Podpisuje sie pod tym obiema rekami :wink:Cytat:
Napisał Alfista
Jezeli jednak wolisz GTV (tak jak ja kiedys- ze wzgledu na linie karoserii :wink: )
to o 2.0 v6 TB masz juz duzo napisane na forum...wystarczy poszukac :wink:
Printable View
Podpisuje sie pod tym obiema rekami :wink:Cytat:
Napisał Alfista
Jezeli jednak wolisz GTV (tak jak ja kiedys- ze wzgledu na linie karoserii :wink: )
to o 2.0 v6 TB masz juz duzo napisane na forum...wystarczy poszukac :wink:
'Cytat:
Napisał madryar
dokladnie tak! GTV kladzie na lopatki pod wzgledem wygladau FC!
Co do silnika to przegrzebalem nie tylko to forum w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie 3.0 czy 2.0t?
Zgadzas sie ze sporo jest o turbo,ale o 3.0 jest marnie... Nie wspominajac o tym ze nikt jednoznacznie nie potrafi odpowiedziec ktory silnik jest lepszy?
Mam na mysli mechnicznie lepszy,bardziej rozwojowy pod kontem tuningu,no i oczywiscie mniej awaryjny... Nigdzie nie znalazlem porownania tych silnikow:(
ja dokładam kolejne dwie ręceCytat:
Napisał madryar
Nie jeździłem wersją 20VT, ale miałem okazje jeździc 16VT. Jeśli 16VT jeździ na 6.2s do 60mph i czas na 1/4mili 14.6 (Gtech) a wersje dwudziesto zaworowa jest szybsza to z czystym sumieniem mogę polecic ten samochód. Już w serii wychodzisz z szybkim samochodem, a niewielkim nakładem finansowym robisz z tego auta przyzwoitą wyścigówke. Poza tym we Fiatach Coupe seryjnie jest system Visco Drive (taki odpowiednik szpery). Do wyglądu idzie przywyknąc.
Moim zdaniem GTV to bardzo ładny samochód, ale ma też kilka minusów, jednym z nich jest własnie brak mocnych silników. Ja osobiście wybrałbym Fiata Coupe gdyż ten samochód jest znacznie przestronniejszy i szybszy od GTV, możliwe że również mniej pali.
o boszeee...
Co Wy tacy uparci? Juz napisalem,ze chce alfe i finito!
Mimo ze sie zgodze ze fiacik szybszy,ale nie potrzebuje fury do ktorej wygladu "da sie przywyknac" Chce fure ktora mi sie zaje.... podoba!!! To tyle o fiaciku. Licze,ze juz nikt nie bedzie mi tlumaczyl jaki to fiacik miodzik :P
Wracam do pytania: Ktory silnik wybrac? 2.0 V6 TB czy 3.0 V6???????????
Ktos udzieli mi jakiejs konkretnej odpowiedzi czy kazdy bedzie mi wkrecal fiata na forum "alfamaniakow"? :wink:
Nie zebym nie docenial waszej pomocy w wyborze,ale ja juz wybralem GTV :D
Tylko silnik.....?
skad ja to znam... :) nie ma chyba nikogo na forum z gtv 3.0... mozesz poczytac, popytac uzytkownikow 164 i 166 z podobnym silnikiem. ja mysle, ze po tym co napisal madryar o silniki 2.0 TB ze tansza w eksploatacji wyjdzie 3.0...Cytat:
Co Wy tacy uparci? Juz napisalem,ze chce alfe i finito!
a moim zdaniem oba samochody sa ladne z tym ze 9 punktow dla fiata a 10 dla alfy w 10cio stopniowej skali...
perver moze przejedz sie tez fiatem?? poczuj klimat tego auta bo widze ze go chyba w ogole nie doceniasz a to naprawde wyjatkowy samochod..
piotr co znaczy Twoim zdaniem brak mocnych silnikow?? przeciez tutaj jest mowa o mocach rzedu przeszlo 200PS w samochodzie na bazie segmentu C i to jeszcze dosc odchudzonego (np maska w technologi SMC) do tego wystarczy wybebeszyc, wstawic kubeł i auto wciąga wszystko co stanie mu na drodze... rozumiem ze dla niektorych to jeszcze malo ale po co komu 400tu konne bydle na codzien co chla po 30 litroow??
chłopaki nie zapominajcie ze w GTV byl jeszcze montowany 3,2 V6 w mlodszych wersjach :)
ja wskazalem 20VT tylko i wylacznie na najlepszą sprawnosc silnika i najmłodszą konstrukcje a karoseria z tym silnikiem wychodzila juz po liftingu i auto nabrało jeszcze wiecej na urodzie :wink:
fuckt ze konkretnym minusem tego samochodu jest zawieszenie tylne ale mysle ze po malym utwardzeniu tez na zakretach nie bedzie az tak zle..
heheheheheh
ALfista uparty jestes i co do osiagow to pewnie masz racje,i do tego ze jakbym sie przejchal to mozliwe ze bym sie oslinil, i ogolnie to extra auto.
