Cytat:
Napisał henekl
hej chyba mnie nie zrozumiałeś, mnie nie chodziło o to, że ty mógłbyś to jakoś załatwić, tylko pisałem do ogółu, żeby każdy nie szukał na własną rękę tylko się jakoś zorganizować i wg. mnie tak byłoby lepiej
Printable View
Cytat:
Napisał henekl
hej chyba mnie nie zrozumiałeś, mnie nie chodziło o to, że ty mógłbyś to jakoś załatwić, tylko pisałem do ogółu, żeby każdy nie szukał na własną rękę tylko się jakoś zorganizować i wg. mnie tak byłoby lepiej
To ja troszke odlece z tematem ( ale nie daleko ) :-)
Jak wiadomo nie kazdy ma navi w 166, a ja nie wiem czy mam :-( mam antenke na dachu ale nie mam czytnika , a koles od ktorego kupilem twierdzi ze navi dzialala za odrą ?
Koles mnie kłamie ? czy tak moze byc ?
Pozdrawiam
rds
a jesli ja mam sterowanie na kierownicy orginalne do ics to nie potrzebuje tego pilota???? :)Cytat:
Napisał henekl
Zeby moglo dzialac w DE to musisz miec oprocz czytnika zapakowana w nim CD z mapa.Cytat:
Napisał rds
Masz cos takiego po lewej w bagazniku??
Jesli nie masz ktos Cie najpewniej wkreca :D :D
Bardzo ciekawy patent. Gratuluję pomysłowości.
W prosty sposób obchodzi to ograniczenia starego systemu Alfy, zastanawiam się wczy nie można w tym pójść krok dalej - zastanawiam się czy ten komputerek ma wejście line in (a co za tym idzie mozliwośc podłączenia odtwarzacza mp3 oraz na jakiej zasadzie realizuje zestaw głośnomówiący, a nóż przez bluetooth). Nie udało mi się jeszcze znaleźć w Internecie odpowiedzi na te pytania.
a jesli ja mam sterowanie na kierownicy orginalne do ics to nie potrzebuje tego pilota.
Pisałem o tym że można zamiast pilotem obsługiwać orginalnymi przyciskami nawet na kierownicy tylko trzeba zrobić synchronizacje .
Jeśli chodzi o prowadzenie kabelka to ja puściłem kabelek koło wiązki z nawi , do tego trzeba wyciągnąć kanapę i odkręcić tunel ten koło ręcznego i tyle .
Jeszcze jedna sprawa z tym pilotem ja mam jeszcze opcję ze stacją dokującą do pilota jak by mi padła bateria to wkładam pilota do stacji dokującej i mam dalej sterowanie .
Po za tym jestem na etapie montażu dvd i mp3 pod ten system tak żeby było mażna pilotem obsługiwać nie tylko nwi ale też dvd ,ale to narazie testy jak i co będe pisał .
W bagazniku mam zmieniarke + wzmacniacz i miejsce na ten czytnik i kabelek niebieski do podlaczenia czegos ( pewnie czytnika ) no i pewnie koles oszukuje a tak mu dobrze z oczu patrzylo :-)Cytat:
Napisał areks
pozdrawiam
rds
Zycie... :roll: :roll:Cytat:
Napisał rds
Znaczy ze nia ma szns na navi ?
czy mozna to jakos dokupic i pokombinowac ?
Ja jednak popytam dalej. W którymś poście piszesz, że w systemie 5000 masz 99% pokrycia Polski, podczas gdy w opisach do najnowszych map Polski 2007/2008 jest napisane, że pokrycie jest ok. 41%, choć np Czech 99%. Natomiast najnowsze mapy C-IQ mają pokrycie Polski 83,7%. I teraz pytanie - jeśli jednak byłbym gotów wydać kasę na model 5400 i nawet kupić mapę (koszt na allegro ok. 600 zł oryginał) to jest technicznie możliwe, aby nowsza wersja C-IQ chodziła z ISC ?Cytat:
Napisał henekl
Czytam i nie wieżę ze takie głupoty wypisujecie , tak jest mapa 99% polski mogę to udowodnić .
