Tak
Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk
Printable View
Tak
Ok dzieki :)
A orientujesz się może Omen albo ktos inny jaka jest tolerancja grubości tarczy sprzęgła tzn. o ile grubsza może byc tarcza od oryginalnej?
Jeśli chcesz, to mam tarczę na zbyciu (musiałem wymienić kompletne sprzęgło, bo mi poszedł docisk, a samego nie sprzedają).
No skoro nie sprzedają samego docisku to na co mi sama tarcza skoro w zestawie od stilo najważniejszy jest mocniejszy docisk? :P
Zestawie od stilo?
Wydaje mi się, że to ten sam zestaw. Jest lista samochodów w których jest to samo sprzęgło... A docisk... No powinno się komplet wymienić. Najwyraźniej w ASO w Krakowie o tym nie wiedzieli i po dwóch latach od wymiany, łożysko się zerwało i narobiło niezłego bałaganu...
Komplet od Stilo i komplet od 147 16V to nie jest ten sam zestaw. To od stilo dedykowane jest do Stilo, Thesisa i Alfy 166 dlatego pytałem czy na 100% podejdzie do 147 bo na liście w katalogu valeo nie ma 147ki. Zestaw jest droższy niż dedykowane do 147 ale chyba warto troche dołożyc do mocniejszego zestawu.
To może tak, jestem po wymianie sprzęgła w mojej 140km 16v 2004r przedlift, są tam dwa różne sprzęgła (nie wiem czym się dokładnie różnią oprócz ceny ok 30zł rozbieżności) ale dopiero po VINie wychodzi, które dokładnie sprzęgło Valeo jest u Ciebie. Ja kupiłem w tym sklepie http://allegro.pl/sprzeglo-lancia-ly...246580764.html
i to nie było to z aukcji, po dokładnym sprawdzeniu vinu, okazało się że jest inne. W sumie zapłaciłem 600zł z przesyłką i jest git.
Jak chcesz kombinować z mocniejszym sprzęgłem, to nie zdziwiaj z czymś co jest "podobno mocniejsze" od Stillo tylko zamów sobie sprzęgło z dociskiem tutaj www.sprzegla.com Zrobią ci w dobrej cenie gwiazdkę, którą da się jeździć po mieście i kłopot z głowy.
Pewnie jest wersja sam docisk i tarcza oraz wersja Docisk+tarcza+łożysko. Ja mam sam docisk i tarcze tak samo właśnie jak w tym zestawie od Stilo
Właśnie sek w tym, ze nie chce kombinować dlatego pytałem czy zestaw pasuje bezproblemowo, zamówiłem dzisiaj to od Stilo jutro rano mam na miejscu. Montowałe było też w Lanci Thesis 2.0 Turbo wiec spokojnie powinno znieść 140KM/340NM w mojej 147, a o sprzęgłach od radzikowskiego to co człowiek to inna opinia na ich temat. Można by książkę napisać...
Z wyglądu są takie same. Tak samo jak sprzeglo z normalnego 147 i z Ducati Corse. Tylko to 2 znacznie wiecej znosi podobno. Przynajmniej takie jest zdanie Marcina.
W radzika można sie pokusić o spiek 6 lopatkowy + podwójny docisk. Koszt ok 1600zl podobno. Lecz paten nie jest do końca jeszcze sprawdzony.
Znosić ma niby nawet 650NM.
Pozdrawiam
Szwagra wujka kobyły syn powiedział, że to jest faktycznie lepsze :)
Ktoś ma jakieś dane na ten temat, czy jak wyżej ? ;)
Dałem wam link. Goście robią to naprawdę dobrze i w rewelacyjnych cenach, więc po co kombinować jak przysłowiowy koń pod górkę ?
P.S. omen, po co coś takiego jak wcześniej skrzynię szlak trafi ? Tak dla sportu ;) ?
Dokładnie tak dla sportu ;)
Sprzeglo od stilo jest sprawdzone przez kilku użytkowników. Od dedykowanego do 147 różni sie numerem docisku wiec moze wiecej wytrzymać.
To właśnie docisk jest problemem nie tarcza.
Co do sprzęgła radzika.
Zostało takie wykonane dla firmy DieselTuning. Do modzonego 2.4JTD10v Który aktualnie legitymuje sie ok 230KM 480NM
Nie, ja nie wróżę z fusów i to nie jest wygooglane. Sprzęgła robione przez tą firmę faktycznie są przystosowane do przenoszenia większych obciążeń.
