Ja po wymianie przegubu wew. W ogóle u mnie krzyżak był w rozsypce totalnej. Jedna rolka odlaczyła sie od reszty. W kazdym razie, problem mam za soba :)
Printable View
Ja po wymianie przegubu wew. W ogóle u mnie krzyżak był w rozsypce totalnej. Jedna rolka odlaczyła sie od reszty. W kazdym razie, problem mam za soba :)
Witam, wczoraj zmieniając koła na letnie pokręciłem lewym kołem.... i okazało się, że coś stuka. Zdjąłem koło, pokręciłem tarczą i i zacząłem lokalizować stuki. Poszarpałem za półoś - luz wzdłużny (osiowy) to 2-3 mm (mniej więcej tyle powinien mieć z tego co pamiętam). Promieniowy od strony przegubu wewnętrznego masakryczny. Podczas ruszania nim słychać stuki metal o metal. Dodatkowo na półosi, wahaczu i zwrotnicy jest jakiś gruby obłocony syf. Gdy zacząłem go skrobać, okazało się, że to stary smar. Trudno zauważyć by guma przegubu wewnętrznego była pęknięta. Zdaje mi się, że smar dawno uciekł.... Kilku mechaników, którzy oglądali auto i mieli za zadanie sprawdzić przeguby nic nie stwierdzili (chyba w ogóle na nie nie spojrzeli). Teraz już wiem skąd dochodzą stuki podczas ujmowania i dodawania gazu przy niewielkich prędkościach. Przy normalnej jeździe nie czuć wibracji czy innych niepokojących rzeczy.
Nigdy nie wymeniałem przegubów ale po lekturze forum widzę, że to jest prosta rzecz. Więcej odkręcania, kombinacji i usmarowania się niż właściwej roboty ;)
Poczytałęm trochę o przegubach, że w fabryce czasami wkłądali jak popadnie i chciałem się upewnić w moich poszukiwaniach. VIN: ZAR93700003158099
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=129983&stc=1
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=129984&stc=1
Po numerze VIN wychodzi na to, że mam przegub numer 46308126. Może ktoś to potwierdzić czy mam wierzyć ePER? ;)
Jeśli to ten numer to wg. Allegro: http://allegro.pl/listing/listing.ph...&description=1
Spidan, Lobro, GKN, GLO, Pascal, Metelli - sprawdzają się w Alfie JTD?
Kielich. Czy może ktoś wie czy kielich przegubu często pada? Nie wiem czy mam nastawiać się psychicznie na wydatek. Pytanie: czy byłby ktoś tak uprzejmy i znalazł po VIN numer w ePER kielucha lewego wewnętrznego? Nie mogę odnaleźć :( Byłoby to pomocne przy szukaniu porządnej używki od np. Julki, Mito, nowej Bravo czy Lancii.
Przy okazji wyjmowania półosi co jeszcze wypadałoby wymienić oprócz osłon gumowych? Łożyska podpory zdaje się brak bo to półoś krótka. A jakieś uszczelniacze przy skrzyni?
Dziękuję za odpowiedzi :)
Lewy kielich masz w Alfa Romeo » 147 » W8 147 BZ/DS (2000-2010) » 212 SKRZYNIA BIEGÓW » 21220 ZESPÓŁ KÓŁ ZĘBATYCH MECHANIZMU RÓŻNICOWEGO » 21220/01 ZESPÓŁ KÓŁ ZĘBATYCH MECHANIZMU RÓŻNICOWEGO
Zalecana jest wymiana kielicha i krzyżaka, jak wymienisz jedno i tak w niedługim czasie będziesz musiał znów wymieniać.
Uszczelniacz to chyba 40004430.
W tej chwili nie działa ePER ale prawdopodobnie jest to ten numer, który podałeś. Uszczelniacz oryginalny to ok. 30 zł, zamiennik w porywach 12 zł. Jeden i drugi włoski Corteco o wymiarach 32X52X10/13,5
Teraz prośba o znalezienie numeru katalogowego kielicha :o
Działa.
