Ok wszystko ruszyło.
Przeczyściłem kostki na podszybiu od wentylatora.
Nie działa tylko regulacja temp tzn mogę ją podnieść przyciskiem ale nie mogę obniżyc. Przycisk od zimnego nie reaguje wcale.
Printable View
Ok wszystko ruszyło.
Przeczyściłem kostki na podszybiu od wentylatora.
Nie działa tylko regulacja temp tzn mogę ją podnieść przyciskiem ale nie mogę obniżyc. Przycisk od zimnego nie reaguje wcale.
Mam podobny problem jednak.... takiego zachowania nie opisywał tu jeszcze nikt. Przynajmniej nie znalazlem nic podobnego a szukałem sporo.
Pacjent AR166 2003.
Diagnoza - nie działa wentylator.
ICS działa. Wyswietla menu nawiewu. Mozna wszystko regulowac ale nie działa nawiew. Temp zewn -40 czyli czujnik uszkodzony.
Wczesniej czasem sie zdarzalo ze pokazywalo sie OFF i nic nie mozna bylo zrobic. Wentylator nie działał od 4 lat. Od 3 lat auto stało nie używane.
Przekaźnik sprawny, bezpiecznik ok ( wszyskie w aucie są ok , sprawdzone miernikiem a nie " na oko" )
Wybebeszyłem całe podszybie. Wsio. W drobny mak. Wszystko umyte , wyczyszczone.
Wentylator rozebrany. Podpiety na krótko - działa.
Wyczyscilem wszystkie styki na płytce od wentylatora. Dogiełem na maxa konektory. Siedzą bardzo ciasno.
Podlaczajac wentylator pod zasilanie i mostkujac dwa z 3 pinów - działa.
O dziwo ( dla mnie ) wentylator zalacza sie tylko w jednej pozycji zmostkowania pinów. Piny są 3. Kolejno 1.2 3 w kostce. Działa tylko jak zmostkuje 2 i 3 . Zadna inna kombinacja nie uruchamia wentylatora. ( moze tak ma byc ? )
Wszystko złozone do kupy. Odpalam auto. Wiatrak włącza sie juz po przekreceniu kluczyka na zapłon!! ( moim zdaniem na max.. ale pewny nie jestem ) Na ISC - OFF. NIe mozna nic wlaczyc. Wylaczyc. Wiatrak pracuje caly czas.
Wyjełem ICS - WIATRAK PRACUJE NADAL!!! :D
Wiatrak przestaje pracowac dopiero po odpieciu wtyczki od sterownika klimatyzacji znajdujacego sie pod ICS.
Jakieś pomysły? Ktoś mial podobny przypadek?
Uwalony moduł klimatyzacji?
Bezpieczniki sprawdzone absolutnie wszystke. Bagaznik. Podszybie. Pod kierą.
Tylko dwa kable sterowania uruchomią wiatrak, czyli tak ma być. Może się stykają w kostce po twojej robocie, albo na wiązce się przetarły i mają ciągłe wzbudzenie.
Podlącze sie pod ten temat.
Po czterech dniach wsiadam do auta właczam klimatyzację i czuję,ze nic nie chlodzi.po ogledzinach wiem,ze kompresor się załącza kierunki nawiewow dzialają ale z nawiewu slychac dlikatne syczenie tak jakby gaz gdzies przelatywal(nie ubywal wyciekal).Czynnik jest-nie ubywa go.Po wlaczeniu na "econ"syczenie ustaje.Co samodzielnie mogę sprawdzic? Moze gdzies jakis przewod,kanal sie zalamal,przerwal,odlaczyl i gaz idzie w atmosfere zamiast w kratki nawiewu? Tak to wszystko wygląda.Dmuchawa przy wlaczonym kompresorze sie nie zalącza-przed usterką wlaczala sie co jakis czas.Jakies rady,porady,wskazowki? Z gory dzięki.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Syczenie z nawiewów jest objawem małej ilości czynnika w układzie. Przerobiłem to kilkukrotnie u siebie zanim zlokalizowałem uszkodzony oring na zaworze rozprężnym w podszybiu.
