Następcy nie ma, i nie ma samochodu innych marek który mógłby się równać design'em a ten niemiecki salon...cóż zgadzam się , życie bez marzeń to wegetacja ,patrząc na bolidy można się pouśmiechać do marzeń:)
Printable View
Następcy nie ma, i nie ma samochodu innych marek który mógłby się równać design'em a ten niemiecki salon...cóż zgadzam się , życie bez marzeń to wegetacja ,patrząc na bolidy można się pouśmiechać do marzeń:)
Jak dla mnie poki co wymiana ze 159 to na 159...... mozna zmieniac ze wzgledu na moc silnika pojemnosc wyposarzenie kolor pojezdzic troche i poczekac az bedzie godny nastepca....... pozatym nastepna chce kupic 8C Competizione ale poczekam niech stanieje :girl_wacko:[COLOR=#fafafa !important]http://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/01/170.jpg
[/COLOR]
Jeśli Alfa nie zaproponuje czegoś, co będzie równie przełomowe jak 159-ka w momencie pojawienia się jej na rynku, to chyba jedyną marką, których samochody można oceniać wg podobnych kryteriów, jak Alfę, jest BMW (mówię o normalnych samochodach, do codziennej eksploatacji). Patrząc na rozwój jednostek silnikowych w tych autach za parę lat będzie można kupić naprawdę fajne pojazdy w sensownych pieniądzach (ceny nowych beemek zwalają z nóg), z silnikami do wyboru do koloru - benzynowce wolnossące, turbodoładowane, diesle 4, 6, 8-cylindrowe i do tego coraz fajniejszy design. I do dzisiaj jazda starą M3 albo M5 dostarcza takich wrażeń, że ze świecą szukać obecnie podobnych aut.
Jak nie będzie ujmującej za serce Alfy to zakupię Maserati Quattroporte, rozważam jeszcze Bmw 5, Mercedes E.
teraz jezdze 156 , ale marzeniem jest maserati QP ,moze za 4 ,5 lat serwis bedzie bardziej dostepny i ceny troszke przyziemniejsze :D
Jeżeli moja 159 będzie się spisywała bez zarzutu, jak ma to miejsce teraz to prawdopodobnie zdecyduje się na mocniejszą wersję silnikową, rozwarze też SW.
Na pewno nie popełnię drugi raz tego samego błędu kupując diesla. A jeżeli nie 159 to Brera lub Scirocco :)
Ja za 2-3 lata chiałbym zamienić na Audi A4/A6 All road. Maserati QP to marzenie. Subaru Legaś mi przeszedł. Forek odpada. Pasek CC mi się podoba(ale go nie kupię). A może Superb 4x4.
ehhhhh Maserati QP... specjalnie nie pisalem wczesniej o tym aucie, co by nie podsycac atomosfery, samochod marzenie.... ale te ceny powalaja... jak i zuzycie paliwa ;-)
Witam!Osobiście ślinię się na widok Masereti QP i jeśli tylko za parę...naście lat:) stanieją to może będzie w zasięgu.Co do innych samochodów to podoba mi się Mercedes CLS I-generacji.A tak w ogóle to raczej się ze 159 nie rozstanę (chyba, ze mi się rozleci:().Pzdr.
Jak sprzedam swoją ( ciężko to idzie bo zero zainteresowania) to już zdecydowałem się na nową 159 TBi, ewentualnie demo od dealera. Byłem, oglądałem, jeździłem i nic innego nie chcę.
159 chyba zatrzymam bo jest unikalna i daje duzo frajdy. Jesli giulia mnie zaskoczy pozytywnie to Giulia, a jak nie to byc moze cos z tych modeli:
Widelec GranTurismo
ew. Bmw 640 lub M6 lub e93 cabrio, M3
lub Lexus IS-F
albo Jaguar XKR
lub Chevy Camaro
lub ford Mustang
a moze jakis Aston...
Bentley continental tez zawsze mi sie podobal.
taka moja krotka lista ;)
choc powiem Wam szczerze i bardzo nieskromnie, ze jak spogladam na zdjecie 159 ze stopki, ktora ma cos z Obcego w sobie to tak naprawde jest b malo aut ktore oferuja zblizony wyglad jak 159., a w cenie 159 to nie ma zadnego.
mimo wszystko mam nadzieje, ze nastepczyni 159 bedzie warta uwagi. Jezeli nie to tak, jak juz pare osob mowilo zostaja 159 z konca produkcji. Wtedy szukalbym TBI albo 2.0 JTDM 170 KM.
