żeby nagar tak się nie 'kleił'.
dokładnie tak jak napisał Rafał :)
syf to zbierasz na początku a później to tylko obróbka powierzchniowa .. denko musi wyglądać tak, żeby dało się przejrzeć w nim :D
Też mam jedno pytanie:czy przed montażem głowic trzeba (jeśli nie były ruszane) ustawiać tuleje cylindrów?
Nie trzeba nic ustawiać jeśli tuleje trzymają się sztywno.
Poruszająca sie tuleja wymaga wymiany oringa pod nią
A jak wstawić tulejkę z powrotem?? Trzeba ją jakoś dociskać na prasie itp??
powinna w miare luzno wchodzic. jak cos to mlotkiem lekko przez drewienko popukaj.
Ok, myślałem że to bardziej skomplikowane i nie do zrobienia w garażu:)
(brak pl znakow)
no i wreszcie cos konkretnego....brawo chlopaki
Oczywista oczywistość. Ja mam drugi silnik na wierzchu który będę robił dlatego ten temat jest dla mnie doskonałym źródłem przygotowawczym:)
super .bede obserwowal temat ..