Ile chcesz za te sprężyny ??
Printable View
Ile chcesz za te sprężyny ??
500pln
Witam Panowie na sprzedaż mam dwie przednie sprężyny do AR 1.9 159 JTD 150 km sedan stan bdb. Ostatnio wracając z jeziorka cos strasznie mi strzeliło z przodu po konsultacji z mechanikiem bez zdejmowania koła stwierdził, że to na bank sprężyna bo koło wpadło w nadkole powiedział że to normalne. Gamoń wziął się za robotę od strony z której wszystko było ok, wymienił sprężynę. Po zdjęciu drugiego koła okazało się że to wcale nie wina sprężyny lecz urwało się mocowanie amortyzatora. Dzwoniłem do gościa od którego kupiłem spręży ale niestety zwrot jest niemożliwy ponieważ jak wiadomo podczas montażu część została delikatnie porysowana. Więc mechanik gamoń naraził mnie na wysokie koszty. Mój numer w razie chęci zakupu 884 998 354. Pozdrawiam .
Coś jest chyba na rzeczy z lewym tyłem. W lipcu tego roku przy przebiegu ok. 105000km też poszła u mnie lewa tylna. Wymieniłem na Monroe, póki co samochód wydaje się stać trochę wyżej, ale może to być subiektywne, ponieważ na pękniętej sprężynie był obniżony ok 1,5cm.
U mnie w zeszłym tygodniu poszła sprężyna. Prawy tył. Podczas jazdy usłyszałem huk przejeżdżając przez łączenie na wiadukcie. Sprężyna pękła na samym dole. praktycznie, nie ma jakiejkolwiek różnicy w prowadzeniu, a auto się nie obniżyło, ewentualnie o max. 0.5cm. Kupiłem takie lesjoforsy za 260zl obie. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/08/110.jpg czy to jakaś skomplikowana operacja wymiana tych sprężyn?
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
sciski, troche checi ok pol dnia roboty w prywatnym garazu
Mechanik dal rade w około 3h. Okazało się ze pekniete były obie sprężyny, obie na dole!
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
Też dzisiaj przy wymianie klocków ham. zauważyłem obie pęknięte tylne na samym dole jakieś instrukcje do wymiany?
Witam.
Ma ktoś może namiar na sprężyny tylne do 159 SW 1.9 120KM w cenie poniżej 400zł? ??
axel83 ja mam komplet używanych za 200zł.
Przednie od TI a tył prawie nowy Eibach.
Autko siądzie Ci niżej jakieś 30mm.
Jakie wybrać sprężyny na przód do mojej belli Monroe czy Kayaba?
Nie różnią się znacząco ceną, ale czy jakością?
Monroe 150-160zł/szt.
Kayaba 170-190zł/szt.
Mam dosyć nisko przód chyba ktoś musiał przycinać kiedyś sprężynę, ale to już nie u nas w polsce;) bo widziałem rdzę tylko na końcach w górnej części sprężyn przednich. Zbliża się zima więc nie chcę załatkić miski olejowej i przy okazji robić za pług;)
A ja mam zgoła inne pytanie. Jeśli pęknie sprężyna to auta siada całkowicie czy może obniżyć się "nieznacznie"? Przy jednym kole Alfa siedzi mi ok. 2cm niżej niż reszta.
U mnie najpierw siadł nieznacznie, sprężyna jakoś się trzymała, potem na jakiejś większej dziurze sprężyna wyskoczyła ze swojego mocowania i dalsza jazda była możliwa tylko przy zachowaniu dużej ostrożności. Widać to na zdjęciach, które kiedyś załączałem w jakimś temacie:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1243727
Załącznik 148533
Załącznik 148532
Załącznik 148534
@wawraf - wszystko zależy od przypadku. U mnie z przodu róznica prześwitów ok 1.5-2cmcm, potrafiłem zahaczyć nawet o najniższe "hopki". Z tyłu poszła jedna w pierwszym zwoju, różnica ok 1cm, więc mało zauważalna, ale w aucie dość głośno tłukło. Ale jak widzisz po przypadku kolegi jahu, może się to skończyć dużo gorzej.
U mnie poszedł właśnie lewy tył
Różnica mała 1-1,5 cm ale skrzypi jak wóz drabiniasty :)
U mnie też lewy tył, i fakt - dźwięk jest irytujący na max ;-) A jeszcze bardziej irytujące jest poszukiwanie sprężyn, bo mi zajęło ponad tydzień zlokalizowanie gdzieś stanów magazynowych. Ale wrzuciłem Lesjofors i jest git. Parę dni zajęło nim odpowiednio przysiadły do stanu normalnego, więc to też czas wytężonej uwagi, bo na 16" "nosek" potrafił zahaczyć wówczas.
U mnie pękł prawy tył i nie było nic widać, wyszło to przez przypadek bo zaczęło "coś" skrzypieć czasami na większych dziurach i dopiero na kanale okazało się, że pęknięta sprężyna ocierała o amortyzator. Ale przez to że pęknięcie było na ostatnim zwoju, auto wysokościowo i w prowadzeniu wyglądało normalnie.
