u mnie w zimie średnia w mieście około 11 ale mam blisko do pracy około 3 km wiec cały czas wzbogacona mieszanka w lecie w mieście około 9-10 l , na trasie w lecie około 700 km nad morze spalanie 6.7 l bardzo ładnie ogólnie nie jeżdżę ekonomicznie.
Printable View
u mnie w zimie średnia w mieście około 11 ale mam blisko do pracy około 3 km wiec cały czas wzbogacona mieszanka w lecie w mieście około 9-10 l , na trasie w lecie około 700 km nad morze spalanie 6.7 l bardzo ładnie ogólnie nie jeżdżę ekonomicznie.
Trasa Legnica-Wrocław około 80 km autostrada, plus z 5 km miasta - wynik 5,5 litra przy tych dużych mrozach, 120-130 na tempomacie, bez szalenstw. Raz ta sama trasa jechalem 150-180 i wynik 6,0 litrow czyli duzej roznicy nie ma ;)
W samym miescie wychodzi okolo 7, tryb mieszany 6,5. Wyniki na kołach 17 calowych 215/45.
Zobaczymy jak bedzie w lecie ;)
Tak bardziej apropo tematu:) to moja pali poł paczki, co gorsza, mojej paczki:)
jak do tematu to moja pije :)
oj teraz sam sie przeraziłem jak mi pokazało średnie 9,9l silnik 1.9 JTD 115KM trasa do pracy 3,5km więc wskaźnik temp. nawet nie drgnie przy takiej temp jak teraz... latem po mieście 6.5-6,8l pokazuje a w trasie przy normalnej jeździe 5,5l jak bym spowalniał ruch do jakiś 80km/h to pewnie śr. było by między 4,2 a 5,0l
U mnie na mrozach komputer też pokazuje w okolicach 10 l/100km. Sprawdzałem i rzeczywiście tyle pali. Ale to na obecnych, dużych. Jak temperatura jest normalna, to w mieście mam spalanie do 7 litrów. Z tym, że jeżdżę w miarę delikatnie. Jak mam lepszy humor, to i około 8 wypije ;)
aktualnie przy tych mrozach gdzie w dzień jest -10 a w nocy -20 to w mieście spalanie jest 7 litrów . mieszany cykl to okolice 6-6,5 ... w lato natomiast w mieście nie spali więcej niz 6,2 a na trasie pali 5,5-5,8
mniej nawet niż producent podaje heh a co ciekawe w cyklu mieszanym aby o 0,5l mniej pali.... to chyba ze przez miasto jedziesz tylko jedna długą prosta droga... jakąś obwodnica albo czymś w tym stylu;)
Kierujcie się zasadą Eco Driving ? No thanks :cool: ja osobiście nie patrze na spalanie bo po co ? i tak trzeba zalać jak się kończy
Mnie w te mrozy tez pokazuje 10-11 litrow w mieście na krótkich odcinkach. Jakies dwa tygodnie temu jak bylo jeszcze troche "cieplej" (okolo 0 stopni) komputer pokazywal 8-9 litrow. Tez nie wierze w te 7 litrow w mieście, gdy na dworzu jest -15 stopni. Wczoraj pierwszy raz pojechalem swoja 147 w trasę i przy plynnej jeździe z prędkością okolo 100 km/h komputer pokazywal okolo 5l wiec jestem zadowolony:P
przy idealnych wtryskach takie spalanie nie powinno byc szokiem
sorki panowie ale niezgodze sie z tym twierdzeniem ze 9-10 l teraz zimą to minimum !!!! Pewnie że jak masz do 10km do pracy to ci tyle pali !!!!Mi przy tych mrozach komputer pokazuje spalanie 6,5-7,2 w cylu mieszanym (tak zwane w koło komina )zdjecie zrobine dziś !!!!!!! i co da sie?????Pewnie zaraz kotos napisze że to średnia z trasy ,ale to naprawde jest średnia w cyklu mieszanym!!!!Załącznik 46738
pewnie ze sie da. Dobre paliwo oraz jazda powyzej 15km i da sie taki wynik uzyskac. Oczywiscie w mieszanym trybie - tylko trzeba brac pod uwage ze kazde miasto jest inne, mniej lub wiecej korkow, swiatla itd.
