U mnie przy tym błędzie i podobnych objawach do wymiany był regulator ciśnienia paliwa.
Printable View
U mnie przy tym błędzie i podobnych objawach do wymiany był regulator ciśnienia paliwa.
No i sytuacja się powtórzyła jak bylo zimno i dodawalem gwaltownie gazu nic się nie działo ale jak temp jest powyzej 10'C to.znowu to samo blad p0091 i nie jedzie
Zaloguj ciśnienie raila i sygnał z czujnika ciśnienia. Postaraj się uchwycić czas kiedy to się dzieje. Chociaż myślę, że problem jest widoczny cały czas a tylko w pewnych sytuacjach osiąga poziom, który wywołuje błąd.
Z doświadczenia ci powiem, że najczęściej w tych konstrukcjach jest to problem wydajności pompy wstępnej.
witam co to sugerujesz ze to pompa w baku nie domaga??
Witam kolegów.
Czy ktoś już zna problem i jego rozwiązanie z tym błędem? Czy nadal po omacku szukamy rozwiązania? Niestety ale mi też się on wyswietlił.
nie otwierając nowego tematu chciałbym zapytać Was o opinie
Pacjent moja 159 1.9 jtdm 150km 2008r.
Gaz w podłogę i koło 3-4 biegu silnik przy wysokich obrotach gaśnie lub nie mam mocy do dalszej jazdy, najczęściej daje się wywołać błąd przy wyprzedzaniu po redukcji na 3ci bieg i w gaz podłogę. Przez długi okres nie mogłem zlokalizować przyczyny gdyż nie pojawiał się żaden błąd. Ostatnio podczas wizyty na wgraniu softa okazało się, że ktoś wyrzucił tablicę błędów. Bez problemowo udało się aktywować i bach... już teraz pokazuję błąd. Soft został oryginalny ze względu na usterkę
Bela pod kompa i szybka diagnoza - p0091 i p0092. W związku z dużą ilością możliwych przyczyn rundka testowa z podpiętym Mesem i porobiłem kilka logów. Brakuje ciśnienia paliwa (najwyższa różnica zmierzone a oczekiwane - 1100/ 1600 ), lecz kiedy przyjrzałem się logom zapisanym w Exelu zaniepokoił mnie zapis reduktora ciśnień DRV, który wynosi 0% przez łączy okres testu. Myślicie, że to może być przyczyną ?? Filtr paliwa był wcześniej wymieniany. Szukając punktu zaczepienia jedynie to mi wpadło do głowy.
Błąd wyskoczył w 195 sek. testu
Załącznik 251447Załącznik 251448
Pompa CR nie wyrabia.
Objawy jak pół roku temu u mnie, nawet ten z usuniętą tablicą błędów. Wymieniłem pół samochodu, a winny okazał się zawór w pompie CR.
Witam wszystkich,
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu z błędem p0091 mianowicie, podczas jazdy na a2 wywaliło mi checka i stracił moc,zjechalem do boku, zgasilem i ledwo co później odpalił (pokrecil parę razy i załapał) ale coś tak jakby przerywa na wolnych obrotach. Jak ruszę to mogę jechać spokojnie. Sprawdzałem wtyczki od wtryskow i listwy wszystko dobrze z nimi. Co tu jeszcze wydumac?. Wracałem na święta z nad morza Przez całą Polskę, nie powiem trochę mi stracha napedzilo.
P.S aa i podczas podróży dodam że raz mi auto zgaslo jak dojezdzalem do ronda, odpaliłem ponownie... aa tu zaskoczył już od strzała i check zgasł. Więc spokojnie bez jakichkolwiek większych przygazówek dojechałem.
Używaj wyszukiwarki. Jest cała masa tematów i wskazówek.
- magil
Witam, ponownie
Problem zdaje się rozwiązany, komicznie to zabrzmi ale okazało się że pan na stacji paliw pomylił paliwa i wlał benzyny zamiast ropy. Przejechałem na benzynie 800km spqliłem cały bak prawie, dziś rano ledwo odpalił, sposcilem z baku trochę paliwa i jednak benzyna, więc zalalem (tym razem osobiście) diesla verve pod korek i trochę czyscika... Pali od strzała i lepiej chodzi Niż wcześniej. W dodatku podczas jazdy na tej benzynie dpf się wypalił, chyba bardziej. Bo częstotliwość wypalania się zwiększyła z 300km do 744km heh. Jestem w szoku. Do teraz. Czy mogą być później jakieś uboczne efekty tej pomyłki?
Ile tej benzyny weszło??? :confused:
W sumie cały bak bez jednej kreski... I dzisiaj już na dieslu verva go jeszcze przegonił3m, po autostradzie 200km i żadnych negatywnych efektów ubocznych.
Cały jak tzn ile 5 - 50 l?
Czyli jakieś 60 litrów... Pierwszy taki przypadek o którym słyszałem ;) Zazwyczaj zatarciu ulegał jakiś element układu paliwowego. [MENTION=67861]forza2310[/MENTION] Ty to masz szczęście :D
Masakra jakaś... U mojego mechanika do teraz kopara opadła, ja spuścił te benzynę. Że dałem radę z nad morza wrócić. Ale w sumie panowie, jak się nic nie stało to teraz też raczej się nic nie stanie? (z pompą paliwa i wgl wtryski)
P. S zaraz idę sobie go wrzucić na kompa, i zloguje korekty i wgl ciśnienie paliwa.
Na pewno masz oczyszczony układ paliwowy.
Hmm, ciekawe...
Ja miałem z 3 lata temu taką akcję, że chciałem przegnonić trochę auto i postanowałem zalać VPOWER na Shellu do Focusa TDDI, więc starsze technologicznie auto.