A jezeli nie Alfa to zdecydowani BMW 3 :-) Nie ma tego stylu, co Alfa ale charakeru jej juz odmowic nie mozna, a jezdzi jeszcze lepiej od Alfy!
To samo przyszło mi na myśl;)
Był Hyundai Pony 1,3 68km
Był Seat Cordoba 1,6 75km
Było Audi A4 1,9 tdi 110km (1 rok)
Była Mazda 6 2,0 136km diesel (2 lata)
Jest Alfa 159 2,4 Jtdm 200km (1 rok)
Jeszcze kilka miesięcy temu powiedział bym, że to będzie diesel o większej pojemności, większej mocy.
Patrząc na to co w tej chwili dzieje się z cenami benzyny nie jestem już tego taki pewien czy to będzie diesel.
Na pewno większa pojemność większa moc musi być, nie zapominając o wyglądzie :)
Niemiecka oraz Japońska technologia nie porwały mnie swoją niezawodnością, czas jaki był potrzebny by się o tym przekonać to 1-2 lata, teraz od roku testuje Włoską awaryjność ;) na razie (odpukać) za wcześnie by coś stwierdzić :)
Jest w tym dużo prawdy, całkiem niedawno miałem sporo dylematu: Włoszka czy Niemiec. Serce wzięło górę :)
Jeśli Gulia będzie wyglądać tak, jak pokazana w Motorze 7/2012, to 159-tka jest moją ostatnią alfą. Jeśli kogoś w Alfie zawczasu nie napadnie jakaś refleksja w temacie Cuoresportivo, to mazda i hyundai im całkiem uciekną. Cała nadzieja w nowym SUV-ie. A jak nie to następna będzie mazda takeri (jej poprzedniczka przegrała właśnie ze alfą 159 przy moim ostatnim wyborze).
Przecież Takeri to jest nowy Ford mondeo.
Znam ten test ale to chyba jedyny test, w którym 159 wygrala z E90. Do tego wystarczy krotka przejazdzka BMW, zeby przekonac sie, ze ma lepszy uklad kierowniczy (bardziej precyzyjny), siedzi się w niej duzo nizej, niz w 159 i przede wszystkim ma genialny tylny naped. Jeżeli chodzi wylaczie o przyjemnosc z jazdy to w tej klasie trojka jest dla mnie zdecydowanie numerem jeden!
Nie miałem przyjemności testowania E90 ani żadnego BMW, ale a propos tego tylnego napędu - patrze praktycznie na te kwestię i wiem, że zimą, na oblodzonych drogach taki napęd może rozczarować. Pamiętam znajomego, który swoim mercem z tylnym napędem męczył się w czasie zimy - do bagażnika wkładał worki z piaskami (2 x 50 kg) co miało mu pomóc.
To już chyba nie te czasy.
Moje poprzednie auto to Mercedes SLK - mieszkam w górach na Podhalu - całą zimę auto stało w garażu z powodu napędu na tył i niskiego zawieszenia. Na szczęście mam jeszcze mocno zmodyfikowanego, podniesionego i poszerzonego Patrola i to auto uratowało sytuację. Merca sprzedałem, chociaż auto prowadziło się jak po sznurku, a już ostre wchodzenie w zakręty sprawiało niezrównaną przyjemność - niestety tylko latem. Miałem kiedyś przelotnie AR147 i byłem z tego auta zadowolony, a od dawna marzyła mi się Brera, więc zakupiłem wersję z napędem na 4 koła. W tym roku, i Patrol i Bella pomogły przetrwać tegoroczną zimę zupełnie bezproblemowo. Brerą pojeżdżę pewnie parę lat - nie miałem jeszcze auta, które tak bardzo by mi się podobało.... :D Ale nie mam pojęcia co dalej. Napęd na tył w górach to pomyłka, więc BMW, Merce odpadają na starcie. Może w międzyczasie AR wypuści jakiś godny uwagi, nowy model w którym facet nie będzie się wstydził jeździć?
A zamieniłem swoją Alfę 159 1.9Jtdm na Subaru Imprezę WRX :( i teraz bardzo żałuję. Była to najlepsza bryczka jaką do tej pory jeździłem super autko w dalekie trasy i ekonomiczna.
