Bo fizycznie wszystkie są takie same. Mogą różnić się budową a więc jak to napisał nieoceniony amigas charakterystyką :)
Printable View
ale allegro to nie bog, fabryka wie troche lepiej;)
Z tego co dobrze kojarzę to amory do TS'a są twardsze niż boxera więc jeżeli kupisz dobrą gazówkę z TS'a to napewno będziesz miał sztywniejsze auto.
a i wszystkie sprężyny produkowane do Alfy Romeo 145 , mówię tu o obniżających weitec , jamex , MTS, Eibach sa takie same , jeśli sie nie mylę.
a mam pytanie jakim ciśnieniem napompowac oponę 185/50 r 16 i 205/45 r 16 ? góry dzięki za odp.
Niby zalecają na przód 2.2 na tył 2.0
Szkoda by mi było auta na takie opony i bardzo zawias cierpi potem bedzie płacz ze wahacze do wymiany spalanie ma duże i bedzie post tego typu " koledzy ostatnio mój boxer bardzo dużo pali i nie wiem czemu ale sie nie zbiera :)" a tak wogóle to w alfie .1.4 BX odczuwane sa już opony o szer 195 jednym słowem bedziesz jeżdził jak wozem drabiniastym i to nie pasuje do tego auta
kolego mattom opony podstawowe do 145 1.4 bx to 175 a 195 to max do tego autka. Ale jak dlamnie to zakładajcie nawet 245 :) i powodzonka w exploatacji:) wydaje mi sie ze do 145 to jakies ładne felgi 15 co już bedzie odczuwalne na naszych super Polskich drogach i oponka maks 205 ale i tak bedzie pływał po naszych koleinach aż kogos strąci ewentualnie cos np słup :) aha ja u siebie mam 185 wystarczają
Nic mi na 195 nie pływa, auto idzie jak po sznurku i nie ma efektu uciekania mi przyczepnosci na zakretach auto jezdzi juz tak kupe lat i nic sie w zawiasie nie dzieje,
kolego mattom przeczytaj dokładnie :) napisałem o felgach 15" i oponach 205 i ze na tych oponach na naszych drogach auto będzie pływać a o 195 napisałem ze to maksymalna szerokość dla tego auta
W wersji Edizione Sportiva i Limited 500 montowane były 16" Zendera z oponami 215/40R16. Co ciekawe Alfy z tymi pakietami wyjeżdżały z fabryki tylko w słabszych wersjach silnikowych, czyli 1,4TS, 1,6TS i 1.9JTD. W swojej Alfie miałem te felgi lecz z innymi oponami bo według rozmiarówki 1.8 i 2.0 mają większą średnicę zewnętrzną opony, dlatego zastosowałem 205/45R16. Problem jest taki że te opony przycierały o mój przedliftowy tylny zderzak gdy miałem komplet pasażerów lub bujało tyłem na nierównościach. Widocznie poliftowe zderzaki dopiero są dostosowane do szerszych opon.
tak takie opony mozna zakładac do 1.8 albo 2.0 ale nie do 1.4 bx
Jak już pisałem w tym temacie jeździłem 1.4 bx przez chwile na 17stkach i jakoś wielkiego muła nie było ... 145 BX to nie jest auto do startów ;) A za to jaka przyjemność sunąc ponad setke na 17 :D z mruczeniem boxerka ;) Miazga ;)
W 147 1 1.6 TS mam 18" - też mówili że będę ruszał wolniej jak rower - ale jakoś nie ma tragedii ;)