Ale dla potomnych, podam swój przykład żeby inni nie mieli tego problemu. Mianowicie mechanior sprawdził mi oznaczenie sprężyny jako dwie żólte i jedna zielona kropka. Obdzowniłem większość sklepów z częściami do Alfy (te polecane na forum także) i nikt nie miał ani nowej ani używanej sprężyny z takim oznaczniem.
W końcu kupiłem po VINie w ASO, komplet chyba 600 czy 700 zł i jak przyszły to okazało się, że mają dwie żółte, jedną zieloną i jedną niebieską kropkę. Po demontażu mojej oznaczenie było to samo tylko mechanik "nie dojrzał" tej niebieskiej kropki, przez co przepłaciłem na ori :/
Ja wracam z innym pytaniem. Francuscy specjaliści z FIATa stwierdzili, że wszystkie sprężyny są OK, a do jedyne co w zawieszeniu kwalifikuje się do wymiany to amortyzatory :/
Zanim jednak udam się do kolejnych znachorów może wiecie koledzy co jeszcze oprócz sprężyn może być przyczyną różnicy wysokości? I czy przód siedzi fabrycznie niżej od tyłu?
Jakby ktos reflektowal zapraszam !! sprezyny stan idealny z AR 159 SW 2011r
U mnie pękła sprężyna z przodu zaraz po kupnie. Niestety nie ma zamienników do 1.8MPI/Tbi, zaryzykowałem i kupiłem KYB do 1.9JTD/JTS. Teraz przód stoi 2cm wyżej niż tył, mierząc o rantu felgi do nadkola jest 15cm i 13cm z tyłu, felgi 18 cali.
https://docs.google.com/file/d/0BxLf...p=docslist_api
Dodatkowo poprzedni właściciel kombinował z rozmiarem opon i z przodu jest 235/40, tył 235/45, przez co prześwit jest jaszcze wiekszy.
Wygląda to bardzo kiepsko... Pierwsze co bym zrobił na Twoim miejscu to przerzucił tylne koła na przód. Auto co prawda będzie z przody jeszcze wyżej, ale z uwagi na profil opony przerwa między oponą a nadkolem będzie mniejsza (z przodu). Z tyłu natomiast ta przerwa się zmniejszy (dzięki oponie 40) i wizualnie może będzie lepiej. Niewiele, ale lepiej... Jak mawiał klasyk: https://www.youtube.com/watch?v=UROAOmOUnFs#t=208
Porównując moją
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=156839&stc=1
do tej
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=156841&stc=1
to teraz wydaje mi się że przód może i jest ok, tylko tył siedzi niżej niż powinien?
Ktoś doradzi jak to powinno wyglądać?
Boję się że jak kupię oryginalne sprężyny na przód to wysokość się nie zmieni.
odkopuję - pytanie do tych co poszli w zamienniki - jak wrażenie po dłuższym okresie użytkowania ?
mi poszła lewa z tyłu i waham się między zamiennikiem a oryginałem.
U mnie zamienniki dają radę, praktycznie od roku już są wstawione.
Ja poleca Lesjöfors ew. zainwestowanie w coś markowego z zacięciem sportowym.
Tez mam lesjo, około roku, 30 tysi przebiegu, jest ok. Dobry drut [emoji14]
chlopaki mam do wyboru na miejscu Monroe lub KYB w podobnej cenie ok.130-140 zl. nie chce zadnych obnizajacych. Poprostu pekla mi jedna z tylu i musze zalozyc dwie na tyl. Co polecacie? Chyba, ze cos innego ale nie wiem czy nie bedzie porblemu
Jeżeli będzie pasować z sedana, to mogę Ci tylne sprezentować za koszt wysyłki. Ja na pewno nie będę wracał do serii ;)
Sportwagon usiądzie na sprężynach z sedana. Nie nadają się.
Ani Monroe, ani KYB nie ma szczególnie dobrych opinii. Ale cena nie powala, możesz je przetestować :)
Mam założone KYB K-Flex RH6748 na tył w sedanie. Auto podniosło się do fabrycznego poziomu i jest git. Nie ma na co narzekać.
to co zalozyc jak nie mam nic innego do wyboru na miejscu i w jakis rozsadnych pieniadzach?
Ja brałem u kolegi Geprada sprężyny lesjofors do SW na tył. Nie jest ani za wysoko ani za nisko, czyli tak jak ma być.
ile taka sprezynka? Mam jeszcze jedna opcje zalozyc jedna uzywke tylko sie zastanawiam czy to jest dobre rozwiazanie. Moge miec taka sprezynke za pare zl tylko czy nie padnie druga i tak bede zmuszony zalozyc 2 nowe? Albo czy bedzie rowno auto stalo na uzywce z jednej strony?
Właśnie zamontowałem dobrze znany zestaw Eibach pro kit -30mm. FAJNY EFEKT i autko sie lepiej prowadzi. POLECAM.
gdyby ktoś był zainteresowany używaną serią to jeszcze posiadam:)
Nie założyłbym używanej jednej. U mnie w ciągu pół roku pękły trzy sprężyny. Wymieniłem komplet, u mnie wpadły sprężyny z aso za, bagatela, 1500. Ale wtedy zamienników żadnych nie było dostępnych.
Kyb, Monroe, lesjofors - moim zdaniem wszystkie są godne zaufania. Ważne żeby do SW nie montować tylnych od sedana i odwrotnie oraz przednie dobierać do silnika.