Czyli jednak nieszczelność?... Najszybciej to chyba tez przy tym zaworze ją znajdę...Mozliwe ze czynnik ucieka(o ile ucieka) tylko gdy wlaczam klimatyzację a w trybie "econ" nie? Jesli to bylaby dziurawa chlodnica lub przewod gaz od razu by wylecial a w tym przypadku moze rzeczywiscie szukac gdzies przy zaworach itp.? Moze tez warto pojezdzic kilka dni z klimatyzacja wlaczona i jesli kompresor bedzie nadal chodzil znaczy,ze czynnik nie ubywa tylko poprostu jest go malo juz(Bóg wie kiedy ona byla nabijana,dobijana itp.choc info na naklejce jest,ze niecale dwa lata temu byl przegląd).Moze tylko trzeba uzupelnic czynnik?
Mało czynnika jak danus pisze. Lampa UV może pomóc w namierzeniu wycieku. Jeżeli się znajdzie to już do Ciebie należy decyzja czy tylko uzupełniasz i jeździsz dalej aż znowu ucieknie czy naprawiasz.
Podjade za dwa,trzy dni na szczelnosc i przeglad calego ukladu.Teraz wiem na czym stoję.Dzięki.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Czy ktoś odpalał kiedyś auto bez Ics? Czyli całkowicie odpiete ics. Wszystkie wtyczki luzem i włączamy stacyjke.
Jesli tak to czy wentylator wtedy chodzi na maxa?
U mnie tak własnie jest.. Przekopalem juz wszystko. Wybebeszone podszybie do zera. Sprawdzone wszytkie kostki wentylatora w podszybiu. Wymienione gniazdo bezpiecznika. Sprawdzony i wymieniony profilaktycznie kilkukrotnie przekaźnik. Sprawdzone wszystkie bezpieczniki w aucie. Sprawdzony bezpiecznik w ICS. Zamieniony na inny moduł klimatyzacji.... i nadal to samo.
Moduł klimatzacji ma 3 wtyczki. Po odpieciu jednej małej wentylator zwalnia na minimum. Takze moim zdaniem jest 100% sprawny.
Na ICS - off. Nic nie mozna zmienić. Pomiar temperatury " --- "
Wentylator działa non stop na maxa.
Dodam ze nie mam czynnika w ukladzie - odessałem w celu wybebeszenia całego podszybia.
Został mi chyba jedynie ICS... ale wydawac kilkaset zł po to zeby... okazało sie ze kolejny raz to nie to?
Moze ktoś ma do "wypożyczenia" ( oczywiscie za opłatą ) sprawny ICS...
Jak chcesz robić w weekend, to mam w Bydgoszczy
ISC podmieniony na sprawny ( dzieki za wypożyczenie SEMRI ! ) - ladal lipa.
ICS = OFF. Wentylator cały czas pracuje na max obrotach. Brak reakcji na jakiekowliek przyciski.
Radio i grzanie szyby działa ok.
Sciągnełem oba manuale i zabrałem się za prześwietlanie wiązki.
- Wszystkie czujniki temperatury sprawne i ich sygnały dochodzą do modułu M70. Czujniki to K87 , K88,P60( lusterko ), fotodioda K90 ( czujnik naslonecznienia ) i K89 . W K89 nie działa wiatraczek. To czujnik temperatury wewnetrznej, ten przy kierownicy. Ma wiatraczek aby pomiar temp powietrza byl OK - by było zasysane z kabiny. Nie działa ten wiatrak ale watpie aby miało to wpływ na całkowite wyłączenie modułu klimy
-2 silniki sprawdzone. N82 czyli klapa obiegu wewnetrznego. Sygnał dochodzi z M70 do N82. No i silnik mieszacza N81. Także sygnały dochodzą.
Silnika N80 nie sprawdzilem bo jeszcze nie wiem gdzie on sie dokladnie znajduje. Moze ktos pomoze? Pod deską? Mam sporo wybebeszone a nie widze go..
-dmuchawa. Sygnały ok. Jest polaczenie z M70
-zasilanie M70 - tez jest ok.Stacyjka z pinu 11 zlacza B z M70 i stały plus ze zlącza C z M70.
Odkryłem , że w elearn jest błąd w opisie wtyczek od M70.
Wtyczka B jest odwrotnie opisana. Wszystkie wtyczki sa opisywane jakby patrzec na wtyczke od strony przewodów. I tak tez wykonane są rysunki wtyczek w Elearn. Jednak wtyczka B z M70 , mimo rysunku zribionego poprawnie - czyli patrzac od tyłu - jest opisana jakby na nią patrzeć od przodu. Sprawdzilem dokladnie, wszystkie przewody. Zgadza sie. To błąd w elearn.
