mam pytanie czy próbował ktoś wkładać navi w miejsce normalnego radia?
Printable View
mam pytanie czy próbował ktoś wkładać navi w miejsce normalnego radia?
chciałem wymienić radio na orginalna navi np z jakiegoś rozbitka....wydaje mi się że byłoby taniej???
Czy ja wiem, zależy za ile kupisz.
Ja bym się w to nie bawił, a raczej poszukał czegoś innego.
Fabryczna navi i tak lepsza jest jak fabryczne radio.
Jak bym dostał za free to tak ale jakbym miał kupować to nie.
dobra to co polecacie i za ile????
zabawa za 4-5tys mnie nie interesuje a pewnie tyle by wyniosło wstawienie navi pioneera?
Wybór nawigacji masz na Allegro. NAjtańsze sensowne nawigacje firmowe to ok. 2000-2500 PLN. Sensowne chińczyki są do 1300 PLN. Oryginalna navi - 800 PLN. Do oryginalnej nawi musisz dokupić konsolę z większym otworem (używka ok. 200 PLN). Do nawigacji alternatywnych - nie, pasują w std. konsolę.
jak juz myslisz o navi to lepiej dolozyc kilka stowek do czegos co bedzie funkcjonalne niz bawic sie z pozoru najtansza opcje z navi fabryczna - jak doliczysz koszty konsoli itp to sie okaze ze dobijesz do ceny chinskiej navi ktora bedzie miala duzo lepsza funkcjonalnosc niz fabryka.
Jesli chcesz zeby tylko wygladalo a rozbudowana funkcjonalnosc Ciebie nie interesuje mozna poprzestac na fabr navi.
A ja jestem zwolennikiem nawigacji w smartfonie. Nie dość, ze moge z samochodu do samochodu przenosić to jeszcze mam często aktualizowane mapy, informacje o korkach przez 3G i najnowsza bazę fotoradarow.
Jak dla mnie kupowanie wmontowywanej na stałe mija sie z celem.
jesli mowisz o samej navigacji to tak (Ale to tylko jedna z wielu funkcjonalnosci).
Jesli chcesz korzystac z zestawu glosnomowiacego, miec mozliwosc sluchania muzyki z telefonu przez fabr audio, odtwarzac mp3, ogladac DVD/divx, koncerty, TV, miec navi na duzym ekranie, ew miec obraz / aplikacji z twojego smartfona na duzym ekranie, czy korzystac z kam cofania, wtedy w zasadzie nie masz wyjscia i warto zainwestowac w kombajn.
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj.
Jak wam odbiera radio fm? Dobry sygnał? U mnie odbiera dość słabo, na otwartej przestrzeni albo w mieście odbiera dobrze, ale jak wjadę w zabudowania w mojej wiosce to odbiera ledwo 1 stację. Dla przykłądu radio w drugim samochodzie odbiera bardzo dobrze.
Zastanawiam się czy jest możliwość podpięcia jakiegoś wzmacniacza sygnału anteny?
U mnie radio odbiera bezproblemowo w dużych miastach, a z doświadczenia z poprzednim autem wiem gdzie są miejsca, w których mógłby gubić sygnał. A nie gubi. Mam fabryczne radio i fabryczną antenkę. Sprawdź czy u Ciebie wszystko w porządku z połączeniem między radiem a anteną. Poproś kogoś, żeby złapał gołą ręką antenę kiedy radio lekko szumi - jeśli sygnał poprawi się, oznacza to, że połączenie z anteną jest OK. Tyle mogę podpowiedzieć.
Witam :) Kupiłem 3 dni temu Alfke 159 1,9 JTDm 120 km zarejstrowana i raz w czerwcu 2007 roku niestety a autku jets tylko płyta z krajami beneluxu i to 2006 - 2007 sciagnałem dzis mape polski NIT G1 ale mi nie działą wyskakuje cd error a orginalna beleluxu działą moje radyjko jest to z przyciskami takimi małymi pod spodem duzefgo wyswietlacza nie sadze zatem ze jest tam system NIT G2 prosze o pomoc skad pobrac odpowiednia mape polski na moj system niestety jestem laikiem i nie wiem jaki model radia mam podobno ostatnie zmiany NIT G1 wyszły w 2008 roku czy jest jeszcze starszy system o NIT G1 ? czy moze mam cos nie tak z systemem ? Chciałem tez zmienic jezyk z holenderskiego na angielsku wlozyłem płyte setup i nadal nie moze zmienic jezyka wyskakuje ten sam napis jak z wyjata płyta setup . Prosze o pomoc . Pozdrawiam
Nie musisz powielać swojego problemu w kilku postach.
