wszystko zalezy na jakim biegu, zobacz na 4, 1500rpm, prosta droga i pedal do dechy
opisz jak sie zbiera albo wrzuc film
Printable View
wszystko zalezy na jakim biegu, zobacz na 4, 1500rpm, prosta droga i pedal do dechy
opisz jak sie zbiera albo wrzuc film
Jutro zamieszczę filmik jak mi się uda zrobić. Zawsze jakieś porównanie będzie. Test zrobię na 2 i 4.
Witam,
Udało mi się na szybko nakręcić 3 filmy. W sumie to ciężko po nich ocenić, bo na żywo bardziej się czuło moc:)
P.s.- W każdym filmie na samym początku nie wciskałem gaz, tylko po chwili
Bieg drugi. od 1500-4400 (wyraźnie odczucie, przy obrotach 2500):
http://www.youtube.com/watch?v=dZZe1VEhhzI
Bieg trzeci (Niestety nakręciłem parę filmów ,ale zdaje mi się, że to jest ten bieg):
http://www.youtube.com/watch?v=JUlpCUjb6hA
Bieg czwarty od 55km/h, więc szału nie ma, (ten test raz wykonałem, bo nie miałem warunków, ale wcześniej gdy nie miałem kamery, to myślę, że autko mi się lepiej zebrało)
http://www.youtube.com/watch?v=NBeLYELpKYk
Dal mnie to troche moze nawet bardzo slabo idzie :/ dla porownania masz tu kiedys nakrecilem na 140 konnym sofcie 2.4 http://www.youtube.com/watch?v=8yeqcqFCyKE
Podjedz gdzies na hamowanie. zobacz wykres co nabazgroli
Jeżeli odpowiednio korzystam z każdego biegu to autko szybko przyspiesza. W teście pokazywałem przy maksymalnym zamuleniu, bo cięzko, żeby na 4 biegu przy 55km/h autko przy takiej mocy i silniku szybko sie zbierało.
akurat u Ciebie w okoliocach masz najwiecej hamowni, wez >100 pln w kieszen podjedz niech wezma na rolki sprawdzxa pod obciazeniem i podiagnozowywyjujyja :) na papierze zobaczysz co i jak .
Hamownia to będzie ostateczność (wolę 100zł przeznaczyć na jakaś cześć , czujnik itp).
Na razie potrzebuję się dowiedzieć czy też tak macie (w GT przy silniku 1.9jtd 150cv) że np. na 2 badź 3 biegu autko dostaje wyraźnego kopa przy 2500 obrotów ?? Po filmach jakoś to słabo widać, ale w rzeczywistości, takie odczucie jest. Oglądałem parę filmików z udziałem silnika JTD, ale na youtube pokazywane jest przyspieszenie od 0-100(sprint). Taki filmy nie są pomocne dla mnie,bo silnik przy sprincie korzysta z 2500-do 4000 obrotów, pod warunkiem, że każdy bieg wykorzystuję się maksymalnie.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
no faktycznie slabo sie zbiera na 4tym biegu,wydaje mi sie ze silnik powinien sie lepiej zbierac.
wychyleniem lopatek kierownicy w turbinie steruje zawór overbost, jest przykrecony do obudowy filtra powietrza, przeczysc go i sprawdz szczelnosc przewodów podcisnienia i szczelnosc gruszki turbiny,
przydala by sie pompka podcisnieniowa aby wytworzyc podcisnienie i zobaczyc czy kierownica sie nie przyciera, lub czy przewody sa szczelne.
jesli masz stary typ overbosta to mozna bo przeczyscic i sprawdzic w nim membrane i stan rdzenia zaworu, procedura była opisana w dziale zrób to sam, niestety nie umiem tego znalezc
mam cos podobnego http://www.samnaprawiam.com/poradnik...romeo-156.html
sprawdz stan dymienia przed i po czyszczeniu, tylko za dnia nie w nocy lub wieczorem,
pzd.
