U mnie podobnie swieca. Dzis dalem do serwisu i kazalem miedzy innymi sprawdzic i ustawic - zobaczymy co zrobia.
Printable View
Zakładam że masz legalnego FESa, wiec zrób aktualizacje do najnowszej wersji bo ta 2.3.1 to już trochę wiekowa. Lampy masz w głównym drzewku:Załącznik 75533
U mnie juz ok ustawilem swiatla "recznie"
Poziomowane dziala przy starcie (swiatla na auto) potem juz nie, ale tak widocznie to wymyslili :'(
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
No i wyjaśniła sie sprawa mojego uszkodzonego czujnika. Okazało sie ze podczas wymiany wahacza mechanik zamontował odwrotnie tą blaszke co doprowadziło do pęknięcia czujnika :(
mi tez zalozyli odwrotnie co spowodowalo pekniecie ale co kropelka sklei zadna sila nie rozklei:D
U mnie przy okazji wymiany przycisku w klapie bagażnika, ustawili światła i teraz jest ... Rewela!!
Wreszcie cos widzę przed samochodem dalej niż 15m!!! Polecam sprawdzic.
Podepnę się pod temat.
Koledzy, czy po włączeniu świateł za każdym razem powinno być widać jak lampy zmieniają położenie/ustawienia?
Mam pytanie xenony powinno się włączyć dopiero po uruchomieniu silnika? czy mogą być cały czas włączone czy szkodzi im odpalanie auta na włączonych xenonach?
Ciezko powiedziec czy szkodzi odpalanie na wlaczonych swiatlach...
tak czy siak producent tak to wymyslil ze aby pozycjonowanie zainicjowac musisz wlozyc kluczyk na swiatlach w pozycji auto...
Pozdrawiam
Nie wydaje mi się, żeby to było prawdą, albo nie zrozumiałem co masz na myśli.
Ja widzę, że lampy poziomują się zawsze po włożeniu kluczyka, niezależnie w jakiej pozycji jest włącznik świateł. Samo poziomowanie widać oczywiście tylko gdy światła są włączone, ale gdy są wyłączone to też następuje poziomowanie, by po ich włączeniu miały prawidłowe ustawienie.
Czyli aby zauważyć poziomowanie trzeba mieć zapalone światła przy wkładaniu kluczyka.
Dziwne, w innych samochodach widać to dopiero po zapaleniu lamp.
Chyba że odkręcimy czujnik z wahacza,wtedy widać po zapaleniu lamp. Tak jest u mnie.
Czyli tak zaprojektowane jest poziomowanie ;)
...swiatla nie beda zapalone przed wlozeniem kluczyka...
...za kazdym razem ale tylko gdy swiatla sa na auto przed wlozeniem kluczyka
mozna tez w mes wypoziomowac
Może żeby zakończyć tą jałową dyskusję wkleję opis z elearn :)
Korektor ustawienia automatycznego reflektorów
Z uwagi na wysoką wartość świetlną wiązki światła żarówki, koniecznym jest wyposażenie samochodu w korektor ustawienia reflektorów w urządzenie automatyczne, unikając oślepienia pojazdów jadących z naprzeciwka. Urządzenie działa w niektórych warunkach:
- typ statyczny, spowodowany rozłożeniem obciążenia;
- typ dynamiczny, spowodowany przyspieszeniami i zwalnianiem.
Korektor automatyczny gwarantuje ponadto lepszy komfort prowadzenia, gdyż strefa oświetlona jest stabilna i oko nie musi ciągle dostosowywać się do zmian oświetlenia.
Moduł składa się z:
- siłownika passo-passo dla każdego reflektora.
- dwóch czujników obciążenia, połączonych z zawieszeniem przednim i tylnym, strona lewa .
Korekcja
Jest dokonywana poprzez sygnał czujników obciążenia które, połączone z zawieszeniem dostarczają wskazanie stanu obciążenia pojazdu.
Centralka aktywuje się przy każdym "Key-on" i dokonuje zerowania reflektorów do wymiaru dokładnego (obliczonego w zależności od obciążenia samochodu), które polega na opuszczeniu całkowitym i następnie ustawieniu reflektora.