Wszytsko ok. Jest tylko jedno ale....
FC pod wzgledem wygladu do GTV ma sie nijak w moich oczach.
Nawet po faceliftingu.
Alfa ma dla mnie to cos!!! Czego brakuje w FC mimo ze technicznie lepszy.
Jakos jak widze FC to nie czuje tego co czuje jak widze GTV.
Powiedzialem sobie ze kupie GTV,bo od poczatku jego produkcji podkochiwalem sie w niej. Przy kupowaniu aut ciagle ja pomijalem,bo niby sie psuja,bo drogie,bo to ,bo tamto... Wreszcie powiedzialem KONIEC!!!! Zajarany jestem GTV i tyle!!!
Kilka razy w takiej sytuacji sugerowalem sie opniami innych,ktorzy mi pokazywali,ze moge miec lepsze auto tego typu i potem zalowalem.
Wybacz,ale nie kupie FC
Mimo dzieki za szczere checi :wink:
nie do konca lepszy bo zawiecha rodem z czasow swietosci fiatow tipo na tyle moze Cie zgubic przy tej mocy na zakretach, w GTVce jest troche lepiej tam są chyba wahacze ze 164 czy cos takiego nie wiem dokladnie... ogolnie rzecz biorąc najlepiej by bylo gdyby 20Vt byl montowany w GTV i by nie bylo tyle krzyku :)
co do psucia sie alf to troche jest w tym racji, jest strasznie duzo zajechanych modeli albo naprawianych w przyslowioej stodole pana henia i pamietaj nie kupuj auta jakbys byl w gorącej wodzie kąpany bo pozniej mozesz do kwoty jaką wybulisz na wymarzoneą alfe wrrzucic jeszcze raz tyle i byc zniesmaczony ogolnie marką.. madryar moze sie wypowie na ten temat :wink:
OK widze, że dniektórzy nie rozumieją twojego strasznie trudnego pytania :wink: Jeżeli chodzi o trwałość to brałbym 3,0 bo silnik atmosferyczny zawsze bedzie miał o kilka elementów mniej, które będą mogły się popsuć. Dużo mocy bardzo konkretny moment i jego charakterystyka. Poza tym v-ki to bardzo wytrzymałe silniki.. A niestety niewiele osób wie jak obchodzić się z turbawką i jak trafisz na takiebo bubla ze zjechaną turbiną to se napsujesz nerwów nie mówiąc o dużej kasie na ew. remont albo nową turbawkę.
I Bogu dzienki, że tak się nie stało. Alfa TO ALFA a Fiat to Fiat.Cytat:
Napisał Alfista
Jest dokladnie tak jak pisze PietereQ i Alfista.
3.0 v6 24v będzie z pewnoscią mniej awaryjna od 2.0 v6 tb, niewiele szybsza, takze duzo drozsza w zakupie (chociaz ja nie kupilbym "okazji" z silnikiem 2.0 v6 tb- takich po prostu nie ma :wink: -jezeli jest dobrze utrzymana i sprawna bedzie też odpowiednio kosztować- te z allegro odpuscilbym praktycznie wszystkie, obserwuje te aukcje od paru lat-niektore sprzedaja sie latami, inne zaraz po kilku miesiacach od zakupu znowu trafiaja na allegro...nie wiem czym to jest spowodowane, moze spalaniem? drogim serwisem? a może w dużej mierze "zużyciem" ? ) Jednak ja nie ryzykowalbym kupna 2.0 v6 tb w PL, szukal bym czegos za granica(tam jednak maja wiekszą kulture techniczną), oczywiscie sprawdzając autko wcześniej.
GTV kupilem bo dla mnie bylo to auto przepiękne, z duszą (chociaz fwd), o którym dlugo marzylem, a wracając po pracy i kladąc się do lóżka już wyobrażalem sobie mnie za kierownicą wymarzonej, czarnej GTVki :wink: . Wybralem silnik 2.0 v6 tb ponieważ chcialem móc latwo zwiekszyć moc, a wiadomo, że w n/a jest to trudne, wymaga dużych nakladów finansowych i daje wymierne efekty...w samochodzie z turbo jest prościej -program, wydech, intercooler, wieksze turbo, pompa, wtryski i tak dalej...
