Mam czujnik podłączony do instalacji zgodnie z schematem (takie okrągłe coś ), jednak automat nie działa a MES pokazuje że czujnik jest nieobecny . Alfa to 147 jtdm wersja distinctive.
Printable View
Mam czujnik podłączony do instalacji zgodnie z schematem (takie okrągłe coś ), jednak automat nie działa a MES pokazuje że czujnik jest nieobecny . Alfa to 147 jtdm wersja distinctive.
Ten pierwszy przed liftem. Drugi działa inaczej i już go tak nie podłączysz.
Dodano po 6 minutes:
A FL czasem nie jest już na CAN`ie???? Jeżeli tak to nie dziwię się że nie działa. Sieć może po prostu nie rozpoznawać czujnika bo nie ma takiej funkcji lub czujnik jest niekompatybilny.
Jest na CANie i tak funkcja jest ( nazywa się to sterowanie pracą wycieraczek) . Czujnik też jest od tego modelu , nawet oryginalna wiązka . Tylko nie wiem jak to włączyć . Proxy też nie pomaga
Aaaa, to nie wiedziałem że po FL 147 miała sensor deszczu. No ale może czujnik od 147 (tak jak od 166) potrzebuje specjalną soczewkę w szybie???? Bo generalnie poza tym czujnikiem od 406 wszystkie z którymi się spotykałem potrzebowały specjalną szybę.
Dodano po 2 minutes:
A tak w ogóle na alegroszu widzę uniwersalny czujnik deszczu za 119zł który na pewno będzie działał i ma wszystkie elementy. Może w tym kierunku?
to moje jest coś zwalone, bo kombinowałem z podpinaniem kabelków i nic się a nic nie ściemnia, czy w słońcu czy w cieniu, czy zakrywajac czujnik czy świecąc w niego nic się nie zmienia
Zapomniałem dodać że napięcie znika po jakimś czasie, po wyjęciu kluczyka - pod kablami w które się podłaczylem.
(Do postu nr 8 )
wysłane z mt11
U mnie lusterko jest rozbudowane i wyglada jakby bylo z kamerka. Jest u mnie czujnik deszczu wiec ta niby "kamerka" to jest to? :D
Zastanawiam sie,bo moze to lusterko foto cos tam ale to mi nie dziala :p
Która z wtyczek pod lampkami jest do lusterka fotochrom ? Ta na 4 pin czy 3 ? Jakiś kolega tutaj napisał żeby podłączyć je po + i - lampki .. ale tam przecież non stop jest napięcie na wejściu.
Jest tyklo po stacyjce i tak właśnie ma być.
Ja mam poprowadzony przewód zasilający do zapalniczki. A lampka sterowana jest "-", "+" jest stały.
Wystukane z Galaxy S5 Neo
No dokładnie przecież w lampce jest non stop napięcie ...
Ja już w trzech autach (nie alfach) podłączałem elektrochrom i zawsze przy lampce było napięcie po stacyjce. Nawet w starym punto.... tylko trzeba mieć miernik i to znaleźć.
Panowie pod lampką są dwie kostki schowane obydwie mają 3 piny. Was powinna zainteresować kostka tzw matka a w niej pin z żółtym kablem, jest to +. Tam pojawia się prąd po przekręceniu stacyjki i włączeniu świateł. (Ta opcja jest najlepsza, bo po co komu fotochrom w dzien) minus bierzemy z masy (śrubka wkręcona w dach trzymająca ramkę lampki )
Gasisz auto nie ma prądu.
Działa na 100% bo sam mam tak zrobione.
Ja zawsze miałem w podsufitce niezależne zasilanie po stacyjce.
Fotochrom mam z Peugeota więc i tak musiałem poprowadzić przewód dla sygnału wstecznego więc czy poprowadzę jeden czy dwa przewody bez różnicy.
Przydaje się ten sygnał ze wstecznego ale właśnie ja zawsze sobie go odpuszczam bo nie chce mi się dodatkowych kabli ciągnąć :)
Ja mam tam dwie wtyczki, w jednej nie ma napięcia, a w drugiej jest 5V (tylko czemu?) więc lusterko nie działa.
Jeśli podłącze bezpośrednio to lampki to działa non stop.
Po wyłączeniu zapłonu próbuje zejść z napięciem ale coś mu nie pozwala i wraca na sekunde do 10V i z powrotem robi się 12V. Jeśli lusterko odłączę wraca normalnie do 3V.
Kolego podłącz sobie to do zapalniczki tam napięcie pojawia się po przekroczeniu kluczyka.
panowie jakie lusterko do gt polecacie ??
z c5 bedzie najlepsze ?
Poszukaj takiego które pasuje P&P bez przeróbek mechanicznych. Bo jeżeli i tak żadne bez przeróbek mocowania nie pasuje to kup po prostu najtańsze. Prawie wszystkie z "nowożytnych" aut działają tak samo. Najtaniej chyba można kupić od W210/211
Podepne się pod temat mam na oku lusterko fotochromatyczne z Alfy 166 plus taki że mocowanie do szyby jest te same co u mnie w AR147 więc z montażem nie będzie problemu.Kłopot w tym,ze gdy wrzucisz wsteczny lusterko jest dalej "ciemne" jeśli wiecie co mam na myśli.Mozna to jakos obejść ?
Wysłane z mojego HUAWEI P8
Musisz przecież podłączyć sygnał od wstecznego
ok
czyli najsensowniej bedzie szukac od 166
chociaz bardziej podobaja mi sie te z c5 ;-)
hmm moze pobawie sie i przerobie mocowanie
A jak koledzy wygląda łącze do podpięcia lusterka w AR 147 ma ktoś jaką fote ?
Z tego co mi wiadomo w 147 nigdy fabrycznie nie było montowane lusterko elektrochromatyczne więc nic tam nie znajdziesz. Trzeba sobie samemu zrobić zasilanie.
Aha dzięki kolego za info, a lustereczko od Peugeot 407 będzie ok co ?
Przecież pisałem że to nie ma znaczenia z jakiego auta weźmiesz. Kwestia tylko jak to zamontujesz.
Ja mam z Peugeota, zresztą na początku tematu jest opis jak je zamontować tylko że wymaga to pewnych modyfikacji.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Dzięki dzięki...
Koledzy, założyłem sobie lusterko od Peugeota 407 i pytanie do którego przychodzi + a do którego - są trzy kable brązowy, żółty, i biło czarny, powie ktoś jak to podłączyć ?Załącznik 215220Załącznik 215221Załącznik 215222Załącznik 215227
Zna ktoś sposób na wyjęcie tego pierścienia sprężynującego z lusterka z Puga 407?
EDIT. Dobra, już ogarnąłem. ;)
Czesc
Kupilem fotochrom z alfy 166 podlaczylem zasilanie z lampki sufitowej.Rzecz w tym ze mam 3 kabelki czarny fioletowy i niebieski(kable z lusterka) czarny i fioletowy podlaczylem jako zasilanie (dziala) pytanie do czego sluzy niebieski? Wsteczny?
Zawsze są co najmniej trzy kable. Zasilanie i sygnał wstecznego.
Ok tylko pytanie czy jeden z kabli zasilajacych mam podlaczyc do masy tzn minus czy do karoseri
Rozumiem :) podlanczal ktos juz pod wsteczny? Lusterko
Raczej nikt się w to nie bawił, trzeba ciągnąć kabel do czujnika/lampy.