jak ja mam teraz do pracy 3.5km to mi pokazuje prawie 10l i to jest wg mnie jazda miejska jak masz mieszana to oczywiste że będziesz mniej spalał i te 6-7 l jest możliwe ale nie w jeździe miejskiej teraz 7l... to nie realne... a koleżanka tak napisała przecież że w mieście jej pali 7l...
jeszcze dzisiaj mam trasę do Kalisza to wyzeruje licznik i zobaczę ile mi spali...
trasa z centrum Ostrowa do centrum Kalisza:)
idealne wtryski:)
litości... po co taka spinka :D Mi w Siedlcach potrafi spalić więcej niż koledze w Warszawie... tylko on ma jakoś tak że wyskakuje co chwilę na wielopasmówkę ;) zależne od miasta! jak mi dobrze ruch miejski ułoży to spalę ok 6 L jak słabiej i zimniej to ponad 9... na tym samym odcinku, przy różnych temperaturach...
wtrysk wtryskowi nie rowny, ja mam spalanie 10 litow w trybie mieszany i wiem ze mozna miec mniej bo wiem ze mam wtryski jeden lub wiecej zrabanych ........a to ze jeden na lepsze a drugi gorsze to jest ta wlasnie kluczowac sprawa
ale ja juz Liqy Moly 2666 kupilem i zobacze czy cos to da
pewnie racja
[QUOTE=RoBeRt 147;792351]jak ja mam teraz do pracy 3.5km to mi pokazuje prawie 10l i to jest wg mnie jazda miejska jak masz mieszana to oczywiste że będziesz mniej spalał i te 6-7 l jest możliwe ale nie w jeździe miejskiej teraz 7l... to nie realne... a koleżanka tak napisała przecież że w mieście jej pali 7l...
jeszcze dzisiaj mam trasę do Kalisza to wyzeruje licznik i zobaczę ile mi spali...
trasa z centrum Ostrowa do centrum Kalisza:)[/QUOT
Ta średnia to jazda po Poznaniu i 20 km na trasie do domu !!!!!!
licznik wyzerowałem i z ostrowa do Kalisza i z powrotem wyszła 6,3l i spokojnie wcale nie jechałem;)
nie wiem co się tak na mnie czepiacie nie wiem.. mam wam zdjęcie zrobić ? jak mówię że po jeździe po mieście -u mnie to wieś.. Koszęcin... jak ktoś chce sprawdzić jakie warunki do jazdy... po przejechaniu tam po wyzerowanym liczniku i przejechaniu ponad 100km w samym Koszęcinie komputer pokazał 7,0 -7,1 .. więc w takim razie mam uszkodzony licznik i zaniża mi o 3 litry spalanie
i nie jeżdżę żadnym eko drivingiem ale jazda na 4tyś obrotów non stop raczej nie jest normalne
mi pokazuje 7.4-7.5 ,a tak na prawde spali 9-10 i u ciebie tez tak pewnie jest...ile kilometrow zrobisz teraz na zbiorniku ? ja zrobilem 350km a wyjezdzilem juz 3/4 baku prawie, no moze zostao mi jeszcze 1.5 cwiartki...na ktorej zrobie moze 200-220 km co da mi moze 570 moze 600km na baku, 55L ktore zalalem do pelna od chwili zapalenia sie rezerwy : na 600 km = 9.1L/100km...srednio
czyli masz rozbieżności duże co do licznika a realności ja zrobiłem 124km od zalania pełnego baku i pojechałem dzisiaj dotankować (jazda po samej wsi) i do baku zalało się 8,21 litra....
8,5-9.0 miasto krk, zima, 15 km do pracy. (wg, komputera) faktycznie na stacji chyba trochę więcej... :)
moja bestia koło 20 litrów. ale jezdziłem nią tylko dwa tygodnie. czeka na mój przyjazd i sprawdzenie pod kompem. domyslam sie ze sonda siadła lub cos jeszcze. a myślicie że uszkodzony wariator ma wpływ na spalanie??
ma wpływ uszkodzony wariator, na forum gdzieś o tym było.
wlasnie wyjezdzilem zbiornik od rezerwy do rezewrwy na zalanych 55L przejechalem 650 km wiec wychodzi 8.4/100km, a na komputerze 6.4L srednie...dodac trzeba ze byly duze mrozy i duzo jedzilem na ktotkich odcinkach po miescie i moze 200 km zrobilem poza miastem , nie mylic z trasa...
