a masz na to wyniki pomiarów laboratoryjnych?
Pozdrawiam.
- Rafał
Printable View
Każdy olej z biegiem czasu się starzeje, pomijam już jego zużycie wynikające ze sposobu eksploatacji. I w ten sposób traci swoje pierwotne parametry. Dlatego nikt nie wmówi mi, że oleju nie powinno się wymieniać, "bo tak jest napisane w instrukcji" (ASO w razie czego bardzo chętnie zregeneruje/wymieni przekładnię :) ) Jeśli ktoś nie ma takiego życzenia - nie musi tego robić. Zawsze potem można oddać przekładnię na regenerację lub liczyć, że do końca swoich dni nie będzie z nią problemów.
Czy ktoś z Was wymieniał olej w skrzyni w ASO. Chcą za usługę ponad 200 zł. Trochę dużo jak za samo spuszczenie starego oleju i wlanie nowego. Wymieniam uszczelniacz półosi na dniach i chce przy okazji wymienić olej i z ciekawości zapytałem o ceny w ASO.
trochę dużo. Fakt ze dojście jest średnie ( do uzupełnienia konieczny jest demontaż podstawy aku ) ale ogólnie roboty na 20 min.
We Wrocławiu w ADF'ie (ASO), za wymianę oleju w silniku (z filtrem, materiały klienta) w 159/2.4 JTDm życzą sobie ~200 pln, także Twoja cena nie zabija ;-)
Sebastian
U mnie nic nie kasują (zawsze im odmawiam), więc twa teoria nie działa ;-)
Sebastian
Sporo. Ja płacę w ASO Mozga Fiat Szczecin 88 zł brutto za wymianę z examinerem. Oczywiście do tego materiały eksploatacyjne u nich w normalnych cenach. Chyba, że wymiana w 2.4 jest jakaś bardziej skomplikowana :P Poza tym 200 zł. z filtrem to nie taj bardzo drogo bo filtr w ASO kosztuje koło 80 zł.
Dyskusja trochę zeszła na inny temat
Wcale nie ma z tym dużo roboty. Jak masz kanał/najazd bez problemu to zrobisz sam. Kwestia odkręcenia dwóch śrub, po wcześniejszym demontażu aku wraz z podstawką jak pisał pampik. Za litr oleju Tutela Car Matryx 75W85 płaciłem w ASO 65 zł. W ADF-ie robocizna 120 zł brutto. Wymieniałem u nich przy okazji, ale więcej bym tego nie zrobił, bo raz, że drogo, a do tego wlali za mało oleju.
Jaki miałeś objaw tego, ze było za mało oleju? W instrukcji czytałem, że powinno być 2,3 litra. Kupiłem już 3 litry tutelli. Fachowiec z www.skrzynie.com.pl mówił coś o 2,5 litra. Ile Wy laliście oleju żeby było ok?
Podczas wymiany zlałem 2,5l i tyle samo wlałem z powrotem.
Jeszcze pytałem fachowca czy na pewno warto wymieniać olej w skrzyni wbrew obiegowej opinii ASO to powiedział, że w naszych skrzyniach warto.
Jest lepiej, ale nie jest idealnie, szczególnie zimą po starcie dwójka potrafi przyhaczyć. Jak się rozgrzeje, to jest dużo lepiej...
Nie narzekam, bo jakiś czas temu jeździłem Mitsubishi teściów (Carisma, nie najmłodsza, ale z rozsądnym przebiegiem). Chyba bym się zastrzelił z taką skrzynią: szukanie biegów, dźwignia lata jak szalona. Coś chyba jest na rzeczy, ale fachowiec uparcie twierdzi, że ten typ tak ma...
wiecie co .. już kiedyś pisałem że olej w skrzyni pełni takie same funkcje jak olej silnikowy.
tzn zmniejsza tarcie i odbiera temp z współpracujących elementów a następnie ją oddaje oddaje. I tak w koło.
Więc jakiż to sztański olej jest w skrzyni który nie ulega degradacji ? i ma takie same właściwości przy przebiegu 5 tys km i 200 tyś km ?
Fakt, w skrzyni panują znacznie niższe temp ale proces stażenia dotyczny wszystkiego. jak opon tak i oleju czy to w skrzyni czy to w silniku.
Więc jak ktoś pisze że oleju w skrzyni sie nie wymienia powinien sie trzepnąc w łeb.
da sie ale dużo gimantykowania. Ogólnie korek wlewu jest pod podstawą aku. Ale można też to zrobić przez czujnik wstecznego.
W instrukcji Opla znalazłem, że powinno być 2.5 litra. W instrukcji do AR wskazane 2.3 litra. Skrzynia niby ta sama (M32) :) Tak czy inaczej - fachowcy spuścili co było (wg eLearn wtedy w skrzyni zostaje 0.2 litra - wszystkiego się zlać podobno nie da) i wlali 2 litry. Podejrzewam, że nie chciało im się trzeciego opakowania oleju otwierać.
