Diabełek, teraz rozumiem i przyznam się, że nie wpadłem na to :D Wybacz, że tak broniłem swego ;-)
Dziękuję za pomoc :-)
Printable View
Diabełek, teraz rozumiem i przyznam się, że nie wpadłem na to :D Wybacz, że tak broniłem swego ;-)
Dziękuję za pomoc :-)
Sukces pedagogiczny osiągnięty...:cool:
Hej,
odgrzeję wątek, jako że właśnie nabyłem 159 SW i zacząłem się bawić/poznawać itd. Ta sztuka ma pełną elektrykę szyb, ale bez składanych lusterek - zaślepka zamiast przycisku. Niestety, powiedziałem sobie. Bajer fajny, ale da się bez niego przeżyć. No ale... wczoraj podłączyłem FES i do modułów w drzwiach przednich. Wiadomo, można zdalnie wywoływać polecenia z komputera, a jedną z możliwych opcji jest składanie/rozkładanie lusterka. No i wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak się okazało, że lusterka się składają i rozkładają po wywołaniu opcji w FES. Czyli lusterką są ok, moduł w drzwiach też musi być ok, bo inaczej FESem by się raczej nie dało zdalnie wywołać składania. Dzisiaj dobrałem się do panelu szyb. Usunałem zaślepkę spod przycisku, ale nic. Popatrzyłem na płytkę i dwie rzeczy - po pierwsze w gumowej nakładce brakuje przewodzących podkładek w miejscu, gdzie sa styki pod przyciskiem do składania, tak więc naciśnięcie nic nie da, bo jedynie gumowa wypustka dotknie styków. To by się dało jeszcze przeskoczyć zakładając coś przewodzącego prąd na te gumowe wypustki. Ale nawet dotknięcie czymś metalowym do tych styków nie daje efektu. Więc zacząłem analizować płytkę i wg mnie tam brakuje diody do podświetlenia tego przycisku oraz wydaje mi się jednego rezystora, który zamykałby obwód. Pytanie jest takie czy jeśli lusterka fizycznie sa i da się je złożyć FESem, to czy wymiana panelu na taki z przyciskiem, to jedyna rzecz jaką trzeba zrobić? Na allegro jest za 100 zł. Tyle to mogę wydać na taki bajer :)
Moim zdaniem sprzedający mógł podmienić oryginalny np. mocno zniszczony) panel ze składaniem lusterek na inny, ładniejszy, ale bez składania. Rozkoduj w eperze jaki seryjnie panel był zamontowany.
ha, no i ogólnie mam zagwozdkę. Eper pokazał mi coś takiego:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=176693&stc=1
czyli wychodzi, ze włącznik powinien być z lusterkami. Jednak od poprzedniego właściciela wiem, że Alfa nigdy nie miała lusterek składanych elektrycznie. No to jeszcze raz pytanie - czy wg Was jak dokupie przełącznik z przyciskiem to będzie śmigało? :)
powinno śmigać bez problemu.
A tak poza tematem nieznacznie... Da się w FES/MES uruchomić automatyczne składanie lusterek ? Na zasadzie, załączasz silnik - lusterka się otwierają, gasisz go - składają.
Nie.
Czy ktoś z was spotkał się z problemem zacinania się lusterek przy składaniu i rozkładaniu ?
A mianowicie , czasem składa się jedno do połowy a drugie w całości a przy rozkładaniu to które się złożyło do połowy otwiera się w całości a to drugie otwiera się do połowy :) i potem z 10 minut zabawy by obydwa się otwarły w całości .
Mnie tez to dopadło :(
Jeżeli to ten moduł:
http://allegro.pl/sterownik-modul-dr...558297262.html
to instalacja całości nie jest już taka droga.
Odgrzeje trochę temat gdyż zabrałem się za montaż lusterek elektrycznie składanych. Całkiem przypadkiem gdyż zostałem zmuszony do wymiany lusterka więc postanowiłem wymienić już na elektrycznie składane. Jeżeli kupujemy osprzęt używany to nie wychodzi wcale duża inwestycja, w szczególności że swoje części również można sprzedać. Mnie to kosztowało w następujący sposób:
-2 elektrycznie składane lusterka 300 zł
-2 moduły sterujące 150 zł
-panel sterujący szybami 150 zł
Więc koszt sporo spadł od poprzednich deklaracji, tym bardziej że pozostały mi na sprzedaż praktycznie te same części tylko od wersji bez składanych lusterek.
Pozdrawiam
Ja z innej beczki. Moje lewe lusterko się składa, natomiast już się nie rozkłada. Jest bardzo luźne i chyba wypadło ze swojego miejsca. Ktoś wie jak się dobrać do tego mechanizmu i czy jest dużo z tym roboty?