Jak chcesz RDS to przyjadę popatrzyć ci w oczy tylko zwróć mi koszty podróży i zobaczysz moje oczy i wtedy na pewno zmienisz zdanie .
Teraz wiem dla czego w alfa 166 nie ma polskiej nawigacji ( mapy z gps ) i większość posiadaczy nie będzie mieć w dalszym ciągu gps z polską mapą 99% pokrycia .
Miałem udostępnić przepis na mapę gps VDO DAYTON do alfy 166 z 99% pokrycia polski .
W związku z takimi postami swój patent mogę tylko sprzedać bo już dalej nie zniosę tego dziadostwa i tych pomówień .
Wszystko co napisałem wcześniej jest świętą prawdą i koniec tematu dla niedowiarków .
Ależ ja nigdzie nie napisałem, że kłamiesz tylko chciałem się dowiedzieć większej ilości szczegółów. Dane o pokryciu podałem za sklepami, które sprzedają najnowsze mapy do m.in. VDO. Przykładowy link do najnowszej mapy Polski na system VDO Dayton MS5000 http://navisystems.pl/sklep/product_...roducts_id=689Cytat:
Napisał henekl
Sorry, że Cię uraziłem ale po prostu jestem ciekawy jak to wszystko do kupy złożyć, bo np ja bym wolał podłączyć system do map C-IQ, a dlaczego to wystarczy zajrzeć pod ten link http://navisystems.pl/sklep/product_...oducts_id=1823
Strasznie jesteś nerwowy, a ludzie chcą sie jak najwięcej dowiedzieć zanim zaopatrzą się w sprzęt. Trzeba było się nie wychylać lub być przygotowanym i na takie pytania niedowiarków. Akurat ja jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że jest to możliwe - zadaję tylko dodatkowe pytania, jeśli w chwili obecnej nie jesteś w stanie na nie odpowiedzieć to nie trzeba odrazu sie obrażać.
możesz podłączyć nawigację vdodayton C-IQ ale poco acić za coś co jest za darmo .
Jak troszkę pokombinujesz to napewno znajdaiesz tą mapę i nie tej firmy mapa .
Najlepiej mieć gotowca i link do strony , wtedy jest to takie proste .
pozdrawiam .
Problem w tym, że właśnie szukam bo mnie tym mocno zainteresowałeś, ale np po wrzuceniu w eMule VDO 5000 wyskakują mapy firmy Tele Atlas, no chyba że pasują mapy bliźniaczego systemu Philipsa Carin, choć mi się wydawało że też je robił Tele Atlas. Ewentualnie jeszcze jakaś fabryczna nawigacja do BMW czy Opla oparta na VDO Daytona. No nic szukam dalej ;) Kierunek wyznaczyłeś, ja nie lubię się o nic prosić więc sam postaram się dojść do tego jak to podłączyć i na jakich mapach.Cytat:
Napisał henekl
A to takie proste wystarczy wejść na alegro i masz gotowca pisze jak byk Polska 99% .
PPOLSKA 99% 2008-01 BMW, RENAULT, OPEL, CITROEN (numer 363920917)
POLSKA 99% 2008-01 BMW, RENAULT, OPEL, CITROEN (numer 363920917)
Faktycznie chyba znalazłem, do tego systemu są też mapy przygotowane przez Navteq.
