tomek KRK ma hamownie ?
tomek KRK ma hamownie ?
Polecam Cinka z Gliwic,ma hamownię i zna się na rzeczy.
ale podobno u TomkaKRK jest taniej mozna zrobic to za 1600zł i tez forumowicze go polecaja .
Sam osobiście nie, mamy natomiast bardzo zaprzyjaźnionego tunera z hamownią. My zajmujemy się sprawdzeniem auta pod kątem ewentualnych nieprawidłowości w jego pracy - żeby się nie okazało, że po chipie coś wybuchnie. Sam soft oraz pomiary na hamowni wykonuje osoba "z zewnątrz". Najnormalniej w świecie nie da się ogarnąć wszystkiego - w którymś momencie trzeba zacząć współpracę z firmami zewnętrznymi ;) Ale facet jest na poziomie, z dużą wiedzą, nigdy jeszcze nie dał ciała, więc darzymy go dużym zaufaniem ;)
Ktoś tu napisał,że nie widział wykresu JTD 1,9 16v na 200km i więcej.
Krajcok w swoim gt 1,9 ma 218km .
Ja w swojej 156 1,9 16v na dziś dzień posiadam 228km.Co prawda wasze 150 są nowszymi konstrukcjami,ale mechanicznie to te same jednostki.Wytrzymałość mechaniczna 1,9 JTD jest bardzo wysoka i ani 220 ani 250km nie jest strasznym wyzwaniem ,tymbardziej że układ paliwowy w 159 jest wydajniejszy, sprzęgło sporo wytrzymalsze,a rozrząd mocniejszy.
Tak naprawdę granicą w waszych 1,9 jest tylko turbo i jego kłopotliwość przy wymianie na coś wydajniejszego,ze względu na połączenie z kolektorem wydechowym.
Pałowanie nie musi oznaczać śmierci naszego silnika,inaczej sam pewnie bym wymienił juz kilkukrotnie swój silnik.Najważniejsze by wcisnąć gaz w chwili właściwej temperatury oleju ,jak również odjąc nogę z gazu,w chwili temperatury oleju zbliżającej się do nie właściwej granicy.
wydaje sie ze do 180KM powinno byc w sam raz ....
w Łodzi za wywalenie DPF z centralki i chip z hamownią 1500 zł a jeszcze jakieś 200-300 za fizyczne usunięcie go z auta tyle żę nie wybicie z puszki tylko wstawienie zamiast niego rurki a sam dpf dostajesz na pamiątke
Dzowniłem przed chwilą do Kreatora Mocy. Za pakiet: podniesienie mocy i usunięcie DPF krzyknęli 2200 zł (w promocji). Znacie inne, tańsze warsztaty w Warszawie i okolicach?
Znamy, dział tuning http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...ti_1000zl.html
jakie to miasto za ten 1000zł
Przeczytaj proszę link, przecież jest napisane, że to W-wa.
Odpisz lepiej co z migaczem.
---------- Post added at 20:06 ---------- Previous post was at 20:04 ----------
Ty będziesz miał bliżej tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...a_na_lato.html
jesli bedzie taka sposobnosc napewno skorzystam z tej II Tury . Jaka wtedy cena za taka owa przyjemnosc orientacyjnie ? Jesli chodzi o migacz dzisiaj rowniez nie dalem rady sprawdzic znowu za pozno wrocilem , mam nadzieje ze zrobie to jutro i odrazu napisze ... :)
wiem doczytalem , napisalem do niego na PW SORKI :suicide2: POzdro
Łukasz,
To było pytanie z serii, po co psuć jak działa :). Podejrzewam, że pytający naczytał się o tym że dpf to samo zło i chce go za wszelką cenę wyrzucić.
ja nie mam już dpf fizycznie i programowo nie zauważyłem żeby było głośniej ale nie jestem z tego powodu szczęśliwy do końca jednak mogłem go zostawić bo totalnie mi nie przeszkadzał wiec jeśli mam wyrazić swoje zdanie to wolałbym go mieć ale teraz już po ptokach
No właśnie też jestem ciekaw :)
Mnie np. denerwuje częste wypalanie dpf i praca silnika podczas tej czynności...
Ale już niedługo i będzie po problemie :) - jak chcesz to oddam Ci mój :)
Ja też wolę mieć DPF i mi nie przeszkadza.
A dlaczego wolę mieć?
- żeby jechać spokojnie przez Europę bez stresu że może będę wracać na lawecie
- że mi nie będzie kopcić czarny dym z rury
- świadomość że mniej zanieczyszczam świat
Właściwie to nie rozumiem nadal - jakie są argumenty za tym żeby usuwać? Pomijam przypadek że ktoś jeździ tylko po mieście i ma kłopot z wypaleniem - mnie to nie dotyczy.
Chyba masz coś nie tak... Często to jest u mnie mniej więcej raz na tankowanie, czyli co ok 700-800km i nie sposób zauważyć jakiejkolwiek zmiany w pracy silnika w tym czasie. Można poznać jednie po tym że komputer pokazuje przez chwilę większe zużycie paliwa.Cytat:
denerwuje częste wypalanie dpf i praca silnika podczas tej czynności...
tylko pozornie tzn rozwin ta mysl Alces1
nie mówiąc o tym ,że sama produkcja i utylizacja setek tysięcy filtrów z całą tablicą Mendelejewa w środku też jast uciążliwa dla środowiska...
Moje auto po wywaleniu filtra spala ok. 10% mniej paliwa, a co za tym idzie , emituje 10% mniej spalin...
odbiegajac od tematu jaki polecicie olej silnikowy jeszcze pod DPF ?
bo nie doczekam sie tam na odpowiedz ! Myslalem ze to nie problem , ten temat tez jest moj .
Bllondas, jak tam kierunek?
zrobiony , cos tam nie laczylo , znajomy przeczyscil i jest GIT :)
Nie zdążyłem :)
Koledzy mnie ubiegli i powyżej w skrócie wytłumaczyli na czym polega ten wymysł "zielonych"
Oczywiście nie mam nic przeciwko ekologii, a nawet jestem za, jednak część wynalazków mających sprawiać by nasza planeta była czystsza działa wbrew założeniom.
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. Blondas nie ma znaczenia czyj temat, porządek musi być ;)
Witam serdecznie,
Jestem trzecim właścicielem AR 159 z silnikiem 1.9 JTDM 120 KM 8V (sedan)
Pierwszy właściciel (w Belgii) zdecydował się na chiptuning, którego rezultat zamieszczam poniżej:
166 KM / 2967 obr.
471 nm / 1997 obr.
Załącznik 228041
Dodatkowo samochód pozbawiony jest filtra DPF i ma zaślepiony EGR, co zrealizowane zostało już przeze mnie.
Moje wątpliwości dotyczą wysokości podniesionych parametrów, ponieważ przez rok posiadania samochodu nawalił mi prawy przegub zewnętrzny, a teraz (po długiej podróży 1300 km z pełnym załadunkiem) mocno stuka lewy. Poza tym zaznaczam, że samochód użytkuję spokojnie :)
Co sądzicie o tym chipie, zmniejszeniu mocy np. do 140 KM lub powróceniu do ustawień seryjnych ?