Mocniejszy akumulator poprawia rozruch ale nie eliminuje do końca problemu telepania przy rozruchu - ten typ tak ma...
Printable View
Mocniejszy akumulator poprawia rozruch ale nie eliminuje do końca problemu telepania przy rozruchu - ten typ tak ma...
wiem że ten typ tak ma jak większość diesli z którymi się spotkałem nie oczekuje od tego silnika łagodnego startu jak w benzynowej nówce ale wyraźnie czuć że aku ma dość szczególnie po postoju na mrozie i całkiem inaczej jest jak zrobi się trochę km i odpala ponownie. Obecny aku jest z 2009 r więc chyba się juz powoli kończy i wykańcza go potrzeba większego poboru mocy.
Ale jego pojemność także była mniejsza...
Ja wywaliłem stary Exide z pierwszego montażu a zapakowałem Exide Premium 77ah/760A.Powiem wam ,że poprawa przy rozruchu jest znaczna a telepanie ustąpiło.
Odgrzeję temat :) bo przymierzam się do zakupu nowego akumulatora i mam pytanko czy ktoś posiada w swoim pojeździe akumulator w technologi AGM czyli bez ciekłego elektrolitu, są droższe ale ....
zastanawia mnie oferta bannera - konkretnie 57001 70Ah 760A (EN)
http://www.bannerbatterien.com/banne...-Bull-AGM5.php
nie są wiele droższe od popularnych akumulatorów Varty, Centry itd...więc może warto ??
ja mam kolego zwyklego bannera i jest OK.Chyba takie parametry 72AH 640 A.Z tego co wiem to ludzie chwala ta firme
u mnie jest niby Made in Austria
Oczywiście to że ewentualny Banner powinien być Made in Austria to wiem :) i sprawdziłem wersja w technologii AGM jest z Austrii, pytanie czy ktoś ma, testował, lub posiada wiedzę/doświadczenie odnoście tego typu akumulatora?
Witam
a jaki akumulator polecacie do 2.4JTDM?
pojemność i marka
pozdrawiam
nie wiem czy Ci to pomoże ale ja zakupiłem Centra Futura CA770 77AH / rozruch 760A, myslalem że nie bedzie juz takiego pierdolniecia przy starcie silnika ale dalej to samo. Najgorzej jest na zimnym silniku jak np. postoi 1 dzień, na ciepłym ten wstrzas nie wystepuje.
Gdyby chociaz jedna swieca nie grzała to wyswietlil by sie blad na desce ?
P.s.
Duzo osób poleca takze VARTA SILVER dynamic 77Ah/780A
Waże by prąd rozruchowy był minimum 700 A
Hej
ale w jakim sensie mówisz że jest to uderzenie, na plus czy na minus bo nie kumam
w negatywnym sensie, tak jak by mial problem z odpaleniem, rozrusznik dobrze kreci a silnik za kazdym razem odpala. podobny problem byl opisywanyw tym wątku
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...o_telepie.html
Może sprawdź wtryski?
witam
Wcześniej miałem akumulator o prądzie rozruchowym 680 az w końcu padł. czasem przy odpalaniu było "telepnięcie".
Postanowiłem kupić Centra futura 77 760 i odpala cicho i gładko. Aż miło :)
pozdrawiam
Mam na oku nowy akumulator ale niestety ma wysokość 175 a nie 190 i chyba będzie problem z zamocowaniem bo jest pasek i będzie za luźny? Czy ktoś ma na to sposób?
Edit:
Chyba uda się załatwić 190 więc nie będzie kłopotu, czeska Akuma Comfort 74Ah 680A. Do tej pory (z takim kupiłem 2 lata temu) jakiś serwisowy BB Power 54Ah.
Ja założyłem Centre Futura 72 720A. W sam raz na krótkie dystanse do pracy. Za mocny mógłby się niedoładowywać. Od zimy ładuje już trasy80%20%miasto i też powinien się sprawdzić idealnie. Nie ma co wstawiać za mocny, w końcu to tylko aku i tak z biegiem czasu klęknie.
Wczoraj wymieniałem aku,po 2 latach Centra futura 72 720A "zdechła",przy odpalaniu na centrze telepało Bellą jak traktorem.
Teraz mam Tudor 77 760A LINK i odpala jak pszczółka:),nawiasem mówiąc szwankuje mi chyba alternator bo nie ładuje prawidłowo(12,60/13V) być może dlatego centra wytrzymała 2 lata.
Ps.
Pozdro ze Szwecji od wczoraj nasypało 50cm śniegu i końca opadów nie widać.Załącznik 79303
To ładowanie masz rzeczywiście słabe. U mnie jest pod obciążeniem jakieś 13,93 V i wydaje mi się słabe. W drugim aucie mam 14,12 V. Więc żebyś za kilka miesięcy nie musiał nowego zakładać.