P.S. Pisałemj ak Ty pisałeś, ale mapę znalazłem na innej stronie - tej bardziej potrzebnej :D
No i nie można po prostu napisać, że mapy są też Navteqa ? :)
W takim razie faktycznie nie ma co kombinować i wystarczy MS5000. Dzięki za odpowiedź, wg mnie zamiast tych wielu zdjęć mogłeś to trochę bardziej dokładnie opisać, mi i jedno wystarczyło aby uwierzyć, że to działa. Tak czy siak dzięki za odpowiedzi, w końcu forum po to jest.
nikt nie zapytał jaki jest producent tych map , tylko że nie ma .
po prostu jak piszę że są takie mapy to są , nie lubię pisać głupot .
Przepraszam za zjadane litery i odstępy to klawisze .
Czujnik podczerwieni miałeś osobno ? Kolega który ma Philipsa Carin 522 twierdzi, że czujnik ma wbudowany w obudowę monitorka z zestawu. Mówi za to coś o tym, że ma też stację dokującą do pilota w którą wkłada się pilota. Do stacji leci kabel, który łączy się z jednostką sterującą. W takim wypadku można by taką stację zamontować w jakimś wygodnym miejscu.
Tak w komplecie jest stacja dokująca do pilota , pisałem o tym.Cytat:
Napisał Scorpion
Widzę że jesteś mocno zainteresowany jako jedyny zadajesz tyle pytań .
Jeszcze jedno rozmawiałem z gościem i może do tej nawigacji wgrać polskie menu i lektora tak sobie pomyślałem jeśli by było więcej chętnych to może by zeszedł z ceny a chće 400 zł
zapomniałem czujnik podczerwieni można zrobić bez problemu .
wyciągnełem z obudawy zrobiłem zdięcie i poprosiłem kolegę żeby mi zrobił taki sam układ ,i wszystko gra .
w tym układzie jest też ściemniaczdo monitora nie jest potrzebny do odsługi pilota .
Gdy pilot jest w stacji dokującej nie potrzebujesz podczerwieni .
Na allegro widziałem aukcje z czytnikiem fabrycznym MkII (odpowiednik MS5000) do BMW i gość też twierdził, że na życzenie może wgrać polskie menu więc pewnie jest to możliwe. Wg mnie najlepiej gdyby jakoś wykombinować aktualizację firmware z dodatkowym tłumaczeniem PL, złożyć się na to i potem wiadomo co i jak. Aktualizacja z tego co czytałem polega tak jak na oryginalnej navi 166 na włożeniu CD z najnowszym firmware.Cytat:
Napisał henekl
Nie tylko Scorpion sie interesuje ja juz dzwoniłem do znajomego czy jest mozliwosc załatwienia MS 5000 w Niemczech czekam na jego odpowiedz
Bardzo przepraszam zainteresowanych nie myślałem że ktoś się tym jeszcze interesuje .
Jeszcze raz przepraszam wszystkich zainteresowanych .
No widzisz - pozory mylą. Pomysł genialny, a przy okazji system ciągle aktualizowany więc przyda się nie tylko w Polsce. Już kombinuję zakup urządzenia na allegro, chyba że uda mi się odkupić od kolegi tego Philipsa Carin 522 za rozsądną cenę :)Cytat:
Napisał henekl
henkel wydaje mi się że jeśli już to zrobiłeś tzn udało ci się odpalić navi w naszej belli to powinieneś tak jak wspomniałeś zrobić produkcję masową ... myślę że na gotowe zestawy znajdzie się sporo chętnych ... jeśli masz już prototyp to zleć jeśli nawet nie masz czasu jakiemuś elektronowi zrobienie odpowiednich kabli zlączek wtyczek itd wszystkiego co potrzebne i łącznie z czytnikiem zrób gotowe zestawy. przecież możesz to robić dla chętnych po przedpłacie tak zebyś później nie został z towarem. Ja jestem chętny na takie nawi bo wkurza mnie zewnętrzne nawi na przyssawku i nie widzę powodu dla którego nie miał byś na tym zarabiać. Doszedłeś do tego więc ceń swoją wiedzę. I ty skorzystasz bo zarobisz i my skorzystamy bo nie będziemy dłubać w ciemno w instalacjach naszych belli. Także do dzieła !
