Mi odpadła po 3 miesiącach, następnie po kolejnych trzech. Za każdym razem pojechałam do ASO, niech robią! Za taką kasę badziew straszny! Wymienili dwukrotnie bez dyskusji. Za drugim razem podobno dodatkowo podkleili, zobaczymy...
Printable View
Mi odpadła po 3 miesiącach, następnie po kolejnych trzech. Za każdym razem pojechałam do ASO, niech robią! Za taką kasę badziew straszny! Wymienili dwukrotnie bez dyskusji. Za drugim razem podobno dodatkowo podkleili, zobaczymy...
Gałka odpadła 3 dni temu. Ale w pięknym stylu.
Ktoś, komu dałem się przejechać stwierdził, że gałka jest bardzo fajna, że fajnie "leży" w dłoni. Na następnym skrzyżowaniu plastik odpadł. Dodam jeszcze, że to był fan toyoty - chwilę wcześniej przez pół godziny przekonywałem go, że opinie o lipnym dopracowaniu alf są gruuuubo przesadzone... :)
Mówicie, że carserwis w wawie daje na gwarancji nową bez problemu?
Mówicie, że carserwis w wawie daje na gwarancji nową bez problemu?[/QUOTE]
Chyba każdy serwis już wie, że to wada fabryczna. Przy wymianie mojej po 10k km stwierdzili, że i tak długo wytrzymała ;) Nowa na razie jest OK
Za to CAŁE SZCZĘŚCIE że jest plastikowa. Metalową mam w C3 Picasso i w zimę jest to masakra- jest tak lodowata że nie da się ją w rękę wziąć bez rękawiczki przez kilka minut po uruchomieniu.
Ja miałem od razu wymienioną na tę czerwoną i tutaj już jest pełen wypas - wszystko się trzyma. Tyle że w mrozy jest ziiiiiimnaaaaaa...
Moja po przejechaniu 18000 trzyma się bardzo dobrze jeszcze w rece mi nie została. A ja w swojej 145 500LE mam aluminiową i w zimie jest lodowata a w lecie gorąca:D
Dziwna sprawa z tą gałką. U mnie po 16tyś. dalej siedzi mocno. I ja uważam że moja jest aluminiowa bo zimą jest strasznie zimna ;) Może w zależności od wersji wyposażenia różne gałki montują?
A może w pózniejszych modelach montują już metalową? Przecież ten panel ze szczotkowanego aluminium to nie atrapa tylko naprawdę jest aluminiowy...
Moja julka ma nieco ponad pół roku. Wszyscy wieszali psy na tej plastikowej gałce to może włosi się zawstydzili i już montują metalowe? ;)
Zauważyłem, że od jakiegoś czasu górna część gałki zaczęła się bardzo delikatnie poruszać - moża było przekręcać ją o jakiś milimetr w lewo i w prawo. Używałem jej od tamtego czasu naprawdę delikatnie - nic z tego - odpadła i tak. Byłem dzisiaj w carserwisie - nikt nie był nawet zdziwiony - wymienili na gwarancji bez problemu. Podobno producent zalecił dołożenie dodatkowo jakiegoś kleju pod gałkę, zobaczymy ile wytrzyma.
Nie wiem, jest miła w dotyku, nie widziałem jej przed założeniem, ale raczej nie jest z plastiku - może być jakieś ciężkie tworzywo, ale nie taki lekki plastikowy plastik.
U mnie końcowka gałki drążka biegów przekręciła się o 40 stopni dalej. Dziwnie trochę.
Ja tez ostatnio wymienialem i w carservisie powiedzieli ze w alfach wymieniaja tylko na plastikowe, w lanciach podobno jest ten sam problem, ale tam wymieniaja juz na aluminiowa...
... ato już dyskryminacja. Czym nasze belle różnią się od Lancii?
w Lancii Delcie jest (chyba jeszcze ciągle) opcja z tym fajnym silnikiem benzynowym z dwiema turbinami :P
chyba dieslem...
Jedna benzyna chyba też jest na dwóch turbinach. 1.8 di turbo - 200 km.
Wracając do tematu, mnie gałkę w serwisie przymocowali na amen, nie do końca prosto, ale ujdzie.
Czerwona gałka u mnie od 11k tysięcy trzyma się jak należy :) Wątpię jednak, czy jest metalowa - jest zrobiona z tego samego tworzywa co standardowa.
Witam
Wznawiam temat gałki ala-metal.
Czy ktoś zna może zamiennik tej gałeczki bo oryginał się strasznie rysuje i chciałbym to zamienić na coś innego.
Pozdrawiam
Generalnie wszystkie gałki do samochodów z podnoszonym wstecznym (np. oplii) pasują - przykład:
http://allegro.pl/promocja-galka-zmi...650087272.html
zajrzyj tutaj- do wyboru,m do koloru, aż miło!
http://shop.alfisti.net/Tuning-Styli...1_405_412.html
Czy któryś z szanownych alfistów mógłby mi podpowiedzieć jak postępować przy zdejmowaniu gałki w Giuliettcie żeby nie narobić sobie bałaganu?
