-
Ubezpieczyciele to z definicji ludzie, którzy "ściągają majtki przez głowę" jak trzeba, więc jeżeli będziesz miał pecha i znajdą jakiekolwiek nieprawidłowości, to o odszkodowanie może być ciężko. Sam mam zimówki 215/55/17, ale świadomy jestem tego, że jest to ryzyko, więc następne będą już w wymaganym rozmiarze.
Pozdrawiam
-
W większości ZU, nie ma to znaczenia, ważne jest badanie techniczne. W niektórych krajach nie moża sobie samemu ot tak założyć innych opon niz przewidział producent, gdyż nie przejdzie badania technicznego. W Polsce jak na razie takiego rygoru nie ma.
Generalnie przy likwidacji szkody bada się czy na dane zdarzenie miało konkretny wpływ ewenrualne np. niedociągniecie techniczne. Nawet bez ważnego badania tech. o ile stan pojazdu nie miał wpływu na zdarzenie szkoda jest wypłacana.
-
Witam Wszystkich,
jestem tutaj początkujący, chociaż moją piękną "Alfjunuią" poruszam się już przeszło 3 lata..
Obecnie jestem na etapie lekkiego odświeżania lakieru (polerka + malowanie maski) i innych kosmetycznych drobnych poprawek.. no i w związku z tym całym procesem doszedłem do wniosku, że najwyższy czas zmienić letnie koła z obecnych 17tek na 18tki...
Zwracam się do Was właśnie w tej kwestii.. proszę dajcie znać na sklepy lub inne punkty w Polsce, gdzie można zakupić używane 18tki (po renowacji bądź przed renowacją => nie ma znaczenia a nawet lepiej).
A może ktoś z Was Drogich Forumowiczów ma takowe na zbyciu do 159ki?
Dodam,że moje letnie opony 17tki (Bridgestone Potenza 225/50 R17) w doskonałym stanie (przebieg około 20 tys km w ciągu 3 lat) chętnie odsprzedam..
Z góry dziękuję za każdą informację i przepraszam, jeżeli taki wątek występuje już na forum a ja go nie zauważyłem.
Pozdrawiam,
Konrad