Tak ma być.
Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka
Printable View
Tak ma być.
Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka
da się ustawić D na stałe??
Z tego co mi wiadomo to nie da. Przynajmniej nie jakoś łatwo... chyba musiałbyś jakoś zapisać mapę z D do sekcji N?
O to ciekawe - u mnie (rocznik 2016) po przełączeniu na D pamięta stan cały czas.
Ciekawe, u przedlifta zawsze po wyłączeniu silnika wraca do N albo A (A pamięta). Jest to też tak opisane w instrukcjach usługi że to poprawne działanie systemu...
Ja mam przedlift-2013 i u mnie pamięta już ustawienia.
Wysłane z mojego Nokia 3.1 Plus przy użyciu Tapatalka
no u mnie właśnie zawsze wraca na N, a na N w ogole nie jeżdżę bo auto jest jakieś mega zamulone, dużo gorsza reakcja na gaz itp, na D to bajka
Też jeżdżę tylko na D-u mnie dochodzi jeszcze TCT ktore próbuje czy przypadkiem nie da się jechać 30km/h na 6 biegu[emoji34]
Wysłane z mojego Nokia 3.1 Plus przy użyciu Tapatalka
prod 2016-
Każdy z trybów DNA da się ustawić "na stałe".
D 240KM/340NM
N 200KM/300NM
A nie wiem / nie wiem
Informacje z książki, dla A nie było podane.
Zapewne z systemem S&S zrobili podobnie, jeżeli chodzi o zapamiętywanie. W moim 2012r. resetuje się z każdym wyłączeniem samochodu. W nowszych zapamiętuje ustawienia, tak jak system D.N.A
u mnie tez nie pamieta ustawien dna. W sumie mi to nie przeszkasza az tak, bo jak odpalasz na zimnym to nie zalezy mi na palowaniu i dynamicznej jezdzie.
Grudzień 2012 - zapamiętuje ustawienia DNA i S&S.
czy też tak macie załóżmy jadąc 140 na 6 biegu w trybie D, zmienicie na N, to później nie da się wrócić do D, dopiero po zwolnieniu i zmianie biegu na 5?
Ludzie zacznijcie czytać instrukcje obsługi.
Tam wszystko jest napisane o trybach DNA
Ale że nie można tego D na stałe ustawić i wyłączyć S&S nawet kompem to słabo, wkurzaj mnie wyłączanie tego ciagle
Teraz już w nowych wersjach MESa i AlfaOBD można SS teoretycznie wyłączyć na stałe (widziałem tam taką opcję) - ale wydaje mi się że tylko dla diesela (jutro jestem umówiony z kolegą na próbę wyłączenia, bo nie mam płatnej wersji).
W AlfaObd pod androida jest możliwość stałego wyłączenia SS. Nie wyłączałem tego (bo korzystam aktywnie jak wymieniłem aku, ale na stałe wyłączyłem np brzęczenie pasów i działa :) Wyłaczenie SS też powinno działać.
Niestety nie ma możliwości ustawienia na stałe trybu D. Mnie też to wkurza bo i tak jeżdżę w 95% na dynamiku.
W alfa obd (na androida) jest opcja"zmiana konfiguracji samochodów, wybieramy Start&Stop oraz Not enabled. Tak z body computera auto pozbawia się tej opcji.Później pewnie trzeba wykonać osiowanie proxy.
Ja nie robiłem tego, a przy tym jak wyłączałem dźwięk pasów to nie trzeba robić osiowania.
Trochę sie boję tego osiowania :) bo mam teraz tylko ELM327 na BT, a forumowicze straszą przerwaniem połączenia podczas osiowania proxy
o widzisz dzięki, tego szukałem i nie mogłem znaleźć a tam jeszcze tyle opcji jest;D tylko przez androida też chyba tego nie zrobię bo do tel mam elm327 niebieski na bluetooth a pod kompa mi coś to alfaobd nie chodzi jak powinno. Ciekawe czy mesem da się zrobić coś takiego;)
robi się to na samym zapłonie?
ktoro to dźwięk pasów??
dźwięk pasów nie jest w opcjach "zmiana konfiguracji samochodów" tylko w "tablica rozdzielcza" - opcja "wyłączenie alarmu pasów"
Wczoraj dostałem informację w innym temacie że wyłącznie systemu start/stop z alfaobd może powodować brak możliwości odpalenia silnika i trzeba przywracać ten system w ustawieniach body computera.
Jak to sprawdzisz to napisz czy i u Ciebie taki problem występuje. Chyba że się teraz wystraszyłeś i odpuścisz :)
Potwierdzam, działa (wzcoraj wyłączone), i nie tylko u diesela - kolega z 1.4 170 też wczoraj wyłączył i SS już nie działa :)
Kolega tak miał właśnie u tego swojego 1.4 170 jak kiedyś próbował wyłączyć SS - nie mógł odpalić. Wrócił ustawienia i normalnie zaczęła działać. Dał temu spokój, wzocraj, po pół roku spróbował znowu i zadziałało ponoć OK, start stop wyłączony a auto pali...
W innym wątku bogas też pisał że przestała mu palić
https://www.forum.alfaholicy.org/mit..._alfa_obd.html
czyli ryzyk fizyk;D
Zapytaj czy wszystko zrobił tak samo i która wersja alfaobd.
Robił przez MESa - ma jakąś starszą wersję zainstalowaną i napewno była to ta sama (ale nie wiem teraz która).
EDYT: Wersja MES v 3.1