Tutaj jest podobny temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/55461-alfa_147_1_9_jtd_problem_z_turbo_dziura_od_dolu.ht ml
Też autko zbierało się od 2500 obrotów. Czyli można wywnioskować, że autko powinno kopa dostawać znacznie wcześniej. Większość Diesli ma przy 2000.
W wolnym czasie oddam alfe do mechanika. (Przebieg 88tys, w ogole nie dymi, nie bierze ani grama oleju, podłączony do komputera nie wykazuje żadnych błędów)
jesli nic nie dymi to moze byc problem z cisnieniem paliwa na szynie, lub regulatorem cisnienia paliwa, sprawdz najpierw powyzsze dane, jesli bedzie ok to bedziemy szukac gdzie indziej
trudno cos zdiagnozowac na odległosc, tym bardziej ze nie masz FES, i nie mozesz podac danych
pzd.
Jak brakuje ci mocy na niskich obrotach to sprawdź czy po odpaleniu sztanga turbiny jest wciągana do gruszki do końca, możesz spróbować ją wcisnąć, jeżeli wejdzie choć trochę, to znaczy że kierownice w turbinie nie są ustawione na maksymalne doładowanie i stąd brak mocy na niskich obrotach. U mnie tak było.
Sprawdz to sprawdz tamto wymien to wymien tamto :)
Dla mnie jednak hamowanie i zlogowanie a potem odpowiednia interpretacja da wiecej nie z powyzsze kroki :)
Tutaj mozna gdybac i po koleiu wymieniac czyscic moze trafisz na usterke a moze nie :) Ja sie nauczylem ze hamowanie logowanie i czytanie
OK dzięki wszystkim za odpowiedz. W przyszłym tygodniu oddam auto do mechanika i zlecę sprawdzenie tych rzeczy.
Z tego co wyczytałem to silnik 1.9JTD CF3 powinnien dostać odczuwalnego kopa przy 1800-1900 obrotów (oczywiście mowa tutaj o niskich biegach), więc u mnie jest znacznie za późno.
Dopiero za 2 tyg będę mógł oddać auto do mechanika, mam nadzieję, że wtedy dowiem się znacznie więcej.
Pozdrawiam
Po cholerę hamować auto, skoro ktoś nie potrafi przeprowadzić najprostszej możliwej analizy pracy turbosprężarki. Dostanie wykres, że ma auto słabe od dołu i każą mu turbinę na dzień dobry wymienić.
Nim w ogóle jakiś pseudomechanik zacznie w tym aucie cokolwiek rozbierać, należy:
1. Sprawdzić poprawność działania sztangi turbiny - potrzebna do pomocy druga osoba. Po odpaleniu auta sztanga zaworu regulacji ciśnienia doładowania powinna się cofnąć o około 1 cm. Jeżeli tego nie robi - sprawdzamy czy jest podciśnienie na sztandze. Jeśli jest - to turbina do wyjęcia i geometria do czyszczenia.
2. Jeżeli sztanga chodzi prawidłowo - profilaktycznie zaślepić CAŁKOWICIE EGR i wykonać jazdę testową. Jeśli moc wróci - EGR do regeneracji.
3. Profilaktycznie przeczyścić czujnik ciśnienia doładowania - jest łatwo dostępny, od tyłu kolektora ssącego.
Jeżeli po powyższych 3 punktach moc nie wróci - to dopiero wtedy należy się zacząć poważnie zastanawiać nad diagnostyką, wykonywaną przez kogoś, kto ma o tym pojęcie oraz wymianą rzeczy takich jak przepływka, zawory overboost itp.
JTD-ki mają odczuwalny "ciąg" turbiny od 1600-1800 obrotów. Jeżeli auto ciągnie dopiero od 2400 - to geometria turbiny stoi.
Wcześniej nie miałem czasu i drugiej osoby by zerknąć dokładnie na sztangę, ale dzisiaj żona mi pomoże ;) A może nawet filmik nakręcę i zamieszczę a co :)
Znalazłem również na allegro aukcje o tytule "Interfejs FIATECUSCAN ALFA LANCIA AIRBAG ABS SILNI" (lista obsługiwanych modeli: ALFA GT 1.9 JTD 16V)
Kabel 44zł + interfejs ze strony http://www.fiatecuscan.net/. Drogię to to nie jest, więc pomyślę o tym.