- - - Updated - - -
Ciekawy sport :D
Ja uważam, że to tylko różnica numeru i subiektywne odczucia. Nie ma żadnej podstawy dla czego w Stilonówce miałoby być mocniejsze sprzęgło. Przy tym samym silniku 147 ma parę kilo mniejszą masę ale za to dopuszczalną masę całkowitą o tą samą wartość większą. Przyspieszenie Stylonki jest o 0,6 mniejsze ale jak podejrzewam tylko z powodu zabicia go przez masę. I reszta parametrów taka sama. Łącznie z masą ewentualnie ciągniętej przyczepy. Więc nie ma żadnych zasadnych podstaw aby znajdowało się tam mocniejsze sprzęgło. Jest takie samo z nadanym innym numerem OE.
Powiem więcej, bo nie dalej jak z miesiąc temu, będąc upewniony właśnie takimi, z tego forum informacjami w Stilonówce pozwoliłem sobie przekroczyć magiczną granicę dla seryjnego sprzęgła w 147 przy 2000 obr/min. Sprzęgło niestety tak samo jak w 147 ślizgnęło. Sprzęgło + dwumas półroczne. Ale oczywiście pewno ja trafiłem na tą sztukę wadliwą albo kierownik zdążył ją już odpowiednio "zmiękczyć" :D
Reasumując, mam większą pewność parametrów ponadnormatywnych sprzęgła wykonanego na zamówienie niż sprzęgła gdzie wyższe parametry są wyznaczone na podstawie indywidualnego "widzi mi się" użytkowników.
Wybaczcie mi moje sarkastyczne podejście ale ja tą teorię uważam za tak samo niedorzeczną jak to, że tylko przepływomierze Boscha działają dobrze.
Postaram się już nie wtrącać. Staję się biernym czytelnikiem ;)
No widzisz nawet nie pofatygowałeś się sprawdzic w czym jeszcze siedziało to sprzęgło. U nas wszyscy mówią tylko od Stilo więc pewnie z góry założyłeś, ze tylko Stilo JTD je miało, a to sprzęgło było również w Stilo wersji Abarth, Alfie 166 2.4 JTD, Lancii Thesis 2.4 JTD oraz 2.0 Turbo. Dalej nie widzisz podstaw do tego aby było mocniejsze? Chcesz mi powiedzieć, że w 185KM Thesisie który wazy 300-400kg wiecej jest takie samo jak w 115KM 147?
Sprzęgło leży już u mnie we wtorek wymiana mam nadzieje, ze nie bedzie probemów z załozeniem do 1.9 8V :D
Nie będzie napewno;)
Informuje, że sprzęgło nr 826330 NIE PASUJE DO 1.9 JTD 8V 115KM !!! jest zupełnie inna tarcza sprzegła. Seryjna 86230 jest cieńsza i nie posiada tłumików drgań, a ta z zestawu 86330 ma tłumiki drgań przez co zestaw nie pasuje. I tym sposobem mam teraz problem...
Poniżej foto porównawcze robione na szybko kalkulatorem. I teraz kurde nie wiem co z tym fantem zrobić, szukac innego mocniejszego ryzykujac, ze znowu nie będzie pasowac czy też zawawiać zwykłe seryjne które na 100% pasuje ale może za długo nie posmigać w aucie po chipie tym bardziej, ze kolejna do wymiany była spręzarka, a później już tylko cinek i atak na 170-180KM o czym z seryjnym sprzegłem moge zapomnieć. Jedno sie potwierdziło zestaw ze stilo jest inny mocniejszy tylko, ze pasować nie bardzo chce
http://img163.imageshack.us/img163/572/spzregla.jpg
wkładałeś to na seryny dwumas a nie na dwumas od stilo ?
Nie montowałem w ogóle bo od razu stwierdzone, ze na ten dwumas seryjny nie pasuje. Nowego nie kupiłem bo stary jest dobry ale tez już wpadłem na to, ze róznica jest w dwumasie i na jutro załatwiam dwumas ze stilo do przymiarki. Tylko, ze nikt nigdzie nie dał wzmianki o różnicach w dwumasie wiec założyłem, ze są takie same dlatego nie kupowałem ze stilo. Jak sie potwierdzi, ze trzeba zmieniac komplet to dam znac dla potomnych.
