Jest to możliwe jeśli ma dodatkową nagrzewnicę - jedna z opcji do zamówienia w salonie.
A ma diesla więc to bardzo możliwe.
Printable View
po czym poznać czy mam tą dodatkową nagrzewnice ?? Moja po drodze do pracy (9km) dogrzewa sie do 90 (wskaźnikowego i komputerowego) i potem spada do ok 82st i tak trzyma. 90st mam po ok 8 km bez gwałtownego dodawania gazu i bez przekraczania 2000obr. Natomiast jak gwałtownie wciskam gaz, ale też nie przekraczając tych 2000 to z 1 km wcześniej mam te 90
Był całkiem niedawno temat w dziale 147 o dodatkowej nagrzewnicy.
Uaktywnia się ona dopiero jak temperatura spadnie w okolice 4 czy 6 st temperatury zewnętrznej.
Ma 3 stopnie grzania w zależności od temperatury na zewnątrz i podgrzewa płyn w układzie chłodzenia.
Występowała ponadto chyba jedynie z dwustrefową klimatyzacją.
Ja sprawdziłem obecność w swojej 147 po numerze nadwozia i liście opcji zamówionych w salonie.
Fasola, a jakiej firmy termostat kupiłeś??
Ja ze swojej strony polecam Wahlera.
Patrząc na zachowanie temperatury obstawiam 82 ale jak to mówią lepsze jest wrogiem dobrego, nie chce wydać 3 stówek by podnieść sobie temperaturę silnika nowym 88st termostatem jeśli ten 82st jest sprawny...
PS
Wezmę lapa i sprawdzę kiedy następuje otwarcie w fes jeśli chodzi o temp płynu chł.
dzisiaj przy +3st na zewnątrz 90st (licznikowe) miałem po ok 6km bez gwałtownych przyspieszeń...
Spawdzałem u siebie lapkiem i pokazuje mi FES tak samo jak wskaźnik. Czyli jak nie dochodzi do 90 przy jeździe 20 km to termostatek do wymiany. Jaki jest koszt tego Verneta?
A jakość?
df
Unikaj Verneta - na forum jest spore grono osób niezadowolonych z tych termostatów. Celuj w Behra albo Wahlera.
Thx :)
DF
6 stron tematu i gosc co go zalozyl napisal jednego posta...;-) i o to chodzi ;]
wahler kosztuje tylko 70zł drożej
ja mam verneta, mało tego szwagier też ma, a na dodatek zakupilem verneta do samochodu teścia i w każdym aucie jest tak samo.
termostaty tej firmy nie wiedzą co to jest początek/koniec całkowitego otwarcia
albo sie otwierają albo zamykają
temp rośnie np do 90 a po otwarciu spada do 65
zamyka się , temp rośnie i znowu spada
na domiar tego nie domyka się w 100 % bo w trasie jest 80 a w korkach 90
od samego zakupu tak działają
nawet jakiś sprzedawca chciał mi wmówić że ta ma być :D
Dzisiaj jadąc na dystansie 100km przy ok 2*C, po ok 6 km wskazówka przekroczyła 70st, potem cały czas wahała się między 70-80st., których nie przekroczyła. Temp. w klimie nastawiona na 22*C
Jakieś opinie o termostatach Eps-Facet? W jednym serwisie cena jest dokładnie w połowie cen między vernetem a wahlerem.
W zeszłym roku wymieniałem termostat na nówkę. Kilka dni temu padł, nie wytrzymał próby czasu szczególnie na mrozach. Czeka mnie dziś wymiana na kolejny termostat. Zauważyłem że termostaty nie lubią mrozów. Jakoś tak dziwnie wymieniać jeden na rok.
Początkiem miesiąca wymieniłem termostat na BEHR z czujnikiem DAV i nie ma z nim najmniejszych problemów:) Szybko się nagrzewa i trzyma równo temperaturę 90*C. Trochę kosztuje ale warto więc polecam.
No i wymieniłem dziś kolejny termostat. Rok temu wymieniany firmy Vernet, niestety padł i wytrzymał tylko rok. Dziś zamontowałem także Verneta zakupiony w IC, mam nadzieję że będzie się lepiej zachowywać niż poprzednik. Stary termostat cały czas był otwarty, już w ogóle się nie zamykał. Jak zajrzałem do środka po wymontowaniu to wewnętrzna uszczelka jakaś zmasakrowana była.
No dobra, ale miałem napisać wnioski z nowego Verneta. Całkiem nieźle ALE... :)
Dane techniczne:
-Otwiera się przy 88 stopniach, tak pisze na obudowie i tak faktycznie wskazuje termometr w kabinie,
-Zamyka się przy ok 70 st.
Minusy:
-Nie potrafi utrzymać temperatury na poziomie 90st. Cały czas się otwiera albo zamyka.
-Vernet nie ma czegoś takiego jak otwarcie do połowy, albo jest zamknięty albo otwarty.
Plusy:
-Silnik znów zaczął się szybko nagrzewać,
-Przy ok 4 minutach miałem już 90st.
Koszt:
-Termostat 155zł Inter-Cars w Słupsku
-Robocizna 0zl
Od tygodnia mam zamontowanego Verneta i gdy już osiągnie 90 st, to nic się nie rusza bez względu na prędkość.