46307522
mam ten kielich jeśli jeszcze potrzebujesz ...
http://www.autosklep24.pl/pl/p/Kieli...-THESIS-/11949
Tak, to ten kielich :) Kupowałem w autosklepie24.pl wielokrotnie, jednak cena w tym wypadku odstrasza. Zrobiłem wywiad na forum. Okazuje się, że osoby, które wymieniły sam przegub śmigają już tak kilka lat i jest OK. Kielicha nie wymieniały, zaryzykuję, najwyżej postawię auto na kołkach lub później wymienię kielich.
Dla potomnych :)
Kupiłem osłonę zewnętrzną przegubu lewego, gdyż też ma dość po 11 latach. Numer katalogowy to 46307733. Kosztowałą mnie 22 zł, oryginał oczywiście. Kto zrobił dla Fiata tę osłonę? GKN :) Szukałem w zamiennikach takiej gumy, jedne albo za małe, drugie mają inną którąś średnicę, pozostałe za wysokie, jeszcze inne na zamówienie i cen brak (Orginal Imperium ma identyko gumy). Wg. katalogów i po pomiarze oryginału powinno być: fi1=27, fi2=90, h=97 (zobaczymy jak to będzie w porównaniu z osłoną którą mam w aucie,choć nie powinno być problemu skoro wszystko po VIN dobieram).
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=130392&stc=1
Szukałem takiej osłony w InterCarsie - chyba za słabo. Okazuje się, że osłona taka w zamiennikach (marki Spidan, należącej do GKN) to koszt 71 zł bez rabatu. Osłona w komplecie ze smarem, opaskami i nakrętką półosi. Wystarczy wpisać na stronie motointegratora frazę "spidan 21142" lub "46307733" i mamy to o co nam chodzi. Trzeba mieć nadzieję, że to prawda co napisali odnośnie numerów oryginału. Odsłona wg. tego co podali "spece" pasuje do
156 Sportwagon (932) 1.9 JTD 136 KM 2002.11.01-2004.11.01
156 Sportwagon (932) 1.9 JTD (932B2B, 932B2C) 115 KM 2001.05.01-2006.05.01
Nie ma tu słowa o Alfie 147.
Kielich drogi jak diabli, to prawda. Ale zawsze można do mnie napisać z prośbą o dodatkowy rabat i coś wymyślimy :D
Dodano po 3 minutes:
Te osłony plastykowe to chyba jakiś ślepy zaułek myśli motoryzacyjnej.
Wydaje mi się że mam lepszą propozycję niz Kolega i tańszą.
Osłona gumowa 35 zł , do tego oczywiście możemy dołożyć opaski , nakrętkę , smar i co sobie Klient zażyczy (jakis wahacz na przykład :cool:)
Dla potomnych :
http://autosklep24.pl/pl/p/Oslona-pr...1%2C9-03/16553
Półoś wyjęta, wahacz dolny zrzucony... nie było tak źle ;) Utknąłem w jednym punkcie - nie mogę wybić kielicha z mech. różnicowego :( Jest jakiś myk by go wyjąć? Z nerw i chyba bez sensu odkręciłęm piastę simmeringu (?) pod kielichem i dalej nic.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=135508&stc=1
Na dziś zrobiłem przerwę. Szarpać, podważać i kręcić?
PS. Tak, syf okropny ale to pozostałość po poprzednim właścicielu ;)
Z jednej strony zaprzyj łyżka a z drugiej delikatnie uderz młotkiem.
Dzięki! :) Może się uda.
Dolacze sie. Czy przy wyciaganiu kielicha ze skrzyni trzeba spuscic z niej olej?? Mialem sprzeglo wymieniane 1500 km temu i olej wymieniany. Teraz wymieniam cala os z kielichem, przegubani itd - komplet nowy, w bardzo fajnej wedlug mnie cenie 159 Euro, a ze przegub wenwetrzny zaczynal mi juz czasami pukac to stwierdzilem, ze odrazu wymienie calosc bo roznica w cenie nieznaczna.