EDIT: Dodatkowo pytałem samego cinka i taką oto odpowiedz otrzymałem:
Montaż tarczy ze stilo nie jest możliwy - nie wiem kto takie wieści rozsiewa...
Aktualnie to już nie wiem nic :/
omen czyli kwestia dwumasowego będzie? Jesli tak kto które brać 836012 http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2011/07/33.jpgczy 836034 bo valeo ma dwa w katalogu do Stilo 150KM
No pewno, że sie nie pofatygowałem. Ja mówię, zgodnie z tematem o JTD 16V a nie 8V. Z resztą i też mówiono o Stillo, a okazało się, że moje po VIN tez jest stosowane w silnika 2,4 itd.
To po prostu fakty i mity + rzeźbienie ;)
- - - Updated - - -
"Moc" sprzęgła od Stillo dalej należy uznać za "gdybanie". Nic się nie potwierdziło. A jedyne co się potwierdziło, to że jest to rzeźbienie ;) Lepiej zamówić sprzęgło dedykowane. Mniej kłopotów i ewentualnych strat.
Skoro piszesz o 16V dlaczego cytowałeś moje posty gdzie ja wyraźnie pytałem o JTD 8V 115KM. Nie jest to gdybanie mam pod ręką oba zestawy i nawet mechanik mówił, że jak podpasuje ten zestaw ze stilo będzie o wiele lepszy od seryjnego. Same okładziny są szersze niż w serii, docisk też jest nieco inny niż seria w 8V. Na jutro postaram się załatwić dwumas ze Stilo 150KM wtedy sie wszystko wyjaśni albo wleci cały komplet ze stilo albo szukamy dalej. Ciekawi mnie jedynie dlaczego cinek twierdzi, ze nie ma opcji zamontować tarczy ze stilo do Alfy. Rzeźby by nie było gdyby choć wzmianka się pojawiła o konieczności wymiany dwumasowego koła. Założyłem, ze skoro sprzegło pasuje do Alfy 16V i nikt nie wspomniał o dwumasie, a dwumasa w alfie 8V jest taka sama jak w 16V to powinno pasować, widać po prostu małe niedomówienie nic trudno najwyżej stracę dzień/dwa.
i teraz naszło mnie..
skrzynia 5b jest o jakies 20mm krótsza od tej 16v i nie do końca jestem pewien czy to sprzegło wejdzie właśnie ze względu na większą tarczę.
Z drugiej strony patrząc na to zdjęcie dociski są prawie tak samo wysokie więc w skrzyni powinno się wszystko zmieścić.
W katalogach dwumas od stilo 140/150 jest inny niż ten w 147.
Druga sprawa dziwię Ci się, że mając takie mody chciałeś pozostać przy starym dwumasie. Luzy na sprężynach to nie wszystko i po krótkim czasie możesz znów zrzucać skrzynie klnąć na sprzęgło że już puszcza a tak naprawdę to nie będzie wina sprzęgła tylko tego, że na krzywą płaszczyznę dwumasu wsadziłeś nowe sprzęgło więc powierzchnia styku nie wynosi 100%.
No to coś mi sie wydaje, zę cinek będzie miał racje i to sprzęgło pasować nie będzie. Jutro jak bede miał w łapach dwumas od Stilo się wyjaśni ale prawdopodobnie będzie trzeba zamówić komplet dedykowany do 115KM czyli 826230 ehhhh...
Same dociski są gabarytowo identyczne i docisk na 100% by pasował ale właśnie mechanik mówił, ze tarcza na bank nie podejdzie
Jeżeli dobrze widzę, to z dwumasem do stilo to powinno pasować bez problemu.
Napisz do bartola on chyba takie sprzęgło wkładał.
Tylko Bartol chyba tez ma 16V wiec skrzynia 6b tak jak Rybokmj i Kolin oni również chyba mają 826330 i u nich pasowało bez problemu dlatego pytałem czy będzie tez pasować do 8V. Wczoraj jeszcze analizowałem eper i katalog valeo i już mam taki mętlik, ze sam nie wiem. Do samego Stilo 150KM sa dwa dwumasy, wg Valeo do mnie i do Alfy 147 1.9 16V dwumas jest taki sam... Naskrobie zaraz PW do Rybaka i BArtola spytam czy dwumas tez mają ze stilo
też grzebię i szukam.
czekam na odp z czech gdzie 1 ktoś to zrobił.
nie widzę napisów na tarczy ale dedykuję, że tarcza tłumikami przychodzi do docisku tak ?