Przyznam też, że GTVke kupilem "oczami" i "emocjami" :wink: , mialem później chwile slabości i przeklinalem ją dość często...jednak przychodzily zawsze takie dni jak dzisiejszy :wink: - zrobilem sobie częściowo przelotowy wydech i po wyjeździe z warsztatu znowu pokochalem to autko, dostalo niezlego "kopa" i ma jeszcze ladniejszy dzwięk - mam teraz ochote spowrotem iść do autka i pojeździć nim bez celu sluchając dzwięku bov'a, wydechu, i wkręcanego na obroty silnika.
Tak więc związek z GTV jest bardzo "toksyczny" :wink: -raz ją kochasz, a raz nienawidzisz :wink:
Pozdrawiam
piotr co znaczy Twoim zdaniem brak mocnych silnikow?? przeciez tutaj jest mowa o mocach rzedu przeszlo 200PS w samochodzie na bazie segmentu C i to jeszcze dosc odchudzonego (np maska w technologi SMC) do tego wystarczy wybebeszyc, wstawic kubeł i auto wciąga wszystko co stanie mu na drodze... rozumiem ze dla niektorych to jeszcze malo ale po co komu 400tu konne bydle na codzien co chla po 30 litroow??
Kurcze rzeczywiście troszkę głupio napisałem, silniki są może i mocne ale nie wiem dlaczego osiągi GTV w serii nie odzwierciedlają tych 200KM.
Jeśli miałbym wybierac między 2.0v6TB a 3.0v6 to wybrałbym pierwszą opcje. Silnik Turbo tak jak pisał Madry jest poprostu bardziej rozwojowy w razie jakby seryjne osiągi były niewystarczające.
Pozdrawiam
Piotr z Rzeszowa
No wreszcie jakies konkretniejsze odpowiedzi :)
Potwierdzily sie moje przypuszczenia ze pewniejszym wyborem bedzie 3.0, mimo ze "pssst" kusi...
Niestety bede szukal 3.0 a nie 3.2,bo za malo kasiory mam w tym momencie,ale mysle ze 3.0 tez daje rade.
Auto jest piekne!!!! I nie ma innej opcji zebym go nie kupil!!!
Jest jak piekna kobieta, jak napisal Madry-kochasz i nienawidzisz!
Teraz legalnie bede mogl miec kochanke :D
A co do tuningu to jesli zabraknie mi KM to turbo doloze do 3.0!!! Takiej GTV jeszcze chyba w Polsce nie ma??? Mimo,ze jeden z posiadaczy 164 3.0 planuje turbo w najblizszym czasie,to jednak nie GTV... Moze bede mial jedyna GTV 3.0 robiaca "psssst"???
Jednak to narazie odlegle plany, podejrzewam,ze po zakupie na jakis czas starczy mi 220 KM,a potem zobaczymy?
aaaaa jeszcze jedno! Na stronie Gadula Motosport znalazlem tabele z chipami do Alfy!
Chip w GTV 3.0 daje 16 KM. Ktos ma orientacje czy to dobre jest???
ja byłem w V-Tech i po 3 h picia herbaty powiadomili mnie że "nic się nie da zrobic" ! Byłbym bardzo ostrożny w podejmowaniu takich działań . Plusem jest to że za darmo dostałem wykres .Cytat:
aaaaa jeszcze jedno! Na stronie Gadula Motosport znalazlem tabele z chipami do Alfy!
Chip w GTV 3.0 daje 16 KM. Ktos ma orientacje czy to dobre jest???
Zaskoczony jestem natomiast tym że nic nie udało się wycisnąć - chipowałem już wolnossący silnik i efekty były bardzo fajne . Jednak nie daj się omotać opowieściom że spalanie pozostanie na takim samym poziomie - to bajki jeśli chcesz korzystać z efektów nowego programu ...
ale 2.0 chyba tak fajnie nie ryczy jak 3,0 :D
eeeeeeeee no spalanie mnie nie interesuje 8)
Interesuje mnie extra moc ktora plynie z tego chipa.
O ile dobrze pamietam to na tym forum znalazlem link do tej tabeli na stronie GADULI. Byla tam chyba wiekszosc modeli Alfy w spisie i dokladnie rozpisane ile z jakiego silnika w jakiej furze na chipie wykrecaja. Nie bylo tylko cen niestety.