U siebie mam zamontowaną oryginalną gałkę ale z linii akcesoriów.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...w-dsc_1292.jpg
Nie wiem co Wy nosicie na rękach, ale u mnie gałka po 4 latach i 80 tys przejechanych km nadal wygląda jak nowa. Poza tym znam naprawdę kilka ciekawszych miejsc gdzie można z większym pożytkiem ulokować kilka stówek :)
Powrócę po przeszło 6 latach do tematu tylko dla tego, aby oznajmić, iż naprawa spełniła zamierzone oczekiwania. Przez ten cały okres zapomniałem, że miałem problem z tą gałką. Problem od tamtego czasu nie powrócił. Mam nadzieję, że u Was jest podobnie
u mnie właśnie padła przedwczoraj... uwalone 3 ząbki :(.
Witam
Czy do giulietta pasuje gałka od 159
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Witam, czy ktoś zmieniał mieszek z komplecie z oznaczeniami pozycji drążka skrzyni TCT?
Z tego co widzę od spodu jest kabelek od podświetlenia oznaczeń plus jakiś jeszcze jeden który jest ucięty i nie bardzo wiem od czego jest. Mnie chodzi w zasadzie o sam mieszek z czerwonymi przeszyciami i żeby go wymienić i tak chyba zmienić cały zestaw. Czy gałka jest odkręcana czy jakoś inaczej to się demontuje?
Pzdr
Odświeżam trochę temat. Mnie też dopadła schodząca farba z dolnej części ale patrząc na ceny gałek akcesoryjnych oraz ze strony http://shop.alfisti.net/Tuning-Styli...1_405_594.html poszukałem w necie i kupiłem taką ,
https://allegro.pl/oferta/galka-zmia...ZTk2NTUzZjQ%3D
Cena bardzo dobra , jak przyjdzie to zobaczymy jak z jakością i zrobię fotki po zamontowaniu
Gałka dotarła ale był lakier uszkodzony więc pojechała do sprzedawcy. Kupiłem tego samego producenta ale oto taką https://www.amazon.co.uk/dp/B007QUXN...740111_TE_item
, koszt około 120 zł
Z dopasowanie było troszkę kombinacji ale finalnie została założona. Jutro dodam zdjęcie.
Gałka ogólnie spoko , bardzo dobrze leży w dłoni , jest zimna w porównaniu z plastikiem alfy , jest cała z aluminium przez to że jest cięższa i lewarek zmienił jakby środek ciężkości ;-)
Załącznik 266048
Wygląda nieźle :-)
Jak wygląda montaż?
Robota dość prosta ( jak się dopracowało montaż )
W kpl. z gałką są dwa dystanse, trzy trzpienie do zablokowania gałki i imbus.
1. Po pierwsze należy zdemontować gałkę ( i tu jest pkt newralgiczny bez odwrotu :-) - aby zdjąć górny dekiel należy go podważyć szerokim płaskim śrubokrętem aż do połamania zatrzasków które trzymają go w dolnej części ( ponoć udaje się zdemontować bez łamania - ja już miałem połamane bo poprzedni właściciel już to zrobił za mnie ...
2. jak zdejmiesz górną część to odkręcasz 10 nasadową śrubę trzymającą dół na drążku , trzeba mocno pociągnąć do góry uważając na sprężynę .
3. Przechodzimy do naszej gałki , aby ją stabilnie zamontować trzeba ją rozkręcić , gałka składa się z 3 elementów , w środku masz śrubę na śrubokręt krzyżakowy , trzeba ją wykręcić .
4. Jak będziesz wszystko miał rozkręcone przechodzimy do drążka. Na gwint który jest widoczny trzeba nakręcić tulejkę o średnicy podobnej do wnętrza gałki , ja nakręciłem dwie nakrętki 10 , teraz trzeba "naciągnąć" na te dwie nakrętki zamontowane na drążku jedną z tulejek dołączonych do gałki , ja wziąłem tą cieńszą.
5. Sprawdzamy czy dolna część gałki wchodzi dość ciasno - rozłożenie było konieczne ponieważ górna część drążka musi wejść w miejsce po śrubie skręcającej gałkę .
6. Tu tu już prosto - dolną część ma otwór do trzpienia który wkręca się imbusem a tan stabilizuje gałkę na trzpieniu - UWAGA otwór musi być po lewej lub prawej stronie ( trzpień ma podfrezowanie na oryginalną gałkę i może być problem wstecznym )
7. Jak już ustawimy dół właściwie wtedy środkowy element i górną część trzeba "właściwie ustawić" i niestety skleić - ja użyłem kleju epoksydowego.
8. Po zastygnięciu kleju wszystko trzyma się jak należy
9. A widok cieszy oko ;-)
Może to trochę łopatoglicznie opisane , jak ktoś pokombinuje sam też da radę. Mi całość z przemyśleniami i klejeniem zajęło jakąś godzinkę.