Sygnały czujników obciążenia są okresowo przejmowane i odpowiednio opracowywane w celu, jeśli to konieczne, ustawienia pozycji reflektora (np. zużycie paliwa w czasie jazdy). Takie wyregulowanie ustawienia nie jest natychmiastowe, ale filtrowane w czasie, tak aby uniknąć korekcji przypadkowych (np. przy występowaniu uszkodzeń drogi, itd).
Korekcja ta dokonywana jest również przy światłach zgaszonych, tak aby w chwili zapalenia, wiązka światła była już prawidłowo ustawiona.
Czujniki obciążenia
Czujniki są zamocowane do nadwozia samochodu, natomiast odpowiednia dźwignia śledzi ruch zawieszenia.
Czujnik jest zasilany z centralki reflektora i dostarcza na wyjściu sygnał liniowy proporcjonalny do pozycji zawieszenia w stosunku do nadwozia.
Siłownik regulacyjny
Siłownik passo-passo wewnątrz zespołu optycznego dokonujący regulacje. Zbudowany jest on z silniczka elektrycznego passo-passo i z reduktora śrubowego, który przetwarza ruch obrotowy w ruch liniowy końcówki zawiasowej poprzez przegub kulowy na powierzchnie odbłyśnika.
Autodiagnostyka
Elektronika, która steruje systemem posiada funkcję autodiagnostyki, która sprawdza ciągle funkcjonowanie.
Centralka wykonuje ciągle autodiagnostykę działania układu. Wykrywa i zapamiętuje ewentualne nieprawidłowości.
Zapamiętane usterki w centralce mogą być analizowane poprzez urządzenie Examiner lub inne urządzenia diagnostyczne.
Recovery
Logika sterowania autodiagnostyką posiada również funkcję "recovery". w przypadku stwierdzonych błędów, system nie funkcjonuje już prawidłowo, a zatem ukierunkowanie wiązki świetlnej nieprawidłowej może niebezpiecznie oślepić inne pojazdy.
Wiązka świetlna zostaje więc skierowana w dół tak aby nie oślepiać w żadnym przypadku, ale umożliwiać jednak oświetlenie przestrzeni dla jazdy bezpiecznej do najbliższego punktu serwisowego.
Zerowanie
W przypadku wymiany jednego z elementów systemu (reflektora, czujnika, itd.) konieczne jest wykonanie, zawsze po podłączeniu z urządzeniem diagnostycznym, procedury autodostosowania, która pozwala na wyzerowanie automatyczne systemu, który musi rozpoznać pozycję reflektora wyrównanego dokładnie z pozycją 0, od której ustawia różne regulacje.
Raz, że mylisz poziomowanie z kalibracją układu. Dwa – zostało wyżej bardzo dokładnie opisane kiedy i jak jest poziomowany reflektor, tzn. zawsze po włożeniu kluczyka.
Warto też od razu dodać – oprócz kalibracji i samopoziomowania reflektory można ręcznie dostroić, to znaczy ustawić prawidłową wysokość po wypoziomowaniu śrubkami – podobnymi do tych znanych z tradycyjnych reflektorów.
ok moj blad; jak wszystko zawodzi to czytam instrukcje;-)
co do opisu z elerna to wydaje mi sie ze nie reguluje nic przy przyspieszaniu i hamowaniu...
Witam. Mam problem z połączeniem się z prawą lampą i nie działa w niej silniczek krokowy. Z lewą lampą łącze się i mam błąd komunikacji master-slawe nie wiem co robić.lampy świecą normalnie i mam test poziomowania ale tylko lewej lampy.
Witam ponownie. Po dołożeniu czujników poziomowania, i wymiany przetwornicy odpowiedzialnej za brak poziomowania i łączności w jednej lampie. Chciałem zrobić auto kalibracje i pokazuje się komunikat "brak odpowiednich warunków" czy coś w tym stylu. Ktoś wie o co chodzi?
Po prawej stronie FES jest napisane jakie warunki muszą być spełnione. Właśnie próbowałem zrobić na postoju i lipa. Trzeba być w ruchu.