Skoro tak na pewniaka oferuja takie przyrosty,a firma dosc znana i z tradycjami to moze cos w tym jest. Jesli cena bylaby w okolicach 2 tys i faktycznie przybyloby mi te 16 KM to chyba warto wydac kase... :roll:
No więc tak - ceny są :
http://www.godula.cc.pl/index.php?mo...gu%20chipowego
a jak byłem na miejscu (V-Tech też znana i ceniona firma) to stwierdzili że najpierw muszą wyjąć sterownik żeby wogóle sprawdzić czy mogą wgrać odpowiedni program . Z kolei jak się hamowałem u Goduli to rozmawiałem z pracownikami mówiąc że chcę stożkowy filtr i inne duperele a na końcu będę robił u nich chipa ... facet tajemniczo zmrużył oczy , ściszył głos i stwierdził żebym się nie wygłupiał bo dostać to mogę max 3 KM extra (wyjściowo 163 , czyli jakieś 2% więcej - reasumując u Ciebie powinno dać 5KM więcej) .
Nie chcę Cię Broń Boże odwodzić od pomysłu ale muszisz się liczyć z rozczarowaniem (ja chodziłem struty prawie tydzień bo też obiecywano mi na kartce kilkanaście koni więcej) . Najlepiej wszystko doświadczać na własnej skórze .
A wracając to sedna sprawy - większa pojemność jest lepsza od mniejszej , zawsze jak zacznie Ci brakować koni możesz dołożyć turbo/kompresor (będzie ciekawiej i oryginalniej) , a kilka lat temu w jakieś motoryzacyjnej gazecie był test drogowy 2.0 V6 Turbo i stwierdzono że czasy pomiarów elastyczności są delikatnie mówiąc "słabe" :? Poza tym wszyscy mechanicy z którymi rozmawiałem zgodnie stwierdzili że to niebywale problemy-rodzący silnik(2.0 V6T) i jego niewłaściwa obsługa może doprowadzić do rozpaczy następnego właściciela .
Już znasz mój pogląd na własny dylemat .
Nie no ze mna nie jest tak zle :)
Z dystansem podchodze do takich chipow, jednak nie znam silnikow alfy za bardzo dlatego spytalem czy ktos,cos itd?
No i znowu sie nie pomylilem,niestety :(
Podsumowujac to jednak pierwsza mysl najlepsza! Pocieszyc sie seria,a jak przestanie cieszyc,a uprzyjemniacze typu: wydech,sportowy filtr itd przestana cieszyc to szarpne sie pewnie na turbo i na klapie bedzie 3.0 V6 TB :mrgreen:
Jesli nikt mnie nie wyprzedzi to bedzie chyba pierwsza taka w polsce?
Znajac mnie to 220 KM szybko mi sie znudzi...
A wracajac na ziemie to musze najpierw znalezc ta wymarzona czarna pieknosc... :wink:
chyba już gdzieś czytałam o przymiarce turbawki do trzech litrów, a przynajmniej o planach
Chipowanie V-ki w Alfie to trudne zadanie i mizerne efekty, na wykresach nie widac poprawy az do ok. 6000 obr. pozniej dopiero chip troszke przewyzsza serie, plus taki ze mozna cos zrobic z ogranicznikiem obrotow, tylko po co (moim zdaniem).
2,0 tb nie jest wyzylowanym silnikiem, turbo dmucha 0,6 bara czyli niewiele i troche mozna go podkrecic bez nadwyrezania, bajki z wiekszym intercoolerem czy turbo odpuscilbym, skupilbym sie na tym co juz jest.
Dodam jeszcze,ze zawiecha z tylu to specjalna rama przestrzenna z wielodrazkowym systemem, wbudowana kosztem bagaznika, poprawila sztywnosc i przyczepnosc, w polskich warunkach trzeba sie przygotowac ze trzeba bedzie czasem cos w nim wymienic, chociaz jest calkiem wytrzymale.
Widząc z opisju jakim autem jedzisz to seryjną gtv będzie przepaścią pod względem osiąów i na pewno dostarczy miłych wrażeń. Uturbianie, po co? Jak nie będzię jak tej mocy przenieść na asfalt? Pomijając prowadzenie itp.Cytat:
Napisał perver
no z ta przepascia to moze bym nie przesadzal... Jezdzilem juz dosc szybkimi autami i wiem jak to jest :D Co do mojego obecnego auta to roznica osiagow,przynajmniej na papierze nie jest taka porazajaca. Civic duzo slabszy ale tez prawie 0,5 tony lzejszy. Roznica polega na charaktrystyce silnika. W GTV moc plynie z pojemnosci,w civicu z wysokich obrotow. porownywanie "japonskiej kosiarki" z "pancernym" silnikiem alfy nie ma sensu.