Bella 147 1.9 JTD 6,5 7,0 miasto 5.5 trasa do 120 ponad 120 wiadomo zwieksza sie spalanie. Ale za to fajny zryw i juz wiele autek odpadlo na szosie :D POLECAM
U mnie po wymianie 1 wtrysku regenerowanego oraz zalaniu liqy moly 2666 - trasa Walcz - Gdansk ponad 220 km srednie okolo 5,5 z kompa i z baku tez tak jakos wychodzilo, w miescie po krotkiej trasie 15 km chyba 8,5 wyskoczylo - ale nadal nie jestem zadowolony zwlaszcza z miasta cos kolo 7 bym chcial uzyskac a juz marzeniem 6 cos jest w miescie. Takze sprawa spalania jeszcze nie jest do konca zamknieta.
U mnie jak mrozy odpuściły to i spalanie spadło.
W mieście średnio 8-8,5, ale samochód mam od miesiąca i jeszcze go nie wyczułem. Jak zejdę do 7 w mieście tak jak co niektórzy będę;)
Spalanie wg komputera. Kraków nawet za bardzo nie w korkach bo o 7.30 do pracy 10 km i powrót godzina 12.30 10 km czyli razem 20 km, spalanie w zimie 8,7 do 9,2 zależy jak zimno. To 9,2 było przy największych mrozach i silnik się nie nagrzewał na tym dystansie, przy obecnych temperaturach w okolicach zera na + spala 8,7. Po wycięciu DPF i zaślepieniu EGR spalanie spadło, aflik we wrześniu, pażdzierniku spalał na tej samej trasie nawet 9,5 litra, wypalanie filtra aktywowało się co 150 km (agonalny stan). Komputer generalnie zawyża spalanie zawsze jak tankuje to wychodzi spalanie mniejsze o 0.5 litra. Pozdrawiam
Ja też tankując pod korek zauważyłem że zawyża mi spalanie.
koledzy nie wiem czy mi kom nie kłamie, cykl mieszany do pracy mam 7km jeżdżę 6 razy w tyg, czasami jakiś dłuższy wypad i wg komp spalanie średnie 4,7 jeżdże spokojnie 90-100km/h
Alfa 147 1.9jtd 8v +chip z programem eco wiec tak miasto sr teraz w zimę ok 5.5-6l dojazd do pracy 15km tryb miasto i trochę obwodnica przelot.W lato ta sama trasa 4.5-5.3l. Przy oszczędnej jeździe w mieście bez problemu 4.2 o ile trasa nie jest krótsza niz 5km i to co tygryski lubią najbardziej trasa np z Piekary śl. warszawa 4.1-4.4 z prędkością na poziomie 130-140km/h dodam ze lubię sobie nacisnąć:D bo byle złom nie może wyprzedzać Alfy:)
od kilku dni mam w domu peugeota 107 1.0 12v 66km auto jest dosc zwawe zeby nie powiedziec ze to zapierdal... :) bardzo elastyczny silnik jak sie jedzied do 2 osób powyzej 2 juz trzeba redukowac pod gore :) ma klime wspomaganie abs 2 szyby w pradzie i 2 poduszki oraz 2 siedzenia i kanape :) minimalizm straszny ale pojemnosc baku to 35 l i jezdząc po miescie przez tydzien zrobilem prawie 700 km na baku ... wiec pali 5 L benzyny w miescie jak by to na gaz przerobic to ... :D
za to alfa 9.3 -10 L max 11 w miescie LPG i kolo 7-8 trasa
14 sekund do setki i zapierdala :P ehh.. cos co wazy 700 kg i ma silnik 1.0 to standard ze tyle pali :)
cieplej sie zrobilo i moja alfa pokazuje na komputerze 5,5 w miescie, dla mnie szok :P
ale do 80 juz nie jest jest 14 :P a po miescie jest całkiem ok :) szczerze to jest okropne w srodku wszytskie pierdzi i trzeszczy ale spalanie mnie zadziwia nie ma porownana z panda 1.1 czy seicento teraz zastanawiam sie nad zakupem kolejnego wypierdka lanci ypsilon w njlepszej wersji z klimatroniciem i bajerami bo ladnie wyglada w srodku ale nei wiem jak ze spalanie z 147 jestm zadowolny znaczy dziewczyna kazdy odczuwa kryzys i musze zmodyfikowac podejscie i zmienic 3.0 na 2.0 ale z turbo licze na oganiczenie spalania :D