- H80 czyli panel z przyciskami od klimy.
Zasilanie H80 - ok. Jest i staly + i ten po stacyjce.
Polaczenie H80 z M70 - także ok.
Połączenie H80 z ICS - ok. Mam dziwną wersje auta bo przedlift a moduł H80 mam z czarna wtyczka ( wiec poliftowy)
Wiazka nie była modzona itp - tak bylo oryginalnie.
I może jakaś podpowiedz na rozwiązanie problemu?
Moduł ICS i moduł M70 - wymienialem na sprawne. Bez rezultatu.
Modułu z przyciskami H80 jeszcze nie - jest z tego co widze dość ciężko dostepny i drogi. Dziwne bo jest taki sam tylko wtyczka inna. Jak bedzie taka konieczność to przerobie ten kawałek instalacji na wtyczke białą.
Może to jednak uszkodzony wentylator?
On z tego co wiem ma silnik pwm, sterowanie obrotami po bodajrze czujniku predkosci w samym wentylatorze.
Moze impuls predkości błedny lub wcale go nie ma i dlatego chodzi na max.
H E L P ! !
Sam sobie odpowiem :) Winna całego zamieszania była - dmuchawa! Mimo, że niby działała.. to jednak ona powodowała błąd całego systemu. I to co ciekawe błąd komunikacji miedzy panelem z guzikami a sterownikiem klimy..
Podepnę się tutaj
Mam podobny problem do opisywanych powyżej. Posiadaczem samochodu jestem od dwóch tygodni. Kilka dni temu wysiadło ogrzewanie i ogólnie całe sterowanie temperaturą, klimą itd. Na ICS mam komunikat "Momentary connection to air conditioner faulty" i generalnie nic nie działa. posprawdzałem chyba wszystkie rzeczy jakie były poruszane w tej sprawie na forum. Czyli bezpieczniki w środku, na podszybiu, wtyczkę wentylatora, wtyczki przy sterowniku klimy. Niby wszystko jest OK, tylko, że nie działa. Sprzedający mówił, że czujnik temperatury w lusterku czasem świruje i wtedy wyłącza ogrzewanie, ale wydaje mi się, że czujnik pokazywał by złą temperaturę, a nie pokazuje nic. I raczej nie powinien wyłączać całego układu. Proszę o pomoc, zwłaszcza, że temperatury ostatnio mocna spadły i słabo się jeździ samochodem bez ogrzewania. Może dysponuje ktoś schematem, albo wie w których miejscach powinny być zasilania we wtyczkach, bo schemat z autodaty nie do końca pokrywa się z rzeczywistością.
Jeszcze raz proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Podaj rocznik auta, bo się różnią w zależności od niego oraz jakie dokładnie schematy potrzebujesz.
Czujnik może wyłączyć cały układ.
Możesz rozebrac lusterko i kupic zwykly termistor ntc10k i wlutować zamiast czujnika.
To rozwiąże w tani sposob ( okolo 50 groszy ) sprawe czujnika.
Kolejny temat do sprawdzenia to wentylator. Niestety wiem po moim przypadku ze nawet jeśli działa!! to może byc zepsuty :) A jak nie działa to tymbardziej.
Oczywiscie te sprawy ogarniaj jak na 100% sprawdziłeś przekaźniki i bezpiecznik w podszybiu.
Częstym tematem jest też uszkodzenie cięgna silniczka zamontowanego do obudowy wentylatora ( od obiegu wewnetrznego )
Cięgno pęka na końcu , ramie silniczka wysuwa sie z cięgna i blokuje się silniczek.
To też może zblokować cały układ. ( mam 3 wentylatory - w każdym to cięgno jest pękniete )
Samochód z 2000 roku a schemat przydał by się układu klmatyzacji, albo chociaż pinologia sterownika klimy. Chociaż na razie sprawdzę ten czujnik w lusterku. Poprzedni właściciel mówił, że czasem mu się to wyłącza, a potem samo się "naprawia" więc może faktycznie to to. Dzięki za podpiwiedzi jutro posprawdzam, te rzeczy, zaczynając od czujnika temperatury zewnętrznej. Napiszę jaki efekt.
Dzięki za schematy. Na tą chwilę wygląda, że to kwestia czujnika temperatur. Bezpieczniki, przekaźniki posprawdzane cięgno przy wetylatorze całe. W tygodniu kupię termistor i się zobaczy.