... albo w !!kilku!! prywatnych wiadomościach...
Nie lubię spamu
a ja w sumie dołącze się do pytania :)
ściągnałem mapke polski z chomika- G1 bo mam stary soft,a chcę sprawdzić tylko czy w ogóle navi działa zanim zrobie upgrade etc. Nagrałem na płytkę obraz, wkładam a tam cd error...
Może nagrywałeś za dużą prędkością.
Optymalna to 4x, a na pewno nie więcej niż 10x
Poza tym u Ciebie i tak navi nie odpali ze względu na problem sieci CAN
A co ma się dać zrobić skoro nawet radia z wnęki nie chcesz wyciągnąć?
Antena w 159 ma standardowo wzmacniacz - jednakowoż czasem ulega on nieodwracalnemu uszkodzeniu i wtedy sygnał jest kijowy. Można sobie wtedy zamontować alternatywną antenkę (np. przyklejaną do szyby tylnej) i to jest najtańsze rozwiązanie problemu - a czy dodasz do niej po drodze wzmacniacz, czy też nie - to już jest sprawa drugorzędna.
oczywiście, że mogę wyciągnąć jak tylko będę wiedział co mam dalej robić :)
pytam, ponieważ zastanawiam się czy się za to w ogóle w przyszłości zabierać. Auto świeżo kupione, póki co się cieszę i doprowadzam belle do dobrego stanu technicznego, akurat problemy z radiem są najmniejszym zmartwieniem... Jednak jak większość na tym forum - chciałbym mieć wszystko w aucie sprawne.
To jak wyciągniesz nawigacje, sprawdź czy kostka zasilająca jest dobrze wpięta. Ewentualnie podoginaj blaszki.
Miganie powinno samo zniknąć
hilfe!!!!
jakiego producenta mam NavConnect+? Blaupunkt czy Magneti Marelli?
VIN: ZAR93900007259536
eper pokazuje coś takiego: 156080677 CONNECT FE41
Panowie, po czym mam poznac czy mam piktogramowa nawigacje czy nie?
Distinctive, grudzień 2010, B&M, USB w schowku, antena jak na zdjeciu, ale niczego podobnego do nawigacji nie moge znalezc.
W MENU znalazlem jedynie cos takiego jak na zdjeciach ponizej, do czego to?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b8d2ce0b77ae7d71
http://www.fotosik.pl/zdjecie/5fe1ae76a6ac3ba0
http://www.fotosik.pl/zdjecie/053cb7f838dbe644
W instrukcji do auta, jest pełen schemat ekranów menu na tym wyświetlaczu. Jeśli nie będziesz w stanie znaleźć z jego pomocą nawigacji to jej nie masz.
a guzik "nav" na podsufitce ?
maja tylko te z nav?
ja mam nav strzalkowa i wlasnie guzik nav w podsufitce
witam
Mam pytanko dotyczące navi.
Mam obecnie zwykłe radio z blue and me mam okazje kupić navi razem z konsolą i moje pytanie brzmi czy da się podpiąć blue and me do navi aby można było nadal sterować tel głosem?
Navigacja przyda mi się wiem że jakość jest średnia ale mi to nie przeszkadza
Jeżeli navi jest po 2010 roku ( ta na kartę SD lub bez telefonu).
a ta po 2010 ma juz poprawioną grafike itd
wygląda nowocześniej niż te pierwsze roczniki?
a cudo bez tel to co to jest?
ma lepszą grafikę i lepiej wygląda, ale aktualizacja map sporo kosztuje
Koledzy, czy jest taka opcja, żeby poliftowa AR 159 z 2008r miała nawigację tylko miedzy zegarami? Oglądam taka na sprzedaż - ma podstawowe radio i nawigację...
VIN: ZAR93900007209698
Jest i zapewne ma B&M.
Tak, ma B&M.
Co to za wersja nawigacji?