Gesendet von meinem Xperia Arc
Tak trzeba.
A ja nie wyciągnąłem w końcu kielicha ;) Pół dnia kombinacji i nic z tego. Zapierałem w róznych miejscach, dźwignie, łomy i nic :/ Na szczęście nie leci nigdzie olej a wszelkie hałasy stukającego przegubu ucichły.
No to jak mowisz, ze tyle sie meczyles i nie wyszedl to az sie "ciesze" na wymiane tego ustrojstwa u mnie.. Jest jakis patent na to, czy tylko podwazanie lekko breszka i lekkie stukanie mlotkiem z drugiej strony?? Jest tam jakas zawleczka czy cos, na co zwracac szczegolna uwage przy wymianie zeby nie wpadlo do mechanizmu roznicowego?
To jest tak samo łączone jak przegub zewnętrzny z polosia. Czasami trzeba "przyjebac";)
No dobra, dzieki. Bez mlota nie robota. Walic w niego od boku w sam kielich czy raczej lekko w obudowe skrzyni jak np przy sworzniach wachaczy w zwrotnicy?? Wole dopytac niz potem placic za miejsce na podnosniku i kombinowac.
Uderzać w niego w kierunku koła
Witam.
U mnie również szykuje się wymiana przegubu wewnętrznego, od strony lewej.
Czy wymiana samego krzyżaka ma sens?
Po czym poznać duże zużycie kielicha (konieczność jego wymiany)?
Trzeba go rozebrać i zobaczyć w jakim stanie jest bieżnia, czy nie jest wytarta. Skąd wiesz że to przegub??
Samochód dostaje wibracji na przodzie, sprawdzałem pod nim,a tam guma(osłona) mokra,poluzowana, no i luzy są i coś w środku się posypało. Wydaję mi się że to właśnie to.
Dziś dostaliśmy się do tego przegubu.
W środku brązowo i mokro,porażka. Krzyżak uszkodzony, a w kielichu też nie ciekawie.
Tak więć trafiony,zatopiony.
Teraz trzeba poszukać gdzieś kielicha i krzyżaka,i jest już problem bo ceny kielichów są nie za ciekawe,wogóle to ciężko spotkać. Sa może jakieś możliwości zakupu od np fiata? A może istnieje możliwość regeneracji ?
Potrzebna lewa strona, tak?
Daj vin na PW to zobaczę co można zrobić.
Oryginały faktycznie drogie, a regeneracji nie wiem czy ktoś się podejmuje. Lewą stronę można jeszcze przeboleć.
Jak coś to pojawiła się opcja zamiennika, ale jeszcze za wcześnie na ocenę jakości.
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ml#post1513150
witajcie!
Mozecie mi powiedziec jak to jest z tymi przegubami? Bo ogladam na allegro i np na autosklep24 i wszedzie sa te same, za nie duze pieniadze. Np ten: http://autosklep24.pl/pl/p/Przegub-w...JTD-lewy/15653
Tymczasem ja mam tzw kielich i nie wiem czy te czesci sa wymienne czy jak...
Nagralem tez wideo po zakupie gdy pierwszy raz mialem auto na kanale
http://youtu.be/ej4ndu1_Svw
W momecie nagrywania filmu nie bylo zadnych problemow podczas jazdy jednak po okolo 1000km zaczelo strasznie wibrowac samochodem...
Jak masz kielich to nie możesz założyć tego ze zdjęcia.
Oryginalny kielich około 6 stówek, zamiennik około 350 zł.
Ten drugi ma być za chwilę , czekamy.
A jakosciowo ten zamiennik jak sie ma do oryginalu? tzn czy warto sie w to bawic.
Wiesz z której strony taj wibruje?? Mam jeden na życiu urzywany ale dobry tylko że od 150hp
Nie wiem z ktorej strony:/ Ale wnioskujac po filmiku wychodzi na to ze lewy. Musze tez dodac ze okolice przegubu sa ufajdane w lini prostej od popsutej w przeszlosci gumowej oslony, dlugo sie glowilem co to moglo byc. Prawdopodobnie to byl poczatek konca :/
A mozecie cos powiedziec o tym: http://allegro.pl/kielich-alfa-147-1...981253671.html ?