Załącznik 48651 Była Piękna
Załącznik 48653 Jest Bestia
Jeżli chodzi o właściwości jezdne to Subaru 4x4 wcale nie jest dużo lepsze od Alfy. Ona trzymała się bardzo dobrze drogi. Jeździłem też kumpla BMW 3 Coupe M sport 2010 rok bez rewelacji. Nowy nabytek to pewnie będzie jakis klasyk do czasu gdy gulia bedzie dwa lata w produkcji...
Co tu wiele mówić. Alfa w zakrętach była porównywalnie stabilna co Subarka. Zawieszenie miękksze, ale masa jej powodowała tą stabilność. Ukł. kierowniczy również porównywalny jak i hamulcowy na korzyść nieznacznie Alfy (takie miałem odczucie):).
---------- Post added at 22:22 ---------- Previous post was at 22:20 ----------
i spalanie 14-18 litrów, przy 6,5l alfy...
Ale mnie podbudowałeś!
Jeżeli Giulia będzie muminem to nic - 159 ma dożywocie :)
rafii a na pewno miales kontrole trakcji sprawna? Bo przy ESP i dobrych zimowych oponach uslizgi tylu, jezeli w ogole sa to minimalne.
A jezeli juz ktos zdecydowanie nie chce RWD to ciekawa propozycja jest mazda 6. Dobrze wyglada, dobrze jezdzi, jest dobrze wykonana i malo awaryjna.
Co jedynie to standardowe fotele sa dla osob o wzroscie maks 175 cm. Ja mam 189 i konczyly mi sie doslownie pod lopatkami, co psulo generalnie bardzo dobrze wrazenie i niestety w moim przypadku dyskwalifikowalo ten samochod (w poprzedniej 6 bylo z fotelami tak samo i niestety w nowej tego nie poprawili)
a ja nic nie planuje.Narazie jestem zakochany w mojej 159 i jezeli nic sie nie bedzie jej dzialo to zostanie ze mna kilka lat.Dla mnie nie ma teraz ladniejszego auta ktorym chcialbym jezdzic
wybaczylem pipce.Przez te mrozy to mi lakier pekl na zaslepce zderzaka przedniego bo ja chcialem holowac i wyjmowalem zaslepke najdelikatniej jak tylko moglem i tak lakier strzelil.Na dodatek polamalem pokrywe silnika przy probie zdejowania(nie wiem co mnie naszlo).I tak ja kocham pomimo to ze mnie tak zdenerwowala.Wybaczylem jej to i juz szukam nakladki na silnik dla mojej francy hahaha:) tzn juz chyba znalazlem u kolegi forumowego ktory ma 159 na czesci.
Czytajac ten temat az wzialem sie do poogladania alledrogo jakis alternatyw "jakby co", po pierwsze rodzina mi sie powiekszyla i Bella wydaje sie byc za mala, Box na dach juz kupiony, ale to nie jest to ;-), szkoda ze nie ma takiej nowej 166, wieksze gabaryty, a bryla nadwozia i charakter ten sam, szkoda :/. A wracajac do rzeczywistosci (i zasobu finansowego jakby nie bylo) to moze Audi A4 Kombi z 3.0 TDi po 2007 roku, ma to cos >>> http://moto.allegro.pl/audi-a4-3-0-t...159729148.html <<< ale duzo modeli ze skrzynia automatyczna, wole jednak manuala, a ich cos mniej na rynku. Jeszcze pozostaje 159 SW z 2.4 :-D
Faya, A4 z tego linka ma swietny silnik i swietny naped quattro ale poza tym jest tak samo ciasne, jak 159. No i kwestia stylu i charakteru, ktorego moim zdaniem najbardziej jej brakuje.
A co do skrzyni to generalnie wole reczna ale akurat w audi zdecydowanie bralbym automat. Szybciej i bardziej plynnie zmienia biegi od manula. Przejedz sie, a bedziesz wiedzial, o co mi chodzi :-)
Czy ma to coś? Nie wydaje mi się. Po prostu dobre foty, ale w środku ma tak nudno, że zaraz zwymiotuje :P
No jak na Niemca to i tak dobrze to wyglada... no niestety wlodarze Fiata nas nie rozpieszczaja i w dupie maja marke Alfa Romeo :/