darek2116 a mozesz mi powiedziec jak jest z popychaczami tam chyba nie ma znaczenia moc silnika ??
http://autosklep24.pl/pl/p/Popychacz...ru-161820/8737
normalnie podejda z 1.6 do 2.0
Printable View
darek2116 a mozesz mi powiedziec jak jest z popychaczami tam chyba nie ma znaczenia moc silnika ??
http://autosklep24.pl/pl/p/Popychacz...ru-161820/8737
normalnie podejda z 1.6 do 2.0
nie ma znaczenia
to bardzo fajnie bo tez dostalem popychacze w stanie idealnym za 100zl
fakt nie duzo.JAk nie sa porysowane i miekkie to ok
Wrzucam jeszcze filmik jak pracuje silniczek
http://www.youtube.com/watch?v=nVxuv...ature=youtu.be
Oprócz jakiegoś żęrzenia nie słychać za wiele niestety.Skombinuj kogoś żeby przegazował i kręc wtedy.Tak na razie popychaczy nie słysze ani wariatora ale sprawdz sobie napinacz paska rozrządu albo pompe wody bo wyje coś nie miłosiernie
a jaka jest cena regeneracja wariatora u ciebie i jeszcze takie pytanie mam 147 1.6 16v TS i pod oslona silnika po lewej stronie (przy kolektorze ssacym) stojac na przeciw auta jest jakis czujnik ktory ma obcieta wtyczke a obok lezy jakis wolny przewod ktorego nie ma gdzie podlaczyc co to i jaki moze miec wplyw na auto slyszalam cos ze to niby czujnik wariatora
Regeneracja dl alfaholikow 60zł
Jeżeli to przewód od elektrozaworu to wariator w tej chwili nie dziala,najlepiej zrob fotke
darek2116 mam pytanie jak miałem wymieniany rozrząd przy przebiegu 100tys a teraz mam 120tys to musze cały komplet wymieniać czy wystarczy sam pasek??
Nie umiem ci jasno odpowiedzieć,pasek można by było dla spokojności bo majątku nie kosztuje.
W twoim przypadku coś ostro wyje na osprzęcie takie jest moje zdanie po obejrzeniu filmików które wrzucałeś więc czy to z rozrządu czy z osprzętu niech najlepiej zerknie ktoś doświadczony i będziesz wiedział co jest grane
no kumam o co chodzi ale akurat te filmiki robiłem jak autko było już rozgrzane wiem że wariat na pewno jest do wymiany (Już go mam) co do rozrządu to zostawię tak jak jest tylko pasek wymienię... na osprzęcie na pewno coś syczy ale co to może być napinacz rolka mikro czy koło pasowe??
Ja mam do sprzedania wariator do 1,6 TS, używany, ale sprawny. Chce za niego 100 zeta plus koszty przesyłki, chyba że ktoś sam podbije, jakby coś to na priv.
Właśnie oprócz diagnozy na żywo nic nie dam rady powiedzieć i raczej nikt nie postawi jakiejkolwiek bo trzeba po kolei zerknąć na każda rolke i koło od pompy,alternatora czy klimy oraz wspomagania ewentualnie koło pasowe a może być rolka paska lub łożysko napinacza i klops...
Druga sprawa że wariator to u ciebie też toto lotek bo nie wiesz który masz w lepszym stanie,masz kilka ale sam zestaw nie starczy na pewno i nie na długo.Jeżeli bierzesz sie za to sam:
-sciągnij pasek osprzętu i odpal auto bez niego,być może uda sie wykluczyć awarie czegoś z rozrządu,poza tym chwyć po kolei za każde koło od klimy etc o pokręć,posłuchaj czyz coś nie charczy,stuka lub zwyczajnie nie ma luzu czy to wzdłużnego czy osiowego
-zerknij na stan paska micro i samego napinacza czy nie jest za luźny(idzie zima to lepiej mieć ładowanie w normie)
-jeżeli wszystko powyżej jest ok-to zostaje ci tylko rozrząd i to samo rolki do wglądu i pompa wody która lubi wydawać piskliwe dzwięki
W zasadzie to z grubasza wszystko,ale pamiętaj że do każdej wersji TS16V musisz mieć odpowiedni komplet blokad i bez tego narzędzia nie ma szans ustawić prawidłowo rozrządu a wymienić wariatora to nawet na milion procent(wałek ssący musi zostać zdemontowany)brak znaków a własne nic nie dadzą
W dziale zrób to sam masz manual w razie konieczności
jezeli wariator ma luz miedzy uzebieniem walka a obudowa to jest do wyrzucenia a w najlepszym wypadku da sie odzyskac obudowe,w zasadzie to i tak trzeba to widziec i zmierzyc a na "przebieg"tego sie nie stwierdzi,ja daje 50zl "w ciemno"zawsze jakies trybko czy zebatke uda sie odzyskac ewentualnie
to co tego wariata bierzesz odemnie mam ci go zostawic
wezme na pewno,odrobie sie z przesylkami,poplace co mam poplacic i przeleje kase na twoje konto
Przy okazji wariatora mam pytanie. W sobotę kupiłem AR 147 i chcę wymienić rozrząd. Czy wymieniając rozrząd dobrze byłoby wymienić również wariator ? Słyszałem różne opinie. Dodam, że alfa ma bardzo mały przebieg bo 28000 km.