Niestety dalej nie działa, wstawiłem zamiast czujnika temperatury termistor i ciągle nic. Co ciekawe schemat podaje, że przekaźnik R1 pod kierownicą jest od zasilania sterownika klimy, a po jego zwarciu na krótko zaświecają się tylne światła przeciwmgielne.
Dzisiaj jest już ciemno, ale jutro sprawdzę jeszcze przejście przewodów miedzy czujnikiem temperatury, a sterownikiem klimy.
Co jeszcze po za tym powinienem sprawdzić? Jest jakiś sposób sprawdzenia wentylatora, czy tylko wymiana?
Stawiam na wentylator niestety.
Jest możliwość sprawdzenia czy jest ...powiedzmy ok.. chociaż u mnie sie to nie sprawdziło ( ale jestem chyba wyjątkiem )
Najpierw sprawdz wtyczke. Czy jest zasilanie wiatraka ZA wtyczką. ( wtyczka może nie stykać i nie podawac zasilania. Mialem to u siebie )
Na czarnym ma byc masa. Na czerowonym zasilanie.
Pózniej...
Odepnij wtyczkę wentylatora. Podaj na te duże piny zasilanie i masę ( masa na czarny kabel , zasilanie na czerwony. )
Weż płaski wkretak i zewrzyj razem 2 pozostałe piny we wtyczce. Piny są 3. Z tego co pamietam trzeba zewrzeć środkowy ze skrajnym ktorymś.
Uważaj , żeby nie dotknąć pinów na ktore podałeś zasilanie i mase. Zwarte mają byc tylko 2 male piny.
Wentylator pownien na ktorejś w kombinacji ruszyć na maxa.
Jak nie ruszy to na 100% zepsuty ( no.. niemal 100.. zaraz opisze to nalezy jeszcze sprawdzic )
Jak ruszy to jest tak na...90% sprawny.
Jak nie ruszy to i tak moze się okazać , że jest sprawny.
Kabel do wentylatora na koncu w samym juz wentylatorze ( w obudowie ) ma wtyczke na 5 wsuwek.
Mogą nie mieć przejscia te wsuwki - moga byc luźne. Miałem to u siebie.
Zeby sie do nich dobrac trzeba NIESTETY wyjąć wentylator.
A żeby wyjac wentylator należy wyjąć skraplacz klimy. Są opisy jak to zrobić bez wyjmowania skraplacza , ale osobiście uważam to za dość karkołomne.
Z wyjeciem skraplacza to dosc prosta sprawa - tyle że przy wyjmowaniu skraplacza musimy rozszczelnić klime. Ja odessałem czynnik i po naprawie nabiłem.
Mam to gratis więc tymbardziej nie chcialo mi się meczyć z wentylatorem bez wyjmowania skraplacza.
Zdarzają się też uszkodzenia centralki sterującej klimą a także panelu z przyciskami.
Mam juz wszystkich tych rzeczy na pęczki :) Przeorałem całą instalacje nawiewu/klimatronika doszczętnie szukając awarii.
Podmieniałem wszystkie możliwe rzeczy a winowajcą okazał się.. wentylator.
Mam nawet zapasowy ICS.
Dzięki za szczegółowy opis. Po zwarciu dwóch skrajnych pinów wentylator ruszył więc powinien być sprawny. Zastanawiam się jeszcze czy przypadkiem sam nie upaliłem sterownika klimy, posługując się schematem z autodaty który pokazywał, że + powinien być we wtyczce A pin 11, a na innym schemacie (który dostałem od kolegi danus77) powinno być we wtyczce B pin 11. Więc chyba wymienię ten sterownik, tym bardziej, że nie jest to wielki koszt.
No i niespodzianka. Przed chwilą musiałem podjechać alfą w jedno miejsce i ogrzewanie ruszyło, a jedyne co zrobiłem to rozpiąłem i spiąłem z powrotem wtyczkę od wentylatora. Mam nadzieję, że teraz się nie wyłączy by jutro mam do zrobienia trasę 500 km.
Pisałem aby sprawdzic wtyczkę. :)
Piny zasilania i masy w niej sie upalają. Sam pin ( metalowy ) jest ok ale jego okolice we wtyczce często są nadpalone i pin się nieco rusza.
Oczywiscie to samo w bezpieczniku od wentylatora i jego przekaźniku.
Nie wiem kto to projektował ale ... kawy to przed tym projektem bankowo nie wypił..