Ja mam na całkowitym przelocie i chodzi bardzo dobrze już 4 miesiąc :) na YT jak wpiszesz 1.9 przelot to masz jaki dzwiek jest
Printable View
Ja mam na całkowitym przelocie i chodzi bardzo dobrze już 4 miesiąc :) na YT jak wpiszesz 1.9 przelot to masz jaki dzwiek jest
Jak dla mnie dźwięk masakra , gwizda i klekocze, jak rozpadający się Fiat 125p , ale kto co lubi.
ja mam tylko Katalizator ten przedni, następnie ten katalizatoro-strumienice mam wyciętą i wspawany mały tłumik przelotowy w obudowie KATa (wygląda jak te strumienice z allegro) i na końcu zamiast tłumika tylko końcówka fi 120 Remusa
ja w dźwięku nie słyszę różnicy, ale z racji tego że teraz chodzę na kurs na diagnostów na jednych z zajęć zmierzyliśmy zadymienie i wynik: POZYTYWNY, następnie pomiar na stanowisku akustycznym i tu już zdziwienie: 111dB, a norma mówi że ma być max 96dB więc za głośno (pomiar wykonano przy temp. 2st. C a musi być min 5st. C)
a masz jakiś filmik jak słychać Twój wydech?
Wrzuć bo tez jestem ciekawy. Trochę dziwne że zrobił się tak głośny.
http://www.youtube.com/watch?v=ddN6gMFlbc8
tutaj filmik tylnym Ragazzonem. Wtedy jeszcze miałem 2 oryginalne katy.
szczerze omen?
bez rewelacji
A co Ty byś chciał V6?
Sent from my TITAN X310e using Board Express
ogólnie nagranie jest bardzo kijowej jakości.
Na żywo bardzo fajnie to chodzi.
po za tym z r4 diesla v8 mustanga nie wyciągniesz ;)
Wie ktoś jaką średnice ma rura w 147 jtd (ta od do tłimików) oraz jaką zastosować, polerowana kwasowka ?
Gdzie ją kupić.
W Swoim ropniaku mam jakiś tłumik wąski z wspawaną końcówką i rure 2,5". Robił to już poprzedni właściciel więc nie wnikam w marke i model tłumika końcowego ale przyjemnie mruczy.
I jak tam :) srednica :). Nada się ?
http://allegro.pl/rura-prosta-cieta-...088827979.html
w sklepie motoryzacyjnym kupisz bez problemu na metry mają i za przesyłkę nie będziesz płacił, fabrycznie jest 55mm i 60mm
Panowie, powiedzcie w końcu jak z błędem z sondy po wycięciu obydwóch katów ? wywala coś? trzeba przerabiać, kombinować ? myślalem o downpipe zamiast pierwszego kata, ale nie wiem czy sonda nie zwariuje?
który rok auta ?
2003r :) jak sie troche ociepli to zobacze jak to tam wygląda, planuje dorobić sobie wszystko samemu, ewentualnie jakąś końcówke wydechu tylko kupić. Na razie tylko chce sie zorientować w temacie, żeby potem z checkiem nie zostać. Czytałem też o takich emulatorach sondy, wiesz coś może na ten temat, czy coś to pomaga? podobno jak druga sonda wywala błąd, to zakłada sie tylko ten emulator żeby była dalej od spalin i to wszystko, ale nie wiem czy to zdaje egzamin.
Tam chyba nie ma sondy, ale dla pewności sprawdź całośc od kolektora wydechowego. Sonde mam ale w silniku mjtd 1.9jtd 120km w nowym Bravo.
mam nadzieje, że w tym tygodniu sie ociepli, to wszystko gruntownie przejrzę :) na początku chce wywalić końcowy tłumik, a potem bede sie bawił z katalizatorami.
nie ma żadnych sond w tym silniku.
dopiero w 1.9 cf4 jest sonda na 1 katalizatorze
ja mam 2005r 1,9 JTD 8V, wycięty środkowy kat i zero błędów na kompie, nie ma żadnej sondy w wydechu przy tym silniku
napisałem wyżej że cf3 nie ma sondy, Ty masz sterownik właśnie cf3.
Dopiero cf4 ma sondę na 1 katalizatorze
no wiec, jezeli w cf3 1.9 calosc - poza pierwszym katem, tym przy turbo - wytne, zastapie kwasowka 57mm (2.25cala) i dam na koniec jakis koncowy tlumiczek to nie bedzie zbyt glosno ??? czy moze dac jeszcze jakis srodkowy ?
dużo zależy od tego co na koniec wsadzisz.