Druga sprawa - zna ktoś może bardzo dobry warsztat w trójmieście (najlepiej Gdynia), który zna się dobrze na AR ?
jak ma faktycznie tylko 28kkm to wariata bym zostawił w spokoju
przez 6 lat ta 147 tylko 28kkm zrobiła ??
Ja i tak profilaktycznie rozbieram i ogladam i wsadzam czy on ma 10 tys czy tylko 2 dni bo potem po paru tysiacach msci sie klekot i tyle.Jak sie to juz wyciaga to nie ma sensu wracac potem znowu i placic podwojnie
Czyli przy takim przebiegu nie ma sensu ? Bo generalnie chyba lepiej wymieniać rozrząd razem z wariatem ?
Dokładnie. Zrobiłem wnikliwy wywiad + sprawdzone w serwisie. Przebieg 100 % prawdziwy : )
- - - Updated - - -
Czyli lepiej wymienić ? Na ile czasu będzie spokój ?
Jak faktycznie jest tak mały przebieg to długo będzie spokoj
czysta profilaktyka
darek2116 wrzucam filmik jak pracuje silnik bez paska micro możesz ocenić??
http://youtu.be/IBvQSRNZfm0
No to miauczenie takie to moze byc pompa wody,wariator jest walniety 100%
a jak szklanki
- - - Updated - - -
zobacz sobie co mi sie stalo z paskiem micro
http://www.forum.alfaholicy.org/147/78912-nie_typowo_zeskoczyl_pasek_micro_sie_rozcial.html
No ładnie...
Rolka prowadząca już sie zużyła,nie wielki koszt takiej roleczki a ta na napinaczu też juz nie wygląda za dobrze-jest dostępna bez napinacza i da sie to spokojnie wymienić,oczyścić dobrze przy okazji koła pasowe i powinno być git.
Popychacze zostaw w świętym spokoju bo to nie one.Wariator masz walnięty.
no napinacz staly to koszt 130zl a rolka od napinasza to 50zl
Rolke napinacza tak jakos kupowalem okolo 60zł a te drugą prowadzącą około 50zł i pasek jakos 40zł
Nic nadzwyczajnego z wymianą a spokój anielski
darek2116 ma jeszcze pytanie bo cos mi sie obilo ze jak sie zmienia wariata to zalecane jest wymiana jakis panewek mozesz mi cos powiedziec o tym ??
Pracuje wariator w takiej panewce zwyczajnie,jak jest starta,zuzyta to lepiej wymienic na nowa
Po demontazu wariatora bedzie widac czy ma jakies przytarcia na obudowie i zerknac na panewke
Jak jest przybrana z ktorejs strony to do wymiany
ale gdzie znajduje sie ta panewka w srodku wariata czy poprostu on opiera sie na panewce
On w panewce pracuje jak czop walu korbowego na tej samej zasadzie
ale jak jest nowy wariat to nie wymienia sie go??
Zalezy w jakim stanie jest panewka
ee nie kumam jak jest nowy wariator to chyba nie mosze go otwierac i wymieniac
No ja tez nie kumam o co ci chodzi
Wariator obraca sie w panewce,panewka nie znajduje sie wewnatrz tylko na zewnatrz i sklada sie z dwoch czesci czyli pol-panewek
Dostepne tylko w ASO,wariatora nie trzeba rozbierac
a jaki koszt tych panewek
Cos ponad 100zl
Na allegro też można kupić:
http://allegro.pl/alfa-romeo-fiat-la...586368808.html
i to sa te panewki co sa obejmuja wariator nazewnatrz