I jak mi pistolet odbił to się kapnąłem, że wlałem benzynę 99 oktanów zamiast ON (też napis VPOWER). Spanikowałem i zepchnałęm auto bez odpalania już.
A tu jednak przypadek kolegi pokazuje, że jakoś można przejechać na benzynie. Kwestia oczywiście proporcji, ale tu widać że oleju było pewnie 10l a benzyny 60, więc lekki hardcore, a auto i tak dało radę...
Ciekawe jak te korekty wyglądają teraz...
Albo miał tyle parafiny w zbiorniku i filtrze ,że benzyna to rozpuściła i właściwości smarne jakieś tam miała.
Wieczorkiem wrzucę screen ale nie dużo się różnią, w sumie lepiej niż przed benzyną.ale Na każdym z 5 cyl. +- od -0,20 do +0,30
wstawiam mam do analizy korekty .Wykres robiony zaraz z rana,pierwsze uruchomienie silnika /po lewej czas i po kolei cylindry
Jak na zimny silnik to korekty są perfekcyjne!!
A jak wyglądają po rozgrzaniu?
Żeby tylko teraz ludzie nie zaczęli w ten sposób czyścić układów CR :D
dobra sprawy się mają już inaczej już na rozgrzanym,i nie pamiętam właśnie czy przed benzyną też takie były.Ogólnie to fizycznie żadnych negatywnych skutków narazie tego nie odczuwam(zalania benzyną).Poniżej zamieszczam logi z wolnych obrotów i z lekkich przygazówek.Coś chyba z 1cyl jest nie tak.
I jeszcze mam pytanko
Czy jest ktoś w stanie napisać jak jeszcze sprawdzić pompę paliwa czy dobrze pompuje ropę? Jakie wartości mają być w MES?
Jak Pan uważa panie - magil?
Po tych logach można stwierdzić, że faktycznie korekta pierwszego odbiega od normy.
Przed jazdą na Pb korekty były inne?
Klapy wirowe są?
Właśnie szukałem moich starych logów z korektami przed Pb i rzeczywiście były podobne. Klapy są, zablokowane w pozycji otwartej w aluminiowym kolektorze, egr zaślepiony całkowicie i programowo wyłączony. Dpf jest na miejscu. I wypala się w porządku tak jak zawsze. Tak patrzę że przy mechanizmie sterowania klapami, troszkę tłustawo, olej czy coś. Może rozszczelniło się jakieś wejście(poszczególnych klap) do kolektora?
Czy przez taką nieszczelność przy kolektorze może być zmiana w korektach?
Właśnie to miałem na myśli. Ludzie, którzy przy tym grzebią, mówią, że najszybciej mechanizm rozszczelnia się na łożyskowaniu klapy pierwszego cylindra. To może skutkować dodatnią korektą wtryskiwacza.
Moim zdaniem kolektor do roboty.
Witam
Posiadam alfe 159 120KM 2008R
AUTO wpada w tryb awaryjny i traci moc
Po chwili
Po podłączeniu komputera widnieje błąd P0091
Wymieniłem przepustnice posprawdzalem i przeczyscilem wtyczki wtryskow
Wymieniłem filtr paliwa
Wyczyscilem czujnik ciśnienia paliwa.
Niestety nic nie przyniosło poprawy
Czy ktoś mógł by mi pomóc rozwiązać ten problem??
Dzięki za podpowiedź dziś lub jutro podmienie ten czujnik bo mam taką możliwość i wtedy się okaże
Pozdrawiam
Witam zauważyłem również że przy delikatnej jeździe błąd nie wyskakuje przy ostrzejszej po przejechaniu kilku km
I jeszcze przy zakresie obrotów miedzy 1500 a 2000 dodając gazu auto szarpie
Przydałoby się zrobić diagnostykę, bo za szarpanie może być odpowiedzialny EGR.
Czujnik podmieniony na nowy Boscha niestety problem pozostał
Ma być REGULATOR, a nie czujnik. Nie podmieniaj go od razu, bo może być to kwestia czysto elektryczna.
Zrób logi ciśnienia paliwa podczas jazdy.
- - - Updated - - -
[MENTION=25095]magil[/MENTION] ma rację, że szarpanie może być spowodowane problemami z EGR. Ale regulator ciśnienia da podobny efekt. I błędy będą występowały głownie w momencie gdy potrzebne jest wysokie ciśnienie. Czyli m.in. przy ostrej jeździe.
Auto padło nie odpala wyskoczył dodatkowy błąd pompy wstepnej
Podpowie mi ktoś jak się dobrać do pompy w zbiorniku??
Trzeba puszczać bak czy jest dojście pod kanapami??
Trzeba zdemontować siedzisko kanapy. Jest sporo informacji na forum na ten temat.
U mnie było podobnie , ostatecznie podmieniłem pompę HP której brakowało wydajności po rozgrzaniu przy pełnym obciążeniu i pomogło. Ale być może to faktycznie problem pompy wstępnej. Jeśli nie pomoże zaloguj cisnienia, problem będzie widoczny cały czas a jak osiągnie 250bar wywali awaryjny. Podmien regulator na sprawny, zrób przelewy wtryskiwaczy a potem pompa cr. Ja kupiłem pompę z 2015r. Suzuki crossover 1.6 jtdm, wygląd taki sam, regulator miał inne numery więc podmieniłem i jest ok. U mnie wyraźnie gorzej palił jak zrobiłem długą trasę i paliwo złapało wyższa temperaturę.
Jak osiągnie różnicę 250 bar różnicy między zadanym a mierzonym przez określony czas. I może to być widoczne tylko w pewnych momentach. Głównie przy skokach obciążenia/żądania.