Witam, mam tą Alfę od niedawna i zastanawia mnie czy przy wymianie kody wysypią się od radia , czy czego innego?. Coś na zimę lenia podłapałem :) Obecnie siedzi tam oryginalny pokurcz, zamienie go na Exide premium 77Ah. Cena 350zł. Mam takiego w Renówce i praktycznie można jeździć na rozruszniku.
http://webshop-cs.tecdoc.net/exide/?...EN&country=GB#
Co za szybka odpowiedź :cool:, mam zwykłe radio zobaczę czy dorówna Twojej navi. Dodam że navi lata mi po głowie, ale czy prawdą jest że nie można ustawić punktów pośrednich?
Aku jutro zamawiam, podziele się infem w sprawie szarpania silnikiem. Jak odpalicie link który umieściłem, w lewym dolnym rogu okna co wam wyskoczy proszę wcisnąć Simplifield Search i wybrać posiadaną Alfę. Tam są propozycje Exida. Centra ma też swoje sugestie i jest po polsku.
No to widzę że lipa z tą navi, Chyba że ta nowsza (z mniejszą ilością przycisków) ma możliwość zadawania punktów pośrednich. Dodam że trzeba zmienić konsole pod navi, większy otwór. Wczoraj Alfa napisała że nie raczy używać świec żarowych, stała z 2tyg w ogrzewanym garażu. Drugim razem już nie odpaliła. Wspomogłem się rozruchowym boosterem, to po odpaleniu zaświecił mi akumulator na komputerze/wyswietlaczu. Zmanierowane auto :P
- - - Updated - - -
Rekord bez akumulatora to miałem na VW T5, po 4 miesiącach wszystko odpaliło bez problemu, silnik, komfort, radio. Radio to gamma czy delta, te co zgrywa trafiki na sekretarke.
jak Ci aku zaswiecil to sprawdz alternator i ladowanie bo moze to byc altek
Nie sądzę że alternator, bo by wcześniej świecił. Pewnie sapie że ma mały prąd z aku. A świeci na komputerze w lewym dolnym rogu, na przemian ze śnierzynką. Dodam że to nie chodzi o kontrolkę na zegarach, tam jest czysto. Z braku navi wożę się ze smartfonem, a tam mam program do pomiarów parametrów samochodu. Łączy się z autem poprzez bluta. Ładowanie było na 14,1V. Po wyłaczeniu powoli spadło na 13,31V i utrzymywało się na tyle że sobie poszedłem. Przed włożeniem nowego aku ponownie sprawdze ile jest na starym.
nie wiem mi jak zaswiecila kontrolka aku to padl mi altek.Tez mi nie swiecil wczesniej.Zaswiecilo i od razu wiedzialem ze altek bo troche o tym czytalem tu na forum.Zazwyczaj jak zaswieci kontrolka aku pada altek.Sprawdz sobie to dobrze.Ja nie mowie ze na 100% to jest to ale lepiej dmuchac na zimne
Akumulator już dawno wymieniony, muszę przyznać że kultura uruchomienia silnika poprawiła się. Już tak nie trzepie, ale chciałbym osobiście sprawdzić jaki ma rozruch 2,4 i 2,0. Aku jest dłuższy ale w podstawie akumulatora zostaje spory zapas, dodam że z drugiej strony też jest trochę luzu. Dokładnie tyle co na poprzednim, nie chciałem naginać "przyzwyczajonych" kabli plusowych. Załączam parę zdjęć dla oceny miejsca w podstawie i gabarytów baterii
Załącznik 81636Załącznik 81640Załącznik 81641Załącznik 81643Załącznik 81642Załącznik 81644Załącznik 81645Załącznik 81646Załącznik 81647Załącznik 81657
Trochę mnie z alternatorem zaniepokoiłeś, ale po wymianie akumulatora nie mam żadnych komunikatów o braku ładowania. Tu mam kilka zrzutów z komórki odnośnie parametrów auta. Akumulator ma napięcie 12,3V po kluczyku. W czasie rozruchu silnika napiecie spada do 10,9V, a napięcie ładowania bez względu na obroty wynosi 14,1V (tu ekrany podczas jazdy)
Załącznik 81727Załącznik 81728Załącznik 81729Załącznik 81730Załącznik 81731
to chyba dobrze laduje.Dalej swieci Ci kontrolka akumulatora??
Czarny, ty jesteś niesamowity w reagowaniu na odpowiedzi. Jasnowidz czy jakaś opcja w ustawieniach forum? :confused: Nie świeci, ale na wszelki monitoruje sobie napięcie. Dzięki za troskę.
jak jestem i cos tam wiem to odpisuje.Czasami udaje sie ze szybko.To jak nie ma kontrolki to jest OK.U mnie jak sie zaswiecila to akurat byl alternator bo aku mialem nowke wiec to od razu wykluczylem.Pozdrawiam
Witam koledzy
Nikt nie odpowiedział na pytanko jaki akumulator nadaje się do 2.4 JTDm??? Jestem też na wymianie i poszukuję właściwego. Czy 85Ah i 800 rozruchu nie będzie za dużo??? Czy może wybrać 77Ah i 780 rozruchu??? Dodam, że autko jest wyposażone full i ma w sobie tej elektroniki.
Zaproponujcie coś ???
Pozd
Również się dowiem jakie parametry powinien mieć aku w 2.4
A do AR 159 1.9 JTS nie będzie za słaby aku 12V 64ah 640a ? Akumulator firmy Centra Futura.