Witam ma ktoś może pojęcie jak się dostać do silniczka odpowiedzialnego za składanie lusterka , lusterko po prawej stronie składa się do połowy czasem całe i się nie rozłoży myślę że to wina coś w tym silniku, ale nie wiem jak sie do tego dobrać szkło ściąłem, obudowę też zostaje tylko sprężyna i nie wiem jak to ugryź, nie rozkręciłem lusterka od drzwi
Miałem podobny problem. Spryskałem porządnym smarem w sparyu i problem rozwiązany. Od dołu po wyjęciu zaślepki i po odchyleniu lusterka od góry.
Ja również popryskałem parę razy i teraz elegancko się składają. Wcześniej raz się składały całe, raz tylko do połowy. Można je też mechanicznie złożyć, jak normalne lusterka. Ja popsikałem i potem właśnie tak ,,rozruszałem'' składając je i rozkładając parę razy, do momentu, aż zaczęły chodzić bardzo gładko.
ja rozkrecilem oba na części pierwsze, przeczyszcilem, posmarowalem smarem i dzialaja bez zastrzen. rozebranie lusterka na czesci pierwsze to jakies 5-10min roboty jak sie juz to robilo i ma sie wiedze gdzie są jakieś zatrzaski czy zabezpieczenia. Tą główną sprezyne trzeba np trzonkiem mlotka mocno docisnac z góry i wtedy da sie ją wyciagnać.
Ja również poradziłem sobie z problemem nie składających się do końca lusterek. Polecam produkt K2 07, ze zdjęcia, który nie wysusza i znakomicie smaruję. Po zastosowaniu kilkakrotnie złożyłem i rozłożyłem lusterka. Problem zniknął. Załącznik 194185
Czy elektryczne lusterka można złożyć ręcznie bez szwanku dla nich?
Można. Ja tak robiłem i normalnie się składają dalej elektrycznie jak i manualnie.
Złożyć można.
Ale rozłożyć elektrycznie złożonych lusterek nie. Można ręcznie rozłożyć tylko ręcznie złożone lusterko.
Zgadzam się
Wysłane z mojego Huawei P8 przy użyciu Tapatalka
Panowie, a czy ktoś z Was miał taką przypadłość jak ja? Mianowicie przy składaniu elektrycznym lusterek jest wszystko normalnie, ladnie się chowają. Przy rozkładaniu natomiast - prawe lusterko rozkłada się normalnie do pozycji sprzed rozłożenia, a lewe odchyla się tylko trochę, mniej więcej na połowę. Jakiś silniczek do wymiany?
Połowa wątku jest o tym problemie. Rozwiązanie masz w poscie na samej górze tej strony. Trzeba nasmarować mechanizm.
Cześć. Przeczytałem cały wątek i wiele innych, ale nic się nie dowiedziałem tego co chciałem :)
Mam składane lusterka na przycisk w panelu drzwi, ale prawe lustro nie działa, nie składa się i nie działa ustawienie góra, dół, prawo, lewo.
Pytanie. Bezpiecznik? Gdzie ich szukać? Ktoś wymienił lustro?
Może jest ktoś na forum z Bydgoszczy kto ma temat znany?
Szybkie pytanko do tych, co się porwali na dołożenie składanych lusterek- wystarczy kopić lusterka, moduły i zaprogramować? Żadnego druciarstwa?
Koledzy powiedzcie mi, w wyciągu z wyposażeniem w ASO wynika ze moje auto mialo elektrycznie składane lusterka, lecz w tego co zauwazylem to sklada sie je tylko recznie, nawet guzika nie mam na tym kółku od lusterek. Co to może oznaczać ?
Załącznik 200657
W MES'ie w zakładce "Inne" masz "Driver's door..." i jest tam test składnia i rozkładania lusterek. Warto spróbować.
Jak coś to mam guziki z płytka od składanych lusterek na sprzedaż ( nie ma plastiku bo sam zużyłem do siebie ), ale cała elektronika, guziki itp są.
Gorąca prośba - czy ktoś mógłby wrzucić zdjęcie złożonych lusterek w swojej 159? W mojej lusterka składają się tylko odrobinę, natomiast ręcznie mogę je złożyć aż do samej szyby (jak w większości aut ze składanymi lusterkami). Stąd zastanawiam się, czy mechanizm już nie daje rady, czy po prostu to norma w 9? Z góry dziękuję za pomoc.
Bo pewnie Ci się zastały i musisz przesmarować Ja też tak miałem jak kupiłem Rozebrałem przesmarowałem używam dość często i działają dobrze
A mógłbyś napisać co dokładnie znaczy "dobrze"? ;) składają Ci się do takiej pozycji, że lustra są równolegle do szyb?
Powinno być tak:
Załącznik 217012
marqo, dziękuję za konkretną odpowiedź! Znaczy, że mam znowu wymówkę żeby pogrzebać przy alfie :D