Co do haczenia przy próbie wbicia drugiego biegu - przy zimnym oleju mam to samo. Po krótkiej przejażdżce jest już dobrze.
Na AlfaOwner też pojawiają się wartości 2,3 l (wymiana oleju) i 2,5 l (sucha skrzynia). Nie przypominam sobie, żeby u mnie demontowali akumulator, ale u mnie benzyna ;)
przy wymianie krzyżaka w kielichu (wiadomo oleju trochę uciekło przy demontażu pół osi) musiałem dolać oleju do skrzyni i wcale aku nie demontowałem. Potrzebny jest bit imbus (nie pamiętam oznaczenie bodajże 6 mm), do tego przedłużki żeby wyjść wyżej niż aku (śruba nie jest pod akumulatorem), i długi lejek ze średnicą mniejszą od korka wlewu oleju, ot cała filozofia :)
Przy wymianie dwumasy i całego kompletu, zalałem dokładnie 2,6 l oleju Matryx ( czerwony). Wlaliśmy go z powrotem gdyż był nowy i dolaliśmy ok 0,2 l. Skrzynia nie haczy itp :-) pracuje lekko :-). Więc w ASO we Włoszech wymieniali olej.
Dzisiaj wymieniałem olej w skrzyni i powiem Wam, że po wylaniu starego oleju weszło równo 2 litry do momentu przelania przez otwór wlewowy. Wniosek taki, że zostało w skrzyni 0,3 lub 0,5 starego oleju. Można by go było pewnie wylać podczas demontażu skrzyni ale przy zwykłej wymianie wejdzie tylko tyle. Dobrze, że ASO przyjęło z powrotem trzeci litr kupionej tutelli. Przy okazji dla tych ze Szczecina i okolic to polecam Ital Car Service w Szczecinie. Pracuje tam nasz kolega z forum Łukasz "Lukasz A." , który mi to wymieniał.
Witam.
Mam w swojej 159-tce wyciek oleju z łączenia skrzyni ze silnikiem. Kapie mi prosto na rurę wydechową.
Nie wiem czy to wyciek ze skrzyni czy silnika. Stale kontroluje olej w silniku - dużych ubytków nie ma. Wyciek to czarny olej.
Macie podobną sytuację w swoich alfach 159 ?
- - - Updated - - -
Jeżeli będę miał niski stan oleju w skrzyni biegów to jakoś da się to odczuć??
Jeśli czarny to z silnika. Auto na kanał albo podnośnik i obejrzeć dokładnie.
Wyciek masz prawdopodobnie z uszczelnienia na wale. Trzeba będzie wyjąć skrzynie i warto wówczas zweryfikować stan sprzęgła i dwumasy. Co do stanu oleju w skrzyni to można sprawdzić przez korek wlewowy. Jak wyjmiesz skrzynie to warto wymienić olej w niej.
dla uściślenia. Otwór wlewowy oleju do skrzyni biegów znajduje się na górze skrzyni biegów (koło akumulatora), a otwór kontrolny jest z boku skrzyni biegów. Kolega wyżej pisze o sprawdzaniu oleju przez otwór wlewowy, czyli zalewamy całą skrzynie olejem i na pewno nie bedzie to 2 litry :)
Gorąca prośba - możesz strzelić fotkę otworu wlewowego?
robione przed chwilą z latarką słabo widać http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=125073&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=125073&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=125074&stc=1 chodzi o ten korek na imbus
Witam. Wiem że w instrukcji jest olej 75W85 ale u mnie nigdzie moge takiego dostać. Czy moge wymienić olej na 75W90? sprzedawca zapewniał że bedzie miał lepsze parametry i nic sie nie stanie.
Jeżeli nie tutella to proponuje olej polecamy przez www.skrzynie.com.pl podobno jest lepszy. Wyjdź na stronę i zobacz.
nie chodzi mi o markę tylko o klasę lepkości. 75W90 zamiast 75W85. Czy W90 będzie ok?
Nie pamiętam dokładnie ale gdy wymieniałem olej to spuściłem całość i zalałem tutella 75/85 miałem w garażu także castrola 75/90 tylko przeznaczony do czegoś innego i.....kolor inny i nie mieszał się jeden pływał w drugim zalałem przez górę przy aku jest łatwy dostęp tyko przedłużka potrzebna Zalałem chyba 2,3l. Ale wydaje mi się że możesz zamienić na ten olej ale ja bym nie dolewał. Na pewno castrol tańszy
Petronas Tutela 75W85 Car Matryx bez problemu do dostania w ASO Fiat / Alfa / Lancia.
Ile kupujecie do wymiany 2 czy 3 litry?