JTD jest w miarę cichym silnikiem
no wlasnie chce zeby nie bylo glosno, tylko w miare normalnie przy czym chcialbym zeby wydech byl "luzniejszy" od serii, zeby nie blokowal alfy jezeli cos bym kombinowal z moca. No i najwazniejsze, zeby ta straszna pordzewiala pucha nie wystawala spod zderzaka;/
Wiec radzicie zeby wywalic srodkowego kata, wstawic za niego tlumik srodkowy, puscic rury do konca i dopiero przy zderzaku dac jakas koncowke tylko? czy tlumik przelowy plus koncowy???
poleccie cos :)
wielkie dzięki ;) wczoraj zaglądałem pod auto i na kalektor i troche sie zdziwiłem, że nie ma żadnej sondy, ale skoro Omen pisze, że nie ma, to w porządku. Bede wywalał na początek końcową puche i śrdokowy kat, więc powiem jakie są efekty ;)
Napisz koniecznie, bo cały czas też o tym myślę:) ale zrealizuję dopiero jak końcowy zupełnie przerdzewieje:)
Panowie, a 1.9 jtd 16v to cf3 czy cf4? Tam są sondy, czy można wywalać kata bez stresu? Rok 2003 140km.
możesz wywalać.
sond nie ma żadnych.
Witam serdecznie Panowie, jeżeli chodzi o wydechy to nie znam się za bardzo. Słyszałem że często wycięcie kata może spowodować nie przejściem przez badania techniczne :) Co można powiedzieć aby zamiast KAT'a zamontować symulatorową strumiennicę ? :)
widziałeś żeby w dieslu badali Ci spaliny ?
bo ja jeszcze nie..
Nie nie, absolutnie nie o to mi chodziło. Tak przynajmniej raz miałem że koleś sprawdzał czy jest KAT ... ale to była benzyna a to mój pierwszy diesel dlatego też pytam :)
Chciałem uzyskać efekt rozluźnienia wydechu bez znacznej zmiany dźwięku, pewnie dokładnie w takim jak mój nikt tego nie przerabiał, ale zostawiłbym 1 kat, drugi out (tylko nie wiem co w jego miejsce) i na koniec Proexa. Co myślicie? Co dać w miejsce drugiego kata, rurkę czy jakąś puszkę? Czy za drugim katem jest jeszcze jakiś tłumik środkowy?
Jak to ogarnąć i nie zbankrutować???
@michal_evo1
za tym środkowym katem masz strumienice fabryczną, a dokładnie całość w jednej puszcze (KAT+strumienica) i są różne wersje, w różnych proporcjach jest KAT i strumienica, ja miałem pół na pół, ale jak byłem sprzedaż tego Kata to gość mówił że są takie gdzie jest tylko 1/3 Kata
Wszyscy twierdzą żeby pierwszy KAT zostawić, ja tak zrobiłem, ten drugi ze strumienicą poleciał na skup i wspawałem tłumik przelotowy (taki w obudowie KATa jak strumienica z tą różnicą że to zwykły przelot) nabyty za 50zł na alledrogooo, a na końcu wywaliłem wydech bo był zardzewiały i mam tylko końcówkę REMUSa fi110 i nic więcej.
Odnośnie przeglądu, to mogę się wypowiedzieć bo jestem świeżo po kursie na diagnostę. Bada się kompletność wydechu tj. czy jest KAT i tłumik i czy nie ma dziur, nie sprawdza się czy ta wersja miała 1 czy 2 KATy. I co najważniejsze bada się zadymienie (co teoretycznie jest obligatoryjnym elementem każdego badania, a czego większość stacji nie robi). Ja swoje auto sprawdziłem i wynik OK, na urządzeniu dostaje się tylko wynik czy ok czy nie, jeśli by wyszło że nie ok, to można podejrzeć o ile za dużo, ale 95% auto przechodzi na ok. Wartości to max 2,5m^-1 dla wolnossącego i max 3,0m^-1 dla doładowanego a dla aut wyprodukowanych po 30.06.2008 już tylko max 1,5m^-1 (wszystkie diesle).
michał daruj sobie proexa. Jakoś wykonania jest conajmniej nie zadawalająca. Poszukaj w PL i zagranicą trafiają się ładne używane tłumiki i bdb cenach. Ja swojego Ragazzona kupiłem za 150e ale był nowy.
Myślę, że jeśli nie chcesz zmiany dźwięku to nic nie rób. Ten wydech ma spory zapas i przy programie nie będzie przeszkadzał.
Ok, z tym proexem to poczytałem cały post i wiem już o co kamon, a może tak jak założyciel wątku calkowicie wywalić tylko ostatni tłumik? Chcę się pozbyć tej obrzydliwej puszki... Tylko wierzyć mi się nie chce że dźwięk się prawie nie zmienia?