z ciekawosci sprawdzilem u siebie (wersja poliftowa) podobnie jak u innych otwieranie z pilota dziala, zamykanie juz nie. Troche lipa, bo raczej zamykanie jest przydatniejsza funkcja jak np ktos zapomnial i zostawil otwarte okno.
Printable View
z ciekawosci sprawdzilem u siebie (wersja poliftowa) podobnie jak u innych otwieranie z pilota dziala, zamykanie juz nie. Troche lipa, bo raczej zamykanie jest przydatniejsza funkcja jak np ktos zapomnial i zostawil otwarte okno.
ja mam zamykanie i otwieranie-rocznik 2006(koncowka wrzesnia).Musze sprawdzic czy dziala bo aku ostatnio odlaczalem
ja również dziś sprawdziłem, mam otwieranie/zamykanie, bella z czerwca 2006
Tak na pocieszenie tym u których nie działa domykanie z pilota dodam, że można zamknąć wszystkie szyby poprzez przekręcenie kluczyka w zamku kierowcy w stronę zamykania i przytrzymanie do momentu zamknięcia. Zawsze to coś...
dzis sprawdzalem i nawet po odpieciu aku dziala mi domykanie i otwieranie z pilota.
Mam pytanie do osób którym szyby się NIE domykają z pilota.
W jakim trybie działają szyby pasażerów w trakcie ich zamykania z panelu przy kierowcy?
W trybie automatycznym czyli dłuższe przytrzymanie przycisku zamykania powoduje zamknięcie szyby mimo że przycisk został zwolniony,
czy w trybie manualnym czyli przycisk trzeba trzymać tak długo aż szyba zamknie się całkowicie - wcześniejsze zwolnienie powoduje zatrzymanie się szyby?
ale mowisz o szybach z tylu czy chodzilo Ci o prawa przednia szybe pasazera??Jezeli o tyl to u mnie trzeba caly czas trzymac zeby sie zamknely,a przod sam sie zamyka po przytrzymaniu
Mówiłem o wszystkich trzech szybach pasażerów.
Tak samo jak mówiłem że pytam osób którym domykanie NIE działa... :)
wiem o co pytales.Sorry ze napisalem jak to u mnie wyglada
Szyby u pasażerów z tyłu zamykają się tylko gdy stale trzymasz przyciski > mam na myśli sterowanie z panelu kierowcy.
A z przodu u pasażera automat?
Tak. Z przodu automat.
No to kolejne pytanie do osób które domykania NIE mają....
W trakcie zamykania szyby (kierowcy lub pasażera z przodu) w trybie automatycznym, energiczne uderzenie dłonią w górną uszczelkę prowadnicy szyby powoduje cofnięcie zamykanej szyby?
Identycznie jak na filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=s8RyOVru6VE
Być może tak, jeśli czujniki rzeczywiście są w uszczelkach.
Tzn ,że w tych drzwiach nie mamy zabezpieczenia przed przygnieceniem ?
Nie ma go w uszczelce, może być np. w silniczku. Nie sprawdzałem.
Ale ja sprawdzałem.
Tylne szyby też mają wyprowadzenie na uszczelki.
I uszczelki a nie silniczki...
Ale chodzi konkretnie o drzwi kierowcy.
u mnie sie zamykaja i otwieraja i do tego w 2 roznych stopniach :)
Ale co mają emulatory mat przeciwzgnieceniowych do możliwości domykania szyb z pilota ?
Pewnie chodzi o to, ze musisz miec system przeciwko przecięciu zeby nikomu nie ucielo palca jak bedziesz zdalnie zamykał.
A jak czujnikow nie ma to nie da sie aktywowac zamykania na pilota - tak to rozumiem.
Ale nie wydaje mi się żebyśmy nie mieli czujników zabezpieczających ?
Jak Ty wiesz to napisz...
Nie jestem przekonany czy muszą być jakieś czujniki przeciwzgnieceniowe. W miciaku na schemacie nic nie ma a szyby się zamykają i otwierają. Najprawdopodobniej podobnie jak w tego typu mechanizmach bramowych itp, jest zabezpieczenie nadprądowe. Jak silnik ma ciężko tzn zgniata czyjś palec to pobiera większy prąd. Ten z kolei jest mierzony przez sterownik i jak jest za duży silnik się zatrzymuje czy też nawet cofa (nie sprawdzałem). A cała różnica to oprogramowanie body computera.
To ja dodam coś produktywnego od siebie - zamykanie okien z pilota nie działa - otwieranie jak najbardziej działa.
Pierwszy print screen jest z drzwi pasażera, drugi z drzwi kierowcy. Po przytrzymaniu przez chwilę klawisza z kabiny okna przednie domykają się do końca. Paluchów w szczelinę nie pakowałem, żeby zobaczyć czy szyba się zatrzyma. Osiowanie PROXY przechodzę w całości (ostatnio włączałem wizualizację czujników parkowania i wyłączałem spryskiwacze reflektorów). Bez błędów we wszystkich modułach...
EDYCJA: jaśniej się nie da
PS jeszcze informacja: prod. auta XII 2007
To w końcu domykanie z pilota działa Ci czy nie ?
Tak jak napisane w poście - z pilota nie działa, z kabiny przednie okna się domykają po przytrzymaniu guzika (sterowanie z pulpitu w drzwiach kierowcy).
U mnie (przed FL) działa otwieranie i zamykanie z pilota, ponadto wczoraj odkryłem obecność czujnika przeciwzgnieceniowego (uszczelka) - po stronie kierowcy JEST. Testowane puknięciem w górną część ramki.
Ponawiam prośbę o zgranie konfiguracji PROXI dla auta w którym działa podnoszenie szyb z pilota oraz parametrów centralki drzwi kierowcy (moje poniżej).
ECU ISO Code: 86 07 8C 04 F2
2012-03-10 18:13:10
CONNECTED TO:
ALFA 159 1.9 MJET 16V
Driver's Door (G.E. PROCOND)
--------------------------------------------------------------
ECU ISO code: 86 07 8C 04 F2
FIAT drawing number: 50510086
Hardware number: 60-010000
Hardware version: 0A
Software number: NPG 939
Software version: 0505
Homologation number:
ECU programming date: 07/20/2007
READING PARAMETERS:
Anti-trap sensor: V
u mnie sie domykaja i otwieraja z pilota , tzw przewietrzanie auta
Bo masz 2007r przed liftem i zmianami.
Ja mam z 2008 r ., samochód nie przeszedł Faceliftu a szyby się nie podnoszą z pilota(mogę tylko opuścić). Liczę Panowie na Was, że uda się to zrobić :)