Mam nadzieję, że tak pozostanie :)
Aktualizacja co do VERNETA, Inter-Cars 155zł
Dziś rano jechałem do pracy na odcinku 6km i:
-vernet był ładnie zamknięty na całym odcinku do pracy, górna rura do chłodnicy zimna,
-vernet na razie działa, zobaczymy jak długo
Przypomnę z wczoraj:
-wczoraj na gorącym silniku otwierał się i zamykał w przedziale 70-88st,
-wskazówka temperatury w kabinie widać co chwilę jak się podnosi i opada w przedziale 70-88st,
-nie potrafi utrzymać temperatury na stałym poziomie 90st
Obserwacja silnika i jego rozgrzewanie:
-niestety przy temp powietrza 3 stopnie silnik u mnie potrzebuje ok 15 minut na rozgrzanie do 90st,
-na odcinku 6km zdołał się rozgrzać zaledwie do 66st,
-z temperatury pokojowej silnik rozgrzewa się do 90st w 4-5 minut,
-efekt jest taki że w zimę 3/4 drogi do pracy jadę w rękawiczkach
-przy mocnych mrozach -5 -10 silnik praktycznie przez całą drogę 5-6km jest zimny,
-efekt jest taki że jadę w czapce, kalesonach i rękawiczkach :)
Ja potrzebuję 7-8 minut aby dostać się do roboty i silnik przy obecnych temperaturach 0-3st nagrzewa się do ok 60-70 st.
a oczekiwałeś że przez minutę ci złapie 90 ?
Nie przez 4 :)
Moja 147 też trzyma cały czas równiutko minimalnie poniżej 90'C. I tą temperaturę łapie po 6-7min jechania w korkach do pracy.
Dziś wymieniłem termostat na GATES'a. I temp. jest na wskaźniku 90 st. i ogrzewanie wydajniejsze i jest OK!
Teraz może przyjść zima :)
DF
annik piszesz, że termostat GATES'a szkoda że nie pooglądałeś dobrze tego termostatu bo w pudełkach gates'a są termostaty VERNETA !!!! Pisze na nim w mało widocznym miejscu :) Temat przerabiany wczoraj w corsie... Ale skoro działa to lux :)
mi Gates'a też proponowali sprzedać w sklepie za niemal 400 stówki :)
http://www.motocom.pl/sklep.php/pl,,...mochodowe.html
---------- Post added at 14:15 ---------- Previous post was at 14:11 ----------
ten sklep jest spoko juz bralem pare rzeczy od nich. A co do tego tremostatu, specjalnie po przeczytaniu tego co piszecie jechalem pod Wawe trasa 7. 25 km i nawet sie nie ruszyl moj. pozniej jak zatrzymalem sie to podskoczyl, jak stoje to 90 stopni lapie wmiare szybko ale pozniej w trasie utzymywal 66 stopni. i tak pozkazuje jak sie jedzie, szybciej to 66 stopni w trasie w korkach 90 ale sie mega dlugo czeka na jakis skok temperatury. Wiec pewnie jest juz do wymiany??
pewnie na pewno tak, mnie niebawem też to czeka ponieważ troche długo mi się nagrzewa silnik do 90, a w czasie szybkiej jazdy mam cos w granicy 82 stopnie , jak zwolnie to znów do 88 podskakuje
dodam ze jezdze nia ponad 3 lata i pewnie nikt go do tej pory nie wymienial :)
Panowie to odradzacie tego Verneta?? Lipa francuska to jest?? U mnie w InterCarsie co kumpel robi mam za 110 zł. Innego w ogole nie posiadaja. Szukac jakiegos Wahlera??
behr kosztuje 180 zł
ja verneta odradzam, ale są tacy co im działał
behr nie moge nigdzie znalezc... :/ a ten http://www.motocom.pl/sklep.php/pl,,...mochodowe.html?? a powiedz mi kolego zmienic za jedna robora odrazu czujnik tem koszt 35 zł a jedno rozkrecanie.
---------- Post added at 14:47 ---------- Previous post was at 14:34 ----------
a jak gdzies przeczytalem to behr jest odrazu z czujnikiem?? a vernet nie?? czyli tak czy siak najlepszym wyjscie behr :) tylko musze znalez jego dostepnosc w jakim sklepie
jak zajadę do domu to wyślę Ci linka do behr-a
edit:
http://www.autosklep24.pl/pl/p/Termo...0-TS-BEHR/8950
na zdjęciu i chyba ogólnie jest bez czujnika
ok, czekam. z góry dzięki
---------- Post added at 16:18 ---------- Previous post was at 15:57 ----------
kurcze gdzies czytalem ze był z.. to zadzwonie i dowiem sie co i jak. Dzieki
Kolego, ja na początku zamówiłem właśnie Wahlera(polecił mi go sprzedawca) ale niestety do mojego modelu (1.9 JTDM 16v) Wahler podobno nie robi :( .Przyszedł ten model z dodatkowym trójnikiem u dołu a u mnie jest bez. I w tym momencie zmieniem na GaTES'a bo był dostęny na drugi dzień. Te droższe termstaty Behr, Gates są już z czujnikami w komplecie.
Pozdr.
df
Hej!
Czy przypadłość dojścia temperatury do 90 i potem spadek do jakichś 78 stopni i ewentualny wzrost ale już nie do 90 może być spowodowana sportowym filtrem powietrza firmy K&N? Ktoś ma taki filtr i zauważa podobne zachowanie? Czy jednak jest to przyczyna termostatu:)?
ja mam stożek K&N i mam to samo ale to wina termostatu który otwiera się całkowicie (zamiast delikatnie), a później się nie domyka
strzelam że masz termostat Vernet :)
widze ze zaviaseq jestes antyfanem Verneta :)