Tak tłumikami chyba w docisk wchodzi. Ale widze też, że jest inne osadzenie tarczy na wielowypuście bo jak leża na podłodze to jak bym ich nie położył to nie są równo i może tu tkwi cały problem ale sam już nie wiem...
moim zdaniem z dwumasem wszystko będzie pasowało.
inaczej gdyby tłumiki były na zewnątrz.
Rybkamj odpisał, ze zmieniał komplet z dwumasą ale on nie wie czy pasuje do 8V bo montował do 16V mam pytać cinka. Cinek odpisał to co cytowałem na stronie wcześniej czyli "Montaż tarczy ze stilo nie jest możliwy - nie wiem kto takie wieści rozsiewa..." No nic trzeba będzie załatwić ten dwumas do przymiarki i sprawdzić organoleptycznie.
cinek_ wiele rzeczy uznaje za niemożliwe a jednak ktoś to zrobił ;)
Teraz jeszcze sie przyglądam obu zestawom i co prawda ta tarcza ze stilo nie ma oznaczeń stron ale z tego co widziałem tłumiki zawsze przychodzą od strony docisku. Wiec powinno chyba byc tak jak na foto i na moje oko to też powinno pasować:
http://img521.imageshack.us/img521/9688/clutchw.jpg
EDIT:
No dostałem odpowiedz od Bartola i Kolina. Ten pierwszy ma u siebie seryjne, a kolin montował sam zestaw docisk + tarcza bez dwumasu i u niego pasowało P&P wiec co raz mniejszą andzieje mam ze to kwestia koła dwumasowego. Kurde przydała by sie opinia jakiegoś mechanika który zna różnice między skrzyniami 5b i 6b bo ja już pomysłów nie mam, a raczej mam jeden taki aby kupic seryjny zestaw 826230 taki jek jest dedykowany do 115KM :/
Skrzynia 6b ma dluzszy kolniez na sprzeglo i dwumas.
No i wszystko w temcie. U mnie przy montażu słoneczko docisku po prostu by sie oparło o tłumiki drgan na tarczy sprzegła mechanik mówi, ze nawet nie wie czy by dokręcił docisk do konca. Tak więc dwumas pewnie gówno da. Jutro chyba zamawiam seryjny zestaw nie czakając na dwumas od stilo bo miałbym go najwcześniej w piątek, a jak w piątek sie okaże, ze i tak nie pasuje to zanim wymienie sprzegło zrobi sie poniedziałek/wtorek i tym sposobem będę tydzień w plecy...
Jutro się sprawa wyjaśnie mam mieć dwumas od Stilo ale patrząc po fotach to ja nie widze różnic między tym z Alfy, a tym ze Stilo. Powiem więcej moja alfa 115KM ma taki sam dwumas wg. katalogu Valeo jak alfa 140KM, a kolin pisał, ze dwumasu od stilo nie wkładał i u niego pasowało wiec WTF? Może winny jest ten śmieszny mechanizm samoregulacji w docisku?
Dla potomnych napisze , że do JTD 8V sprzęgło ze Stilo/Thesis numer 826330 pasuje tylko i wyłącznie z kołem dwumasowym równiez od Stilo/Thesis 836012 tak wiec wymiana trwała ponad tydzień i dodatkowo musiałem wymienić sprawne koło dwumasowe jedyny plus to mam teraz zapas na mody oraz spokój ze sprzegłem i dwumasem bo drugi raz już chyba nie zdąże wymienić w tym aucie. Jedno co mnie zaskoczyło to myślałem, że z mocniejszym dociskiem sprzegło będzie chodzić cieżej, a tu zdziwienie bo chodzi o wiele lżej niż z oryginalnym.
To jeszcze ja się podepnę. Niedługo też czeka mnie wymiana sprzęgła w AR 147 1,9 jtd 16v 140KM i teraz moje pytanie: wg katalogu valeo pasuje komplet sprzęgła 828063, ale praktycznie nigdzie nie mogę go dostać (znalazłem tylko na alledrogo za 760). W ASO za sprzęgło chcą 1150... Możecie podać jakieś inne komplety, które by pasowały do mojego autka (bo już tracę cierpliwość z tym szukaniem)? (ew. jakiś sklep, gdzie mogę dostać to 828063) . Z góry dzięki za odpowiedź.