P.s.- nie wiem czy mechanik na samym początku nie wyłączył mi egr programowo. Tak przynajmiej wspominał.
---------- Post added at 17:45 ---------- Previous post was at 12:56 ----------
Noi mam film:
http://www.youtube.com/watch?v=T9gZPWniGQs
Auto rozgrzane około 80-85C. Obroty miejscami osiągające do 3500 obrotów.
Pozdrawiam
Po to aby wlasnie pozbyc sie subiektywnych odczuc i przyzwyczajenia do auta , a skoro czlowiek nie ma pojecia o tym wiec lepiej dac czlowiekai ktory sie jako tako zna i potrafi wyczytac cos z przebiegu mocy i logow z jakiegos skana , nicz czlowiek ktory odpali auto w garazu przeczyta logi i powie wymien pan to i tamto.
Czy ktoś jest coś w stanie powiedzieć po filmie ze sztangą, który nakręciłem ?? Co prawda w przyszły piątek jestem umówiony z mechanikiem, ale pytam z ciekawości.:)
wszystko wyglada ok
Dzisiaj miałem ciekawą akcję. Chciałem auto bardziej pogonić i kręciłem na biegach do 4,5 obrotów (czasami tak robiłem, mając nadzieję, że odetka się coś). Tym razem po zatrzymaniu się na skrzyżowaniu. ---> zielone światło, ruszam i nagle auto mi rwie do przodu jak nigdy wcześniej. Nawet gazu nie dawałem do końca. Efekt turbodziurowy znikomy, tak jakby pracował prawidłowo. Powera dostawał około 2000 obrotów (miejscami koła przednie zrywały przyczepność, nawet na 2 biegu). Jakby całkiem inne auto. Po krótkich testach (2km) pojechałem na zakupy. Po 10 min wracam odpalam i auto powróciło do zamulenia.
P.s.- kontrolka żadna się nie świeciła.
czyli to nie kierownice w turbo, wez sprawdz wezyki ewentualnie zamien z kims overbosta
pzd.
Dolny Śląsk duży ale można się spotkać i zrobić porównanie
Jakby co to jestem od czasu do czasu dostępny i moja bela tez ;)
Też jestem z Wro;).
Autko wróciło od mechanika. Sprawdzono wszystkie wężyki i ciśnienie podobno prawidłowe. Overboost też. EGR zaślepką zatkany i wyłączony z komputera. Auto podczas jazdy pokazywało prawidłowe parametry przepływomierz-a.
Mechanik powiedział, że na 99% to są kierownice od turbiny. Koszt operacji 500-600zł. Druga opcja to katalizator, choć mniej prawdopodobna.
Za 2 tyg miałby czas to robić, ale do tego czasu podał mi receptę, abym kręcił autko do 3500 i jeżdził na wyższych obrotach. Powiedział, że może uda się to przepalić.
P.s.- podejrzewam, że w przyszłym tygodniu spalanie wyjdzie mi 11l ropy ;p
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
A to ja mam pytanie gdzie belle robisz?
kierownice mozna sprawdzic pompka podcisnieniowa, jesli sie ja ma.
pzd.
wystarczy rozkrecic połaczenie i wsadzic pomiedzy rure dwie nakretki12, ale raczej to nie to, kat sie sam nie odetka
pzd.
Na razie auto oddawalem do mechanika w rodzimym mieście. We wro nie mam żadnego mechanika.
P.s.- kata się nie odetka, ale chodziło tutaj o odetkanie tych kierownic.