Ja robilem na postoju.
Ja też na postoju, tylko że dopiero MES v.1.2r1 dał radę.
No i dalej nie mogę zrobić. Ani na postoju, ani podczas jazdy. Przetłumaczyłem sobie w googlach warunki wykonania i wyszło takie coś;
Wykonuje kalibrację systemu. Warunki niezbędne do przeprowadzenia kalibracji są:
- Pojazd na płaskim terenie i puste
- Prędkości pojazdu mniejszej niż 5 kilometrów na godzinę
- Niskie reflektory mijania ( nie rozumiem jak to zrobić ?
- Czujniki Geometria pojazdu sygnalizować prawdopodobny( nie wiem co to znaczy)
- Bez błędów.
a potem coś takiego;
Wskazuje, czy system został skalibrowany. Jeśli to jest "Nie dokonano" mogą mieć jedną z następujących powodów:
- Jednostka sterująca jest dziewicą
- Ostatnia kalibracja uchybiła
Ręce opadają. Może napięcie z czujników jest złe bo mam przedni 0,48 a tylny 0,58 ?ale podczas jazdy się zmienia.
mes 1.0
Ech zachciało mi się robić kalibracje ;/ i lipa nic nie wychodzi. Złe warunki do przeprowadzenia kalibracji.
Próbowałem w AlfaOBD, FES 3.6 i MES 1.2R1.Cytat:
ODCZYT PARAMETRÓW:
Prędkość pojazdu: 0 km/h
Napięcie przy włączonym zapłonie: 13,5 V
Zasilanie świateł mijania: 13,4 V
Zasilanie świateł drogowych: 0,0 V
Napięcie lamp Xenon: 98 V
Moc świateł Xenon: 35,0 W
Pozycja silnika krokowego: 146,5 Steps
Oczekiwana pozycja silnika pozycjonowania świateł: 146,5 Steps
Napięcie czujnika pozycji (przód): 4,48 V
Napięcie czujnika pozycji (tył): 2,26 V
Napięcie kalibracji czujnika (przód): 1,68 V
Napięcie kalibracji czujnika (tył): 1,92 V
Kalibracja systemu: Failed
Czy teraz bez kalibracji pozycjonowanie będzie działać??
Widze screena od FISHA159JTDM i tu pojawia się pytanie czy te napięcia są takie same po kalibracji czy przed też. Może u mnie jest coś nie tak. Sprawdzę w MES 1.3 zobaczymy czy sie uda.
Logi z MES 1.2r1
READING PARAMETERS:
Vehicle speed: 0 km/h
Voltage with key on MAR: 11,5 V
Low beam power supply: 11,7 V
High beam power supply: 0,0 V
Xenon lamps voltage: 101 V
Xenon lamps power: 35,0 W
Step motor position: 161,0 Steps
Desired step motor position: 161,0 Steps
READING PARAMETERS:
Voltage with key on MAR: 11,7 V
Front position sensor signal: 2,76 V
Rear position sensor signal: 1,02 V
Front sensor calibration voltage: 2,76 V
Rear sensor calibration voltage: 1,02 V
System calibration: OK
Mam jakiś błąd oświetlenia kabiny, ale wszystko działa. Ale może ten błąd jest przyczyną braku możliwości kalibracji ??, chociaż nie jest w światłach.
Mnie niepokoi napięcie czujnika z przodu ponad 4V. Chyba bez ściągnięcia kół się nie obejdzie sprawdzę styki itd. BTW w MES 1.3 tez nie działa :(
To moze Alfa Obd chociaz zadziala...
Sendiii a probowales robic proxy?
Stawu sprawdz czy ramie czujnika jest na swoim miejscu...
Ja podpowiem, że nie może być rozbieżności napięć na poziomie 2,2V przód i 1V tył itp.
Standardowo napięcie jest w zakresie 2-2,4V na obu czujnikach jeśli auto jest normalnie obciążone i stoi na własnych kołach. Bo nachylenie przedniego i tylnego zawieszenia czyli łapki czujnika będzie w tym samym zakresie.