Ale Ty masz inny numer katalogowy jeśli się nie mylę. Wydaje mi się że ja Ci sprawdzałem ten kielich i tam był inny rodzaj.
tzn nie wiem czy mi czy nie, zamowilem dzis u ciebie 2 wahacze i laczniki przez mejla, jesli ci pomoze skojarzyc. Wybacz ze patrze tak na "2 fronty" ale poprostu chcialbym to miec na poniedzialek a u ciebie ten zamiennik nie jest dostepny, dodam ze zastanawiam sie jeszcze jednak nad tym oryginalem od ciebie... ale jednak 350 za zamiennik a prawie 800 za ori robi roznice nad ktora warto sie zastanowic.
Ok, tak mi się wydawało.
Nie ma się co oszukiwać, 4 stówki to sporo kasy także nic dziwnego że szukasz.
Ten przegub z aukcji nie pasuje, u Ciebie ma być nr 46307522. Zamiennik będzie dopiero za jakieś 2 - 3 tygodnie.
Wysłałem Ci wycenę po kosztach żeby złagodzić ból wydatków :) , to wszystko co mogę zrobić na ten moment.
Dzieki ci, jutro rano sie odezwe na tel w sprawie tego przegubu czy go biore czy nie...
Mam podobny objaw jak u kolegi alcapone154 na filmiku, na lewym wewnętrznym przegubie słychać i czuć luz. W trakcie jazdy w okolicach 90km/h, lekkim przyśpieszaniu czuć bicie na kierownicy (szczególnie na lukach w prawo) i było słychać dziwne dźwięki. Po zdjęciu osłony widać ze luz ma krzyżak. Dodatkowo było tam sucho jak pieprz;]. Szukając w sieci trafiłem na kilka tematów i pojawiło się trochę pytań:
1 - są 2 rozwiązania przegubów wewnętrznych, Kielich + krzyżak albo tzw. łożysko homo-kinetyczne. Oba rozwiązania mają rożne średnice walków i ilości zębów. Zaglądając pod auto wiem ze mam kielich. Czy w rozwiązaniu z kielichem tez były rożne ilości zębów w krzyżakach i średnic walków, czy tylko 24 zęby, 28 mm ?
2 - Ruszając przegubem, kielich tam gdzie wchodzi ośka do skrzyni widać ma lekki luz. Czy to normalne?
ps. GT jtdm 2005,
ps. 2. Doraźnie po nasmarowaniu łożyska smarem przekładniowym jest cicho i już prawie nie bije ale wymienić to trzeba wiec szukam co kupić.
Witam mam pewien problem i nie wiem czy to przegub czy coś innego
Objawy
Przy bardzo powolnej jeździe (5-10km) stukanie z okolicy lewego koła.
Przy gwałtownym ruszaniu nic takiego nie występuję żadnych stuków.
Przy powolnej jezdzie i wrzuceniu na luz , stuki dalej występują
Przy powolnej jezdzie i wylaczeniu silnika dalej postukuje , nie zaleznie czy wyłaczylem na luzie czy na biegu.
Przy zatrzymaniu sie , zostawieniu samochodu na biegu i poruszaniu kolem przod tyl , slychac jakby lekie przeskakiwanie , jakby luz byl
Objawy zrobily sie po wymianie wahaczy górnych.
Niemam mozliwosci sprawdzenia tego na kanale , dopiero jak w wekend bede w domu , chyba ze ktos poleci jakiegos mechanika w Lodzi ktory by mogl na to zerknac nie rozbierajac odrazu pol samochodu
Pozdrawiam ;)
Dzieki za pomoc ;) puki co objawy ustały, wiec jak już będę w domu to sam wjadę na kanał i sprawdzę może do czegoś dojdę, a jak nie to podjadę pod wskazany adres.
Pozdrawiam ;)