Spróbuje na razie jeżdzić w trasie na 3 biegu czyli 70-90 km na godz i obroty 2800-3400. Wiecie może czy taka jazda może zaszkodzić ??;)
Jak siedzialem we Wroclawiu to autko robilem u chlopakow na Paprotnej. Szczerze ich polecam, wlasciciel jest bardzo mily i konkretny, pare lat jezdzil alfami. Moze podjedz do nich i niech obejrza autko.
http://www.zumi.pl/1861449,Irbis_Ser...law,firma.html
Dzięki takie informacje zawsze się przydadzą.
Dzisiaj trochę autko popałowałem (130km przejechałem). Było to jazda typu 3000-4400 i tak w kółko. Do tego szybkie przyspieszanie na 1-2.
Po 30 km autko się odblokowało. Postanowiłem nie gasić go i zrobić dynamiczne 60km. Po zgaszeniu niestety zamulenie wróciło. Znowu pokatowałem auto i po mocnym kręceniu na biegach, moc powróciła i tak następnie 3 razy. Żeby go odblokować to trzeba ładnie auto popałować co czasami jest nie możliwe w mieście. Dodatkowo nie zawsze to się udaje
Charakterystyka zamulenia poza przyspieszenie od 2500 obrotów jest też to, że 1 jest wyjątkowo słaba.
Planuje przez przyszły tydzień jeździć dynamiczniej.
Myślę że szkoda Twoich nerów i zdrowia a ta dynamiczniejsza jazda nic Ci nie da kompletnie oprócz np. większego zużycia sprzęgła ;)
Sprawdź te kierownice zobacz czy bez kata się poparwi i jeśli nie no to ... turbo
Ja powiem że szukałem "duchów" przez miesiąc, niby wszystko ok a jednak okazało się że geometria na turbo.
Z perspektywy czasu powiem że od razu powinienem tam był pojechać, zrobić geometrie bo kosztowo/zdrowotnie to znacznie lepsze wyjście. To zamulanie zwłaszcza jak się dużo jeździ zabija całą radość...
Powodzenia!
Witam , mam podobny problem z moca , jakis czas temu jezdzilem alfa 147 140km , i jezdzac moja alfa gt jtd czuje sie jakbym jezdzilem jakims golfem 90km , na komputerze zero bledow , zawor egr i kolektor wyczyszczony ( byla masakra ) egr zaslepiony fabryczna blaszka z dziurami , ramie turbo sprawdzone , podcisnienie do gruszki dochodzi , nie wiem juz co sprawdzac , zostal mi przeplywomierz , jak go odebne i jest uszkodzony to osiagi sie porpawia ? , dodam ze auto pali jak smok wawelski . Prosze o jakas podpowiedz ,sugestie
Ja aktualnie mam auto w warsztacie i czyszczone są kierownice turbiny. Jak tylko odbiorę to zdam relację.
a gdzie w ktorym miejscu sa te kierownice turbo ?
http://www.youtube.com/watch?v=7v94DGI2h7I
Na tym filmie widać kierownice(łopatki) turbiny.
Napisałeś, że masz wysokie spalanie to znaczy ??
Turbine mam po calkowitej kontorli i jest w bardzo dobrym stanie , robilem to 2 miesiace temu jak robilem caly serwis silnika , turbo bylo wyjete ,rozebrane, wyczyszczone i sprawdzone na specjalistycznej aparaturze pomiarowej . Od samego poczatku auto jezdzi ospale , myslalem ze tak ma byc ale sie mylilem , sprawdzilem co moglem , jutro odepne przeplywomierz i zobacze czy jest jakas roznica . A spalanie trasa miasto caly czas miedzy 9-10 czasami nawet 12
Przeplywomierz odpiety i auto jak jest zamulone tak jest zamulone dalej , gdzie szukac ? co sprawdzac ?
Przyjrzyj się sterowaniu zmienną geometria czyli zaworek overboost i wężyki podcisnieniowe (te na 100% do wymiany). A masz jeszcze u siebie coś takiego jak klapy wirowe - mogły stanąć. I jeszcze kolektor ssący tuż za klapą gaSZĄCA - CZYŚCIŁES KIEDYŚ? JEst podwieszony temat o MCSF i EGRze tam zajrzyj