No jak by nie bylo to licze na te osiagi 3.0 V6 bo civic juz za wolny jest :mrgreen:
Jak chcesz doładować swojego 3.0 to montuj kompresor. Gdzieś czytałem że z turbo silniki nie wytrzymują. Zbyt duży przyrost mocy w krótkim czasie. Kompresor wkręca się płynnie.
Witam z Krakowa
mam maly problem z alfa gtv przyjaciolki. misiaki twierdza ze trzeba wymienic obie strony wahaczy tylnych. ASO zdziera, przymiarka wstepna to okolice 5K, sporo przy najmniej dla mnie.
Moze ktos ma jakis pomysl...
best,
a nie wystarczy samych łączników?
przy wahaczach w sumie nie ma się co zepsuć, no chyba że walnął w nie jakiś potężny głaz i są wygięte albo coś...
obejrzalem je sobie, mechanior pokazywal ze tuleje sie przesuwaja, czyli jest slabo. jest to miales namysli piszac o lacznikach to super, tylko gdzie sie owe laczniki kupuje???Cytat:
Napisał wera
dzieki z gory
Moja GTV będzie do sprzedania w połowie kwietnia.
Szczegóły wkrótce... 8)
Witam wszystkich, jestem zainteresowany kupnem Alfy GTV z silnikiem 2,0 16v 150KM- czy można Was prosić o jakieś wskazówki na co mam zwrócić uwagę przy kupnie samochodu oraz jak mniej więcej wygląda spalanie tego silnika oraz awaryjność części...czytałem poprzednie posty lecz one dotyczyły Alfy z silnikiem turbo...a podobnież to całkiem inna śpiewka.Pozdrawiam
Ave Alfa!
2.0 16V to zwykły TS wiec ...JAK NAJSZYBCIEJ po zakupie wymień kompletny rozrząd i wariator.
A na co zwrocic uwage przed zakupem.. jak zwykle przy kupowaniu auta sportowego:
- czy zawieszenie w miare trzyma sie kupy.
- czy amorki sprawne
- i najwazniejsze.. czy nie był składany z dwóch Gtv'ek (bo w to że jest bezwypadkowy to nie wierz zupełnie)
Reszta to w przeważającej większosci częsci od fiata wiec można przeżyć :mrgreen:
Kate & FRED
dzieki, a jak sytuacja wygląda z spalaniem i jakie są ceny rozrządu i wariatora.Pozdrawiam
nie kupuj gtv-ki bez obejrzenia jej z mechanikiem ktory sie zna na tych autach, mozesz duzo zaoszczedzic, a pozniej nie bedziesz chcial wysiadac z samochodu.
Ave Alfa!
No spalanie... yyy... a kto to liczy? :mrgreen:
Ryczy jak smok, pali jak smok.... :mrgreen:
Co do rozrządu i wariatora to jak dobrze poszukasz i tanio kupisz czesci to powinno sie zamknąc w okolicach 1400-1500 z robocizną . W ASO..od 2000 do 2500 zl
Kate & FRED
a czy ktoś mówi ze licze:P chciałbym mniej więcej dowiedzieć się o spalania silnika 2.0 i różnice po między spalaniem innych silników gtv-ki. :wink: Jeżeli ktoś może mi pomóc to bardzo prosze.
Ave Alfa!
Niestety Gtv lekka nie jest bo z płynami i "ludziami" wyjdzie ponad 1,5 tony... a co za tym idzie.. mamy 100 KM na tone... to raczej klasa średnia :?
Nie spodziewaj sie wiec nie wiadomo jakich przyspieszeń w tej opcji silnikowej. Tak na prawde silnik żyje dopiero od 4000 wiec trzeba go tam jeszcze wkręcic.
Jednakże nie po to jest Gtv żeby kręcić bączki i palić gumy. Jesli to Cie interesuje - najlepszy bedzie stary 900 kg'owy civic z silnikiem vteca :mrgreen: to jest dopiero fun :mrgreen:
No chyba ze chcesz pogodzic obie te sprawy to kup Gtv z 3.0 :D
Widzialem ze takie startują na 1/4 mili wiec jak sie chce to można :)
Kate & FRED