Też uważam, że mogę kupić taką gotową złączkę nawet z nałożoną marżą byle rozsądną. Nie uśmiecha mi się tworzenie pajączka :D
Ja czekam może uda się grupowo zakupi Czytniki razem z polskim menu. A jeśli chodzi o ten moduł dzięki któremu można to podłączyć to również wolał bym dostać gotowy :)
hentnie bym zlecił komuś zrobienie takiego złącza ale na pewno by chciał na tym zarobić , a ja bym chcial jak najtaniej to zrobić koszt jaki ponioslem to około 200zł , a ktoś by chciał na tym zarobić i wtedy by to kosztowało około 300zł .Cytat:
Napisał blackalfa166
tak sobie wymyśliłem jeżeli bym znalazł 20 chętnych to bym zrobił 20 sztuk na pewno było by taniej i wtedy bym nawet tą różnicę policzył jako zysk chcę być szczery .
Ale napewno nie powiem żadnemu elektronikowi bo jak by to wyglądało ja siedziałem przy montażu kombinowałem pytałem kolegów szukałem układów , ateraz gotowy projekt oddam za friko żeby ktoś na tym zarabiał.
To moze sie znajdzie 20 masz juz jednego ja <hello>
Ja narazie jeżdzę prototypem wszystko chula jak tralala .Cytat:
Napisał Scorpion
ale też chcę mieć złącze do szybkiego montażu , narazie liczę koszty tj . kable układy złączki i opis podłączenia żeby było prosto np; wtyczka A z wtyczką B ima chylać .
Henekl,my wszyscy 166-tkowcy sledzimy ten temat na biezaco, takze gwarantuje Ci ze Twoj znoj nie pojdzie na marne...obys nie byl zbyt zachlanny :mrgreen: :mrgreen: ...zajme sie nawet dystrybucja na Dolnym Slasku :wink: :wink:
czyli generalnie wyglądało by to tak że kupujemy wspomniany już przez Ciebie zestaw VDO płacimy plus płacimy Tobie dwie stówki i robisz okablowanie, tak?
a czy taka mapa bedzie działać do 147 ??
Witam
jestem nowym na tym forum, ale też mam 166 i takie navi, które szukacie kosztuje w Niemczech około 80 euro, oczywiście używane.
Henekel- może zamiast robić takie złączki i kable sprzedałbyś np. allegro same schematy?
kolegow rupieciach znalazlem ten czytnik vdo ale nie mam do niego ani pilota ani portu portu podczerwieni ;/ nie wiesz gdzie mozna dokupic te czesci ?Cytat:
henekl
Tu możesz kupić dodatkowe akcesoria do vdo dayton podaję ;Cytat:
Napisał smolis
telefon : 0-501-238-795;
Gadu-Gadu : 8852250
e-mail : info@nawigacje.org
Jest to dane z strony sprzedającego nie znam tego pana .
Obecnie jestem na etapie opracowania złącza i opisu montażu myślę że za dwa tygodnie adapter do podłączenia będzie do kupienia .
jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę o pisanie na forum , po to by inne osoby też mogły sobie przeczytać na temat problemów i pytań .
obecnie nie wiem czy można do 147 podłączyć vdo za mało danych .Cytat:
Napisał Pitus25
Ale jeśli masz czytnik w bagażniku to napewno tak .
Przepraszam ale zrobienie takiego adapteru nie dla laika i koszt takiego montażu przez fachowca na pewno byłby droższy .Cytat:
Napisał sproket
dzieki za pomoc "henekl" teraz brakuje tylko wiedzy jak przerobic gniazdo ze standardowego czytnika na vdo, moze podpowiesz:- )
Jeszcze jedna sprawa do czytnika vdo dayton ms 5000 jest przystosowany i można podłączyć tuner tv , dvd, mp3 oczywiście wszystko na wyświetlacz w 166 .