-
Teraz mogę się wypowiedzieć dużo więcej bo ostatnio się sporo przyglądam spalaniu.
Więc tak:
Gdy ruszam 1 bieg, 2 bieg.... spalanie 20l/100km gdy ruszam do 2tys/min
Gdy ruszam 1 bieg, 2 bieg.... spalanie 20l/100km gdy ruszam do 5 tys/min
Jak wrzucę już 4 bieg i pokazuje spalanie np 18 litrów i ROZPĘDZAM się cały czas to spalanie jest równe, czasem troche wzrośnie, ale rzadko.
Wrzucam 5 bieg i spalanie spada cały czas aż do 6,7 l/100km.
Gdy jadę na 5 biegu i pokazuje mi spalanie np 4,5 litra/100km i wrzucę na luz spalanie rośnie do 8 i spada powolutku do np 7 i niżej nie spadnie - NA BIEGU JAŁOWYM SPALANIE NIE SPADA PONIŻEJ 7 LITRÓW !
Pytanie do Was, ile samochód powinien palić na biegu jałowym ? Gdy w momencie gdy jedziecie na 5 biegu np 60km/h i wrzucacie luz.
W przyszłym tygodniu wymienia termostat i sondę lambda, opiszę jakie nastąpiły zmiany.
-
mi pokazuje 25 na starcie fakt jak zimny
jak rozpędzisz autko i hamujesz silnikiem pokazuje pokazuje 2??
na 4 biegu to mi pokazuje 15 do 20 ale jak ciągnie do odcięcia
spalane podczas rozpędzania powinno rosnąć a nie być stałe
jadąc 80 na godzinę na5 poniżej 5.7 mi nie schodzi
60 na godzine na 5 trochę chyba męczy benzyniaka
jak an jałowym ne spada poniżej 7 to musisz mieć coś po pier...bo nie pokazuje wcale jak autko stoi w miejscu chyba ze chodzi o jazdę na luzie
a tak w ogóle ne jeździmy na luzie :P
-
Chodzi mi właśnie o to jak to ująłeś jazdę na luzie, nie spadnie ni cholery poniżej 7, jak ruszę to pokazuje zazwyczaj od 20 do 25, wrzucam 4 bieg rozpędzam się cały czas nawet do 5,6 tys i w tym czasie np z 25 ktore bylo na poprzednich biegach to spada do np 20 mimo że dobrze cisne na 4 biegu...
Polecacie jakiejś firmy sondy lambda ?
-
mi na luzie spada razem ze spadkiem prędkości np jak z 4 przy 60 wrzuciłem luz to spadało do 4 przy około 40 km/h
-
hmm... ile powinna wskazywać sonda lambda gdybym chciał miernikiem sprawdzić ? coś koło 0,5V ? i rozumiem że mierzę kabel po lewej (ten czarny) a drugi kabel do (-) w akumulatorze ?
-
FES pokazuje napięcie sond.
0,5 V to akurat sondy wąskopasmowe za katalizatorem,
chodzi o napięcie spoczynkowe (dokładnie powinno być ok 0,455V)
-
@kaaamilp
- po pierwsze wbiłeś się ze swoimi problemami w temat spalania JTD, ty chyba masz TS jak mnie twój podpis nie myli.
- cięzko się czyta poszczególne tematy jak co chwila jest wstawka z TS
- trudno chyba bardzo jest założyc nowy temat " spalanie mojego 147 TS na biegu jałowym".
- wiem że masz dopiero dwa posty ale to taka mała uwaga na przyszłość.
- po drugie:
- jak mozna dywagować na temat spalania jak nie miało sie podłaczonego auta pod interfejs diagnostyczny, nie było badania sondy lambda, katalizatora, korekcji parametrów adaptacyjnych i reszty tych głupot diagnostycznych.
- a potem to będzie płacz i takie tematy " wymieniłem sondę lambda i dalej jest żle, jak te alfy się psują".
- chciało by się podsumować:
- Kolego nie zaniżajcie poziomu forum.