Ostatnio ze swoją Alfą miałem to samo. Komputer żadnych błędów nie pokazywał, a przyczyną okazały się padnięte wtryski i zapchany filtr paliwa. Także radziłbym sprawdzić na początku filtr paliwa .
Printable View
Ostatnio ze swoją Alfą miałem to samo. Komputer żadnych błędów nie pokazywał, a przyczyną okazały się padnięte wtryski i zapchany filtr paliwa. Także radziłbym sprawdzić na początku filtr paliwa .
Filtr paliwa jest świeżo załozony, błędów żadnych nie ma, jeszcze dalej będziemy sprawdzać, bo jak już rozgrzana to pięknie pali
Jak długo kreci na zimnym?
ok.10sekund
- - - Updated - - -
jutro wyciągniemy rozrusznik, nie zaszkodzi oddać go do sprawdzenia
Tak myśle czy EGR sie nie zawiesza?
Jeszcze bym sprawdził ciśnienie w układzie i korekty na wtryskach. Egr - warto sprawdzić.
egr był sprawdzany... niby ok
jeszcze te wtryski chyba trzeba, eh
to jeszcze tu się podepnę z drugim problemem Francy http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tml?highlight=
Kinia na próbę zaślep całkowicie EGR (najlepiej dedykowaną blaszką, można kupić na Allegro). To może pomóc podczas odpalania, jak i na szarpanie.
Sprawdzanie "na oko" (domyślam się, że względnie czysty znaczy sprawny?) na niewiele się zdaje.
problem z odpalaniem chyba rozwiązany, bo po całej nocy szybko zapaliła ;) a jak całkowicie go zaślepie to nie trzeba później coś podziałać przy tym z kompem?
Tak, wypadałoby go wyprogramować z ECU. W przeciwnym wypadku "check" będzie się nieustannie świecił, co może ukryć inne pojawiające się usterki.
Spróbuj rano zanim zapalisz 3 razy włożyć kluczyk i wyciągnąć ( wyciągnąć w momencie aż pompka paliwa w zbiorniku przestanie pracować). Po tych 3-ch razach spróbuj odpalić. Jeżeli odpali do strzału - masz ten sam problem co ja.
na razie odpala tak jak trzeba...zobaczymy jak długo :D
Jest gdzies w ukladzie jakis zaworek zwrotny aby paliwo nie wracalo do zbiornika?
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale wlasnie w pompie jest chyba ten zaworek, o ktory pytasz.
Obecnie rowniez borykam sie z tym problemem. Alfa po dluzszym postoju i z rana ciezko odpala. Pompa glosno buczy, albo w ogole jej nie slychac, wiec padlo na nia. Jak ja wymienie, to dam znac, czy pomoglo i problem zostal rozwiazany.
- - - Updated - - -
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale wlasnie w pompie jest chyba ten zaworek, o ktory pytasz.
Obecnie rowniez borykam sie z tym problemem. Alfa po dluzszym postoju i z rana ciezko odpala. Pompa glosno buczy, albo w ogole jej nie slychac, wiec padlo na nia. Jak ja wymienie, to dam znac, czy pomoglo i problem zostal rozwiazany.
Który parametr w MES pokazuje ciśnienie podawane przez pompę? Jeżeli chodzi o czujnik ciśnienia na listwie: u mnie przed odpaleniem na zapłonie jest 2.1 bar, natomiast przy rozruchu już jest ok 300 bar. Jutro wyczyszczę regulator ciśnienia. Ma ktoś może numer katalogowy zestawu naprawczego tego regulatora?
2,1bar przed rozruchem to jest właśnie ciś. z pompy z baku. 300bar ciś. oczekiwane jest prawidłowe, podaj jakie jest w tym czasie to 2-gie ciś. - rzeczywiste. Przy rzeczywistym już 150 - 180bar, jak jest wszystko OK silnik odpala.Regulatora się nie naprawia, najlepiej jest myć go w myjce z ultradżwiękami.
Orientuje sie moze ktos, czy bedzie roznica gdy zaloze pompe od np. 2,4 do mojej 1.9 150KM.
Niby numery sa te same A2C53088111 GAC55601671 na plywaku (koszyku) ale podobno srodek pompa + silnik roznia sie .
Czy bedzie to mialo jakis wplyw? Zbyt male cisnienie bedzie zapodawac lub zbyt wysokie?
Czas Otwarcie zaworu gaszącego Otwarcie regulatora ciśnienia (MPROP) Otwarcie regulatora ciśnienia (DRV) Zmierzone ciśnienie paliwa Oczekiwane ciśnienie paliwa Ciśnienie paliwa (przetwornik) s % % % bar bar mV 0 4,997 0 0 2,1 270 503,3 1,41 4,997 0 0 2,1 270 503,3 2,8 4,997 0 0 2,1 270 503,3 4,21 4,997 0 0 2,1 270 503,3 5,61 4,997 0 0 2,1 270 503,3 6,99 4,997 0 0 2,1 270 503,3 8,36 4,997 0 0 2,1 270 503,3 10,57 4,997 0 0 325,2 380,1 1241,2 11,94 56,689 39,908 0 294,4 304,7 1158,2 13,33 65,515 39,858 0 287,8 290,8 1148,4
Mam podobny problem. Pewnego dnia auto po włożeniu kluczyka do stacyjki nie reagowało. Po jakimś czasie pojawił się błąd "Vehicle Protection System not available.". Wciśnięcie przycisku start nie wywołuje żadnego skutku. Co zrobiłem:
-sprawdziłem stan akumulatora przyrządem do testowania- wynik OK
- sprawdzone bezpieczniki
- została rozebrana blokada kierownicy- sprawdzone mikrostiki, silniczek przesmarowane ładnie kreci
Podczas wypinania i wpinania wtyczek do tego modułu obok bezpieczników w kabinie i jednoczesnym wciskaniu przycisku start zaczęły pstrykać przekaźniki jakby coś zaczynało łączyć ale po ułamku sekundy przestało. Idąc tym tropem zaczęliśmy ruszać i naciskać start- w efekcie zaskoczyło. Po włożeniu kluczyka pojawiły się kontrolki, po wyjęciu gasły i blokowała się kierownica i tak z 20 razy. Przy załączonym kluczyku zaczęliśmy ruszać przewodami i wtyczkami i w pewnym momencie zgasło i już nic nie pstryka i nie miga......jednym słowem umarł.
Może u mnie też masa szwankuje ale nie mam schematów i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Jakby ktoś z kolegów miał wiedzę na ten temat to bardzo proszę o pomoc.
Marek
Witam ja mam pytanie z podobnej beczki wkładam kluczyk naciskam start i kontrolki się zapalają potem naciskam jeszcze raz żeby odpalił ale już nic się nie dzieje nie kręci, wie może ktoś co to się może z nią dziać..., dodam że np. Za 7 razem odpala,
A może...wkładam klucz,zapalają się kontrolki,czekam na komendę która wyświetla się na liczniku,sprzęgło plus hamulec i naciskam start? Jeżeli po tej czynności nic się nie dzieje to zacznij może od aku,masa.
zzzz